Сезон 2022/23

По традиция всяка година ви представяме пълната статистика на любимия отбор ЦСКА. Ред е на тази за сезон 2022/23, както и индивидуалната статистика на всеки един от играчите ни.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазени Това беше сезон изпълнен с много напрежение и загуба на титлата в последния (или предпоследния кръг), като по традиция това бе съпроводено със спорни съдийски решения, а и една част от нашите съперници (дори вечни такива) избраха да разтъпчат юноши в мачовете срещу Лудогорец. За съжаление живеем и се състезаваме в държава и първенство, където корупцията и гешефтите са ежедневие. В първенството държахме всичко в нашите ръце до предпоследния кръг и последната минута в него, за съжаление и съдбата беше срещу нас. Не можем да искаме повече в един луд сезон, в който надиграхме шампиона на три пъти и взехме една точка... Отдавна не сме изкарвали цял сезон без треньорска смяна. Паралелно с това очакваме изграждането на новата Армия и може би след поредните перипетии със знайни и незнайни герои и пречки ще трябва да се намесим открито в защита на правото да имаме нов Дом. Не можем да не отбележим смяната на собствеността на тима ни с влизането на Фондацията „Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука“ и назначението на Стоян Орманджиев за Изпълнителен директор заедно с досегашния Филип Филипов. В този ред на мисли ще отбележим редицата позитивни инициативи на клуба – нов магазин, армейски следобеди, чудесно отбелязване на 75 годинината на отбора. Друга важна новина е и завръщането на Сектор Г на тяхното изконно място и подкрепата оказана на тима.

 

Първа професионална лига

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазени Както стана дума по-горе, загубихме първенството с 1 точка разлика... Всеки се хвърляше срещу нас по познат начин, постигнахме рекорд по победи като гост, уви, това не беше достатъчно. Изиграхме 35 мача, в които спечелихме 26, завършихме наравно в 6 от тях и загубихме 3 мача. Вкарахме 65 гола и допуснахме само 17 гола, най-добрата защита в шампионата.

 

Купа на България

Улисани в битката за титлата забравихме за купата на България. Мач, който не искаме да си спомняме срещу Гигант Съединение, скромна победа и след това отпадане от Черно море Варна, това не беше най-доброто ни участие. Общо 3 мача с 1 победа, 1 равенство (и продължаване след дузпи), 1 загуба, голова разлика 4:4.

Лига на конференциите

Изиграхме 6 мача в Лигата на конференциите като записахме 3 победи, 1 равен и 2 загуби със 7 вкарани и 3 допуснати гола. Ще отличим победата над Базел Швейцария, където с ВАР щяхме да победим поне с 2:0, а това щеше да ни даде още повече шансове за продължаване напред в групите; преди това неприятна загуба от ирландците, след което изковахме добра победа при гостуването в Дъблин.

Общо официални мачове

Изиграхме общо 44 мача, 30 победи, 8 равенства, 6 загуби с голова разлика – 76:24.

Контролни срещи

Изиграхме общо 16 контролни срещи, в които записахме 7 победи, 4 равенства и 5 загуби с голова разлика 31:25. По този начин генералната ни статистика за сезона е 60 изиграни мача с 37 победи, 12 равенства, 11 загуби и голова разлика 107:49.

Вратарите:

Густаво Бусато 38 изиграни мача (32 мача за първенство, 6 мача за Лига на конференциите); 3752 изиграни минути – лидер по този показател ( 3166 минути за първенство, 586 минути за Лига на конференциите); 24 чисти мрежи (20 за първенство, 4 за Лига на конференциите); 1 спасена дузпа за първенство; 8 жълти картони (7 картона за първенство, 1 картон за Лига на конференциите); 10 изиграни мача в контролни срещи с 631 изиграни минути. Средна оценка – 8.82.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазениС риск да повторим написаното на полусезона, бразилецът се превърна в един от лидерите ни на терена и извън него. Въпреки една единствена грешка в мача с ФК 1948 София, въпреки недотам активната му игра при центриране, Бусато е един от най-стабилните на този пост в първенството. Отлично позициониране, прекрасно следене на играта, бърз рефлекс, излиза много разчетено и добре, когато трябва да надбяга откъснал се нападател, най-добрият вратар в последно време в България в ситуация един на един, много подобрена игра с крака в сравнение с първите му сезони. Спасена дузпа на Попов в последните минути на мача с Левски София. Към това добавяме сърце и душа, вдъхва стабилност на целия отбор, а жестът му към младия вратар на Левски София след края на мача беше символ на чест и достойнство.

 

Димитър Евтимов 6 изиграни мача (3 мача за първенство, 3 мача за купа на България); 620 изиграни минути (288 минути за първенство, 332 минути за купа на България); 1 чиста мрежа за първенство; 2 жълти картона за първенство; 11 изиграни мача в контролни срещи със 709 изиграни минути. Средна оценка – 6.64.

При формата на Бусато не беше лесно за Евтимов да получи много шансове за изява. Имаше възможност да се изяви за купата и в няколко мача за първенство, но в мачовете за купата отборът ни някак подходи лекомислено и трябваше той да спасява дузпа, за да продължим срещу Гигант Съединение. Ще говорим с възхищение за начина, по който проявява профисионализъм, винаги защитава интересите на клуба и пламти по време на играта. Без да сме в кухнята на отбора, изглежда като човек, който успешно предава на легионерите в тима какво означава червения тим за феновете.

