40

ЦСКА „Ч. знаме“(СОФИЯ)
Гурник(ЗАБЖЕ)
Дата: 23 ноември 1966 г.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1966/67 (Осминафинал — първа среща)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 30 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Дюла Емсбергер
Титуляри :
 • 1
  Ян Гомола GK
   
 • 2
  Стефан Флоренски
   
 • 3
  Станислав Ослизло
   
 • 4
  Хуберт Гвоздек
   
 • 5
  Райнер Кухта
   
 • 6
  Зигфрид Шолтисик
   
 • 7
  Ервин Вилчек
   
 • 8
  Ежи Мусялек
   
 • 9
  Ернест Пол
   
 • 10
  Алфред Олек
   
 • 11
  Влодзимеж Любански
   
 • 31мин

  Гол

  7. Димитър Марашлиев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 44мин

  Гол

  7. Димитър Марашлиев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 71мин

  Дузпа - гол

  8. Никола Цанев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 89мин

  Гол

  2. Иван Василев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Аспарух Никодимов

ЗА КУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ШАМПИОНИ

4:0 ГОЛЯМА ПОБЕДА НА ЦСКА „Ч. ЗНАМЕ“ СРЕЩУ „ГУРНИК“

Първият двубой между шампионите на България и Полша завърши с голяма победа на нашия тим. Резултатът е така изразителен, той сам говори: Армейците ще отидат в четвъртфиналите! Разбира се, това 4:0 не означава, че те трябва да подценят своя противник и да му разрешат да си разиграва коня на стадиона в Хожув. Първото полувреме призовава към предпазливост! Нашите трябва да отидат с ясното намерение да потвърдят доброто впечатление от първия резултат. Това е въпрос на авторитет, а и на психологическа подготовка с оглед на следващите състезания.

Софийският мач с това 4:0 е добра препоръка за нападателите ни. Но като имаме предвид характера на полския тим, струва ни се, че по-висока бележка трябва да се постави на нашата защита. Известно е, че силата на „Гурник“ е в неговата атакуваща линия, в която един до друг стоят полски национални състезатели. Той има успехи, когато играе атакуващо, та компенсира някои слабости на своята защита. Друг е въпросът, че този път „Гурник“ не бе докрай последователен и като се придържаше към традицията на турнира, се бе ориентирал към подсилване на своята защита. Но така или иначе, в атакуващата линия имаше известни имена, които импулсирани от отлично играещия Шолтишик, можеха да респектират. Нашата защита обаче се справи по превъзходен начин с опасностите. Особено силно играха Радлев и Маринчев, в тон с тях през второто полувреме беше и Василев, както и Гаганелов, който имаше повече свобода и не се придържаше на една линия с крайната защита. При това Маринчев и Василев играеха твърде активно, енергично, което бе от значение не само за бойкото настроение, но имаше и един съвсем конкретен важен резултат – великолепният гол на Василев в самия край на мача. Първото полувреме, независимо, че завърши 2:0, премина при слаба игра на играчите на ЦСКА, като изключим защитата. Пенев сгреши многократно с паса, като просто предаваше топката на противника и излагаше на извънредни опасности своите другари от защитата; Марашлиев не владееше точно топката и пробивите по фланга не му се удаваха; Якимов все опитваше сам да се промъкне през защитните редици на поляците, но от това не излизаше нищо. Не бяха по-успешни и другите – и в резултат се получаваше един безсмислен натиск на тесен фронт. Същевременно поляците контрираха опасно.

Веднъж Пенев с отчаян напор влезе в наказателното поле и нанесе удар, топката се отби от страничната греда, пред вратата точно навреме я посрещна Марашлиев и пред погледа на десетина състезатели (свои и чужди) стреля неспасяемо; във втория случай Гомола лошо отби висока топка, Якимов я насочи към вратата, където Флоренски я спря, но не я овладя – и пак Марашлиев отблизо реализира гол.

Тия голове като че ли подействуваха освежително на армейците. През второто полувреме играта им значително се подобри. (Тук сигурно даде отражение и превъзходството в кондицията). Колкото мачът отиваше към края – толкова по-спокойно и по-успешно нашите изграждаха своите акции. Защитата бе все така сигурна и вдъхновена, напред Якимов действуваше много по-конструктивно. Никодимов няколко пъти се отскубна от Флоренски. Полската защита почна да се пропуква. В 49 мин. Никодимов стигна сам до вратата и силният му удар бе отбит от Гомола, топката бе поета от Цанев, но той улучи само гредата. В 69 мин. при разбъркване пред полската врата Цанев нанесе силен удар, но Флоренски отби от самата голлиния... В 64 мин. Якимов наближи целта опасно отдясно, но бе спънат, съдията счете, че не е имало умисъл в това действие на Гвоздек, за да го накаже с дузпа. В 71 мин. обаче, когато Якимов излъга последователно четирима защитника и се готвеше да стреля, а бе подкосен от Ошлизло, арбитърът не се колеба – дузпа! Цанев я реализира добре.

