10

00 в редовното време
10 след продължения
ЦДНВ(СОФИЯ)
Академик(СОФИЯ)
Дата: 7 ноември 1951 г.
Турнир: Купа на Съветската армия 1951 (Финал)
Стадион: Народна войска, София
Посещаемост: 25 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Андрей Златарев
Титуляри :
 • 1
  Иван Кюпев GK
   
 • 3
   
 • 2
  Тодор Финков
   
 • 4
  Иван Атанасов
   
 • 5
  Владимир Крамаренко
   
 • 6
  Румен Априлов
   
 • 7
  Скендер Бегея
   
 • 8
  Васил Вълов
   
 • 9
  Иван Трендафилов
   
 • 10
  Васил Спасов
   
 • 11
  Христо Конаков
  96′
Резерви :
 • Димитър Самсаров
  96′
 • 104мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНВ) асистенция - Стефан Божков

 Достойните представители на Народната войска завоюваха купата, подарена в чест на Съветската армия.

...Но ето и финалът. Сега трябваше да се срещнат най-достойните, най-добрите, тези, които успяха да преодолеят всичките си противници, да не допуснат нито една загуба. На терена излизат отборите на ЦДНВ и Академик (Сф). Военните бяха вече преодолели съпротивата на ВМС с 4:0, на Строител с 3:1, на Динамо с 3:0. Студентите бяха победили Локомотив (Пд) с 2:0, общо от три мача, Спартак (Пл) с 3:1 и Спартак (Сф) с 3:2.

В сряда на стадиона „Народна войска“ отборите се представиха на футболния съдия А. Златарев ...

Играта започва. Още в първите минути проличава, че ще се развие голяма борба между два достойни противника. Пред двете врати се редят напрегнати моменти. Борбата се води упорито дори и в средата на игрището. И двата отбора се борят за спечелване на първа топка. Това е особено важно за Академик, защото е единственият начин да не се позволи на ЦДНВ да развие своята типична игра, наситена с бързина, издържани комбинации и остри пробиви към вратата. В тази си задача студентите успяват и в първото полувреме играта е равностойна. Особено остра борба се води между Миланов и Чипев. Миланов е в отлична форма и Чипев трябва да вложи всичките си сили, за да блокира опасния нападател на военния отбор.

В един момент топката попада у Янков. Страхотен удар от въздуха, във вратата! Но Кюпев реагира мигновено и голът е предотвратен. Великолепната проява на студентския вратар предизвиква бурни аплодисменти сред публиката. Следва опасност и пред вратата на ЦДНВ. Топката се подава високо от дясно. За нея скачат Кикиманов и Конаков и неочаквано последният печели борбата. С глава той праща топката към опразнената врата, но внезапната намеса на Енишейнов предотвратява откриване на резултата...

Следват пропуски на Панайотов. Два пъти той бие от много изгодно положение високо над вратата. След него Янков стреля опасно — топката среща напречната греда. Нападението на ЦДНВ. действува устремно упорито, но много неспокойно. То е добре подпомагано от Божков, който и в този мач играе правилно като полузащитник. Той е надеждна опора в отбраната и опасен, непредвиден нападател в атаките. Божков осъществява здрава спойка между нападателите и защитниците и обединява общите им усилия за постигане на победата. Все пак в нападението проличават известни дефекти. Миланов, Янков, Панайотов често се увличат в солова игра и индивидуални пробиви. водени от желанието именно те да постигнат гол.

Първата половина от играта преминава без голове. След почивката темпото е по-слабо; но интересните моменти не престават... Сега първостепенна роля започва да играе по-добрата физическа подготовка. Тук ЦДНВ има решително преимущество. Състезателите от военния отбор са по-издръжливи и по-добре сложени физически (а превъзхождат и технически) и постепенно започват да се налагат в борбата. У студентите започна да се проявява все по-силна умора. Все по-често се появяват непокрити нападатели от военния отбор, все по-редки и по-неорганизирани стават атаките на студентите. И ако Академик още се съпротивлява успешно, то е, защото волята за борба у тях остава несломима. Тя ги крепи до последната деветдесета минута. Краят идва при резултат 0:0. Борбата трябва да продължи още 30 мин.

Явно е, че силите на студентския отбор са на привършване. Връзката между отделните линии и играчи е почти напълно разкъсана. В замяна на това, военните нападат все по-устремно и все по-опасно. Краят на първите петнадесет минути се оказва, решителен за мача. Стоянов овладява топката в средата, на терена и пласира добре на Панайотов. Последният поема, напредва и бие остро във вратата. Съобразителният Кюпев плонжира, отбива опасната топка, но Миланов е точно пред него, с почти рефлексно движение посреща и с глава изпраща в мрежата. 1:0. за ЦДНВ.

За всички е ясно, че това е решителният гол. Той е върхът на напрежението. У студентите няма вече морални и физически сили, за да устояват на напора и да изравнят. Преминават вторите петнадесет минути. Резултатът остава 1:0. ЦДНВ, достойният отбор, на славната българска Народна войска, спечели ценния трофей.

Браво ЦДНВ!

След състезанието на терена излизат отборите, класирали се на първите три места в тазгодишното. републиканско първенство по футбол — ЦДНВ, Спартак и Динамо, финалистът за купата Академик и селският републикански първенец по футбол Болшевик (Пордим).

Поасрещнати с овации от публиката, те правят почетен кръг около футболното поле и се строяват пред главната трибуна. Тук председателят на ВКФС ген.-лейт. Вл. Стойчев поздравява отборите. На капитана на републиканския. първенец Божков той връчва купата на ВКФС, на треньора цветя, а на състезателите златни медали и грамоти. Спартаковци получават сребърни медали. а динамовци бронзови.

Божков е отново пред официалните лица. В ръцете си той поема втора купа — купата, подарена в чест на Съветската армия. Нови златни медали и грамоти получават играчите на ЦДНВ. Сребърни медали и грамоти получават състезателите от Академик. Връчва се купата и на селския  първенец. След това се разнасят звуците на съветския и българския химни. От мачтата на първенството Божков, Миланов и Манолов бавно спущат червения и трицветния флагове на първенството. Футболното първенство е закрито!

източник вестник „Народен спорт“

Галерия

Видео