42

ЦСКА „Ч. знаме“(СОФИЯ)
Борусия(ДОРТМУНД)
Дата: 24 ноември 1965 г. 15:00 ч.
Турнир: Купа на носителите на купи 1965/66 (Осминафинал — реванш)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 25 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Григорий Пинайчев
Съдия: Музафер Сарван
Титуляри :
 • 1
  Ханс Тилковски GK
   
 • 2
  Райнхолд Возаб
   
 • 3
  Волфганг Паул
   
 • 4
  Фридхелм Гропе
   
 • 5
  Теодор Редер
   
 • 6
  Дитер Курат
   
 • 7
  Алфред Шмит
   
 • 8
  Вилхельм Щурм
   
 • 9
  Райнхард Либуда
   
 • 10
  Зигфрид Хелд
   
 • 11
  Лотар Емерих
   
 • 7мин

  Гол

  8. Васил Романов (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Иван Колев

 • 24мин

  Гол

  10. Зигфрид Хелд (Дортмунд) асистенция - Алфред Шмит

 • 40мин

  Гол

  11. Лотар Емерих (Дортмунд)

 • 43мин

  Гол

  8. Васил Романов (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 68мин

  Гол

  8. Васил Романов (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Иван Колев

 • 75мин

  Дузпа - гол

  2. Иван Василев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 87мин

  Червен картон

  6. Дитер Курат (Дортмунд)

ПАСИВЪТ ОТ ДОРТМУНД НАТЕЖА

ЦСКА „Червено знаме“ – „Борусия“ 4:2

Армейските футболисти напускат турнира след мъжествена борба

ЦСКА „Ч. знаме“ трябваше да ликвидира преднината на „Борусия“ от три гола, получени на първия мач в Дортмунд, а и да притури нещичко отгоре, ако иска да продължи по-нататъшната борба в европейския турнир на носителите на купите. Армейските футболисти добре съзнаваха трудността на тази задача и излязоха на терена с ясното съзнание какво се иска от тях, воюваха от първата до последната минута за нейното изпълнение. И наистина върнаха трите гола, вкараха и четвърти, но всичко това не стигна, защото топката навести и тяхната мрежа два пъти. За тях остана моралното удовлетворение, че успяха да победят с 4:2 един такъв популярен отбор в Европа като „Борусия“, а зрителите напуснаха стадиона с доброто впечатление, че армейските футболисти отпаднаха от по-нататъшната борба не безславно, а в бой и с чест.

И все пак можеха ли да постигнат нещо повече?

Още в 7 мин. водеха с 1:0. Какво по-хубаво от това, какво по-благоприятно начало на мача? ЦСКА „Ч. знаме“ вдъхна надежда, че ще плати дълга си, а може и ... И можеше!

Обстановка като вчерашната наложи на единия отбор по силата на логиката да се защитава със 7-8 души, а другият бе принуден да отслаби отбраната си (с включването на Пенев напред и отново с Илиев назад) и да заложи всичко на един коз – нападателната мощ. Ала германските футболисти се оказаха майстори на контраатаката. Като се възползуваха от пролуките в армейската защита и от някои индивидуални грешки на Маринчев и Илиев, те вкараха своите два гола, които имаха още по-голяма стойност и психологически ефект за това, че с тях не се позволи на армейците да поведат убедително в резултата и да се ентусиазират.

В нападението на домакините се чувствуваше липсата на напористия Каменов (контузен), а може би и Цанев не трябваше да бъде пренебрегнат. Но дали все пак те щяха да увеличат ударната мощ – това е въпрос на предположения. И без тях „червените“ нападатели вкараха четири гола, а това не е малко. Жалко само, че отбраната допусна два. Някои коментираха: „ Ако Пенев беше на обичайното си място, може би топката нямаше да навести нашата мрежа“. Ала на тях може да се възрази: ако Пенев пък не беше напред, дали щяха да паднат четири гола?...

Гостите оставиха добри впечатления с техническите си възможности, с голямата си борбеност. Особено изпъкнаха Либуда, Редер и Хелд. Но заедно с всичко останало германските футболисти не веднъж прибягваха и до професионалния трик – симулациите, с които се опитваха да печелят време и с това създадоха тягостни чувства сред зрителите. Връх на всичко бе и отстраняването на Курат за неспортменска проява в 88 мин.

Головете:

7 мин. – Колев е фаулиран до линията на наказателното поле, изпълнява свободния удар, вдига топката пред вратата и Романов с глава я праща под напречната греда – 1:0.

24 мин. – Либуда прави устремен пробив по фланга, минава Маринчев, центрира. Топката попада у Шмид, който стреля в гредата, но коженото кълбо е посрещнато във въздуха от Хелд, който с глава бележи – 1:1.

40 мин. – неразбирателство в армейската защита е използувано от Емерих и ... 1:2

43 мин. – след разбъркване пред вратата на „Борусия“ Романов провира топката между куп играчи – 2:2.

68 мин. – копие на първия гол: Колев центрира и Романов (за трети път в този мач) с глава бележи – 3:2.

75 мин. – пробив на Пенев, е грубо съборен в наказателното поле. Дузпата е изпълнена сполучливо от Василев – 4:2.

Сп. Тодоров

Предоставил В. Янкулов

допълнителна информация предоставена от Чичо Граф