01

Локомотив

(София)

ЦДНА

(София)
Дата: 20 март 1955 г. 16:00 ч.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1955 (3-ти кръг)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 40 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Д. Румянцев
  • 61мин

    Автогол

    Асен Панайотов (Локо Сф)

ЦДНА изтръгна минимална победа

Мачът започва. Кой ще победи?

1-15 мин: Отборите се проучват. Разменят се напредвания към двете страни. Първа опасност към вратата на Локомотив създава бойкият Миланов. Локомотивци отвръщат. След комбинация с Благоев се откъсва Аргиров. Младият Найденов улавя със сигурност. Добри прояви има Стоянов от отбора на Локомотив. Той комбинира успешно с Христов и Янков, топката се прехвърля към Аргиров, но Божков е на своето място и изчиства. Към страничната линия се срещат двамата братя Панайотови - сега противници на терена. Два опасни пробива на армейците чрез дясната си страна.

15-30 мин: Двата отбора играят опростено, не търсят сложни комбинации, но се увличат в търсене на едни и същи състезатели: ЦДНА - Миланов и Панайотов, Локомотив - Аргиров, който се изтегля все наляво. В 23-тата минута топката е прехвърлена към Димитров. Настава разбъркване. Вратарят Маринов е напуснал вратата си, суети се, Димитров се завърта, а когато после стреля, плонжът на вратаря се оказва полезен - топката е в ръцете му. ЦДНА пропуска отлична възможност... После надвисва опасност пред другата врата. Съдията ръководи авторитетно и навреме спира играта при опити за грубости. Така и трябва да бъде!

30-45 мин: Отборът на Локомотив правилно завършва една атака отдясно: там се е изместил Аргиров, води борба с Ракаров, прехвърля топката от крайната линия. Найденов скача, но изпуска топката. Вратата е опразнена. Но - там е застанал предвидливия Цветков и избива неточния удар на Богданов. Най свой ред и Локомотив пропуска прекрасна възможност. Но пропуските не спират до тук. Нова опасност е надвиснала пред вратата на Маринов. Той проявява несигурност, изпуска топката, Янев я удра с глава, но ... в страничната греда. Самият край на полувремето предлага нещо наистина хубаво: Благоев прехвърля високо  пред вратата, Аргиров е с гръб към нея и въпреки че е блокиран от Божков, стреля с ножица. Хубаво! На и Найденов, макар и изненадан, се намесва навреме.

45-60 мин: При подновяването на играта след почивката двата отбора играя в същите състави. А мнозина очакват, че Благоев например ще бъде сменен. Той още не е в своята добра форма. При ъглов удар за Локомотив Богданов посреща топката, бие силно, но тя среща нечия глава и излиза вън. Откъсве се към другата врата Димитров, но и неговият удар е неточен.

60-75 мин: Отборите играят вече цял час, а не е отбелязан никакъв гол. Но ето, в 61-вата минута пред Локомотив настава неопасно разбъркване, не се очаква нещо лошо, а се постига гол: Асен Панайотов се суети и в желанието си да подаде назад, праща топката в собствената си врата - във вратата на Локомотив. Маринков плонжира, може би със закъснение, и ... резултатът най-сетне е открит с автогол 1:0 за ЦДНА. Това смущава отбора на Локомотив.

75-90 мин: Десет минути преди края на мача Чачевски изпълнява далечен наказателен удар. Найденов изпуска, топката попада в Благоев, той е на няколко метра встрани от опразнената врата и бие вън. Това е като че ли последната възможност да се изравни резултатът. В оставащото до края веме състезателите на ЦДНА затвърдяват инициативатаси. Последна съдийска свирка - край на срещата.

източник вестник „Народен спорт“