Алекс Божев 5 влизания в групи за мач (1 влизане в група за първенство, 4 влизания в група за Лига на конференциите); 1 изигран мач със 91 изиграни минути в контролна среща. Средна оценка – 5.75.

Младокът изпрати още един сезон, в който очаквахме да направи официален дебют за армейците, но всъщност по-важното е да направи прогрес, който да го вкара трайно в първия тим. Игра във втория тим в Югозападната трета лига, където записа 23 изиграни мача с 2163 изиграни минути, 6 чисти мрежи, 3 жълти картона. Към този донякъде успешен сезон за младите армейци ще добавим 2 мача в националния отбор на България до 18 години, което дава предпоставки да очакваме с интерес този обещаващ играч.

Илия Шаламанов-Тренков 1 изигран мач с 13 изиграни минути с чиста мрежа в контролна среща. Средна оценка – 5.50.

Още един даровит млад вратар, който записа малко минути в контрола в хода на зимната подготовка на тима. Игра повече за втория отбор на тима ни, като има 7 изиграни мача с 643 изиграни минути с 4 чисти мрежи, като остави добри впечатления. Продължава да получава повиквателни и за националния отбор на Австралия до 23 години. И тук предстои да получи шансове и да докаже, че заслужава място в първия тим.

Защитниците:

Тибо Вион 42 изиграни мача – лидер по този показател (34 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 3172 изиграни минути (2550 минути за първенство, 194 за купата на България, 428 за Лига на конференциите); 9 асистенции – лидер по този показател (8 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 11 жълти картона (9 картона за първенство, 2 за Лига на конференциите); 14 изиграни мача с 855 изиграни минути с 1 гол, 3 асистенции, 1 червен и 3 жълти картона. Средна оценка – 8.00.

Французинът направи добър сезон, в който е рекрдьор по мачове за тима, като това донякъде е следствие на факта, че може да играе на огромен брой постове по терена. Изяви се като десен и ляв бек, десен и ляв уинг-бек (според нас, любимата му позиция), дефанзивен и дори атакуващ полузащитник. Раздава се на 100% на всяка една от тях, като гори в играта, нещо, за което често получава и жълти картони. Отличен подавач – най-голям брой асистенции в тима, за което помага и факта, че бие голяма част от статичните положения на тима. Огромно сърце и много енергия.

Юрген Матай 33 изиграни мача (26 мача за първенство, 2 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 3183 изиграни минути (2462 минути за първенство, 235 за купа на България, 486 за Лига на конференциите); 2 гола (1 гол за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 4 асистенции за първенство; 13 жълти картона – споделен антилидер по този показател (10 картона за първенство, 1 за купа на България, 2 за Лига на конференциите); 10 изиграни мача с 538 изиграни минути с 2 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 8.36.

Капитанът на тима игра като дясностоящ централен защитник както в схема с двама, а също в схема с трима в защита. Във втория тип схема се затруднява значително повече, защото трябва да се надиграва с по-бързите крила на противника, това е и причината да си служи с повече нарушения и да получава доста жълти картони. Имаше някои физически проблеми през сезона, но се видя, че е надежден играч с потенциал и безспорен авторитет, един от лидерите в съблекалнята ни. Не бива и не трябва да получава обвинения за изтървана дузпа във важен момент. В момента, в който бе използван като централен защитник в схема с трима показа колко уверен се чувства там и пак започна да помага с дълги и точни подавания.

Иван Турицов 33 изиграни мача (27 мача за първенство, 1 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 2779 изиграни минути (2153 минути за първенство, 138 за купата на България, 488 за Лига на конференциите); 6 гола (5 гола за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 3 асистенции за първенство; 6 жълти картона (4 за първенство, 2 за Лига на конференциите); 2 червени картона за първенство – споделен антилидер по този показател; 9 изиграни мача с 482 изиграни минути с 1 гол, 1 жълт картон. Средна оценка – 8.00.

Вицекапитан на тима и един от лидерите ни. Започна да играе като десен бек, след това игра няколко мача като дясностоящ централен защитник, след което се наложи на позицията на десен уинг-бек. С голямо желание и много хъс влиза във всеки мач и всяка битка на терена. Наложи се успешно като изпълнител на дузпите в тима, никой не може и не трябва да го обвинява за пропуснатата дузпа в мача с ФК 1948 София в предпоследния ни мач. Това, за което, трябва обаче да помисли са червените картони, във втория случай със сигурност можеше да си го спести. Наложи се и като национален състезател, още един позитив.

