05

Динамо(СОФИЯ)
ОСГ(СОФИЯ)
Дата: 23 септември 1953 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1953 (18-и кръг)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 40 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Стефан Данчев
Титуляри :
 • 1
  Симеон Костов GK
   
 • 2
  Методи Ангеловски
   
 • 3
  Димитър Илиев
   
 • 4
  Амедео Клева
   
 • 5
  Александър Кръстев
   
 • 6
  Любен Хранов
   
 • 7
  Тодор Стоянов
   
 • 8
  Васил Спасов
  46′
 • 9
  Димитър Андонов
   
 • 10
   
 • 11
  Йордан Томов
   
Резерви :
 • 27мин

  Гол

  2. Кирил Ракаров (ОСГ)

 • 57мин

  Гол

  10. Иван Колев (ОСГ)

 • 72мин

  Гол

  7. Крум Янев (ОСГ)

 • 82мин

  Автогол

  3. Димитър Илиев (Динамо Сф)

 • 87мин

  Гол

  7. Крум Янев (ОСГ)

След първите няколко минути на проучване, армейците налагат надмощие. Те комбинират сполучливо около зоната на „Динамо“ и обграждат вратата на Костов. Напред са излезли дори и крайните защитници. Една отбита топка попада в десния краен защитник Ракаров, който с отличен изненадващ удар от около 35 метра бележи гол. Това става в десетата минута.
След гола състезателите от Софийски гарнизон имат отново надмощие. Играта обаче става вяла и скучна. Армейците заиграват тактически неправилно, като се увличат в ненужна комбинативна игра в собственото си поле или в центъра на игрището. Това пречи на бързото изнасяне топката напред.

Божков печели двубоя срещу Спасов, но той е принуден да играе дефанзивно, тъй като Спасов го задържа назад. Всичко това става причина играта да се води предимно в центъра на терена. Динамовци играят разпокъсано, без съгласуване на действията между отделните състезатели. При такава обстановка завършва първото полувреме.

Втората част на играта започва също без нерв. В 57-та минута Колев подучава от Панайотов топка в коридор, пробива напред и, след като се освобождава от Кръстев, бие силно и неспасяемо: гол -- 2:0 за Софийски гарнизон. От този момент армейците разгръщат истинските си възможности и вземат почина в играта напълно в свои ръце. Те заиграват разнообразно и комбинативно, с пробиви в дълбочина и разтягане играта чрез крилата. Динамо вече е разбит

отбор, неспособен нито да напада, нито да се защищава. В 72-та минута Янев посреща отбилата се от дирека топка и вкарва трети гол. Десет минути по-късно, след объркване в отбраната ма Динамо. Илиев бележи автогол в собствена та си врата. Три минути преди края на мача Янев, с добре изпълнен технически удар, затвърдява победата на отбора си - 5:0 за Софийски гарнизон.

Поражението на Динамо е напълно заслужено. Многобройните любители на футбола останаха разочаровани от неговата крайно слаба игра, която представляваше нерадостна картина: липса на връзка между отделните състезатели, губене на първата топка, неправилно тактическо противодействие на комбинативната игра на армейците, слаба защита, лошо нападение. Защитниците, които играха статична зона, се объркаха от комбинациите на противника и на моменти изпадаха в паника. Полузащитниците и особено Хранов бяха слаби. Нападателите в повечето случаи наблюдаваха играта пред собствената си врата с ръце на кръста, в очакване да им се подаде топка, което обаче не ставаше продължително време. Динамовци трябва да си направят сериозни изводи от това поражение.

Армейците показаха, че действително са най-добрият  отбор  в страната. Състезателите успяха да наложат своя маниер на игра и да разбият напълно противника си, когото превъзхождаха напълно в техническо и тактическо отношение. Крайната защита прояви сигурност и не позволи да се отправи нито един опасен удар във вратата на Кекеманов. Тук особено се отличиха Манолов и Ракаров. Полузащитната линия (Божков - Стоянов) работеше добре напред и назад. Нападението игра правилно и показа резултатност. Ако отборът на Софийски гарнизон бе играл и през първото полувреме тактически правилно, то резултатът в негова полза щеше да бъде много по-голям.

Съдията Ст. Данчев от гр. Сталии ръководи добре и авторитетно, като допринесе за коректната и другарска игра и на двата отбора.

източник вестник „Народен спорт“