След този гол червенознаменци овладяха напълно играта, но нов гол не идваше. И чак в самия край една прехвърлена топка от Никодимов бе овладяна от Василев, който по диагонал от около 25 м изпрати истинска бомба в далечния горен ъгъл.

4:0 – хубав резултат, който с оглед реномето на „Гурник“ сигурно ще има силен отзвук във футболния свят. Да благодарим на армейците за приятното преживяване, което ни създадоха. Нека този резултат не ги главозамайва, а ги импулсира за нови успехи в европейския турнир.

Ал. Ясников

Интервюта

Ст. Орманджиев – треньор на ЦСКА „Ч. знаме“: „Нашият противник игра прекалено защитно. Налице бяха двама централни защитници, Ошлизло и Кухта, а освен това назад бе издърпан и Олек, който като сянка следваше Цанев. Тази постройка попречи на полските футболисти да организират по-дейно своето нападение. Или с други думи, те сами вкараха вълка в кошарата... Не мога да не съм доволен от моите момчета. Някои от тях още не са в пълна форма, но старанието, което положиха, ми дава надежда да смятам, че в скоро време ще бъдат в тон с останалите.“

Г. Калочай – треньор на „Гурник“: „Имахме нещастно първо полувреме – поради грешки на нашите защитници получихме два леки гола. Не по-добре се представи в тази част и нападението, което пропусна някои хубави положения. Третият гол падна след дузпа. Четвъртият бе изпълнен блестящо, но се отбелязва веднъж на 10 години. Все пак ЦСКА „Ч. знаме“ показа, че е добър отбор, особено след почивката, когато в неговите редове се откроиха ярко играчи като Якимов, Цанев и номер 11 (б.р. Никодимов). Нашият противник набра солиден аванс за втората среща и ще бъде доста трудно да го настигнем. Освен ако щастието бъде на наша страна и българските защитници направят такива евтини грешки, както полските в София.“

В европейските турнири

ШИРОКА КРАЧКА НА ЦСКА „Ч. ЗНАМЕ“

През тази седмица три наши отбори бяха в състезания в европейските турнири. Имаха различен успех. ...

В турнира на шампионите ЦСКА „Ч. знаме“ завърши много успешно първата среща с „Гурник“ (Забже). 4:0 – това не се среща често в турнирната практика, особено когато и двата отбора са с определени претенции.

Полските журналисти, които бяха дошли за мача в София обясниха загубата на „Гурник“ със следните слабости на полския шампион: погрешна тактика (ориентиране към защитна игра, което не приляга на „Гурник“), погрешен състав (отсъствието на опитния Лентнер се счита неоправдано), слаба кондиция на мнозинството на играчите, фатални грешки на вратаря Гомола... Те обаче не можеха да не признаят, не само поради резултата, превъзходството на българския шампион.

За нас е важно да знаем слабостите на съперника, за да можем евентуално да ги изплозуваме и при втората среща, и то съвсем преднамерено. Основното в този момент обаче ни се струва червенознаменци да приемат като вдъхновяващ стимул и самия резултат, и някои насърчителни положителни явления от първия мач (например сполучливата игра на защитата, включително и на младия Йорданов, който в предишни случаи е давал поводи за укори; обещаващото второ полувреме на Якимов). Но резултатът трябва да стимулира, а не да приспи!

Треньорът Ст. Орманджиев призна, че някои играчи не са във форма. Не ги назова. Но ние подразбрахме, след като видяхме мача, че още има да се желае преди всичко от Пенев и Якимов, като основни играчи. Апропо, струва ни се, че не само контузията е причина за сегашното състояние на Пенев. Нему е нужно да се стегне, да се мобилизира, да стане предишният боец, който умело владее топката!

В Хожув на 7 декември ЦСКА „Ч. знаме“ ще има тежъл час и половина. „Гурник“ не изглежда отбор, който лесно се предава. Той има случаи в своята практика (например, срещу прочутата „Дукла“), когато е ликвидирал разлика от 3 гола... Сега са четири, и това изглежда много. Но предпазливостта от наша страна не е излишна...

Предоставил В. Янкулов

Видео