Християн Петров 31 изиграни мача (26 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 3 мача за Лига на конференциите); 2930 изиграни минути (2471 минути за първенство, 162 за купата на България, 297 за Лига на конференциите); 1 асистенция за първенство; 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 червен картон за първенство; 11 изиграни мача с 690 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 7.73.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазениМладокът е приятната изненада на сезона, още по-сладко е, че тя носи българско име. Игра като лявостоящ централен защитник и в схема с двама, и в схема с трима в защита, а записа и няколко минути през сезона като ляв уинг-бек. Във втората позиция е изключително уверен и спокоен, позиционира и действа добре в защитен план, а на няколко пъти показа, че би могъл и по италиански образец да тръгне да помага в нападението, нещо, което ще прави още повече, когато натрупа малко рутина и смелост с мачовете. В допълнение успя да дебютира за националния отбор на България и записа два мача, всички предпоставки за израстване са налице.

 

Брадли де Нойер 27 изиграни мача (21 мача за първенство, 2 за купата на България, 4 за Лига на конференциите); 2402 изиграни минути (1868 минути за първенство, 194 за купата на България, 340 за Лига на конференциите); 2 гола за първенство; 3 асистенции за първенство; 8 жълти картона (7 картона за първенство, 1 за купата на България); 2 червени картона – споделен антилидер по този показател (1 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 11 изиграни мача с 574 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи. Средна оценка – 7.18.

Смесени чувства след първия сезон на нидерландеца, който игра като ляв бек и като ляв уинг-бек. Позитивите му са главно в помощта, която оказва на нападението по левия фланг, бърз и експлозивен, притежава силен и плътен удар, оформи добро разбирателство с Линдсет и Назон в някои мачове. Негативите са свързани с повече пропуски в защитен план, лесно изкарани жълти и червени картони, а и има какво да тренира в центриранията от фланга. Имаше един неприятен момент, в който се скара люто с Шопов във важен момент, след което започна да намира по –малко място в първия състав, а след това дойде и отвратителна контузия, която ще го извади от старта на първенството.

Мено Кох 25 изиграни мача (18 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1760 изиграни минути (1112 минути за първенство, 160 за купата на България, 488 за Лига на конференциите); 3 гола за първенство; 1 асистенция за Лига на конференциите; 6 жълти картона (4 картона за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 10 изиграни мача с 640 изиграни минути с 1 гол, 1 асистенция, 4 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 7.45.

Втората нидерландска кула игра като дясностоящ централен защитник както в схема с двама, така и в схема с трима в защита. В края на първенството записа и няколко мача като централен защитник в схема с трима. Показа отлична игра в първия и третия случай, тогава когато е десен централен защитник в схема с трима среща трудности при игра срещу бързи крила. Има добра игра с глава, както в защита, така и в нападение. Проблем бяха и неговите здравословни проблеми в началото на сезона. Заговори се, че е подписал нов договор, надяваме се на силен следващ сезон.

Енес Махмутович 20 изиграни мача (18 мача за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 1619 изиграни минути (1444 минути за първенство, 75 за купата на България, 100 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за Лига на конференциите); 9 изиграни мача с 422 изиграни минути с 1 жълт картон в контролни срещи. Средна оценка – 7.55.

Дойде в края на миналия сезон и не успя да запише минути. В началото на този сезон игра като дясно централен защитник в схема с двама, а след това и в схема с трима. В последната позиция намери себе си и заигра много по-сигурно, а в края на пролетния полусезон направи най-добро впечатление от всички на тази позиция. Покриваше добре, пресираше понякога в центъра на терена и като цяло спечели битки срещу едни от най-пробивните крила в първенството. В края на сезона показа лице, което спокойно може да надгради в следващия сезон.

Асен Дончев 9 изиграни мача (7 мача за първенство, 2 за Лига на конференциите); 407 изиграни минути (277 минути за първенство, 130 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 жълт картон за първенство; 7 изиграни мача в контролни срещи с 315 изиграни минути и 1 асистенция. Средна оценка – 6.18.

Младият флангови футболист захапа получения шанс в началото на сезона, когато игра главно като десен бек, в една от срещите бе и крило. Понрави се с много желание и хъс, енергия и себераздаване, като дори отбеляза дебютен победен гол в мач срещу Черно море Варна. След това последва дълга контузия, а след завръщането си изигра само няколко минути за първия тим и 4 мача с 373 минути и 1 жълт картон за втория тим на ЦСКА. Щеше да бъде интересно да го видим в ролята на уинг-бек, но се надяваме следващия сезон да е неговия.

Галин Минков 5 изиграни мача (3 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 351 изиграни минути (167 минути за първенство, 138 за купата на България, 46 за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за купата на България); 16 изиграни мача с 893 изиграни минути с 1 асистенция и 3 жълти картона. Средна оценка – 5.67.

Дебют за него след завръщането му в ЦСКА, игра малко като бек и уинг-бек. Много повече минути записа в контролни срещи, като е лидер на тима по този показател. И той беше в лазарета през пролетния полусезон. В малкото си мачове не блестеше, но свърши работата си на терена. Ще бъдем по-скоро учудени, ако остане в ЦСКА.

Александър Бучков - 2 изиграни мача за купата на България; 64 изиграни минути за купата на България; 2 изиграни мача със 127 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.33.

И той започна сезона с много тежка контузия. Появи се в игра в края на есенния полусезон, показа обичайната за себе си игра с много хъс, желание и себераздаване. Към това добави 2 мача със 186 минути за втория тим също през есента. В началото на януари бе даден под наем в Литекс Ловеч като се представи много добре записвайки 17 мача с 1427 минути, 2 гола и 2 асистенции.

