НФД Чавдар

Народно физкултурно дружество „Чавдар“ е софийски спортен клуб, съществувал в периода 9 ноември 1944 – 5 май 1948 г. Пряк наследник на ОСК Атлетик-Слава `23 и предшественик на ЦСКА.

В края на 1944 г. в цялата страна започват масови обединения на малките самостоятелни клубове в по-големи спортни организации. На 9 ноември 1944 г. клубовете ОСК Атлетик-Слава `23, обединеният няколко седмици по-рано Шипка-Победа и Спартак от Подуене, който в средата на ноември обединява всички малки подуенски клубове се обединяват в един голям клуб наречен Народно физкултурно дружество „Чавдар“. Основата на отборите стават кадри на АС 23, като футболният отбор играе на стадион „АС 23“ в Борисовата градина. За председател е председател е избран ген. Владимир Стойчев, а секретар е Иван Башев и двамата от АС 23.

На 27 ноември 1946 г.се обединява с туристическо дружество „Орлово гнездо“.

На 15 февруари 1948 г. НФД Чавдар се обединява с физкултурното дружество към Централния дом на войската и се преименува на ЦДВ.

На 5 май 1948 г. се обединява с ФД Септември в „Септември при ЦДВ“.

Въстановен е като армейски отбор през 1949 г. и участва в армейското първенство и софийската Б група

База

Отборът играе на стадион „Чавдар“ в Борисовата градина, който е старият стадион на АС 23, а в последствие става и клубен на ЦСКА.

Екипировка

В началото Чавдар играе с небесносини екипи, и бели резервни екипи. В последствие цветът на екипите е променен на вишнево-червени фланелки с бели шорти и черни чорапи.

Успехи

Футболният отбор няма особени успехи и участва 3 години в Първа софийска дивизия, след което изпада във втора.

Волейболните отбори са пряк наследник на този на АС 23. Мъжкият отбор е шампион на България през 1946 г., а женският двукратен шампион през 1946 и 1947 г.

Баскетболните отбори също са пряко наследство от АС 23. Мъжкият отбор е бронзов медалист през 1946 г., а женският - сребърен отново през същият сезон.

Галерия