11

Интер(МИЛАНО)
ЦСКА „Ч. знаме“(СОФИЯ)
Дата: 19 април 1967 г. 22:15 ч.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1966/67 (Полуфинал — първа среща)
Стадион: Сан Сиро, Милано
Посещаемост: 67 103 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Димитрис Влахоянис
Титуляри :
 • 1
  Джулиано Сарти GK
   
 • 2
  Тарчизио Бурнич
   
 • 3
  Джачинто Факети
   
 • 4
  Джанфранко Бедин
   
 • 5
  Аристиде Гуарнери
   
 • 6
  Армандо Пики
   
 • 7
  Жаир
   
 • 8
  Сандро Мацола
   
 • 9
  Ренато Капелини
   
 • 10
  Луис Суарес
   
 • 11
  Марио Корсо
   
 • 32мин

  Червен картон

  7. Кирил Райков (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 45мин

  Гол

  3. Джачинто Факети (Интер)

 • 66мин

  Гол

  8. Никола Цанев (ЦСКА „Ч. знаме“)

1:1 волята на ЦСКА „Червено знаме“ обезсили прочутия Интер.

Снощи на стадион „Сан Сиро“ в Милано българските футбости от ЦСКА „Червено знаме“ записаха един отличен резултат - завършиха наравно 1:1 първия си полуфинален мач за Купата на европейските шампиони срещу прочутия Интер. Да напомним, че в 13 мача за европейската купа които Интер е играл дога на свой терен, той само в един случай е допуснал равен резултат - миналата пролет в полуфинала с Реал Мадрид 1:1. Този резултат тогава му струва елиминирането в Мадрид...

Милано, 19 април (След полунощ по телефона от нашия пратеник Стефан Петров).

Докато чакам телефонната връзка наблюдавам потока зрители, които се стичат от „Сан Сиро“. По изражението на лицата им, в разговорите им има мъка, яд, недоволство. Но всички, подчертавам, всички не могат да не признаят най-накрая: „Мъжествени българи!“ Защото, ако наистина Интер е голям отбор - със звездите си, с играта си, с треньора си, то ЦСКА „Червено знаме“ се оказа много по-голям с духа си, с ентусиазма си, със самопожертвувателността. Този дух, за който много често говорим и пишем сега се открои тук, на „Сан Сиро”.
пред очите на 75 000 страстни и фанатични защитници на „черно-синия” отбор. Този дух фактически ликвидира Мацола, ослепи ударната сила на Капелини, разстрои продължително играта на миланци и ги изнерви. Смазаната машина започна да прави неприятни засечки. И затова нена кажем на всички, без изключение наши състезатели: хвала вам, български спортисти!

Без да влизам в подробности по развоя на играта, ще ми се да споделя само известни впечат ления от нея. Известно е. Че откак съществува футболната игра, всеки отбор се старае да разреши две основни задачи: какво да върши, когато притежава топката, и какво - когато я притежава противникът. Армейците, за щастие, съумяха да разрешат много добре тези задачи и особено през първото полувреме да поддържат равновесие като равен с равен. Когато Интер владееше топката те влизаха рязко и мъжествено в двубои като с това не искам да оправдавам някои ненужни и безсмислени грубости, Райков, например, имаше образцово поведение до момента, когато се подведе и подкоси Суарес. Последният това и чакаше, за да изиграе номера си - и Райков се озова в съблекалнята, с което усложни положението на отбора си. Когато нашите армейци владееха топката, те се стараеха да я задържат, да убиват темпото, а имаше моменти, когато сами ние, малкото българи тук на трибуните, се удивлявахме от игровата им безгрешност.

Така или иначе обаче този маниер на игра не е нито продуктивен, нито рационален и топката в края на краищата се озоваваше у нашите противници. Армейските нападатели просто се страхуваха от наказателното поле на Иятер. Защо? За да не бъдат изненадани от прословутото контранападение на „синьо-черните“? Трулно е да отговорим сега. Възможното обаче беше направено. И все пак трябва да кажем, че сега предстои по-трудното - реваншът в София. Трябва да се предпазим от прекален оптимизъм не защото Интер играе по-добре навън, а защото ни е трудно да нападаме. И тук е сложното. В този късен час малката група българи чакат изтощените състезателн пред стадиона, за да ги прегърнат и целунат.

Филмът на мача

5 мин. - Гаганелов напредва и нанася удар от около 35 м. Сарти яма достатъчно време да реагира и отбива в корнер.

8 мин. - Бедан пробива отляво, центрира опасно, но Йорданов пресича полувисоката траектория на топката и отстранява заплахата.

14 мин. - Корсо изпълнява свободен удар отляво и фалцираната топка минава съвсем близо до страничната греда.

17 мин. - Жаир пуска пас в дълбочина, напред се устремява Корсо, но Йорданов измъква топката от краката му.

28 мин. - Стрелба на Станков отдалече, топката преминава встрани от вратата на Сарти.