Росен Маринов 1 изигран мач за купата на България; 35 изиграни минути за купата на България; 2 изиграни мача със 134 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.57.

Млад централен защитник с отлични физически показатели, във втория сезон около първия тим записа и дебют в онзи мач с Гигант Съединение, който скъса нервите на всеки редови армеец. Игра много повече във втория отбор, където се превърна в един от лидерите, записвайки 20 мача с 1868 минути с 1 асистенция и 5 жълти картона. Очакваме да го видим отново в групата за подготовката, желаем му успех.

Митко Митков - 1 влизане в група в контролни срещи. Средна оценка – 4.67.

Записа само една влизане в група за приятелски мач. Беше даден под наем на Берое Стара Загора, но след само 6 мача се контузи тежко и се завърна в ЦСКА. Беше продаден на Септември София в първите дни на януари 2023, където не успя да помогне на тима да се спаси и изпадна във Втора лига след 10 мача с 1 гол. Тежките контузии като, че ли не позволиха да се развие на ниво ЦСКА.

Полузащитниците:

Амос Юга 37 изиграни мача (29 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 6 мача за Лига на конференциите); 3393 изиграни минути (2741 минути за първенство, 194 минути за купата на България, 458 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 9 жълти картона (7 картона за първенство, 2 за Лига на конференциите); 14 изиграни мача с 825 изиграни минути с 1 гол и 3 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 8.18.

Започна сезона на познатия си пост – дефанзивен халф и се представи както винаги успешно. След това бе преквалифициран на пост лявостоящ централен защитник в схема с трима. Остави отлични впечатления на тази позиция в края на есенния полусезон и в началото на пролетния. В края на втория полусезон бе надигран с бързина от крилата на няколко отбора, личеше се, че срещу много бързи футболисти изпитва трудности. В последния мач се завърна на изконната си позиция и бе блестящ срещу вечния враг. Подписа и нов договор. Освен играта му, трябва да споменем ролята на лидер, която има в съблекалнята на тима. С тази характеристика са наясно и в родината му, след като бе издигнат за капитан на ЦАР.

Станислав Шопов 37 изиграни мача (29 мача за първенство, 3 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 2142 изиграни минути (1731 минути за първенство, 137 за купата на България, 274 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 2 асистенции за първенство; 7 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 12 изиграни мача с 648 изиграни минути с 2 гола и 2 асистенции в контролни срещи. Средна оценка – 7.18.

Младокът започна есенния полусезон на поста атакуващ полузащитник или дясно крило. Успя да вкара дебютно попадение, но като цяло се изключваше от играта на моменти, а и ни се иска да бъде замесен в доста повече голови ситуации. През пролетта играеше по-често в халфовата линия и на моменти загатна за потенциала, който всички очакваме да разгърне. Успя да дебютира за националния отбор на България, което е безспорен успех. Очакваме повече във втория сезон на осмицата на ЦСКА.

Йонатан Линдсет 36 изиграни мача (29 мача за първенство, 3 за купата на България, 4 за Лига на конференциите); 2894 изиграни минути (2350 минути за първенство, 248 минути за купата на България, 296 за Лига на конференциите); 2 гола за първенство; 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 6 асистенции за първенство; 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за купата на България); 12 изиграни мача с 648 изиграни минути с 2 гола и 2 асистенции в контролни срещи. Средна оценка – 8.18.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазениЕдин от двамата норвежци (трима, ако броим Бамба), които се присъединиха към тима ни през този сезон и оставиха отлични впечатления. Ще използваме английския термин за халф в цялата средна зона, атака и нападение, бокс ту бокс. Неичерпаема енергия и борба по целия терен, успява да създаде и много положения, особено, когато се включва по лявата страна на нападението с де Нойер и Назон. Един от безспорните любимци на публиката и то само след един сезон в тима. Очакваме да покаже още повече след цяла година в тима и след като до него играе и още един норвежец.

 

Лазар Туфегджич 33 изиграни мача (26 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 1783 изиграни минути (1404 минути за първенство, 45 за купата на България, 334 за Лига на конференциите); 3 гола (2 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 5 асистенции (4 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 3 жълти картона за първенство; 14 изиграни мача със 792 изиграни минути с 2 гола в контролни срещи. Средна оценка – 6.27.

Сърбинът бе посрещнат с голямо очакване от феновете на тима, като се очакваше да бъде новия ни атакуващ полузащитник. В интерес на истината бе използван главно по крилата или като втори нападател в схемата ни с трима защитници и без крила. Въпреки безспорния му принос след отбелязаните голове и дадени асистенции, по-скоро не успя да спечели сърцата на феновете. Като че ли на това мнение остана и Саша Илич, защото в хода на сезона получаваше все по лимитирано време за изява и няма да е чудно, ако това се окаже и последния му сезон.

Жеферсон Телес 28 изиграни мача (21 мача за първенство, 1 за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 1667 изиграни минути (1400 минути за първенство, 97 за купата на България, 170 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 13 жълти картона – споделен антилидер по този показател (10 картона за първенство, 1 за купата на България, 2 за Лига на конференциите); 13 изиграни мача със 730 изиграни минути с 2 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 6.18.

