Сезон 2019/20: Крила, нападатели и треньори

Изпращаме един от най-странните сезони в историята на българския футбол – сезон с три предсезонни подготовки. След като битката с болестта Ковид-19 нахлу в живота ни през 2020 доведе и до прекратяване за известно време на футболните мачове в страната, а и отне едно от най-важните предимства за ЦСКА – публиката, в една част от мачовете. Разбира се намаляването на мачовете в плейофната фаза беше в полза на лидера в първенството, без да твърдим, че дори за момент сме били близо да застрашим първото място през този сезон.

Що се отнася до ЦСКА – пореден сезон, в който лъкатушим в търсене на игрови облик; честа смяна на треньори, огромен брой играчи, които преминават през клуба и то мнозинството, от които чужденци. И ако що се отнася до трансфери на добри български играчи има обективна пречка (високата цена, която се иска само от нашия тим за добрите български играчи), то смяната на треньора е колкото липса на търпимост (както на ръководство, така и на фенове), толкова и на все по-ниското ниво на стадиони и футбол по родните терени. В тази връзка основаната цел пред тима е ясна – изграждане на съвременен стадион и рестарт на всички процеси след това, включително изграждане на модерен облик на тима, включващ привличане на спонсори, маркетинг. В крайна сметка негативните страни на сезона са загубата на титла и купа (особено начина, по който изпуснахме купата на финала), а позитивите са както винаги най-будната фенска маса в България и компактен отбор, който надигра шампиона Лудогорец няколко пъти и с отлична кондиционна форма.

В Лига Европа имаме 2 победи, 2 равенства и 2 загуби с обща голова разлика 6:3. За купата на България сме с актив от 4 победи и 2 равенства с голова разлика 8:1. В първенството имаме 16 победи, 11 равенства и 4 загуби при голова разлика 52:22 (в редовния сезон имаме 14 победи, 8 равенства и 4 загуби при голова разлика 41:17, а в плейофите сме с 2 победи и 3 равенства при голова разлика 11:5). Общо в официалните мачове постигнахме 22 победи, 15 равенства и 6 загуби при голова разлика 66:26. Към това добавяме 10 победи, 1 равенство и 7 загуби в контролни срещи с голова разлика 25:17. Ако сумираме официални и приятелски срещи сезонът ни изглежда по следния начин – 32 победи, 16 равенства и 13 загуби при голова разлика 91:43.

По традиция освен статистиката на отбора, предлагаме и мнението ни за играта на всеки един от играчите, както и няколко думи за треньорите на тима.

 

Крила и нападатели:

Али Соу

Гамбиецът е може би най-обсъжданата фигура в състава на армейците, за добро и лошо. Преди да дадете и вашето мнение се вгледайте в чистата му статистика в края на тези думи. Разполага със завидна физика, която му позволява да носи по двама централни защитника на гърба си – това в Италия си е школа и се нарича нападател, играещ с гръб към вратата. Движи се отлично по терена, откривайки много свободно място за крилата и атакуващите от втора линия. Прилична игра с глава. Комбинативен с възможности да участва в двойни подавания. Пропуска голям брой от положенията, които сам си създава с позиционирането си. Ако вдигне процента на вкарани голове с около 50% ще стигне до едно от 5-те най-важни първенства в Европа. В интерес на истината, се видя, че сме били прави – след идването на Белчев и по-честото използване на фланговите футболисти или на втори нападател до него, рязко се вдигна и процетното му отношение на мач-гол. Ако не бъде продаден за доста пари задължителен титуляр в червеното нападение – излишно е да ви казваме, че треньорът определя кой да бие дузпите. Лична равносметка: 41 изиграни мача (първо място за сезона) с 15 гола (първо място за сезона) и 3 асистенции, от които 30 мача с 13 гола и 3 асистенции за първенство, 5 мача с 2 гола за купата и 6 мача за Лига Европа; 3493 изиграни минути (първо място за сезона), от които 2533 минути за първентсво, 436 минути за купата, 524 минути за Лига Европа; към това добавяме 15 мача със 7 гола и 800 минути в контролни срещи.

