32

ЦСКА „Ч. знаме“

(София)

Ботев

(Бургас)
Дата: 2 октомври 1966 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1966/67 (7-и кръг)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 28 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Д. Начев
Титуляри :
 • Бърмуков
   
 • 6
  Димитров
   
 • Халачев
   
 • Костов
   
 • Илиев
  61′
 • Близнаков
   
 • Захариев
   
 • Бонев
   
 • Величков
   
 • Николов
   
 • 11
  Момчев
   
Резерви :
 • Цолов
  61′
 • 8мин

  Гол

  Халачев (Ботев Бс) асистенция - Величков

 • 34мин

  Гол

  Величков (Ботев Бс)

 • 35мин

  Дузпа - гол

  Иван Колев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 57мин

  Гол

  Аспарух Никодимов (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Иван Колев

 • 64мин

  Червен картон

  6. Димитров (Ботев Бс)

 • 82мин

  Дузпа - пропуск

  Иван Колев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 89мин

  Гол

  Иван Колев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Димитър Пенев

Седмият кръг завари шампиона на страната а последното място в таблицата - каква наистина по-незавидна участ от тази би могла да го сполети! Затова вчерашната му победа има не само материална, но и морална стойност. Но веднага трябва да се добави, че до нея ЦСКА „Червено знаме“ се добра след много оспорвана борба с един противник, който не по-малко от своя партньор я заслужаваше.

Още с началните ходове игровите концепции на двете единадесеторки се откроиха като на длан: гостите се ориентираха към бързи и изненадващи контраатаки, а домакините - към масиран фронтален, но в значителна степен стихиен щурм. Тактиката на гостите се оказа по-рационална. В 34-та минута те водеха вече с 2:0. И двата гола бяха отбелязани от Халачев, един много находчив футболист. Повратен пункт в развоя на срещата се оказа 36-та минута, когато от дузпа Колев постигна първия гол за своя отбор. Преди това тя бе изпълнена от Никодимов, но Бърмуков отрази удара му. На въпроса ни, защо взе решение да се повтори нейното изпълнение, съдията на срещата Д. Начев ни отговори, че първият път Никодимов не изчакал неговият сигнал.

След почивката червенознаменци заиграха значително по-разнообразно и пред вратата на гостите взе да става горещо. В 57-та Колев изтреля топката в гредата, тя се върна отново в игрището, но в суматохата най-бързо се ориентира Никодимов и резултатът бе изравнен. От този момент на някои състезатели нервите и изневериха и за неспортсменска постъпка Димитров бе отстранен от игра. Останали с десет души, гостите се бранеха отчаяно, но не забравяха и да нападат. На вратата Бърмуков спаси няколко невероятни топки и заслужено извика овациите на публиката. Връхна точка на неговите отлични прояви бе 81-та минута, когато спаси удар на Колев от дузпа. И когато равният резултат се виждаше като естествен завършек на тази среща, ветеранът в армейския отбор изкупи своята грешка - в последната минута той отбеляза победния гол за своя отбор.

източник вестник „Народен спорт“

Предоставил Тодор Гърбатов

3:2 Драматични перипетии

Да започнем с головете:

8 мин. – хубав пас на Величков извежда в коридор Халачев и последния прехвърля несъобразителния Филипов, 1:0.

34 мин. – Филипов лошо отбива една топка, тя попада у Величков и той я праща в опразнената врата, 2:0.

35 мин. – съдията вижда някакво нарушение при пробив на Райков в наказателното поле и отсъжда дузпа. При нейното пребиване (първият път Бармуков спаси, но съдията нареди да се повтори изпълнението) Колев е точен – 1:2.

57 мин. – Колев центрира една хубава топка и Никодимов я забива в мрежата – 2:2.

89 мин. – Пенев поднася като на тепсия една топка с глава на Колев и последния почти от упор намира мрежата – 3:2.

Към перипетиите на мача да отнесем още остраняването на Димитров (Бот – 6) в 64 мин. за умишлено спъване на противников играч, невкараната от Колев втора дузпа в полза на ЦСКА „Ч. знаме“ в 82 мин., разменените грубости между Василев (ЦСКА – 2) и Момчев (Бот – 11), които останаха ненаказани, и ... още някои други неща, за които ще стане дума накрая.

Преди това няколко думи за играта на двата отбора. „Ботев“ не случайно водеше в 34 мин. с 2:0. Той остави добро впечатление с бойката си защита и умение да контраатакува. И ако Момчев (11) бе в тон с останалите, а Величков малко по-бърз, гостите можеха да се радват и на краен успех. Трябва обаче да отбележим, че силите на бургазлии накрая не достигнаха.

ЦСКА „Ч. знаме“ започна много зле, без ясна игрова идея и само благодарение на по-големия си запас от физически сили и на самоотвержената игра в края на срещата от страна на Колев и Пенев успя да се измъкне от неприятното положение, в което се намираше.

Трибуните дълго шумяха от спорове – имало ли е дузпа в този или онзи момент? Ние се въздържаме да коментираме тези неща, за които в крайна сметка единствен съдник е човекът в черно на терена и никой нищо не може да промени.

Но ние сме в правото си най-остро да упрекнем съдията Д. Начев загдето не спази изричните указания на ЦФСК и БФФ относно недопускането под никакъв предлог на протести от страна на състезателите и най-строгото им санкциониране. Д. Начев допусна апострофи по свой адрес. Допусна на два пъти да бъде обграждан от състезатели на ЦСКА „Ч. знаме“. Допусна дори да бъде блъснат от Колев и, представете си, дори да не го отстрани от игра. И тъй като въпросът в случая не опира само до конкретния случай, а е принципен и свързан тясно с дадена линия, най-грубо погазена от един футболен съдия, чакаме съответната намеса на ЦФСК и БФФ.

Сп. Тодоров

Предоставил В. Янкулов