12

Черноморец

(Бургас)

ЦСКА „Септ. знаме“

(София)
Дата: 9 март 1969 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1968/69 (16-и кръг)
Стадион: Нефтохимик, Бургас
Посещаемост: 26 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Ал. Гайдаров
Титуляри :
Резерви :
 • Момчев
  55′
 • Халачев
  72′
 • 32мин

  Гол

  10. Аспарух Никодимов (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 73мин

  Гол

  7. Цветан Атанасов (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 78мин

  Гол

  Любенов (Черноморец)

Армейските футболисти започнаха срещата много енергично и успяха да неутрализират първоначалният устрем на Черноморец. Гостите внимаваха повече за отбраната си, като в средната линия играеха трима (Пенчев, Борис Станков и Никодимов), на предпа позиция действуват Марашлиев, Жеков и Атанасов.

Първият гол дойде след ефектен свободен удар около дъгата на наказателноте поле: Жеков приложи своя специалитет, топката излетя с голяма скорост и вратарят Генчев успя само да я спре. От струпалите се пред вратата десетина футболисти Никодимов беше най-съобразителен и я довкара.

Успехът беше достатъчен за армейците. Те се върнаха пред своята врата, за да бранят постигнатото и успяха. Често обаче бяха улеснявани от бургаските футболисти, измежду които сериозни упреци заслужават нападателите и част от полузащитниците - играха мудно, самоцелно, еднолинейно и прекалено индивидуално. Плюс всичко, с изключение на последните 15-20 минутн, целият бургаски отбор игра на малки обороти, прие стила на противника си, заложи на техничността и рутината, което бе предимство на армейците.

Тоталният натиск, упражнен от черноморци през последните 20 минути, можеше да им донесе поне равния резултат. За това попречи една отлична проява на Маринчев - той отби влизащата във вратата топка от голлинията...

източник вестник „Народен спорт“