01

Спартак

(Пловдив)

ЦДНА

(София)
Дата: 25 август 1963 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1963/64 (3-ти кръг)
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Ив. Робев
Титуляри :
 • Стойнов
   
 • Иванов
   
 • Манолов
   
 • Момин
   
 • Димов
   
 • Ботев
   
 • Тодор Диев
   
 • Стойнов
   
 • Дишков
   
 • Лазаров
  58′
 • Генов
   
Резерви :
 • Душев
  58′
 • 33мин

  Гол

  Димитър Якимов (ЦДНА)

 • 73мин

  Дузпа - пропуск

  Иван Ранков (ЦДНА)

Три кръга! И трета победа само за „Славия“! Тази успешна серия и отреди челното място в таблицата. Другият отбор без загуба е „Дунав“, но с един равен мач.

Дерби срещата на кръга бе спечелена от ЦДНА. Положението на шампиона „Спартак“ (Пд) е тежко... и куриозно. Само той досега не можа да изтръгне поне една точка от своите противници. Факторът домакинство не можа да изиграе своята роля и във Варна, където победата бе завоювана от „Дунав“. А пък „Марек“ разбра простата истина, че е по-трудно на неутрален терен, отколкото у дома.

Като съдим по качеството на игрите, все още не можем да бъдем напълно доволни. Немалък брой от тях се движеха в рамките на посредственото. За грубости ни съобщават от Сливен. И от Ловеч. Забравят ли призива си пловдивските локомотивци, а също така и плевенските спартаковци, които се присъединиха към него? Защо помрачават спортсменството и спартаковци от София?

 

Под петата на нервно напрежение

ПЛОВДИВ. „Спартак“ (Пд) срещу ЦДНА – шампионът срещу ексшампиона! Това бе дерби-мачът на кръга. Но сладкишът излезе баят и съвсем не вкусен. Като много такива срещи в миналото той бе пренаситен с вътрешно напрежение, чиито външни белези бяха честото изтърване на топката, било при пас, било при дрибъл, прибързване и изобщо технически брак. От това, разбира се, красотата на играта губеше. И като цяло мачът излезе непревклекателен, някак си мъчителен и за играчите, и за зрителите.

„Спартак“ (Пд) игра по-слабо отколкто в предишния кръг срещу „Локомотив“ (Сф). Дали защото мозъкът, диспечърът Лазаров, поради контузия не можеше да действува с пълни сили и не игра целия мач? Или защото Диев не намери през цялото време точния подход? Впрочем, и той излезе от строя в последните 10 минути, точно тогава, когато „Спартак“ с всички сили напираше да промени резултата. Но остава въпрос дали наистина и с него резултатът щеше да се промени, като се има предвид, че този напор, който трая почти непрекъснато през цялото второ полувреме и се засили във финалните минути, бе напор на отчаянието, лишен от смислени и точни ходове – просто се изсипва висока топка пред вратата на ЦДНА, па каквото стане...

ЦДНА спечели двубоя, защото успя да укрото противника си през първото полувреме, като го натика в едно спокойно темпо, в което да не може да използува, с една одухотворена и остра игра, своето положение на домакин. Нещо повече – ЦДНА вкара и един гол и с този успокояващ аванс се прибра на почивка. След това той отбиваше със стиснати зъби всички луди (за щастие на софиянци), слепи атаки. Това бяха най-острите моменти в мача... В 33 мин. Якимов влезе в схватка с Манолов, насочи топката на десетина метра напред и сам я подгони. В същото време някъде в тази зона, зад спартаковските защитници се мотаеше Цанев. Страничният съдия вдигна флаг за засада, но Ив. Робев правилно прецени, че Якимов не подава топката, а сам играе с нея, и не издаде сигнал. Якимов използува струпването на спартаковските защитници и вкара гол. Това беше единственият гол на мача.

В 73 мин. Момин спря една топка с ръка. Дузпа! Неколцина играчи на ЦДНА хукнаха към страничната линия да питат своя треньор кой да изпълни дузпата. Изборът падна върху Ранков. Но ударът му бе великолепно спасен от Стойнов.

Ал. Ясников

Наш пратеник

Предоставил В. Янкулов