21

ЦСКА „Ч. знаме“

(София)

Локомотив

(Пловдив)
Дата: 14 август 1965 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1965/66 (1-ви кръг)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 25 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Григорий Пинайчев
Съдия: Д. Хайгъров
 • 56мин

  Дузпа - гол

  Янко Кирилов (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 63мин

  Гол

  Борис Станков (ЦСКА „Ч. знаме“)

 • 88мин

  Гол

  Илиев (Локо Пд)

2:1 На приливи и отливи

Първото полувреме мина при игрово преимущество на пловдивчани. С мрежа от пасове, те не даваха топката на противника, а спокойно и точно я изнасяха на предните позиции. Разбира се, за това бе нужно постоянно да се движат, непрекъснато да търсят свободна позиция, където да получат топката. Локомотивци го вършеха усърдно и съсредоточено (особено се прояви Сп. Илиев) и в средата на терена бе съвсем ясно тяхното превъзходство. Но в крайната фаза на атаките всичко се проваляше, не само поради енергичната игра на армейската защита, но и поради липса на острота, точност и синхронизация в действията на локомотивските нападатели.

Началото на второто полувреме донесе силен щурм на домакините. Вълна след вълна се изсипиха към вратата на Луков, изникнаха няколко критични положения. (Веднъж Никодимов остана сам срещу Луков, но не можа да вкара гол). В този бурен период Бекяров получи контузия и излезе от строя. Близо 5 минути (!) „Локомотив“ игра с 10 души. Докато да вземат решение да го сменят – ЦСКА „Ч. знаме“ вече водеше с 1:0. (Армейски нападател бе спънат в наказателното поле и Я. Кирилов реализира дузпа). След две минути смутената локомотивска защита бе изненадана от неочакван спринт от дълбочина на Станков, който сам стигна до вратата и повиши на 2:0. Локомотивци бяха силно разстроени, а противниците им показаха, че могат да действуват остро и разнообразно, впускаха се в коридори, търсеха пряк път към вратата. Но с течение на времето предишното спокойствие и сигурност се върнаха в редовете на пловдивчани, те изравниха играта и на свой ред изпуснаха няколко удобни положения за гол. (Един удар в гредата на Андонов!) Все пак те вкараха един – Илиев изпълни майсторски свободен удар от около 20 м и, въпреки „стената“, улучи точно левия горен ъгъл – 2:1.

Много кратък бе периодът на остра, напориста и резултатна игра на ЦСКА „Ч. знаме“ и затова общото впечатление от него е незадоволително. Що се касае до „Локомотив“ – той дава надежди да състави добър отбор (Анков и Андонов увеличават ефективите). Но в събота ударните играчи не изпълниха добре своята задача.

Ал. Ясников

Предоставил В. Янкулов