42

22 в редовното време
20 след продължения

ЦСКА „Септ. знаме“

(София)

Академик

(София)
Дата: 23 май 1973 г.
Турнир: Купа на Съветската армия 1972/73 (Полуфинал)
Стадион: Васил Левски, София
Треньор на ЦСКА: Манол Манолов
Титуляри :
 • Мл. Василев
   
 • Паунов
   
 • Миланов
   
 • 11мин

  Гол

  Георги Денев (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 12мин

  Гол

  Паунов (Академик)

 • 43мин

  Дузпа - гол

  Мл. Василев (Академик)

 • 77мин

  Гол

  Цветан Атанасов (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 110мин

  Гол

  Димитър Пенев (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 114мин

  Гол

  Петър Жеков (ЦСКА „Септ. знаме“)

ЦСКА и „Берое“ - финалисти

Вчера в София и Пловдив се играха полуфиналите от тазгодишния футболен турнир за купата на Съветската армия. И двата мача - в София ЦСКА „Септ. знаме“ - „Академик", и в Пловдив - „Берое“ - „Левски-Спартак", се очакваха с голям интерес. Но определено трябва да се подчертае, че той не бе задоволен с качеството на играта. Нещо повече - дори и в такива срещи на такъв турнир публиката бе свидетел и на неспортменски прояви, и на опити за симулации...

ЦСКА - „АКАДЕМИК“ 4:2

Армейците, които си осигуриха, отново шампионската титла, явно са „свалили гарда“ и подходиха без достатъчна настройка към срещата. Очакваха, може би, че и този път името им и рутината ще бъдат достатъчни, за да спечелят. Но студентите, макар и млад отбор, се оказаха костелив орех. Те играеха (в началото на мача) с повече движение, с повече устрем, по-опростено строяха атаките си (можеха да имат и по-голям успех, ако Миланов бе по-активен). Обратно, техните съперници бавно и на малки разстояния плетяха мрежа от комбинации, подаваха си неточно, въртяха се безпредметно на едно место около топката и пр. И отново (за кой ли път вече) състезателите от „втория ешалон“ на ЦСКА трябваше да се намесват, за да се разрешават в крайна сметка атаките.

Денев откри резултата в 11-та мин. Но Паунов в 12-та постигна равенство - 1:1. В 43-та мин. Мл. Василев от дузпа покачи на 2:1 за „Академик“. Вторите 45 минути бяха един нагледен урок как не трябва да се играе при пълното териториално надмощие на един отбор. Армейците притиснаха съперника си в неговото поле. Но изобилието от състезатели, тела, крака, нито създаваше възможност да се играе футбол красив и рационален, нито пък да се постига ефективност.

Едва в 77-та мин. при едно мелле Атанасов успешно отклони една топка и се стигна до равенство - 2:2, което доведе до две продължения от по 15 мин. В тях пълни господари на темпо и положение бяха армейците, които имаха повече физически сили. Като добър завършек на добрата игра на Пенев, който въодушевяваше и водеше отбора, бе голът, който той постигна в 110-та мин. - 3:2. Може би единствената добра проява на Жеков, в този мач бе ударът му, от който в 114-та мин. бе постигнат последния гол на мача - 4:2 за ЦСКА.

Христо Георгиев

предоставил Тодор Гърбатов