31

ЦДНА

(София)

Ботев

(Враца)
Дата: 11 юни 1961 г.
Турнир: Купа на Съветската армия 1960/61 (Полуфинал)
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Титуляри :
 • 61мин

  Гол

  Васил Романов (ЦДНА)

 • 77мин

  Дузпа - гол

  Иван Колев (ЦДНА)

 • 80мин

  Дузпа - гол

  Илия Драгомиров (Ботев Вр)

 • 84мин

  Гол

  Никола Цанев (ЦДНА)

ЦДНА и „Спартак“ (Вн) са финалисти

Най-достойни за финалния двубой за Купата на Съветската армия се оказаха ЦДНА и „Спартак“ (Вн). На 28 юни те ще се изправят един срещу друг, за да определят кой ще бъде тазгодишния носител на ценния трофей. Тогава голямата спортна борба, в която хиляди футболисти от цялата страна в продължение на много месеци дават израз на своите топли чувства към Съветската армия освободителка, ще стигне своя внушителен апогей - финала!

По-опитният наложи своята воля

Цели 60 минути волята на врачанските футболисти не бе преклонена. Наистина в крайна сметка те не издържаха, но с коректната си бойка и технична играз заслужиха симпатиите на публиката в София и доказаха, че не случайно са кандидати за групата на майсторите. В задните редове изпъкнаха Дишовски и особено Петров, който успешно изпълни задачата на конструктора, напред - Драгомиров. Гостите охраняваха зорко своята врата и чакаха да използуват някои възможности в половината на противника. Такива се създадоха, но бяха проиграни. Да си припомним Драгомиров, когато в 11 мин. устремно се озова срещу Найденов, но загуби контрол над топката. Или неговия отсечен удар в 52 мин. спасен рисковано от армейския вратар.

ЦДНА е обаче достатъчно зрял и рутиниран отбор, за да не бъде победен с два-три удара към неговата врата. Той започна мача в своя обичаен стил - с къси, спокойни комбинации, с продължително разиграване на топката, предимно с опити за фронтални атаки. Но нападението срещаше коравата съпротива на „Ботев“ (Вр). Пък и му липсваше оня заряд от острота и маневреност, който започна да се проявява по-осезателно след почивката. Тогава се почувствува активизиране по всички линии. Якимов и Цанев отправиха силни удари, а в 61 мин. Романов атакува по крилото и стреля в движение. Топката се изсипа в мрежата преди Къчовски да реагира - 1:0 за ЦДНА. След това Панайотов си създаде положение за стрелба и улучи страничния стълб. В 77 мин. Колев бе спънат в наказателното поле и превърна в гол отсъдената дузпа - 2:0. Виждаше се как силите напускат врачанските футболисти. Но от наказателен удар Драгомиров намали разликата - 2:1. Шест минути преди края Цанев открадна една топка от Стоилов и затвърди заслужената победа на ЦДНА с 3:1.

Д. Попдимитров

предоставил В. Янкулов