Евандро да Силва

Бразилецът влезе с летящ старт в сезона и се оказа носител на ценни точки и победи. Отново имаше проблем с контузии, след това се завърна, но въпреки огромното си старание на фланга би се чувствал много по-добре като нападател или втори такъв. Огромен талант, взривен футболист, на няколко пъти през сезона показа и отличен диагонален шут, който би могъл да бъде решаващ в доста ситуации особено в случаите срещу много дефанзивен противник. Мисля си, че спокойно би могъл да претендира за най-фаулираният и малтретиран футболист в цялата футболна група, което безспорно е голям атестат за качествата си. С характера си на борец беше важна фигура и в трудните моменти, когато трябваше да се смени тактиката. За жалост продължава кариерата си в Унгария – успех! Лична равносметка: 40 изиграни мача (второ място за сезона) с 13 гола (второ място за сезона) и 3 асистенции, от които 30 мача с 10 гола и 3 асистенции за първенство, 5 мача за купата и 5 мача с 3 гола за Лига Европа; 2739 изиграни минути, от които 2019 минути за първенство, 333 минути за купата и 387 минути за Лига Европа; към това добавяме 17 мача с 3 гола и 1 асистенция и 1010 минути в контролни срещи.

Греъм Кери

Ирландецът дойде с много очаквания и му трябваше известно време, за да се аклиматизира и покаже истинските си качества. В момента, в който го направи се превърна в приятаната изненада в тима ни и донесе много креативност и изненада. Безспорно един от най-техничните и комбинативни играчи в лигата на България, отлично изпълняващ свободни и ъглови удари, чудесно позициониране и добър синхрон в последните мачове с Турицов в дясната зона. Не е от най-бързите по крилото, но пък с всичко останало компенсира този проблем, а и бързината му с топка е на по-добро ниво. Превърна се в любимец на публиката и с нетърпение очакваме да видим втория му червен сезон. Лична равносметка: 34 изиграни мача с 4 гола и 9 асистенции (първо място за сезона), от които 25 изиграни мача с 4 гола и 8 асистенции за първенство, 4 мача с 1 асистенция за купата и 5 мача за Лига Европа; 2122 изиграни минути, от които 1498 за първенство, 400 за купата и 224 за Лига Европа; към това добавяме 14 изиграни мача с 2 гола и 1 асистенция и 669 минути в контролни срещи.

Вив Соломон-Отабор

Английското крило дойде с големи надежди на Армията и заминаването му бе изпратено с огромна въздишка на облекчение от феновете. Единственото позитивно нещо, което можем да кажем е - че беше бърз... И нищо повече, нито финт, нито подаване, нито чисто футболна техника. На фона на тези му атрибути беше мъчен, или по-скоро запалянковците, в огромен брой мачове, без в нито един момент да покаже защо е на терена. Провален трансфер. Лична равносметка: 22 изиграни мача с 1 гол и 3 асистенции, от които 19 мача с 1 гол и 2 асистенции за първенство, 2 мача с 1 асистенция за купата и 1 мач за Лига Европа; 1307 изиграни минути, от които 1156 минути за първенство, 132 минути за купата, 19 минути за Лига Европа; към тях добавяме 9 мача с 1 асистенция и 565 минути в контролни срещи.

Тони Уот

Шотландецът дойде с добра визитка, но не успя да убеди в изявите си през първия полусезон и логично се стигна до раздяла, както прогнозирахме. Не убеди нито с движение и участие в пресата, нито с голмайсторски качества. Честно казано не можем да съжаляваме за тази раздяла, струва ни се например, че в голяма степен място имаше един различен и като качества и талант футболист като Тонислав Йорданов например. Лична равносметка: 20 изиграни мача с 5 гола и 1 асистенция, от които 15 мача с 3 гола и 1 асистенция за първенство, 2 мача с 2 гола за купата на България и 3 мача за Лига Европа; 849 изиграни минути, от които 607 минути за първенство, 115 минути за купата и 127 минути за Лига Европа; към това добавяме 10 мача и 517 минути в контролни срещи.

