11

Славия 1913(СОФИЯ)
ЦСКА(СОФИЯ)
Дата: 23 февруари 2002 г. 14:30 ч.
Турнир: Висша професионална футболна лига 2001/02 (20-и кръг)
Стадион: Славия, София
Посещаемост: 8 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Луиджи Симони
Съдия: Йордан Иванов
 • 15мин

  Гол

  Велимир Иванович (Славия)

 • 30мин

  Гол

  11. Владимир Манчев (ЦСКА)

 • 45мин

  Червен картон

  4. Мичо Вранеш (ЦСКА)

 • 70мин

  Червен картон

  Станимир Господинов (Славия)

ЦСКА​ и Славия завършиха 1:1 в мач от 20 кръг от Висшата лига.

Сърбинът Велимир Иванович откри резултата с далечен удар, след като излезе в удобна позиция. След това при бърза контраатака Георги Владимиров бе изведен сам срещу Лукич, но ударът му мина покрай страничната греда. Малко след това грешка на вратаря Николовски позволи на ЦСКА да изравни. В 45-ата минута Враниеш влезе остро в краката на Иванович и напълно справедливо получи втори жълт картон.

През втората част играта се накъса. След две не особено груби нарушения червен картон получи и Станимир Господинов от „Славия“. В 90-ата минута белите можеха и да се доберат до трите точки, но Станимир Георгиев, сам срещу Лукич, би в краката му.

Срещу „Славия“ футболистите на ЦСКА стояха нестабилно, а отсъствието на Любослав Пенев се чувстваше, независимо че Симони твърди, че разполага с достатъчно класни играчи на пейката. Видя се, че Букарев не може да бъде равностойна смяна на Пенев, тъй като разликата в качествата е огромна. Докато Пенев умее да задържа топката и да гради атаката, ролята на Букарев се изчерпва във влизането в единоборства и евентуално удар, ако успее да овладее топката. Това обаче се случва все по-рядко и на него, и на Манчев. Така активът на ЦСКА в нападение се изчерпи с един случаен гол, още три удара в рамките на вратата и почти нито една смислена атака.

Луиджи Симони пусна петима халфове, а почти през целия мач изглеждаше, че ЦСКА няма средна линия. Именно в тази зона плеймейкърите на „Славия“ Велимир Иванович и Асен Николов не можеха да бъдат спрени, преминаваха безпроблемно и дори участваха дейно в атаката на своя тим.

Смените, които предприе италианецът, освен че бяха ненавременни, бяха и неправилни. Воден от мисълта да не срине самочувствието на Мичо Вранеш, Симони реши да изчака почивката, за да го замени с Вълканов. Това закъснение се оказа фатално и ЦСКА доигра мача с 10 човека. После извади Лечков и пусна Вълканов, което бе неудачно, тъй като остави състава без плеймейкър - само с двама дефанзивни халфове - Светослав Петров и Тодор Янчев. Опита да направи вътрешни промени, като накара Христо Янев да се заеме с функциите на излезлия Лечков. Естествено намерението му се провали, тъй като игралият до този момент като халф-бек Янев няма опита да се справи с подобна задача. Симони го извади, след като сам стигна до този извод, и пусна Методи Деянов, въпреки че тази смяна трябваше да стане доста по-рано.

Безредието в халфовата линия на ЦСКА разстрои играта на защитниците, които още не са привикнали да действат в линия. Така при 1:0 Иванович бе оставен да премине безпроблемно по дъгата на наказателното поле и да получи пространство да стреля. Това се случи още два пъти, но ударът на Владимиров бе неточен, а Георгиев стреля в тялото на Лукич

източник по публикации във вестник „Дневник“

Галерия