31

ЦСКА „Ч. знаме“

(София)

КЦМ-Ботев

(Пловдив)
Дата: 23 април 1966 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1965/66 (21-ви кръг)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 30 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Ал. Щерев
Титуляри :
 • Найденов
   
 • Георгиев
   
 • Антов
   
 • Апостолов
   
 • Глухчев
   
 • Задума
   
 • Попов
   
 • Кючуков
   
 • Ненов
   
 • Атанасов
   
 • Дерменджиев
   
 • 15мин

  Гол

  Ненов (КЦМ-Ботев) асистенция - Кючуков

 • 62мин

  Гол

  Димитър Пенев (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 83мин

  Гол

  Никола Цанев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Аспарух Никодимов

 • 90мин

  Гол

  Евден Каменов (ЦСКА „Ч. знаме“)

3:1 Ветеранът даваше тон

Бърза изненадваща комбинация – и с хубаво подаване Кючуков позволи на Ненов да се яви в удобно положение за стрелба на около 25 м от вратата на ЦСКА „Ч. знаме“. Отсечен удар – и топката се заби в десния горен ъгъл на вратата. Филипов напразно се опита да пресече пътя и. Красив гол!

До края на полувремето ЦСКА „Ч. знаме“ не можа да се организира. Това бе използувано от пловдивските футболисти за пускане на топката в празни пространства, за гъвкаво преливане от отбрана в нападение.

След почивката домакините упражниха масиран натиск! Пловдивските футболисти бяха подложени на непрестанни атаки. Може би липсваше стойност и точен подход, но затова пък имаше помитащо темпо, в което бяха удавени всички опити на гостите за противодействие. Дерменджиев и Попов вече бяха безсилни да проникнат и на десетина метра зад централната линия. Ненов, изпъкнал като разумен организатор през първата част, неузнаваемо се обезличи. Пловдивчани бяха бити първо със сила. А когато Колев се установи на дясното крило, бе налучкан и правилен тактически подход. Апостолов не можа да удържи ветерана, който с учудваща настойчивост форсираше фланга и сипеше подавания пред вратата. В пловдивската защита настъпи объркване. Найденов, скочи да лови висока топка и я изпусна от ръцете си, а Пенев съобразително я насочи във вратата – 1:1. Пак Колев създаде аналогично положение, Никодимов улучи напречната греда, а Цанев сигурно изпрати отскочилата топка в мрежата – 2:1. В последната минута Каменов би в движение и резултатът набъбна – 3:1.

От този мач на ЦСКА „Ч. знаме“ има една поука: за да бъде внесен прелом в играта, е неоходимо първо амбиция! А когато тя бъде подкрепена с по-рационални действия – и една бетонирана защита ще се пропука.

Д. Попдимитров

Предоставил В. Янкулов

 

Над футболистите от пловдивския „Ботев“ виси реалната опасност да отпаднат от групата и затова те полагат усилия да се измъкнат от незавидното си положение. Това пролича във вчерашния им мач срещу отбора на ЦСКА „Червено знаме", но само ... в първото полувреме. Те играха по-добре от армейските футболисти, опасно атакуваха и това естествено им донесе гол в 13-та минута. Ботевци продължиха настойчиво, за да закрепят първоначалния си успех, още повече, че състезателите на „Червено знаме“ играха твърде разпокъсано, отбраната им често се огъваше, а нападателите особено Цанев, прекаляваха със соловите си прояви.

От добрата игра на пловдичани не остана нищо след почивката. Сега армейските футболисти упражниха силен и системен натиск и принудиха противника си да се отбранява. В редуващите се една след друга атаки, душата и организаторът на които беше Колев, често се включваха и бранителите Василев и Романов. Пред вратата на Найденов „кипеше“ и в 15-та минута Пенев с глава постигна изравнителния гол. Отчаяната и неорганизирана игра на гостите не можеше да удържи постоянните атаки на армейските нападатели и ясно беше, че равният резултат ще бъде променен. Това стана в 35-та минута с гол на Цанев, и в самия край на мача Каменов затвърди победата на своя отбор с трети гол.

Източник Работническо дело

Предоставил Тодор Гърбатов