01

Нотингам Форест
ЦСКА „Септ. знаме“(СОФИЯ)
Дата: 1 октомври 1980 г.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1980/81 (1/16 финал — реванш)
Стадион: Сити Граунд, Уест Бриджфорд
Посещаемост: 25 818 зрители
Треньор на ЦСКА: Аспарух Никодимов
Съдия: Валтер Хорстман
Титуляри :
 • 1
  Питър Шилтън GK
   
 • 2
  Вивиан Андерсън
   
 • 3
  Франк Грей
   
 • 4
  Джон Макговърн
   
 • 5
  Дейвид Ниидем
   
 • 6
  Кени Бърнс
  46′
 • 7
  Мартин О'Нийл
   
 • 8
  Иън Боуйер
   
 • 9
  Гари Бъртълс
   
 • 10
  Иън Уолъс
   
 • 11
  Джон Робъртсън
   
Резерви :
 • 14
  Лари Ллойд
  46′
 • 32мин

  Гол

  8. Ружди Керимов (ЦСКА „Септ. знаме“)

НОТИНГАМ:

БЪЛГАРСКИЯТ ШАМПИОН – ПО-СИЛЕН

1 октомври. Срещата-реванш от турнира за купата на европейските шампиони по футбол между местния „Нотингам форест“ и ЦСКА „Септ. знаме“ се очакваше с голям интерес. Минималната победа на българските футболисти в първия мач даваше надежда на домакините за краен успех. Обаче останаха само... надежди. Българският шампион не се смути нито от тоталния натиск, оказан му през първите двадесет минути на мача, нито от шумната поддръжка на английските запалянковци, изпълнили трибуните на местния стадион, и играха като равен срещу равен. Нещо повече, без да се смутят от факта, че нотингамският отбор е двукратен носител на купата на европейските шампиони, армейците противодействуваха с пълни сили, с много увереност и ентусиазъм. С много внимание при многобройните набези към вратата на Велинов бяха ликвидирани всички опити за намиране път към мрежата му.

При всяка създадена възможност българските футболисти контраатакуваха остро, напористо и създаваха реални заплахи пред Шилтън. Така в 33 мин. при една от контраатаките на ЦСКА „Септ. знаме“  с чудесен диагонален удар Керимов прати топката под плонжа на Шилтън и тя се спря в мрежата му – 1:0 за ЦСКА „ Септемврийско знаме“.

Този гол заедно с успеха в първия мач, реши изхода на двубоя в полза на българския шампион. Наистина до края на мача имаше още 57 минути – време, твърде дълго, но то вече работеше за гостите, които играеха по-спокойно, по-съсредоточено, с повече мисъл в играта. Домакините действуваха прибързано, нервничеха, губеха леко топката. Това реши и крайният изход на мача.

(БТА)

Предоставил Тодор Гърбатов.

Армейска песен в Нотингам

Изключителен успех на ЦСКА „Септ. знаме“ * В двубоя с „Форест“ – радост и самочувствие * След дълго мълчание Клъф проговори: „Играхте много добре, желая по-нататъшни успехи“

Българският шампион ЦСКА от София победи и в Нотингам английския „Форест“ с 1:0. Отстранен е от по-нататъшно участие в турнира на шампионите двукратният носител на европейската клубна купа – само за няколко минути в полунощ, на 1 октомври тази новина обходи Обединеното кралство и страните от Европа, за да предизвика сред футболната общественост истинска сензация. Хиляди любители на футбола приемаха в тези часове резултата от мача на стадион „Сити граунд“ в Нотингам с почуда. Сякаш не вярваха, че е възможно прочутият английски тим да преглътне горчивия хап пред очите на шумните си привърженици. Не вярваха, че точно футболният шампион на България е отборът, който в две седмици два пъти събори „Форест“ в „партер“ и в крайна сметка го отпрати ивън редиците на тимовете от Европа, спорещи за оная купа, която все още се намира в неговата витрина. Не желаеха да повярват, че това е факт и доста английски специалисти (на мача присъствува селекционерът на националния отбор на Англия Рон Гринууд, който няколко пъти казваше – „Това не може да бъде...“) и журналисти. Още по-малко очакваха да видят как в родината на футбола единадесет българи с отлична игра, която се цени високо и задължава на изпълнителите и да се ръкопляска, повалят едно голямо име в европейския и световен клубен футбол.

Това направиха футболистите на ЦСКА „Септ. знаме“ в сряда вечер. Постигнаха изключителен успех (за първи път в историята на нашия футбол на английски терен е победен английски отбор, и то от такава международна класа), донесоха радост за всички приятели на футбола у нас, самочувствие, че и българи могат да се видят като майстори сред майсторите, вяра във възможностите и качествата на нашия футбол.

В сряда вечер гордостта на Нотингам, както местните любители определят „Форест“ и много държат това да се приема от всички така, застана срещу българските армейци сякаш имаше една единствена задача – да покаже пред хилядите си привърженици, че големият „Форест“ не е казал решителната си дума и на стадиона „Сити граунд“ предстоят деветдесет минути на игра единствено за доказателство, че загубата в София (както бе написано в редица английски вестници) е някаква случайност...

