21

ЦСКА „Септ. знаме“(СОФИЯ)
Ювентус(ТОРИНО)
Дата: 17 септември 1975 г. 18:30 ч.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1975/76 (1/16 финал — първа среща)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 25 693 зрители
Треньор на ЦСКА: Манол Манолов
Съдия: Франсис Рион
На живо по: БТ1
Титуляри :
 • 1
  Дино Дзоф GK
   
 • 2
  Марко Тардели
   
 • 3
  Клаудио Джентиле
   
 • 4
  Джузепе Фурино
   
 • 5
  Франческо Морини
   
 • 6
  Гаетано Ширеа
   
 • 7
  Антонело Кукуреду
   
 • 8
  Франко Каузио
   
 • 9
  Пиетро Анастази
  62′
 • 10
  Серджо Гори
   
 • 11
  Роберто Бетега
   
Резерви :
 • 12
  Джанкарло Алесандрели
   
 • 13
  Жозе Жоан Алтафини
  62′
 • 14
  Лучано Спинози
   
 • 15
  Алберто Маркети
   
 • 16
  Джузепе Дамяни
   
 • 41мин

  Гол

  9. Пиетро Анастази (Ювентус)

 • 81мин

  Гол

  10. Георги Денев (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 90мин

  Гол

  16. Димитър Марашлиев (ЦСКА „Септ. знаме“)

Треньорът на Ювентус Парола заяви преди отпътуването за София: „Отиваме за равен мач, като идеалният резултат за мен би бил 1:1“... А ето какво ни каза снощи след последния съдийски сигнал: „Това бе хубава игра. Моят отбор се представи много добре, лори надмина очакванията ми. Заслужавахме да побелиме, а вместо то0ва загубихме с 1:2, за което не може да не ми е мъчно. Но това е футболът. В реванша сиятам, че ще успеем.“

Имаше за какво Парола да бъде доволен от играта на своите момчета. Те показаха съвременен, атлетичен, умен и рационален футбол и всичко това бе подплатено с високо професионално майсторство. В доста моменти пролича, че преръзхождат в бързината, в тактическото умение да променят ригъма на играта и да препращат мълниеносно топката точно там, където трябва. Италианските черно-бели „зебри“ сякаш си познаваха един-друг и кътните зъби (та колко години вече играят заедно!) и осъществиха редица мълниеносни комбинации със забележителен синхрон. Създадоха и редица реални опасности пред армейската врата, на която се прояви със сигурност Филипов. Изобщо играта на италианските футболисти съвсем не приличаше на бавно танго изпълнявано от „стар госпожа“, както наричат в талия отбора на Ювентус.

Изтъкваме на преден план достойнствата на съперника, за да подчертаем още по-дебело срещу колко силен съперник бе постигната и от там колко по-ценна е победата на българсния шампион над един от най-старите и реномирани отбори в Европа. Друг е въпросът, че това не стана без ходене по-мъките.

Армейските футболисти започнаха мача атакуващо и с познатня си бояк дух. Но мина доста време без да бъде затруднен Дзоф. Пръв Пенев се престраши и стреля опасно от далеч, сякаш за да, подкани съиграчите си: нужна е стрелба! Това обаче остана глас в пустиня. Вместо това италианците с по 2-3 светкавични паса започнаха да се явяват в опасна близост до българската врата. Ходът на играта идваше да подскаже, че само ентусназмът не достига за да се катализира по-високото майсторско умение на съперниците. В редиците на ЦСКА липсваше добро взаимодействие и другояче едва ли можеше и да бъде, след като Рангелов, Марков, Притъргов, Йончев са записали елва по пет шампионатни мача в неговите редове. Но все тук, струва ни се, качествата по-специално на тримата нови нападатели отпред можеха да се използуват по-специфично и рационално от тези, от които зависеше това и които раздаваха пасовете от по-задна позиция.

Полувремето завърши 1:0 за гостите, като гостите спечелиха евтин гол след груба грешка на бранителя Цоньо Василев. Но трябва да признаем, че този резултат не изглеждаше нереален, с оглед показаното до този момент на терена.

Дълго време след почивката играта се развиваше в познатото русло. Така дойдоха последните 10 минути, когато армейските футболисти се вдигнаха на тотален щурм и с познатата си бойкост и енергия в международните изпитания, за които трябва да им свалим шапка, постигнаха онова, което вече изглеждаше невъзможно. След две центрирания от десния фланг от Марашлиев и Зафиров топката бе засечена с глава съответно от Денев и Марашлиев и.., победа! Пак в тия минути сьдията Рион си затвори очите при голямо нарушение в наказателното поле на гостите.

Всичко което завърши добре, е добро...

А сега, след като дадохме думата в началото на Парола, нека чуем мнението и ча сташи-треньора на ЦСКА змс Манол Манолов: „С играта си Ювентус потвърди, че е голям отбор. Той се представи много по-добре, отколкото го наблюдавах преди известно време в Милано срещу Интер. Състезателите му отлично владеят топката, умеят да рушат комбинациите на съперника, да го прикоткват в своята половина и след това бързо да контраатакуват. Срещу такъв съперник не е трагедия да загубиш, но трябва да се пада с чест. А ето, че ние успяхме и да победим. На реванша в Торино ще се преборим здраво.“

С последните думи на Манолов са свързани ни нашите пожелания...

източник вестник „Народен спорт“