00

ЦСКА „Ч. знаме“

(София)

Левски

(София)
Дата: 15 юни 1968 г. 18:00 ч.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1967/68 (27-и кръг)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 65 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Паоло Франческон (Италия)
Титуляри :
Резерви :
  • Стефан Павлов
    78′

САМО ДВАМА НАЧЕЛО

0:0 – отложиха развръзката

Зрителите изпратиха играчите с освиркване. Бяха недоволни, подиграни в своите очаквания. Какъв бе този „дерби“ без нерв, без настойчиво стремление към победата?... Две нули на таблото и много нули на игрището...

Нашето впечатление е, че и двата тима се плашеха един от друг, и двата се страхуваха да не загубят, и двата предпочетоха, след някои опити за успех, да оставят по-сетнешните игри да решат кому да принадлежи шампионската корона. Но ако такава позиция можеше да има някакво далечно оправдание за „Левски“, който бе с преднина от една точка, а в последната фаза на мача почувствува и недостиг на сили, поведението на ЦСКА „Ч. знаме“ ни се струва непростително. Вярно е, че излизането на Марашлиев намали ударната сила на отбора, но защо той да не запази определена игрова идея или пък да се преустрои? Защо той не използува накрая своето превъзходство в кондицията (Тогава той бе явно с повече енергия, докато А. Костов, Я. Кирилов и други „сини“ изнемогваха)?

Сметките са си сметки. Но заради тях ли бяха дошли хилядите зрители, или за да видят хубава спортна борба на челни отбори у нас?...

Защитниците доминираха. И в двата отбора за защитата бяха взети особени мерки. ЦСКА „Ч. знаме“ бе преустроил задните редици. Гаганелов бе ляв защитник с явната задача да спре Веселинов. В централната зона на защитата бяха Пенев, К. Станков и Радлев. Присъствието на Станков и Радлев и тяхната енергична борба срещу „сините“ нападатели даваше свобода на Пенев да отива в атака.

В защитата на „Левски“ отлично игра Ивков в ролята на „метач“. Но и останалите пред няго бяха енергични и успешни, особено Пешев. За техния успех обаче много допринесе и слабата игра на армейските нападатели.

В нападателните действия „Левски“ бе все пак по-добър, особено през първото полувреме – по-разгърнато, по-остро, с повече голови положения (Аспарухов този път бе по-енергичен, по-съсредоточен, по-успешно контролираше и насочваше топката). Но нападателите прибързваха с ударите, нанясаха ги най-често от точка вън от наказателното поле, когато улучваха вратата – Филипов се намесваше точно. Постепенно силата на „синьото“ нападение отпадаше и накрая съвсем се загуби.

По същото време армейските нападатели попаднаха в онова течение, от което не могат да се измъкнат дори и да играят 24 часа... Въртяха се около себе си и около противниковата защита, с пасове безкрай. Загуби се дори и Якимов, играч с претенции, така както се загуби преди една седмица Аспарухов...

Ако има нещо, което да направи особено и приятно впечатление в състава на ЦСКА „Ч. знаме“ в този мач – това бе връщането на забравения Филипов, който оправда доверието, и енергичната и успешна игра на младите Радлев и К. Станков в защитата при новото построение.

АЛЕКСАНДЪР ЯСНИКОВ

Мнението на главния съдия Франческо Франческон, 39 годишен, служител в профсъюза на медицинските работници в Италия, който ръководи спокойно и точно, би могло да се резюмира така:

„Признавам, че очаквах по-добър футбол. Останах в известна степен разочарован от представянето на състезатели с международно реноме като Якимов, Пенев, пък и Аспарухов се изявяваше само на моменти. Естествено това се обяснява с голямото значение на резултата, а вероятно и с умората, която се явява винаги към края на шампионата. Изглежда за това през първата половина на срещата имаше повече активност, предимно от страна на „сините“.

Останах много доволен от коректността на участниците. Нямаше нито един преднамерен, злобен фаул. Задачата ми не беше тежка.

Отлично впечатление ми направи и публиката.“

 

ВИТРИНА НА МАЧА

ЦСКА „Ч.ЗНАМЕ“                                                               „ЛЕВСКИ“

8 (5)                        УДАРИ КЪМ ВРАТАТА                   12 (7)

1 (1)                                 От нак. поле                                3 (1)

7 (4)                                 вън от наказ. поле                      9 (6)

4 (2)                                 във вратата                                   8 (5)

4 (3)                                 край вратата                                 4 (2)

3 (1)                                 пресечени                                    2 (1)

3 (2)                                 КОРНЕРИ                                   5 (5)

4 (3)                                 ЗАСАДИ                                       7 (4)

15 (6)                              НАРУШЕНИЯ                              21 (10)

Заб.: Цифрите в скоби са за първото полувреме.

Предоставил В. Янкулов

Галерия