31

ЦДНА(СОФИЯ)
Партизани(ТИРАНА)
Дата: 15 септември 1954 г.
Турнир: Турнир на съюзническите армии 1954
Стадион: Народна армия, София
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Титуляри :
 • 1
  Малтачи GK
   
 • 10
  Речи
   
 • 12мин

  Гол

  Димитър Миланов (ЦДНА)

 • 57мин

  Гол

  10. Речи (Партизани)

 • 67мин

  Гол

  Стефан Т. Стефанов (ЦДНА)

 • 86мин

  Гол

  Петър Михайлов (ЦДНА)

Тазн среща бе една от най-живите от международния турнир на армейските футболни отбори. Тя предизвика основателен интерес сред трудещите се в Столицата, и стадион „Народна армия“ се оказа недостатъчен да предложи необходимите удобства за многохилядната публика.

Отборът на ЦДНА в този мач, въпреки че хвърли много усилия, игра под своите възможности. Неговите състезатели се увлякоха в прекалено обработване и подаване на топката. Това ги лиши от способността да приложат свойствения им нападателен стил на игра. Наблюдаваните в редица срещи подавания с едно докосване и в дълбочина, в този мач се притъпяваха. Това доведе отбора на ЦДНА да пригоди несъзнателно тактически играта си към единоборство, което бе ревностно търсено и желано от състезателите на „Партизан“. При тази обстановка състезанието протече при силно оспорвана борба, която на моменти, особено във второто полувреме, стигаше до твърди схватки, за които даваше тон сърцатата отбрана па „Партизан“.

В 12-та мин. Миланов напредна по крилото, би силен далечен удар към вратата на „Партизан“. Малчати (1) закъсня в приземяването и топката спря в мрежата. При този резултат завърши първото полувреме. Със започвапето на новото полувреме отборът на „Партизан“ се активизира и построи по-правилно своята игра. Състезателите му вече търсеха по-голяма връзка и завладяваха средата на терена, откъдето остро, изненадващо атакуваха вратата на ЦДНА. При едно такова напредване в 54-та мин. Речи (10) се вряза остро с топката и със силен далечен удар постигна изравняването. В 67-та мин. Стефанов умело използува добре подадената му от Панайотов топка и с остър диагонален удар покачи на 2:1 за ЦДНА. С това се получи и развръзката на мача. Победата бе затвърдена с трети гол четири минути преди края от Михайлов, който току-що бе заменил контузения Колев.

източник вестник „Народен спорт“