21

ЦСКА „Септ. знаме“(СОФИЯ)
Левски-Спартак(СОФИЯ)
Дата: 30 април 1969 г.
Турнир: Купа на Съветската армия 1968/69 (Финал)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 40 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Тодор Геров
Титуляри :
 • 1
  Георги Каменски GK
   
 • 2
   
 • 3
  Добромир Жечев
   
 • 4
  Стефан Аладжов
   
 • 5
  Кирил Ивков
   
 • 6
  Павел Панов
   
 • 7
  Цветан Веселинов
   
 • 8
  Васил Митков
   
 • 9
  Георги Аспарухов
   
 • 10
   
 • 11
  Александър Костов
   
 • 20мин

  Гол

  8. Васил Митков (Левски-Спартак)

 • 50мин

  Гол

  7. Димитър Марашлиев (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 86мин

  Гол

  11. Аспарух Никодимов (ЦСКА „Септ. знаме“)

ЦСКА​ печели купата на Съветската армия за седми път. На националният стадион „Васил Левски“ армейците победиха Левски-Спартак с 2:1.

Първото полувреме бе по-силно за сините, които в 20-тата минута поведоха в резултата. Армейците играеха разконцентрирано и не успяха да направят много опасни положения.

След почивката редовете бяха стегнати, а и по-добрата физическа подготовка на армейците изигра своята роля. Увеличената манежреност на армейските състезатели, преливането по звена и линии и изненадващите контраатаки донесоха успех на армейците. Марашлиев и Жеков излязаха на опасни позиции и предвещаха какво ще се случ нататък. В 50-тата минута Марашлиев изравни, а 4-минути преди края на редовното време Аспарух Никодимов донесе купата във витрината на армейците.

по публикация на вестник "Футбол"

 

БОРБА ДОКРАЙ И ЦСКА „СЕП. ЗНАМЕ“ ДЪРЖИ КУПАТА

АРМЕЙЦИТЕ БЕЗ ГРЕШКА

ЦСКА „ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ“ БЕШЕ НАЙ-БЛИЗО ДО ЦЕЛТА И Я ПОСТИГНА

ЗА СЕДМИ ПЪТ

СКЪПИЯТ ДАР УКРАСЯВА ВИТРИНАТА НА ЦСКА „СЕПТЕМВРИЙСКО ЗНАМЕ“

 

Вчера на стадион „Васил Левски“ имаше голям спортен празник. Финалът за Купата на Съветската армия! – Това всяка година е най-голямо събитие, което вълнува силно не само футболистите, които се състезават, не само техните верни поддръжници, но и много стотици хиляди из цялата страна. Трофеят, за който се състезават спортистите е много скъп. Той е подарен от представители на Съветската армия, носи нейното име. Той е символ на най-топли чувства, които свързват нашите народи. Добре ги изразиха капитаните на двата отбора Н. Цанев и Г. Аспарухов, като преди мача поднесоха букети цветя на представителите на съветското посолство в България.

Тази година борбата се разви така, че на финала стигнаха двата най-силни отбора, така както ги определя и класирането в „А“ републиканска група. Няма нужда да казваме, че, като започваха играта, състезателите се вълнуваха много, макар че не винаги това личеше. И все пак... Първият удар, който бе нанесен от Жеков бе много отдалеч, не бе маскиран – а Каменски изтърва топката! Малко по-късно при съвсем лека, върната топка Пенев и Филипов направиха грешка, която за малко не им струва гол... Не, не бяха спокойни тия момци!

Постепенно „Левски-Спартак“ устрои добре играта си. Почти всяка начална топка бе давана на А. Костов, който намираше най-подходящия ход. Напред се впускаха Веселинов, Митков и Аспарухов, търсиха празни пространства и предизвикваха на двубои своите пазачи. ЦСКА „Септ. знаме“ оттегли повече сили в защита, за да отбие тоя натиск и да се предпази от неприятности, които все по-често започнаха да възникват в близост до неговата врата. Но преходът от отбрана в нападение бе бавен, с малко сили и без определена идея как да се преодолее съпротивата на „синята“ защита, без пробивност. Само веднъж (в 8 мин.) Никодимов след корнер би опасно с глава, но точно в ръцете на Каменски и друг път (в 12 минута) Марашлиев опита силата на своя десен крак, но много отдалеч, а и той улучи Каменски...