Бразилецът с български паспорт завърши шести сезон в армейските редици, като се твърди, че това е неговият последен такъв, превърна се и в чужденеца с най-много записани мачове за ЦСКА като изравни по този показател Ибрахима Гай. На всичкото отгоре се заговори, че влиза и в плановете на Кръстаич за националния отбор на България. В негов стил играта му беше на приливи и отливи – страшно много картони и през този сезон. Бори се и пресича топки, но и никога не гледа напред, когато овладее такава. В някои от тежките мачове игра позитивно в напрегнатите моменти, видяхме го и да отправя доста повече удари през този сезон, за нещастие бяха по-скоро неточни.

Марселино Кареасо – 26 изиграни мача (23 мача за първенство, 3 за купата на България); 1840 изиграни минути (1583 минути за първенство, 257 за купата на България); 3 гола за първенство; 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 4 асистенции за първенство; 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за купата на България); 9 изиграни мача с 539 изиграни минути с 1 гол и 3 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 8.73.

Венецуелският национал с колумбийско гражданство има физика за крило, но се наложи успешно и играе изключително добре на постовете дефанзивен халф и полузащитник. Изключително бягане по целия терен, борбеност, пресиране, отнемане на топката от противника, бързо овладяване и пробиви както към крилата, така и към центъра. Въпреки, че заигра сравнително късно, за да успее да влезе във форма, а също така и лекуваше травма за известно време се превърна в любимец на привържениците на ЦСКА и с нетърпение ще очакваме новия сезон, за да го видим в ролята на лидер.

Йоан Бауренски - 5 изиграни мача (3 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 222 изиграни минути (130 минути за първенство, 46 за купата на България, 46 за Лига на конференциите); 2 жълти картона за Лига на конференциите; 4 изиграни мача с 232 изиграни минути с 1 жълт картон. Средна оценка – 6.13.

Игра при армейците в есенния полусезон като не успя да запише много минути, а в тези, в които се появи на терена не направи нещо запомнящо се. Показа много повече през същия този полусезон във втория ни тим като записа 9 изиграни мача с 831 изиграни минути и 1 жълт картон, като беше и капитан на тима. В началото на януари премина в Берое Стара Загора като изигра 11 мача за тима през полусезона, като през повечето време се по-скоро от скамейката на тима.

Федерико Варела - 5 изиграни мача с 276 изиграни минути, 1 гол и 1 асистенция в контролни срещи. Средна оценка – 3.25.

Точно 5 контролни срещи бяха необходими на Илич да реши, че няма да разчита на Варела през сезона като главен виновник за това беше отношението на халфа към играта и тренировките. Трябваше да стане края на декември, за да си намери нов отбор – Финикс Райзинг САЩ. След 5 записани мача за тима след това, треньорът ни е имал пълно право.

Нападателите:

Маурисио Гарсес 40 изиграни мача (31 мача за първенство, 3 мача за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 3183 изиграни минути (2399 минути за първенство, 268 за купата на България, 516 за Лига на конференциите); 12 гола (10 гола за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 4 асистенции (2 асистенции за първенство, 2 за Лига на конференциите); 2 жълти картона за първенство; 14 изиграни мача със 792 изиграни минути с 3 гола с 1 жълт картон в контролни срещи. Средна оценка – 7.73.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазени Бразилецът се превърна в един от важните ни футболисти през този сезон. Игра като дясно крило, след това бе наложен като десен уинг-бек, а в края на първенството игра и като втори нападател. Прилична линейна скорост, добър дрибъл и пробив, отлична игра с глава, имайки предвид и не толкова високия му ръст. Борбен и уверен, разбира се в ролята на уинг-бек имаше моменти, когато оставяше защитата да се оправя сама. Един от тези, които надградиха най-много през този сезон. Заговори се, че няма да бъде закупен след края на сезона, имаше такава опция в договора му за наем, като проблемът е високата откупна цена.

 

Дюкенс Назон 40 изиграни мача (32 мача за първенство, 3 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 2325 изиграни минути (2005 минути за първенство, 114 за купата на България, 206 за Лига на конференциите); 20 гола – лидер по този показател (18 гола за първенство, 1 гол за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 5 асистенции за първенство; 9 жълти картона (8 картона за първенство, 1 за купата на България); 7 изиграни мача с 394 изиграни минути с 4 гола и 1 жълт картон в контролни срещи. Средна оценка – 8.64.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазениХаитянинът с френски паспорт дойде с наднормено тегло и в началото се затрудняваше да помага на тима. След това работата на Дарко Обрадович си пролича и се превърна в поредния червен хищник в нападение, но играта му не свършва само с това, пресира чудесно, отлично комбинира, особено с де Нойер и Линдсет, от самото му движение лъха опасност. В последната част от шампионата игра с очевидни здравословни проблеми и това се отрази не само на неговата, но и на статистиката на отбора ни. Безспорно е и влиянието му в съблекалнята – душата на отбора.