Оказа се обаче, че по случайност (а и по чудо) резултатът в Нотингам остана само 1:0. И за това домакините трябва да са доволни. Защото така, както играха футболистите на ЦСКА „Септ. знаме“ , не остана съмнение, кой от двата съперника трябва да бъде победител.

Мачът премина през всички етапи, характерни за вторите решителни турнирни битки. Играчите на „Форест“ започнаха бурно, разчитайки на обикновеното първоначално стъписване на отбора-гост. Чрез Бъртълс, Робертсън и Уолъс те успяха на два-три пъти да достигнат опасно вратата на Велинов. Но голов удар нямаше, така че както коментираха след мача английски журналисти, „Форест“ в този мач дори не е дал повод да се говори за пропусната истинска възможност за гол. По средата на полувремето при разбъркване пред Велинов Уолъс наистина отпрати топката в мрежата, само че с... ръка и изключително точният и обективен съдия от ФРГ Хорстман без колебание отсъди свободен удар за армейците. Към този актив би трябвало да се прибавят седемте ъглови удари и с това се изчерпва амбицията и възможностите на англисйкия отбор да ликвидира преднината на ЦСКА и да се пребори за крайната победа.

Нашите футболисти спечелиха напълно заслужено. Стойността на успеха се повишава още повече от начина, по който те сториха това. През цялата среща на терена се действуваше отлично съставен отбор, който нямаше слаби изпълнители. Тактически вярната игра позволи на всички състезатели да покажат възможностите си. Когато топката попаднеше в Марков, Керимов или Джевизов, зрителите изтръпваха. Често техните прояви бяха възторжено аплодирани. Веднъж овладяли положението, българските шампиони бяха тези, които диктуваха на прочутия си съперник темпото и го „задължаваха“ да се подчинява на техните желания. Голът на Керимов, след чудесно подаване на Джевизов, доста разстрои известния Шилтън, който и след това на няколко пъти трябваше да се прояви, за да спасява отбора си от поражение. По чудо Джевизов въпреки самоотвержения скок, не достигна центрирана от Йончев топка, а и Марков не успя да надиграе лице срещу лице Шилтън. В защитата Рангелов доста бързо навлезе в ритъм (в официална среща не е играл от пролетта на тази година, а и съвсем скоро бе подновил редовни тренировки) и се прояви като великолепен боец, сигурен и всеотдаен. Всички останали играчи в отбора дадоха своя принос за изключителния успех и заслужават похвала.

След срещата стотици ръце махаха за поздрав. Зрителите, въпреки несполуката на техния отбор бяха доволни. Както сподели футболният коментатор на в. „Ивнинг пост“ Дейвдид Кемпълтън, българите оправдаха интереса към мача. След като „Форест“ не заслужи аплодисментите, те се полагат на българския шампион.

Старателно отбягващ журналистите, менажерът Брайън Клъф и този път не се появи в залата за разговори. Все пак бе принуден да подаде ръка на Асп. Никодимов и да пророни: „Играхте много добре, желая по-нататъшни успехи“. Към старши треньора на ЦСКА „Септ. знаме“ въпросите бяха много. На един от тях, отправен от пратеника на „Дейли Мейл“: „Как смятате – „Форест“ ли игра слабо или ЦСКА бе толкова по-добър и кой отбро предпочитате за съперник в следващия кръг на турнира?“ Никодимов отговори: „Ако за „Форест“ ще бъде утеха, мога да кажа, че нашият отбор игра изключително силно. Който и да е – няма слаби съперници в този турнир. Може и ... „Ливърпул“.

Жребият за втория кръг се тегли днес в Цюрих. Отличното начало трябва да има и продължение.

Борислав КОНСТАНТИНОВ

(наш специален пратеник)

Нотингам – София

Предоставил Тодор Гърбатов

                                         ***

ЛОНДОН, 2 октомври (Кор. на БТА). Отдавна в британския печат не са се появявали по повод футболни мачове между отбори на двете страни такива признания за качествата на българските футболисти, каквито имаше в някои днешни английски вестници. Загубата на „Нотингам Форест“ от ЦСКА „Септ. знаме“ на английски терен с 0:1 се оценява тук като катастрофа.

„Нотингам Форест“ елиминиран от умението на българите“ (в. „Дейли телеграф“), „Участието на „Нотингам Форест“ в борбата завършва с хленчене“ (в.“Гардиън“) – такива бяха заглавията на информациите за снощния мач в два от днешните централни вестници. „Дейли телеграф“ изтъква постоянния натиск, упражняван от нашия отбор по време на целия мач.

В. „Гардиън“ сочи от своя страна редица слабости в играта на англичаните. „Нотингам Форест“ не успя да намери съотношение и въображение в играта, за да разстрои отбраната на ЦСКА „Септ. знаме“. Спортният наблюдател на вестника Дейвид Лейси също сочи дисциплината в играта на българския отбор. „В името на истината – пише той – никой не може да отрече справедливостта на резултата. Ако вратарят Шилтън не бе плонжирал, за да спре удара на Велков в 66-та минута и по-късно не се бе гмурнал бързо в краката на Марков и Йончев, загубата на „Нотингам Форест“ би била положително дори по-голяма.“

Предоставил Тодор Гърбатов

Видео

Сувенири

Нотингам - ЦСКА 0:1. Изрезка от британски вестник —