21

ЦДНА(СОФИЯ)
Вашаш(БУДАПЕЩА)
Дата: 4 септември 1957 г.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1957/58 (1/16 финал — първа среща)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 50 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Ерих Щайнер
Титуляри :
 • 1
  Ференц Ковалик GK
   
 • 2
  Бела Карпати
   
 • 3
  Карой Конта
   
 • 4
  Ласло Шароши
   
 • 5
  Янош Силади
   
 • 6
  Пал Беренди
   
 • 7
  Рудолф Иловски
   
 • 8
  Лайош Чордаш
   
 • 9
  Дюла Силдьи
   
 • 10
  Дежо Бунджак
   
 • 11
  Шандор Леленка
   
 • 2мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНА) асистенция - Панайот Панайотов

 • 38мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНА)

 • 53мин

  Гол

  10. Дежо Бунджак (Вашаш)

ЦДНА​ победи унгарският шампион Вашаш в първи шестнадесетина финал от купата на европейските шампиони. Въпреки добрата игра армейците се оттеглиха след първия мач само с гол прединна. Точен за армейците на два пъти бе Димитър Миланов във втората и 38-мата минута. Бунджак върна един гол през второто полувреме.

За купата на европейските клубове-шампиони

ЦДНА – „Вашаш“ (Будапеща) 2:1

По силата на жребия още в предварителните срещи на третия турнир за купата на европейските клубове-шампиони нашият първенец ЦДНА трябва да играе два мача с носителя на средноевропейската купа унгарския първенец „Вашаш“ от Будапеща.

Вчера на стадион „Васил Левски“ се състоя първата среща. 45-те хиляди зрители, изпълнили стадиона, останаха доволни от показаната игра от нашите футболисти, особено през първото полувреме, но и разочаровани от изпуснатата по-убедителна победа над такъв известен противник.

Във вчерашната среща двата отбора играха в своите най-добри състави: „Вашаш“ – Ковалик, Карпати, Конта, Шароши, Силаги II, Беренди, Иловски, Чордаш, Силаги I, Бунджак, Леленка. ЦДНА – Найденов, Ракаров, Манолов, Ковачев, Божков, Стоянов, Миланов, Димитров, Панайотов, Колев, Янев. Съдия на срещата бе Щайнер (Австрия) с помощници Майер и Щула (Австрия).

Две минути не бяха изминали от започването на мача, когато многохилядната публика избухна в гръмки аплодисменти. Бързият пробив на футболистите на ЦДНА завърши с гол. Топката бе у Панайотов, който подаде на врязалия се в отбраната на „Вашаш“ Миланов. С последни усилия вратарят на гостите се опита да спре устремния нападател на ЦДНА, но Миланов с нисък технически удар „пусна“ топката във вратата на „Вашаш“. Унгарските футболисти са смутени. Те дойдоха в София уверени в своята победа и това начало на мача още в първите минути ги разстрои. Тяхната отбрана бе безсилна да спира устремните нападения на ЦДНА. От сигурни положения последователно пропуснаха да отбележат гол Янев, Панайотов, Миланов. Нашата отбрана, в която изпъкваха Ракаров и Ковачев и полузащитниците Божков и Стоянов, се справяше добре с унгарските нападатели и не им позволи да стрелят във вратата. Един единствен път Силаги I бе оставен свободен и неговият остър удар бе едва докоснат от Найденов, но отправената към голлинията топка бе избита от Ковачев. Нашите нападатели продължиха своите бързи пробиви и усилията им се увенчаха с нов гол в 38-та минута. След изпълнението на ъглов удар за топката вратарят на „Вашаш“ и Димитров, но и двамата не успяха да я овладеят и съобразителният Миланов моментално я отправи във вратата – 2:0 за ЦДНА.

През второто полувреме обаче топката бе повече у играчите на „Вашаш“. С хубави ниски подавания те атакуваха вратата на ЦДНА и отбраната трябваше да полага много усилия да спира бързия Леленка, опитния Иловски, агресивния Бунджак. Подобри играта си и унгарската отбрана. Сега нашите нападатели не можеха така лесно да се промъкват в наказателното поле на „Вашаш“. В 9-та минута на унгарските футболисти се удаде да намалят разликата Силаги I оторави с глава топката към вратата на ЦДНА, но тя се отби от гредата, посрещна я Бунджак и с удар от въздуха отбеляза гол. Голът оживи отново играта на нашите футболисти. Пред вратата на „Вашаш“ отново стана „горещо“. 10 ъглови удара изпълниха футболистите на ЦДНА пред вратата на гостите, но резултатът 2:1 остана непроменен. Унгарските футболисти като че ли се примириха с разликата от един гол. Те избягнаха едно поражение.

П. Петров (Работническо дело)

Отзиви за мача

Представител на „Работническо дело“ помоли след срещата между отборите на ЦДНА и „Вашаш“ представителя на УЕФА за мача К. Константарас и капитаните на двата отбора Силаги Божков да споделят със читателите на вестника своите впечатления от играта.

Костас Константарас, член на Изпълнителя на комитет на Европейския футболен съюз (УЕФА) и подпредседател на Гръцката футболна федерация: „Имам впечатления от българския футбол отпреди 22 години, когато го видях за първи път. Сега виждам, че е постигнал голям напредък. Победата на българския отбор на ЦДНА над „Вашаш“ намирам за напълно реална и заслужена“.

Капитанът на „Вашаш“ Силаги: „Трябва да призная, че очаквахме един тежък и много оспорван мач, но не и загуба. През първото полувреме ЦДНА ни изненада с устремната си игра и с неочакваното откриване на резултата. Бързината на някои от вашите нападатели изигра решаваща роля. През второто полувреме нашият отбор подобри играта си. Мисля, че всички, коити наблюдаваха мача, почувствуваха това. ЦДНА остана победител и това, според мен, е заслужено. Надявам се, че в Будапеща, ще постигнем задоволителен за нас успех. Искам непремено да отбележа, че въпреки напрежението на този важен мач, играта бе коректна, а съдията обективен“.

Капитанът на ЦДНА Божков: „Преди всичко се радвам на победата, извоювана срещу носителя на купата на Средна Европа и първенец на Унгария – „Вашаш“. Наложихме се над един отбор с голяма международна известност. Трябва да съжаляваме обаче за пропуснатите възможности през първото полувреме. Една наша победа с два гола разлика би отговаряла повече на развоя на играта“.

Предоставил Тодор Гърбатов