11

11 в редовното време
11 след продължения
Динамо(СОФИЯ)
Народна войска(СОФИЯ)
Дата: 26 ноември 1950 г. 14:00 ч.
Турнир: Купа на Съветската армия 1950 (Финал)
Стадион: Народна войска, София
Посещаемост: 30 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Тодор Стоянов
Титуляри :
 • 1
   
 • 2
  Димитър Илиев
   
 • 3
  Иван Димчев
   
 • 4
  Амедео Клева
   
 • 5
  Димитър Дойчинов
  28′
 • 6
  Ангел Петров
   
 • 7
  Борислав Цветков
   
 • 8
  Драган Георгиев
   
 • 9
  Арсен Димитров
   
 • 10
  Любен Хранов
   
 • 11
  Йордан Томов
   
Резерви :
 • Георги Кардашев
  28′
 • 61мин

  Гол

  10. Любен Хранов (Динамо Сф)

 • 75мин

  Гол

  Асен Панайотов (Народна войска)

Значението и популярността па най-ценния спортен трофей у нас - купата на славната и непобедима Съветска армия бяха подчертани особепо красноречиво на вчерашния финален мач за тази купа в официалните ложи личеха съветският посланик у нас - Михаил Бодров, министърът на народното здраве - др. д-р Петър Коларов, общественици, висши офицери, физкултурии деятели и др. В трибуните се паброяваха повече от 30 000 души, които проследиха с голям цитерес оспорваната борба между двата достойни финалисти - Динамо и Народна войска и дадоха израз на безпределната си признателност към нашата освободителка - Съветската армия.

Деветдесетмипутната игра завърши при равен резултат - 1:1 (0:0). В двете продължеция по 15 мин, и двата отбора не успяха да отбележат гол. Кой от двата отбора ще заслужи за една година ценния дар е рисковано да се каже, макар че във вчерашната среща Народна войска беше по-добрият отбор на терена. Морално-волевата подготовка и издържливостта ще бъдат решителни фактори и, естествепо, отборът, който покаже, че притежава тези така ценни качества, ще има по-големи изгледи да спечели победата.

След даване на началния сигнал военните предприемат акция. Божков подава добре на Стефанов, но той забавя и отбраната на Динамо пренася топката напред. В 4-та минута Томов се доближава до Геренски, но също забавя и Манолов избива. Две минути след това Хранов от волле бие аут. Динамо печели корнер. Топката се пренася много бързо от врата на врата, като проличава нервността у 22-та играчи, които често губят контрол над топката, без да има обективни причини за това. В 12-та минута Божков опитва стария си специалитет - удар от далече, но топката микава покрай гредата, Три минути след това съдията Т. Стоянов не вижда засадата, в която е изпаднал Русев. Необезпокояван от никой, последният се откъсва и Андреев с рисковано излизане в краката му преодолява опасността. Доста време е изтекло, но двата отбора продължават. да играят нервно. Това пречи силно на качествеността на играта. Отборите не могат да се свържат и организирапо да застрашат вратата. В 23-та мин. Божков изпълнява добре далечен наказателен удар, но Димчев, посреща с глава н избива. На мястото на контузения Русев влиза Асен Пацайотов. Нов корнер за  Динамо остава неизползуван главно поради неумението на нападателите на този отбор да изберат правилна позиция. В 28-та мин. настава голямо разбъркване пред гола на Андреев. В борбата за топката, Панайот Панайотов и Дойчинов се сблъскват опасно и последният напуска играта поради контузия. В този момент проличава крайната невъздържаност на някои състезатели и от двата отбора, които, забравяйки значението на тази среща и ценната купа, си позволяват действия, за които трябва да бъдат порицани. На мястото на Дойчинов влиза Кардашев, който заема поста дясна свръзка, а десен полузащитник се връща Георгиев. Играта е прекъсната за малко, но и след нейното възобновяване тя продължава да се води и от двата отбора разпокъсано, без замисъл и нервно.

Второто полувреме започва с устремно нападение на: военните. Стефанов подава идеално, но Благоев, а след него и Панайот Панайотов не съумяват да пресрещнат топката, която е само на два метра от гола. В 4-та мин. Панайот Панайотов има хубава лична проява. Той се освобождава от отбраната на Динамо и бие отлично в гола. Андреев изпуска топката, но скача и успява да я хване. Малко по-късно Благоев се откъсва, но топката му избягва и Андреев я хваща лесно. В 54-та мин. Динамо има най-удобното си положение за гол. Димитров е на два метра от вратата, но проявява некъобразителност и бие в Геренски. Георги Цветков е на мястото си и спасява в корнер, който не донася нищо за динамовци. Някои прояви на твърда, груба дори игра на Б. Цветков, Георгиев и Манолов остават неотсъдени от Т. Стоянов. Шестдесет и първата минута е една от решителните за изхода на мача. Бързият Цветков успява да се освободи от Насев. вдига добре и Хранов с отличен удар с глава открива резултата - 1:0 за Динамо. Сега проличава добрата морално-волева подготовка на военните. Те не губят вяра в крайната победа и започват целеустремено да нападат. Отборът на Динамо прави тактическа грешка, връщайки се в отбрана. Три минути след гола, Панайот Панайотов, има прекрасна възможност да изравни - на два метра от вратата той бие вън. В 75-та мин. силен далечен удар на Хранов минава покрай страничната греда. Военните са в акция. Асен Панайотов, който е минал на дясното крило, комбинира прескрасно с Божков. Настава опасно разбъркване и Асен Панайотов от два метра бие в опразнената врата. Топката се забивка в мредата и израняването е постигнато - 1:1. Андреев има голяма вина за гола. За няколко минути военните се отдръпват и бетонират отбраната си вместо да засилват темпото. Последните минути протичат при поделена инициатива. Един отличен далечен наказателен удар на Божков и личен пробив на Димитров не донасят промяна в резултата.

В първото продължение от 15 мин. се наблюдава най-хубавата игра на вчерашния мач. Военните имат очертано надмощие, техните атаки са добре обмислени отбраната им пази сигурно вратата но недостатъчните на брой и неточни удари не донасят победния гол. Главната причина за превъзходството на Народна войска се корени в очевидно по-добрата издържливост на неговите състезатели, които продължават да играят бързо и да печелят почти всяка борба за първа топка.

Надмощието на военния отбор продължава и във вторите 15 мин., макар и да не е така очебиещо. Трябва да се отбележи обаче, че в заключителните 15 мин. на голямата борба, не бе даден нито един опасен удар и в двете врати и футболният съдия Т. Стоянов, който се справи с много тежката си задача, обявява края на 120-те минута при поделена победа - 1:1

източник вестник „Народен спорт“