Енрике Рафаел

Преди всеки сезон очакваме, че това ще се превърне в сезона на бразилеца и след това идва нова контузия, която го изважда извън строя, а дълго време след това и извън форма. В резултат имаме изключително талантлив, но и доста стъклен флангови футболист. В моментите, в които игра в кондиция, показва невероятна техника и скорост, пробивност, а също така и удар. Трябва да поработи върху центрирането си, но и при него както и при Евандро противниците влизат изключително грубо, извън правилата и това в съчетание с крехката му физика се превръща в голям проблем. Оставяме големите изводи за един следващ сезон, надяваме се искрено контузиите да са минало за футболиста. Лична равносметка: 15 изиграни мача с 2 асистенции, от които 11 мача с 2 асистенции за първенство и 4 мача за купата на България; 533 изиграни минути, от които 431 минути за първенство и 102 минути за купата; към това добавяме 6 мача с 1 гол и 1 асистенция и 206 минути в контролни срещи.

Едвин Джеси

Ганаецът се завърна в тима след първи полусезон под наем в Далас САЩ, където не успя да убеди. Откровено казано и втората проба в ЦСКА не може да мине за успешна, въпреки че в първите мачове за полусезона бе по-скоро титуляр. Безспорно техничен и способен да преодолее човек в защитата, но на терена изглежда изолиран и изключен от играта в огромната част от времето. Може би в главата му беше вече предстоящия му трансфер, както се пише в голям турски отбор, а може би това е и причината за неудачите му до този момент. Не вярваме някой да си спомня важен момент, в който се е намесил на терена и не вярваме да цари огромно съжаление при напускането му. Лична равносметка: 11 изиграни мача с 1 гол и 1 асистенция, от които 9 мача с 1 асистенция за първенство и 2 мача с 1 гол за купата на България; 591 изиграни минути, от които 496 минути за първенство и 95 минути за купата на България; към това добавяме 7 мача и 379 минути в контролни срещи.

Ахмед Ахмедов

Още преди да подпише контракт с армейците, нападателят знаеше, че ще трябва да прояви търпение и да се намесва като резерва в трудни моменти, тъй като на неговия пост се подвизава Соу. Справи се отлично с тази задача и показа, че е боец с характер и притежава нужните качества да накланя везните в полза на тима. Притежава завидни физически качества и неудържим хъс, който съумя да зарази съотборниците му в борбата за точки в края на мачовете. Изключително добре се справя и като втори нападател зад Соу в редките случаи, в които ги видяхме да действат заедно – да се надяваме Белчев да използва втори нападател особено срещу дълбоко затворени противници от долната част на таблицата. Лична равносметка: 9 изиграни мача с 1 гол и 1 асистенция, от които 6 мача с 1 асистенция за първенство и 3 мача с 1 гол за купата; 301 изиграни минути, от които 251 минути за първенство и 50 минути за купата на България; към това добавяме 7 мача и 234 минути в контролни срещи.

Томи Юрич

Австралиецът е и си остана една енигма, при всички случаи обаче, засега неуспешна такава. Дойде късно и точно, когато очаквахме да влезе във форма се контузи и прекара много време извън групата. След това пък беше и единственият футболист на тима диагностициран с Ковид-19 и логично беше изолиран от тима. Това като че ли е всичко, което можем да кажем за него – струва ни се, че логично неговата история в червения отбор ще бъде кратка. Лична равносметка: 7 изиграни мача, от които 7 за първенство; 175 изиграни минути в първенството; към това добавяме 6 мача с 1 гол и 1 асистенция и 262 минути в контролни срещи.

Митко Митков

Младокът показа завидни качества в подготвителния лагер и контролните срещи, които изигра, след което се превърна в новата надежда за феновете след феноменалния гол срещу Етър Велико Търново и отиграванията в двата мача, които беше използван. В началото беше използван като десен бек, но силата му е безспорно като крило. След това последва контузия, поради която може би бе решено, че е по-добре да трупа игрови минути в Дунав Русе, което не се оказа може би толкова добра идея, виждайки малкото минути, които изигра. Безспорно е един от много талантливите млади футболисти, на които трябва да се обърне специално внимание – има взривност, силен шут, дрибъл, желание за игра, всичко онова да се превърне във водещ футболист в България, а ако реши да прибави характер и постоянство - и в Европа. Лична равносметка: 4 изиграни мача с 1 гол, от които 2 мача с 1 гол в първенството и 2 мача в Лига Европа; 128 изиграни минути, от които 54 изиграни минути за първенство и 74 минути за Лига Европа; към това добавяме 7 мача и 275 минути в контролни срещи.

