22

ЦДНВ

(София)

Локомотив

(София)
Дата: 27 март 1952 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1952 (2-ри кръг)
Стадион: Юнак, София
Посещаемост: 12 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Т. Христов
Титуляри :
 • Дошеков
   
 • П. Василев
   
 • Петков
   
 • Николов
   
 • Г. Василев
   
 • Аргиров
   
 • Цветков
   
 •  
 • 3мин

  Гол

  Аргиров (Локомотив) асистенция - Костадин Благоев

 • 38мин

  Гол

  Михаил Янков (ЦДНВ)

 • 62мин

  Гол

  Крум Янев (ЦДНВ) асистенция - Панайот Панайотов

 • 70мин

  Дузпа - гол

  Аргиров (Локомотив)

 • 80мин

  Червен картон

  Г. Василев (Локомотив)

Вчера в приятния слънчев следобед повече от 12 000 хиляди любители на футболната игра присъствуваха на очакваната с голям интерес среща между републиканския футболен първенец ЦДНВ и новия член на „А“ РФГ Локомотив (Сф). Сравнително добрият терен на игрище „Юнак“ позволи да се наблюдава една оспорвана среща.

Още в първите минути пролича голямото желание на състезателите и от двата отбора да спечелят двете ценни точки и да заемат по-добро място в таблицата. Това желание се изразяваше главно в борбата за спечелване на „първа топка“ и бързото придвижване към противниковата врата.

В резултат на този стремеж в третата минута, след една сполучлива и бърза комбинация между локомотивците Цветков, Благоев и Аргиров, последният майсторски от въздуха заби топката във вратата на ЦДНВ използувайки за това и погрешното излизане на Кикиманов.

В тоя си вид борбата продължи до десетата минута, когато локомотивци, се огънаха пред натиска на противника и се отдръпнаха в отбрана, оставяйки напред само двама от нападетелите си. Това позволи па отбраната на ЦДНВ с лекота да се справя с бързите пробиви на Цветков и Василев ІІ.

Спечеленото територианпо надмощие от страна на представителите на войската не можа да бъде използувано поради неправилната игра на нападението. Опитите за солови прояви (Миланов, Панайотов, Стефанов), прекаленото водене на топката и сбиването на играта (особено от лявата страна) бяха пречки за изравняване на резултата. И само благодарение на погрешното заставане на деснея краен защитник на Локомотив П. Василев едно сполучливо и бързо прехвърляне на топката отдясно даде възможност на добрия Янков със силен удар да постигне изравняването. Това стана в 38 минута. От този момент до края на полувремето ЦДНВ бе господар на терена. Локомотивци успяха да създадат само няколко опасни положения пред вратата на Кикиманов с бързите си и внезагни слизания.

Във второто полувреме амбицията за постигане на победния гол не бе намаляла и в двата отбора. Сега Локомотив бе равностоен противник. Той изполгуваше двете си свръзки по-активно в нападението. По-добрата физическа подготовка на ЦДНВ обаче даде възможност този отбор да стегне отново о6ръча около вратата на Локомотив, но без да я застраши сериозно. Липсваха удари.

... В 62-та минута Панайотов (ЦДНВ) започва солова акция, напредва устремно от ляво и навлиза в наказателното поле на противника. Над вратата на локомотивци надвисва опасност. Панайотов умело привлича трима противникови бранители, финтово се освобождава и дава топката на вече освободения Янев, който необезпокояван от никого на 12 метра от вратата нма възможност да обработи топката и да бие неспасяемо през ръцете на Дошеков. 2:1 за ЦДНВ.

Играта продължи при същата физиономия и сигурно топката би посетила за трети път вратата на Локомотив, ако не бе умишлено грубата проява на Кикиманов (ЦДНВ) спрямо център-пападателя Николов, заради, която съдията напълно правилно, но със закъснение, отсъеди 11-метров удар. Аргиров майсторски би и изравни резултата 2:2.

От този момент играта доби още по-остър и напрегнаг характер. Отсъждането на свободни удари за груби прояви. на състезатели и от двата отбора бе често явление. За извънредно груба постъпка основателно от игра бе отстранено лявото крило Г. Василев от Локомотив. До края на играта оставаха още десетина минути. Отборът на Локомотив вече напълно правилно бетонира вратата си и въпреки постоянно засилващия се натиск на ЦДНВ сърцатата отбрана попречи резултатът да бъде покачен. Лошо впечатление направи умишленото забавяне на играта и безцелното ритане на гопката „гдето попадне“. При това положение съдията Т.
Христов даде сигнал за края на състезанието. Неговото ръководство през първото полувреме бе добро. През второто полувреме обаче със забавянията си при отсъжданията и с няколко обратни присъждания той допринесе за изнервянето на състезателите, а оттам и за последвалите груби постъпки.

Интересно е да се отбележи, че общо в двете врати през целия развой на играта бяха дадени 10 удара, без реализираните. Шест от тях бяха във вратата на Локомотив и четири във вратата на ЦДНВ. Свободните удари изобилствуваха - 78. Това до известна степен илюстрира нервната игра. От тях 41 бяха бити от отбора на ЦДНВ и 37 от Локомотив.

източник вестник „Народен спорт“

Галерия