32 мин. - За нарушение срещу Суарес от игра е отстранен Райков. Тежък момент за българския отбор, който остава с 10 души на терена.

43 мин. - Станков се промъква напред по десния фланг, отправя далечен удар, но Сарти лови.

45 мин. - Суарес пробива отляво, стига почти до аутлинията и центрира малко назад. Факети пресреща фалцовата топка зад гърба на няколко защитници и въпреки отчаяната намеса на Йорданов, я изпраща в мрежата - 1.0 за Интер.

46-60 мин. - Силен натиск на италианците. Критични моменти пред вратата ни се редят един след друг, но нашата защита и точно играещият Йорданов ликвидират всички опасности.

63 мин. - Якимов навлиза с дрибъл в наказателното поле на Сарти, но губи топката. Това е първата ни нападателна акция през това полувреме. Няколко мига по-късно Йорданов спасява вратата си, като с рисковано хвърляне отнема топката от краката на Мацола.

66 мин. - Якимов дриблира напред, но е фаулиран. Цанев изпълнява свободния удар от около 20 м, топката се отбива от стената, Цанев я пресреща, стреля повторно и я забива в горния десен ъгъл на изненадания Сарти -1:1. След гола италианците отново се хвърлят на щурм. Нервите им не зинаги издържат. В 75 мин е контузен Радлев и за нзвестно време излиза от игра. Малко по-късно Суарес рита падналия на земята Маринчев, но съдията не му прави дори предупреждение...

76 мин. - Сериозно разбъркване пред нашата врата. Йорданов в заангажиран в схватка на няколко метра пред своята голлиния. Капелини нанася удар, топката е отклонена от Бедин и прелита високо над напречната греда.

80 мин. - От свободен удар Корсо изстрелва топката на сантиметри от левия горен ъгъл на вратата.

85 мин. - Опасен удар на Мацола отдалече, но в аут. Изобщо италианците рядко успават да се промъкнат в близост до вратата ни. Нашата отбрана предотвратява всичко още на границата на наказателното поле.

93 мин. - Съдията Влахоянис е дал необяснимо дълго продължение. Суарес напредва с дрибъл по десния фланг, центрира успоредно на вратата. Пенев плонжира, отбива топката и тя замалко не навестява мрежата - излиза в ъглов удар покрай самата странична греда, Последна опасност - и най-после се чува финалният съдийски сигнал.

източник вестник „Народен спорт“

СЛЕД ДВУБОЯ НА „САН СИРО“

ВТОРОТО ИЗПИТАНИЕ ЩЕ БЪДЕ ПО-ТЕЖКО!

Големият двубой „Интер“ – ЦСКА „Ч. знаме“ е на устата на всички любители на футбола у нас! Не стихват коментариите за отличното представяне на българския шампион. Макар и ощетени от съдията Влахоянис, с намален състав, армейските футболисти излязоха с горди чела от стадиона „Сан Сиро“ и изпълниха сърцата ни с гордост! В редакцията се получават писма от привържаници на различни дружества, които изразяват своя възторг от достойното представяне на армейците.

Вчера ЦСКА „Ч. знаме“ уреди пресконференция, на която спортните журналисти бяха информирани подробно за протеклия и предстоящия полуфинали за купата на Европа.

В своето изказване старши-треньорът Ст. Орманджиев изтъкна голямата класа на „Интер“ и подчерта, че второто изпитание в София ще бъде много по-тежко. Практиката показва, че италианският шампион побеждава лесно на чужд терен и няма място за никакво съмнение към високата му класа. А сега, когато излезе на софийския стадион без никакъв актив от първата среща, неговата сила ще порасне неимоверно.

Върху плещите на армейските футболисти пада тежка задача – да елиминират у дома двукратния европейски и световен шампион! В Милано всички изразходваха силите си до краен предел и за кратко време ще трябва да ги възстановяват. Някои (Якимов, Василев и Радлев) получиха контузии. По всяка вероятност, въпреки възражението на клуба до УЕФА, няма да вземе участие и Райков, който бе отстранен в първия мач. Всичко това задължава към високо съзнание и изключително старание в подготовката! Попълненията ще се направят из средата на по-младите резервни състезатели. Насроченият за утре мач с „Марек“ се отлага за по-късна дата.

„Интер“ пристига в понеделник и ще бъде настанен в хотел „Люлин“ в Банкя. Към втория двубой между българския и италианския шампиони се проявява огромен интерес от много страни. От Италия ще пристигнат 21 журналисти. Молби за акредитация са изпратили и техни колеги от Югославия, Франция, Чехословакия, Шотландия и ГФР и др. При евентуален нов равен резултат ЦСКА „Ч. знаме“ и „Интер“ са се споразумели третият мач да се състои на 3 май във Франкфурт на Майн.

В Милано хладнокръвието на българските футболисти бе за пример! С желязно спокойствие и увереност бихме желали да ги видим и в сряда.

 

Предоставил В. Янкулов

Галерия

Видео