10

Средец

(София)

Тракия

(Пловдив)
Дата: 15 май 1986 г.
Турнир: Купа на Съветската армия 1985/86 (Полуфинал)
Треньор на ЦСКА: Димитър Пенев
  • 83мин

    Гол

    Христо Стоичков (Средец)

Труден полуфинал

На стадион ''Народна армия'' ''Средец“ спечели срещу „Тракия“ с 1:0 и заслужи право да играе на финала на турнира за купата на Съветската армия на 21 май с „Локомотив“ (Сф). Полуфиналът бе труден и за двата отбора. Отсъствието на националите пролича еднакво - на „Средец“ защитата отново не бе стабилна, макар че в двойката Червенков - Тинчев проблемите бяха по-малко, а в атака „Тракия“ нямаше играчи, които могат да отправят навреме и точно завършващи удари.

Така се стигна до двубой, в който преобладаваше желанието да се победи, без да бъде ясно как може да стане това. В редиците на „Средец“ отново с таланта си да импровизира и насочва действията на съотборниците си се прояви Славков - възловият играч за победителите в този мач. Доста направи Славков, но другите около негоо вчера не бяха добри. Може би единствен Стоичков, не само заради гола, заслужава по-висока оценка, докато Пенев, Киров, Йор. Димитров, влезлият по-късно Костадинов пропиляха чудесни възможности да решат твърде рано всичко в своя полза. Срещата можеше да има и друг край, ако в последните 15 минути футболистите на „Тракия“ не бяха сметнали, че вратарят им Каратанчев (с няколко чудесни намеси) е достатъчен, за да бъде ликвидирана всяка опасна атака на домакините. Пловдивчани доста се бяха изтеглили напред в подкрепа на нападението си и за „Средец“ изведнъж стана по-лесно да застрашава в разреденото пространство. Така стана единственият гол - необезпокояван от никого Стоичков отправи силен и точен удар, след който топката спря в мрежата на „Тракия“. И това бе достатъчно за крайния успех на столичния отбор.

В двубоя майсторството не бе на равнище. Хубавите футболни изпълнения бяха малко. Проявиха се и двамата вратари, а веднъж от голлинията топката бе избита от Тинчев. Отборите бяха готови повече за физически сблъсък, отколкото за привлекателна игра, но в случая имат и оправдание, защото в турнирна полуфинална среща най-важен е резултатът. С повече вдъхновение сякаш се пребориха за победата състезателите на „Средец", вероятно защото за тях купата на Съветската армия е и отличието, което би позволило на отбора възможност за изява в клубния турнир на УЕФА през есента. В това отношение пловдивският състав е спокоен - сребърният медал от шампионата му осигурява международно участие.

Преди финала е ясно, че в европейските турнири българският футбол ще бъде представен от: „Берое“ (за купата на шампионите), от „Витоша“ (за купата на носителите на национални купи), от „Тракия“ и от „Средец“ или „Локомотив“ (Сф) - за купата на УЕФА. Бронзовият медалист „Славия“ остава извън тази група.

Борислав Константинов

предоставил Тодор Гърбатов