Браян Морено 33 изиграни мача (25 мача за първенство, 3 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1537 изиграни минути (1079 минути за първенство, 218 за купата на България, 240 за Лига на конференциите); 10 гола (9 гола за първенство, 1 за купата на България); 6 жълти картона (5 картона за първенство, 1 за купата на България); 14 изиграни мача със 791 изиграни минути с 4 гола, 1 асистенция и 2 жълти картона в контролни срещи. Средна оценка – 7.55.

Колумбиецът бе това, което се нарича златна резерва, или поне беше така в първата част от сезона. Тогава бе успешен в играта в нападение, бърз и пробивен, умееше да захожда и към крилата, като увличаше защитата със себе си. Трябва да работи върху комбинативността си, нито една асистенция през сезона. В края на сезона явно имаше здравословен проблем, който лимитира изявите му, липсваше като опция от пейката.

Тобиас Хайнц 17 изиграни мача (16 мача за първенство, 1 за купата на България); 1250 изиграни минути (1169 минути за първенство, 81 за купата на България); 3 гола за първенство; 3 асистенции за първенство; 1 жълт картон за първенство; 6 изиграни мача с 309 изиграни минути с 3 асистенции и 1 жълт картон в контролни срещи. Средна оценка – 9.09.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазениВторият норвежец в тима (пак споменаваме, че и Бамба има такъв паспорт) бе единственото ни зимно попълнение. Аклиматизира се и стана любимец на публиката също толкова бързо, както го направи и Линдсет. Изключителна техника, възможност да играе като атакуващ полузащитник, ляво и дясно крило, халф или дори втори нападател. Започна да изпълнява почти веднага и голяма част от статичните положения. Вкара голове и даде асистенции, но нещо повече, сътвори много нестандартни неща на терена. Имаше и моменти, в някои мачове, в които не можа да намери място на терена и угасна, но сме уверени, че добрите му изяви предстоят.

 

Жирайр Шагоян 16 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 за купата на България); 724 изиграни минути (692 минути за първенство, 32 за купата на България); 1 асистенция за първенство; 1 жълт картон за купата на България; 6 изиграни мача с 325 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 6.18.

Арменецът бе най-голямата жертва на сменената схема на игра. Преди нея поигра като крило, а след това бе ползван главно като втори нападател. Понрави се с някои хубави финтове на скорост, показа, че може и да стреля, но това бяха по-скоро форейверки в играта, отколкото константа. Отмениха му чудесен гол, поради спорно нарушение преди това. Доста по-добре се наложи в националния отбор на Армения, като се интегрира и вкара дебютен гол. Предстои да разберем дали ще остане с нас, ако е така, трябва да се постарае повече.

Дауда Бамба 14 изиграни мача (11 мача за първенство, 3 за Лига на конференциите); 605 изиграни минути (454 минути за първенство, 151 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 4 изиграни мача със 121 изиграни минути с 2 гола в контролни срещи. Средна оценка – 6.20.

Състезателят от Кот д‘Ивоар с норвежки паспорт дойде с голяма и богата визитка. Самото му идване бе риск, заради здравословното му състояние. Бе оставен на проби именно поради контузия, след това бе одобрен, за да се контузи или доконтузи след това. Преди това вкара един победен гол. Претърпя операция, завърна се, но в нито един момент не убеди, че трябва да започва с червената фланелка.

Бисмарк Чарлз 14 изиграни мача (12 мача за първенство, 2 за купата на България); 450 изиграни минути (331 минути за първенство, 119 за купата на България); 1 асистенция за първенство; 3 жълти картона (2 картона за първенство, 1 за купата на България); 3 изиграни мача със 140 изиграни минути с 1 асистенция в контролни срещи. Средна оценка – 4.89.

Ганаецът започна сезона контузен, което не е изненада за никого. Започна да играе през октомври, като получи не малко шансове, но не успя да покаже нищо. Нито един гол, нито една асистенция, малко на фона на очакванията към него, никой не може да каже, че не му бе даден шанс, напротив феновете са на мнение, че те бяха твърде много.

Георги Йомов 7 изиграни мача (3 мача за първенство, 4 за Лига на конференциите); 406 изиграни минути (160 минути за първенство, 246 за Лига на конференциите); 1 гол за Лига на конференциите; 2 жълти картона за Лига на конференциите. Средна оценка – 4.30.

Започна сезона като титуляр и национален състезател на България, надявахме се това да бъде неговото превръщане в лидер на тима. Вместо това на 28 август 2022 стана ясно, че е дал положителна проба за забранен препарат. В последствие бе наказан за 4 години отнемане на състезателни права. Средната му оценка според нас е показателна не за спортните му качества, а за това, че остави тима си без уменията му в този толкова важен сезон, убедени сме, че с него, щяхме да имаме повече шансове.

Калоян Кръстев 6 изиграни мача (4 мача за първенство, 2 за Лига на конференциите); 331 изиграни минути (236 минути за първенство, 95 за Лига на конференциите); 2 жълти картона за първенство; 5 изиграни мача с 258 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи. Средна оценка – 4.44.

Започна сезона в ЦСКА, като получи 6 шанса да докаже, че там му е мястото. След като така и не успя да запише дебютно попадение бе даден под наем в Берое Стара Загора. В рамките на сезона там игра в 14 мача и записа 1 гол. Все още не знаем какво ще бъде неговото бъдеще, но все по-вероятно изглежда то да бъде далеч от Армията и да се търси приемлив вариант за него някъде другаде.