Денис Давидов

Руснакът дойде, за да възроди буксуващата си кариера и не успя. Въпреки един – два фойерверка, които направи в контролни срещи или в един мач за купата, физическото му състояние нито веднъж не беше на ниво, за да изиграе повече от 60 минути, а имайки предвид общото физическо на отбора много над средното в България, всеки един проблем е в главата на този футболист. Лична равносметка: 4 изиграни мача с 1 гол, от които 3 мача за първенство и 1 мач с 1 гол за купата на България; 123 изиграни минути, от които 67 минути за първенство и 56 минути за купата; към това добавяме 14 мача с 2 асистенции и 673 минути в контролни срещи.

Мартин Смоленски

Един от най-талантливите младежи в академията на ЦСКА дебютира през миналия сезон, но все пак крехката му възраст не позволява да бъде използван прибързано в мъжкия отбор. Получи няколко минути в първенството, по-скоро за статистиката, поигра малко и в контроли, след което беше изпратен да се обиграва в Литекс Ловеч. Притежава скорост, дрибъл, удар, техника... Разликата и при него е в това да върви уверено и със себеотдаване в тренировки и мачове и скоро ще бъде опасност за всеки противник на червените. Лична равносметка: 1 изигран мач за първенстов и 3 изиграни минути за първенство; към това добавяме 8 мача и 102 минути в контролни срещи.

Марк-Емилио Папазов

Нападателят от младежкия шампион подписа първи професионален договор с тима и вече е във фолклора на феновете, имайки предвид откъде дойде. След това успя и да запише място в групата за един мач в шампионата, но без да успее да дебютира. Не беше използван и в контролите, но говорим за борбен голаджия. Неговото бъдеще е може би под наем или още една година в елитната до 19 години. Лична равносметка: 1 група за мач от първенството.

Асен Дончев

Въпреки факта, че изигра няколко мача в контролни срещи като десен бек, всъщност този младок се подвизава като крило и стана младежки шампион на България. Бърз и повратлив, с добро центриране и удар от дистанция, още един знаков факт, че в школата ни се работи най-добре в България. Както и при другите младоци – характер и постоянство е рецептата за бъдеще, а иначе то най-вероятно също минава през наем. Лична равносметка: 4 изиграни мача и 195 минути в контролни срещи.

Тонислав Йорданов

Надяваме се в подготовката и по време на новия сезон, наистина да бъде даден реален шанс на младока от Севлиево. От години той е основна част от юношеските и младежки гарнитури на България, а вече няколко сезона, точно 4, започва подготовка с тима. През този сезон след няколко контролни срещи бе даден под наем на Литекс Ловеч, където продължи да бъде основен футболист, а след паузата в шампионата бе даден под наем в Етър Велико Търново, където вкара 5 гола, направи отлични мачове и бе един от най-опасните за болярите, а и най-проспериращия младок в групата въобще. Техника и дрибъл, удар от дистанция, пас – общо взето може да играе на всяка позиция в нападението и би бил отлична добавка към тима ни. След изявите му в Етър, може би е дорасъл да вземе повече отговорност на плещите си. Лична равносметка: 4 изиграни мача и 89 минути в контролни срещи.

Иван Митрев

Още едно крило от школата на тима ни, което след един мач в контролна среща бе дадено на Литекс Ловеч под наем и се справи прилично. Умее да играе и като десен бек, но далеч по-сигурен се чувства на десния фланг на атаката. Показа бързина и техника във Втора лига и за купата на България, когато беше под наем, може би още сезон или два под наем ще бъдат от полза. Лична равносметка: 1 мач и 45 минути в контролни срещи.

 

Треньорите:

Добромир Митов

Разместванията на пейката в ЦСКА в началото на сезона бяха доста, но лимитирани откъм нови имена. Благоевградчанинът започна като старши треньор на тима, с Люпко Петрович като съветник, след това беше помощник треньор на сърбина. След напускането на Петрович бе в ролята на временен старши треньор в един мач, за да завърши сезона в ролята на помощник треньор на Милош Крушчич, а след това и на Стамен Белчев. В началото на сезона заиграхме неубедително и последва смяната му, но играта не се промени много и след това. Не мислим, че за съжаление е имал много възможности за самостоятелни решения и като старши треньор, затова ще се задоволим да кажем, че предстоящата му работа в Академията е добра развръзка. Лична равносметка: старши треньор - 4 мача, помощник треньор - 14 мача, временен старши треньор - 1 мач, помощник треньор - 24 мача.