По добрата игра на „Левски-Спартак“ в тия начални минути се увенча с гол. Помогна му и съперникът, който изтърва най-неочаквано топката в защита. Веселинов я грабна и тръгна право срещу вратата, стигна до десния стълб и би; Филипов отби топката , но притичалият Митков със силен удар от 1 метър я насочи в мрежата – 1:0 за „сините“.

При това развитие на нещата, при изразеното превъзходство на „Левски-Спартак“, се очакваше скоро резултатът да набъбне – толкова грешки правеха играчите на ЦСКА „Септ. знаме“ по цялото игрище. Но „сините“ не развиха по-нататък своите завоевания, макар че до края на полувремето доминираха безспорно. Аспарухов, който в 14 мин. навлезе мощно в наказателното поле след отличен пас отляво, не не обработи добре топката и изпусна положението още два пъти (в 27 и 37 мин.) имаше идеална възможност да увеличи разликата, но не сполучи. Изглежда, че преднината от един гол и слабата съпротива на съперника караше „Левски-Спартак“ да смята вече всичко за решено, че каквото и да се случи – победата няма да му убегне. Като че ли в този период на играчите стигаше да се насладят на своето превъзходство.

Но колко всичко това е било измамно се видя през второто полувреме. Още в началните минути след почивката се забеляза едно отпускане, което доведе и до грешки. В 50 мин. Жечев се засуети с топката, бе атакуван от двама противници, които му и отнеха и я пуснаха опасно по диагонал: Пешев не успя да задържи топката, тя бе поета от Марашлиев, който спринтира към вратата и изравни – 1:1.

От тук вече почна играта на ЦСКА „Септ. знаме“. Тимът се преобрази преди всичко по дух. Той стана настъпателен, той регулира играта си. Топката бързо бе пращана напред, търсеше се пробив чрез Марашлиев, Жеков и Якимов, според случая тръгваха напред и Никодимов, и Пенев. Сега вече започна да се огъва и да греши „синята“ защита... Контриранията на „Левски-Спартак“ вече не бяха така опасни. (Най-опасното бе един удар в гредата на Митков в 73 мин.) Явно на базата на кондицията армейците имаха преимущество. А особено фатално за „сините“ бе това, че умората най-силно, налегна техния диспечер А. Костов, който бе работил много до сега...

Развръзката дойде в 86 мин. Точно в момента, в който по репродукторите на стадиона се обясняваше на публиката какво би последвало след равен резултат в редовното време – от свободен удар топката бе подадена изненадващо на Жеков, който се отскубна от всякакви пазачи и с диагонален удар донесе победата на своя отбор – 2:1 за ЦСКА „Септемврийско знаме“.

За армейците този успех дойде точно на време. Нямаше кога да се направи някаква промяна. За съжаление, в тия последни минути нервите на някои състезатели не издържаха, Пешев заслужи да бъде отстранен заради неспортсменска постъпка. Той бе осъден единодушно от всички на този мач, в който зрителите преживяваха радости и печали, но останаха на висотата на положението като истински поддръжници на хубавото във футбола.

Под възторжените възгласи на своите поддръжници ЦСКА „Септемврийско знаме“ получи от ръцете на члена на бюрото на БФФ Хр. Павлов сребърно-кристалната купа с пожеланието да я носи с чест. Отборът направи традиционната почетна обиколка, приветсвуван от всички:

 • Честито! Честито!

АЛЕКСАНДЪР ЯСНИКОВ

ВИТРИНА НА МАЧА

ЦСКА „СЕПТ. ЗНАМЕ“                                ЛЕВСКИ-СПАРТАК    

10 (5)                               УДАРИ                                      6 (3)

3 (1)                             от наказ. поле                                6 (3)

7 (4)                              извън нак. поле                           0

5 (3)                               във вратата                                  2 (2)

5 (2)                              вън от вратата                             3 (1)

0                                       греди                                         1 (0)

24 (9)                              НАРУШЕНИЯ                          14 (9)

6 (3)                               КОРНЕРИ                                   8 (3)

9 (6)                                 ЗАСАДИ                                   6 (2)

ЗАБ. Цифрите в скобите се отнасят за първото полувреме

Предоставил В. Янкулов

Галерия

Видео