Радослав Живков 4 изиграни мача (3 мача за първенство, 1 за Лига на конференциите); 72 изиграни минути (48 минути за първенство, 24 за Лига на конференциите); 8 изиграни мача с 280 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.25.

Изкара началото на сезона с ЦСКА, записа няколко минути в игра без видими проблясъци, след което бе даден под наем на Септември София, за да натрупа игрова практика. След 7 мача и само 160 минути игра, без гол, се завърна в края на декември. През втория полусезон бе в ЦСКА, но явно не успя да убеди Саша Илич, като по този начин ни се струва, че и неговото развитие ще бъде на друго място.

Симеон Александров 2 изиграни мача (1 мач за първенство, 1 за купата на България); 51 изиграни минути (29 минути за първенство, 22 за купата на България); Средна оценка – 5.44.

Младото крило започна сезона в Септември София с 8 изиграни мача с 675 изиграни минути, 4 гола, 1 асистенция, 1 жълт картон и това бе достатъчно, за да бъде привлечен в ЦСКА в началото на септември 2022. След като игра много малко се завърна в Септември София под наем в началото на януари като добави нови 11 мача с 618 минути, 1 гол, 1 асистенция и 3 жълти картона. Тепърва ще видим как ще се развие кариерата му, има какво да покаже, бързина, борбеност, пробиви, но ще трябва да мине на друга предавка.

Илиан Антонов 1 изигран мач за купата на България; 47 изиграни минути за купата на България, 5 изиграни мача със 110 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.75.

Младокът се появи в трудния ни мач с Гигант Съединение, като остави позитивни впечатления. Бърз и повратлив, с добри пробиви. Остави подобно впечатление и във втория отбор на ЦСКА, където има 22 изиграни мача с 2052 изиграни минути, 4 гола, 4 асистенции, 9 жълти картона и 1 червен картон и гледайки на статистиката не може да се оплачем, освен от достата картони, които е получил. Надяваме се да получи шанс и да го сграбчи.

Марк-Емилио Папазов 1 изигран мач за първенство; 29 изиграни минути за първенство; 6 изиграни мача с 320 изиграни минути с 3 гола в контролни срещи. Средна оценка – 6.00.

Още едно младо крило, което е в полезрението на първия тим за 4 сезон. В този най-накрая успя да запише дебют, но игра много повече в контролите на подготовката за сезона и записа някои много добри мачове. Много силен на пробив, с голям интензитет на играта, по време на есенния полусезон бе ползван главно в мачовете на втория тим, където записа 8 мача със 748 минути, 6 гола (включително победния гол над дубъла на Левски София), 1 асистенция, 2 жълти картона. За да натрупа игрова практика бе даден под наем на Хебър Пазарджик в средата на януари и за тима има 8 мача със 126 минути, което изглежда доста малко на фона на представянето му при нас. Ще получи шанс за изява в началото на сезона и се надяваме на бърза интеграция в първия ни тим.

Павел Жабов4 изиграни мача с 87 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.70.
Още един младок, който гравитира около първия състав вече трети сезон, записа и мачове в приятелските срещи през зимната подготовка и остави прилични впечатления, главно със старанието си. Игра повече за втория тим като има 16 мача с 1492 изиграни минути, 9 гола и 1 асистенция, 3 жълти картон, като това го превръща в реализатор номер едно на тима. С интерес следим развитието му.

Йоан Баи - 5 изиграни мача с 275 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи. Средна оценка – 4.20.

Французинът изкара подготовката с тима ни, след което Саша Илич прецени, че няма полза от този играч. Бе продаден на Бастия Франция, където записа 14 мача с 387 минути и 3 гола. Не сме учудени от малкото изиграни минути, а от трите му гола.

Мартин Смоленски - 2 изиграни мача със 138 изиграни минути в контролни срещи. Средна оценка – 5.40.

Младокът започна сезона в групата на ЦСКА, след което бе изпратен в Пирин Благоевград под наем. В един труден сезон за благоевградчани помогна на тима да остане в елита с 25 изиграни мача с 1487 минути, 2 гола и 3 асистенции, 6 жълти картона. В рамките на този сезон бе използван на следните позиции – 8 мача като ляво крило, 2 мача като ляв халф, 1 мач като атакуващ полузащитник, 1 мач като халф, 1 мач като дясно крило, 1 мач като дефанзивен полузащитник. Притежава изключително много качества, трябва му малко повече физическа сила, но доброто му представяне не остана незабелязано. Затова сме изненадани от слуховете, че ще напусне тима, мислим, че има какво да даде на тима ни.

Яник-Сони Вилдсхут - 1 изигран мач с 65 изиграни минути в контролна среща. Средна оценка – 4.00.

По същия начин като с Варела и Баи след подготовката Саша Илич заяви, че няма нужда от него и бе продаден на Оксфорд Юнайтед Англия. През първия полусезон се контузи тежко и не записа и минута, благодарни сме, че изчака да бъде трансфериран. През втория полусезон има 23 мача с 1017 минути, 1 гол и 1 асистенция, показвайки може би същия процент ефективност, заради която се освободихме от него.

