20

Динамо

(София)

ЦДНВ

(София)
Дата: 12 септември 1951 г. 17:30 ч. – отложен от 23 август 1951 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1951 (18-и кръг)
Стадион: Народна войска, София
Посещаемост: 25 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Титуляри :
 • 1
   
 • 2
  Атанас Динев
   
 • 3
  Димитър Илиев
   
 • 4
  Амедео Клева
   
 • 5
  Иван Димчев
   
 • 6
  Александър Кръстев
   
 • 7
  Тодор Стоянов
   
 • 8
  Георги Кардашев
   
 • 9
  Димитър Попдимитров
   
 • 10
   
 • 11
  Арсен Димитров
   
 • 17мин

  Гол

  7. Тодор Стоянов (Динамо)

 • 71мин

  Гол

  9. Димитър Попдимитров (Динамо)

По предварителна програма мачът трябва да се играе на стадион „Юнак“ на 23 август, но е преместен за 12 септември на „Народна армия“ заради проливен дъжд.

В сряда на стадион Народна войска се срещнаха Динамо и ЦДНВ. Този мач, както всички срещи между тези два отбора предизвика огромен интерес всред хилядите любители на футбола.

След началния сигнал на съдията, върху тревистия терен се разви силно оспорвана борба. Динамовците са по-често в наказателното поле на военните. В десетата минута Димитров неудържимо премина Цветков, прехвърли на Стоянов, но ударът на последния бе неточен, военните отговориха с контранападения, които не достигаха вратата, защото защитата на динамовци лесно се справяше с четиримата нападатели на военните и погрешно изтегления назад център-нападател - Панайотов. Близко стоящите до него свръзки - Такев и Кардашев, зорко следяха действията на Панайотов, а освен това изнесената напред защита на динамовци даваше удобна позиция на централния защитник Илиев да осигурява тила на отбраната и при нужда сполучливо да излиза срещу Панайотов. За завладяването средата на терена голяма заслуга имаше правилната игра на страничните полузащитници - Димчев и Кръстев. Спечелили средата на терена, а заедно с това и инициативата в играта, динамовци започнаха организирано и систематически да застрашават вратата на военните. Димитров често напускаше своята зона за игра и създаваше числен превес в зоната на топката. Това внасяше смущение в защитата на военните. В 17 м. Стоянов с хубав удар от въздуха заби неспасяемо в горния ляв ъгъл 1:0 за Динамо.

След отбелязания гол динамовци продължиха със същото темпо. Защитата на военните не покриваше успешно нападателите на динамовци, където Цветков, Манолов, Насев в повечето случаи губеха в единоборството. След 35-тата минута ЦДНВ се организира по-добре, но това не трая дълго. При подчертано надмощие на Динамо завърши първото полувреме на играта.
След почивката нападението на военните се активизира,  Панайотов бе заменен от Михайлов, обаче динамовици отново овладяха инициативата. Техните атаки са по-стремителни и опасни. В 71-минута Попдимитров с хубав удар с глава покачи резултата. 2:0 за Динамо. В следващите минути темпото на играта не спадна. Свръзките на динамовци подчертано изпълняваха своите отбранителни функции. а тримата напред изнесени нападателя се бореха за всяка топка и се дадоха много удобни положения за удар във вратата. Военните напредваха с къси претрупани подавания. които не даваха резултат. След разменени остри нападения от двете страни дойде краят на мача.

Динамовци спечелиха заслужено победа с 2:0. Всички играчи от отбора действаха устремно с пълно напрежение на своите сили. На този мач те показаха добра постройка на играта. Защитата внимателно напълно покриваше нападателите на военните, а освен това винаги имаше подсигуряване опасностите се ликвидираха далеч от вратата. Сигурно се владееше средата на терена, нападателите играеха за всяка първа топка и успяваха. Тактически играта беше спечелена от тях, за което помогна голямата воля и достатъчната физическа подготовка който проявиха всички играчи от отбора. Радостно впечатление с играта си оставиха и младите играчи Кръстев, Стоянов и Попдимитров.

На военните не им липсваше физическа подготовка, но причините за неуспешно проведения мач се коренят в недостатъчната психическа устойчивост, воля и разумна увереност в своите сили. Отбраната не играеше нито плътно, нито зоново - в единоборство те не успяваха. За нападението е достатъчно да се каже, че даде първия удар към динамовската врата.
 А. Златарев проведе добре този мач. Златарев даде най-доброто си ръководство през този сезон.

източник вестник „Народен спорт“

Галерия