Любомир Петрович

При все целия си опит и знания сърбинът не успя да се почувства в свои води на Армията, било заради миналото му на Герена, било защото защитната му тактика не може да се възприеме от червените фенове, или просто защото не успя да спечели достатъчно и важни мачове. В мачовете под негово ръководство дори, когато изтръгвахме победата го правехме някак насила и предпазливо, а в изказванията му все повече се прокрадваше повишаваща се нервност, нетипична за него, но някак на място с оглед представянето на тима. Логично се стигна и до раздяла, която феновете на тима като че ли искаха доста повече от самото ръководство. Лична равносметка: старши треньор в 18 мача.

Милош Крушчич

След като изкара 19 мача като помощник треньор при Добромир Митов и Любомир Петрович, сърбинът пое диригентската палка, въпреки че мнозина мислеха, че той определя състава още преди това. Трябва да кажем, че неговото управление не се различаваше много от това на ментора му, разчиташе на схема на игра, която заздрави защитата, но се характеризираше с прекомерна сигурност и за съжаление много пропуски. И ако все пак тази тактика беше сполучлива в някои случаи, в моменти, в които резултат нямаше, сърбинът нямаше план Б, с който да изтръгне победата. И ако под негово ръководство нямаше големи загуби, нямаше и гръмки победи, а това може и да остави мястото ти незасегнато в друг отбор, но не и ЦСКА. Връх на тази липса на изненади в тактиката беше загубения финал, който определи съдбата на треньора, последва оставка, искана в интерес на истината от феновете, много преди този момент. Лична равносметка: помощник треньор - 19 мача; старши треньор - 21 мача.

Стамен Белчев

Завръщането му на Армията беше посрещнато общо взето с радост, имайки предвид атакуващата игра, която практикувахме при него. На феновете беше омръзнал сигурния подход на предшествениците му. Оказа се начело в изключително труден момент – мач с Лудогорец, а цялата му титулярна халфова линия беше наказана. Излезе с чест от ситуацията като въпреки равенството армейците играха по-добре и можеха да съжаляват, че не успяха да вземат победата. Последва трудна, но все пак победа над Локомотив Пловдив и разгром над Берое Стара Загора. Веднага се видя честата игра по фланговете, бърз и атакуващ футбол, втори нападател, когато е необходимо и това дава надежда на запалянковците за новия сезон. Лична равносметка: старши треньор – 3 мача.

Ивайло Станев

Изкара на пейката като помощник треньор при всичките старши треньори, работата му нямаше как да мине на преден план. От новия сезон се завръща да работи с младите армейци в академията, където мислим си, ще може да се докаже в много по-голяма степен. Лична равносметка: помощник треньор - 43 мача.

Ивайло Петров

И той изкара пълен сезон, въпреки всички смени в челото. В началото на сезона се разчиташе най-вече на Черниаускас, но слабата му игра с крака позволи на Бусато да заеме мястото. При Петров Бусато показа изключителна стабилна игра до паузата от пандемията. След това странно се заредиха грешки, някои от тях фатални, в разбирателството му с централните защитници, а също така и колебания в играта с крака. Противоречив сезон и за треньора на стражите. Лична равносметка: треньор на вратарите - 43 мача.

Деян Фияла

Сръбският анализатор или помощник треньор дойде на полусезона, за да помага на Милош Крушчич. Не можем да твърдим колко от това, което видяхме е негова работа, но имайки предвид крайния резултат, не можем да наречем периода успешен. Тръгна си логично с Милош Крушчич. Лична равносметка: помощник треньор - 21 мача.

Кирил Динчев

На фона на по-скоро негативните думи към другите наставници, то за кондициония специалист трябва да бъдем по-скоро позитивно настроени. Това бе първият му самостоятелно изкаран сезон и въпреки изключително нетипичната обстановка – сякаш три полусезона, то нито един отбор не успя да надбяга армейците. Напротив голяма част от мачовете бяха спечелени в последните 30 минути, нещо което няма как да не бъде и негова заслуга. Ако към това добавим и клиповете, в които осигурява забавление по време на подготовката чрез новативни средства, ни се струва, че в негово лице намерихме важен елемент в треньорския щаб. Лична равносметка: кондиционен треньор - 43 мача.

Вижте информация за вратарите, защитата и полузащитата през сезона