20

ЦСКА „Септ. знаме“(СОФИЯ)
Атлетико(МАДРИД)
Дата: 6 август 1970 г.
Турнир: Купа „Палма де Майорка“ 1970 (Полуфинал)
Стадион: Луис Ситяр, Палма де Майорка
Треньор на ЦСКА: Манол Манолов
Съдия: Балагер
Титуляри :
 • Роберто Родри GK
   
 • Франсиско Мело
   
 • Хесус Мартинес Хайо
   
 • Исасио Кайеха
   
 • Аделардо Санчес
   
 • Хулио Иглесиас
  40′
 • Хосе Уфарте
   
 • Луис Арагонес
   
 • Хосе Гарате
   
 • Алберто Фернандес
   
 • Игнасио Салседо
  56′
Резерви :
 • Хосе Капон
  40′
 • Доминго Бенегас
  56′
 • 36мин

  Гол

  Петър Жеков (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 56мин

  Гол

  Петър Жеков (ЦСКА „Септ. знаме“)

0:2 Атлетико Мадрид бавен и без идеи беше лесно победен от ЦДНА София 


Палма де Майорка (Хроника от нашия кореспондент Рамон Ровира). 


Наистина не можеше да бъде с по-лошо качество срещата, която загаси пламъка на новото издание на интернационалния турнир на Палма де Майорка. Един двубой с бедна игра и малко емоции, между два отбора, които малко и още по-малко направиха, за да нарушат ритъма на отчайваща монотонност, която се появи от първите отигравания. 


И в рамките на този тон на голяма посредственост трябва да се отбележи разочароващото впечатление, причинено от настоящия шампион на първенството, Атлетико Мадрид, който беше с олово в краката и с много малко идеи в мозъка, като стана лесна плячка за ЦДНА, който в своя стил с опростена игра превъзхождаше червенобелите от Мадрид, и трябва честно да признаем, че беше заслужения победител. 
Дори и изгонването на Нело, не може да бъде смекчаващ фактор за разочарованието на дюшекчиите, тъй като поведението на тима – фалове и грешки беше абсолютно същато както преди, така и в намален състав. 

Достатъчно беше само двама или трима от състава на българите да се движи малко по-живо на терена, за да наруши баланса в средната линия и да се оформи идеята за неизбежна победа на ЦДНА, без да се види начин по-който Атлетико да има начин да го предотврати. 
Опростен футбол, свежест и бавна точност е това, което донесе празник на българските столичани, на което лесно можеше да се противодейства, но не от друг тим, не този Атлетико Мадрид, зле подготвен и бездушен, който беше пристигнал в този автентичен рай за туриста, какъвто е по това време Палма де Майорка. 
Защото, ако изключим включванията на крилата, Атанасов – който винаги носеше огорчение на защитата на мадридчани, лекотата, с която стреля Жеков, и ясното усещане за опасност при нахлуванията на Зафиров в лявата крайна зона, в крайна сметка това не е достатъчно, за изграждане на стратегия на цялото ЦДНА София, защото дори известния на журналистите Якимов, който бе определян като „най-добрия играч на последната година в Европа“ беше напълно разгадан, поради стремежа му към личен блясък, което в резултат се превърна в тежък баласт. 

И когато се изправиш срещу един противник с толкова малка специфична тежест, Атлетико Мадрид не успя да зададе правилен тон и също така да опита да реагира, като дори в последния четвърт час даде впечатлението, че е приел, че всичко е загубено и игра отчаяно в последната част. 


ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА РЕКЛАМА
Да се надяваме, че другия полуфинал на турнира, сблъсъкът Тотнъм – Кьолн в петък, утрешната вечер, ще бъде нещо съвсем различно. Най-малкото, защото от това, което чухме стадион „Луис Ситар“ може да се напълни от този безкраен легион на немски и английски туристи, които с една добре организирана реклама може да се превърне в официален реванш за срещата Англия – Германия на Световното първенство в Мексико. 
Това съчетано с характеристиката на двата отбора за отлична физическа подготовка е предпоставка, това да се превърне в дуел за спечелване на турнира, освен ако ЦДНА не промени много в положителен план. 

Техническа характеристика на срещата. 
Атлетико Мадрид: Родри (1), Мело (1), Хайо (1), Кайеха (1), Аделардо (3), Иглесиас (1), Уфарте (1), Луис (1), Гарате (1), Алберто (1), Салседо (1). 
ЦДНА София: Йорданов (2), Зафиров (4), Станков (2), Гаганелов (3), Б. Станков (2), Пенев (2), Атанасов (5), Никодимов (3), Жеков (4), Якимов (4), Марашлиев (2). 
В 28 минута на срещата Денев (3) замени Марашлиев. В 40-та минута Иглесиас е сменен от Капон (1), в 11-та минута на второто полувреме Бенегас замени Салседо. 
Головете: 
В 36-та минута на първото полувреме Жеков бие директно от пряк свободен удар на границата на наказателното поле и вкарва топката в мрежата на Родри, който не направи дори опит за движение. В 11-та минута на второто полувреме или в 56-та на мача, Жеков получава топката и забелязвайки излизането на Родри повдига леко топката и я праща над него в мрежата. 
Реферът: 
Срещата беше водена от господин Балагер. Най-важното решение в мача бе взето в 30-та минута на първата част, при една агресия на Мело към Пенев, който го удря без топка без да бъде изгонен.

източник: Ел Мундо Депортиво