10

ЦСКА „Ч. знаме“

(София)

Левски

(София)
Дата: 10 април 1966 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1965/66 (18-и кръг)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 62 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Станкович (Югославия)
Титуляри :
Резерви :
  • А. Манолов
    46′
  • 44мин

    Гол

    Никола Цанев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Иван Колев

СЕГА НЕБОСКЛОНЪТ Е ПО-ВЕДЪР

ПЛЪТНА ЧЕЛНА ЧЕТВОРКА – И ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТНОВО

ЦЕНТЪР НА ВНИМАНИЕ

ГОЛЯМА БОРБА

1:0 ЦСКА «Ч. Знаме» нанесе първото поражение на шампиона

Червенознаменци очевидно стреснати от последните си несполуки, още от началото проявиха голяма амбиция и енергия и респектираха своите съперници. Те ги пресираха навред по игрището, смущаваха ги, отнемаха им топката. А тъй като и в техническо отношение стоеха добре (в тази област тон даваха Якимов и Колев) – очерта се тяхно надмощие. Особено силни бяха началните минути на Якимов, който добре регулираше топката, напредваше сам или търсеше комбинация с колегите си. Пенев поведе енергична борба с Аспарухов – и я спечели. При това той използуваше всяка възможност, за да изнесе топката напред. Веднаж дори (в 4 мин.) той направи такъв „слалом“ като мина последователно край 4-5 „сини“ защитници, че се озова на стрелкова позиция на 12 м от вратата и с малко по-голяма настойчивост, с едно последно върховно усилие, можеше да отбележи паметен гол. В подобно положение се оказа и Якимов в 20 и 24 мин., Цанев в 42 минута ...

Колкото и да бяха надигравани, левскарите все пак търсеха да контрират и също създадоха някои удобни за себе си положения. (Костов в 22 мин. направи пробив, но би над вратата; в 31 мин. пробив на Соколов по десния фланг завърши с центриране, Аспарухов изскочи пред пазача си и мигновено отклони топката, но вратарят Филипов бе на място и спря коварното кълбо...)

Всъщност, само първото полувреме бе със съдържателна и общо взето издържана игра. То очерта плюсовете и минусите на отборите в този двубой. ЦСКА „Ч. знаме“ бе стабилен в защита и гъвкав в средната линия (енергията на Станков изглежда е била необходима на отбора, както и присъствието на Пенев в близост до Гаганелов). Армейците добре парираха ходовете на противника, умело придвижваха топката. Но в заключителната част на атаките многократно не им достигна хладнокръвие и точност (може би в някои случаи и поради недостиг на физически сили). Пак недостатъчно бяха използувани фланговете.

„Левски“ не бе в шампионска форма. Изглежда, че неразположението на Аспарухов в последните дни се бе отразило върху него и той не бе оня мощен, решаващ играч. Абаджиев, след отсъствието си поради травма, бе слаб. Така „сините“ нямаха силен играч в средата на терена, който да насочва усилията на всички, да дава начало на комбинации. (Заменилият го А. Манолов с нищо не подобри положението). Ал. Костов, без видими причини също игра слабо, с много грешки, някои от които с важно значение за резултата. И тъй, щом като основни единици, които „правят играта“ не направиха нищо, какво можеше да се очаква от другите?... Някои от тях (Георгиев, Здравков, Златков) бяха за съжаление.

През второто полувреме ЦСКА „Ч. знаме“ се ориентира към засилване на защитата, което бе твърде рисковано и неоправдано при очертаното съотношение. Безраборното чистене раздроби играта и я направи непривлекателна. „Левски“ не намери сили да промени нещата, а ЦСКА „Ч. знаме“, лишен 60 мин. от Якимов поради контузия, само в отделни моменти създаде заплахи.

Резултатът, зафиксиран от Цанев в 44 мин., когато посрещна близо до вратата центриране на Колев отдясно, се запази до края. Армейците причиниха първата загуба на „сините“ в този шампионат, подобриха своето самочувствие и запазиха своите надежди.

Ал. Ясников

Предоставил В. Янкулов