Жорди Кайседо - 1 изигран мач с 30 изиграни минути в контролна среща. Средна оценка – 6.67.

При него ситуацията беше различна, никой нямаше съмнения в качествата му, но играчът искаше трансфер на всяка цена. Бе продаден на УАНЛ Тигрес Мексико, където записа 16 мача с 542 минути и 1 гол, след което се забърка в поредния скандал и беше даден под наем на Сиваспор Турция. За турците записа 14 мача с едва 470 минути, 3 гола и 1 асистенция, като има едва 1 мач с пълни 90 минути. Труден характер, който ще трябва да реши ситуацията с мексиканците.

Иван Митрев 1 изигран мач с 8 изиграни минути в контролна среща. Средна оценка – 4.60.

Младокът изкара целия есенен полусезон във възстановяване от тежка контузия. Точно поради тази причина и дългото му лечение и подготовка бяха причините да не бе даден под наем, за да трупа практика. Заради това и бе практически неизползваем през целия сезон. Надяваме се всичко лошо да е зад него и да разберем дали ще получи шанс на подготовката или ще трупа опит под наем.

Треньорите:

Саша Илич старши треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 9.18.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазениОтдавна някой на кормилото на ЦСКА не е започвал и завършвал един сезон. Само това да беше, вече е достойно за уважение. Завърши на една точка след Лудогорец Разград в луд сезон с много превратностти и такъв, в който треньорите на другите тимове отново пропищяха от липсата на обективно съдийство именно срещу Лудогорец, а и някои тимове си позволиха да играят срещу тях с юноши. Но нека говорим за самия треньор: Ротациите бяха главната тема в първия ни полусезон, успя да използва огромен брой футболисти, държеше всички свежи. Във втората част намали логично експериментите, имаше и доста проблеми с контузии и наказания. Решителност – посочи вратата на Баи, Вилдсхут и Варела. Не се свени да работи с млади футболисти, всеки получи шанс за изява, оставаше на тях да го сграбчат. Тактическа постановка – смени схемата на игра в сложен момент, успя да настрои тима за новия вид игра. Загуби някои важни мачове – срещу Базел в Швейцария, мач, в който нямахме реално много игрово време; срещу Левски – оказа се, че си е взел поука в последния ни мач за сезона; срещу Лудогорец – абсолютен малшанс е в три мача да сме очевидно по-добрия тим и да вземем само точка, може би заради повечето опит на отбора от Разград на терена и извън него. Категорично заслужава да получи повече шанс да избере футболисти за следващия сезон и да се опита да завърши постигнатото през него.

 

Величко Капланович помощник треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.60.

От дълго време не сме виждали толкова явно начело на тима да не е само старши треньор, а екип от хора. В този ред на мисли Капланович е човекът за тактическата помощ. Още в началото ни направи впечатление опита му на старши треньор преди това. Наблюдава и докладва постоянно по време на мач, ясно е, че много от решенията идват след негово предложение. Много по-спокоен от колегите си в екипа – преценява всяка възможност. Безспорно има доверието и думите му имат значение за Илич.

Милорад Пекович - помощник треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.60.

За черногореца важат думите по-горе, но в друг аспект. Очевидно внася много заряд в съблекалнята, той е човекът, който използвайки опита си на старши треньор, работи в посока общуване с играчите и тяхната мотивация. Много често ще го видим и в ролята на разлютен балкански треньор до тъчлинията. Страст и желание, искра в опит да запали играчите по време на мач.

Стоян Колев - треньор на вратарите в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 9.09.

Високата оценка на треньора идва от спокойната и уверена игра и на двамата ни вратари, но и също така от огромното им израстване под негова опека. Остана едиственият външен човек в лагера на Илич, но това се оказа чудесен ход, като Колев му дава нужната информация за родната действителност. Освен чисто игровите характеристики на вратарите, не можем да не отбележим, че влияе положително и при изграждането на лидерски и професионални качества на двамата под рамката. Сега ще трябва да направи това и с Шаламанов и Божев.

Дарко Обрадович кондиционен треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.64.

Сърбинът със словенски паспорт започна вторият си престой на Армията и трябва да отбележим, че високата му оценка се дължи на факта, че не бяхме надтичани в нито един мач, както и това, че спомогна за възстановяването от контузии на много играчи, а и вкара във форма тези, които очевидно дойдоха неподготвени (например Назон). Работата му бе по-лесна по време на първия полусезон от големия брой ротации, но с хода на първенството не показахме проблеми с физическата подготовка, въпреки по-малкия брой участвали играчи.

Слободан Милинкович - анализатор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.60.

Анализатор е изключително важна позиция в съвременния футбол, за съжаление е и най-скритият от външни очи пост. Имайки предвид резултатите на отбора, посочваме близки по-стойност резултати в отношението ни към работата му и тази на неговите колеги. Никой не може да твърди, че бяхме изненадани от някого през сезона, освен може би от Гигант Съединение, но там причините май бяха други.

ЦСКА през сезон 2022/23 — Никола Кирилов © всички права запазени