41

ЦСКА „Септ. знаме“

(София)

Академик

(София)
Дата: 19 май 1976 г.
Турнир: Купа на Съветската армия 1975/76 (Полуфинал)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 40 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Серги Йоцов
 • 4мин

  Гол

  Милен Горанов (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 12мин

  Гол

  Димитър И. Димитров (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 35мин

  Гол

  Божил Колев (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 72мин

  Гол

  Иванов (Академик Сф)

 • 82мин

  Гол

  Иван Притъргов (ЦСКА „Септ. знаме“)

За купата на Съветската армия

На финала: ЦСКА - Левски-Спартак

Близо 40 хиляди зрители снощи на стадион „Васил Левски“ очакваха един интересен полуфинален мач от най-популярния турнир у нас - за купата на славната Съветска армия. Подобрената игра в последните кръгове на двата отбора-кандидати за високото отличие - ЦСКА „Септ. знаме“ и „Академик“ даваше надежди за един истински майсторски двубой. Но те останаха до голяма степен неоправдани...

Още в 4-та мин. на срещата не особено силният удар на М. Горанов намери неподготвен вратаря на студентите и ЦСКА поведе с 1:0. Осем минути по-късно армейците успяха да удвоят разликата. След бърза атака, Димитров с плътен удар за втори път наказа пропуск на Тиханов. Пасивът от два гола подействува неоправдано обезкуражително за футболистите от „Академик“. Особено слабо се представи защитното звено. А тук фигурираха трима от националния ни състав: Тиханов, Чалев, Ангелов. Разбира се слабата игра на студентите съвсем не бе причина за добрите прояви на футболистите в червени фланелки, които се движеха към вратата на съперника като добре синхронизирана машина. Главни достойнства в играта на ЦСКА бяха бързината, находчивостта в комбинациите, силната средна линия, опасните завършващи удари. Добри думи заслужиха всички армейци, но най-вече се отличи Денев, който бе в основата на повечето от атаките. Венец на хубавите пробиви през първите 45 мин. бе голът на Б. Колев в 35-та мин. от воле.

Вълнуващите моменти през вторите 45 мин. бяха по-малко. В 72-та мин. Иванов с глава намали на 1:3, но до обрат не се стигна. Притъргов в 82-та мин. отново възстанови разликата - 4:1.

Предоставил Тодор Гърбатов