00

Спартак(ПЛЕВЕН)
ЦСКА(СОФИЯ)
Дата: 9 февруари 2002 г.– отложен от 8 декември 2001 г.
Турнир: Висша професионална футболна лига 2001/02 (18-и кръг)
Стадион: Плевен, Плевен
Посещаемост: 15 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Луиджи Симони
Титуляри :
 • Захари Сираков
   
 • Йордан Терзиев
   
 • Юлиан Петков
   
 • Светослав Бърканичков
   
 • Георги Георгиев
   
 • Тодор Колев
   

Дебютният мач на Луиджи Симони начело на ЦСКА показа, че поне засега мисията му да промени бързо играта на отбора не се увенчава с успех. При нулевото равенство срещу „Спартак“ в Плевен съставът игра точно по онзи начин, който бе мотив за уволнението на предшественика му Аспарух Никодимов. На стадион „Плевен“ отново пролича, че нападателите в червено не могат да създават и реализират голови положения, когато отборът играе като гост, а мачът в Плевен бе пети от началото на сезона, в който ЦСКА си тръгва, без да отбележи гол. Така отборът остана на пет точки зад лидера „Левски“ и бе застигнат от „Литекс“.

За първия си мач Симони бе избрал схема 3-5-2, с отбрана, подредена в линия. Тази идея се оказа сравнително удачна, въпреки че сработването между Александър Томаш, Галин Иванов и Гай все още не е съвсем добро. В атака обаче намерението на италианеца да изтегли Владо Манчев в по-задни позиции със задача да подпомага двамата изнесени нападатели Пенев и Букарев съвсем естествено се провали. Ако Луиджи Симони познаваше играта на Манчев, който е голмайстор на отбора с осем попадения, щеше да знае, че неговата сила е най-вече в бързото изнасяне на топката по крилата. Освен това Манчев има проблеми с овладяването на високите топки. През втората част нападателят започна да играе на пост, сходен с този на халфбека, което доведе до много брак в играта му. Липсваха идеи в халфовата линия, което закономерно доведе до смените на Деянов с Дафчев и на Петров с Лечков. От влизането на Дафчев се видя, че той очевидно няма или не може да покаже необходимите качества, за да играе в ЦСКА. Лечков внесе известно раздвижване в средата на терена, в резултат на което последваха две добри атаки. Дори вкара гол, но той не бе зачетен заради засада. „Колко още трябва да играя, за да ми зачете този съдия гол", каза Лечков след мача по повод рефера Антон Гецов. Той имаше предвид, че съдията арбитър ръководи есенния двубой „Беласица“ - ЦСКА (0:0), когато не бяха признати три гола за червените, поне единият от които бе редовен.

Всъщност Любослав Пенев беше единственият футболист, чиито класа и опит отговарят на афишираните амбиции за шампионска титла. Именно той създаде най-чистото голово положение в срещата, като същевременно вземаше участие в играта, предхождаща фазата на атака. Спечели повечето единоборства с противникови играчи, често пъти с цената на нарушения срещу него. Отправи само един удар към вратата на „Спартак", който мина покрай лявата греда. Причината този удар да остане единствен е в това, че доброто пласиране на Пенев пред чуждата врата в повечето случаи остана незабелязано от халфовете, които търсеха нападателите предимно с високи центрирания. Същевременно пасовете по земя бяха неточни или оставаха неразбрани. Самият Симони обърна внимание на това след мача. „След влизането на Лечков имаше атака, в която нашите играчи бяха петима срещу трима и един сгрешен пас провали всичко", констатира италианецът.

"Спартак“ (Пл), когото с основание наричат „Левски“ 2 заради присъствието в титулярния състав на шест бивши играчи на сините, показа съвсем приличен футбол и че не отстъпва по нищо на втория в класирането. Нападателят Тодор Колев създаваше най-много проблеми на защитниците на ЦСКА, като на няколко пъти дори ги надигра. Странно защо Колев не бе задържан в състава на „Левски", след като притежава качества, които го правят доста по-добър от новопривлечения унгарец Ищван Ференци и благодарение на бързината си е по-резултатен от Мартин Кушев. Нападателят отправи четири от общо шестте удара към вратата на ЦСКА в срещата, два от които бяха в очертанията на рамката. Подобно на Любослав Пенев, той също бе често в изгодна позиция, като сменяше мястото си по фланговете и на върха на атаката.

От всички бивши футболисти на „Левски", които в този мач играха за „Спартак“ - Захари Сираков, Йордан Терзиев, Юлиан Петков, Светослав Бърканичков, Георги Георгиев и Тодор Колев, единствено Сираков показа колеблива игра. Очевидно треньорът Велислав Вуцов е изградил силен отбор с играчите, които отпаднаха от селекцията на „Левски“. От срещата с ЦСКА, за която нямаше никакви съмнения в евентуални уговорки, ясно се видя, че „Спартак“ заслужава шестото място в класирането заради добрата игра, която демонстрира.

източник вестник „Дневник“

Галерия