20

ЦДНА(СОФИЯ)
Левски(СОФИЯ)
Дата: 12 март 1961 г. 16:30 ч.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1960/61 (14-и кръг)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 50 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Стефан Константинов
Титуляри :
 • 1
  Александър Божилов GK
   
 • 2
  Павел Василев
   
 • 3
  Йончо Арсов
   
 • 4
  Иван Вуцов
   
 • 5
  Тончо Проданов
   
 • 6
   
 • 7
  Александър Костов
  46′
 • 8
  Стефан Абаджиев
   
 • 9
  Димитър Йорданов
   
 • 10
  Любен Гайдаров
   
 • 11
  Георги Соколов
   
Резерви :
 • 25мин

  Дузпа - гол

  11. Иван Колев (ЦДНА)

 • 72мин

  Гол

  7. Иван Ранков (ЦДНА)

Празник, настроение, истинска спортна борба

Във важен двубой за престиж и точки ЦДНА доминира над „Левски"

Неведнаж тези два съперника са били на върха на таблицата, на върха бяха и вчера, когато се изправиха един срещу друг. Това пак бе очакваната дерби среща - с вълнението, напрежението, нервността и ... неточността в действията. Само, че този път съотношението на силите бе явно в полза на ЦДНА - и по състав, и по игра армейците стояха по-високо. Изглежда, че сините бяха почувствували това още преди мача и бяха клюмнали... Те не можаха да се организират и да се настроят за голяма борба. Затова и играта им си остана малка, бледа. Като прехвърляме в паметта си най-доброто в синия отбор, виждаме го почти изключително в активната и неуморна игра на Проданов и непреклоността на Гайдаров. Абаджиев започна добре, но постепенно се загуби, така, както и Йорданов, и Соколов. Да не говорим за открито слабите Костов и Георгиев, както и за временната криза, пълна с грешки на Божилов. А Арсов в центъра на защитата - това бе колкото необикновено, толкова и нестабилно за „Левски“.

Всъщност, мачът носеше всички белези на една игра в началото на сезона и не заслужи повече от средна оценка. В тия рамки е и оценката за ЦДНА. Но този отбор бе по-солиден, по-силен физически и технически и взе връх. Така той имаше териториално и игрово надмощие през по-голяма част от мача. Всеки от бранителите спечели поотделно двубоя срещу „своя“ човек, полузащитната линия бе добър „трансформатор", а напред рязко потегляха и се отскубваха от своите пазачи и Цанев, и Ранков, и Колев. Може би тяхното преимущество щеше да се изрази още повече, ако бяха по-точни ударите във вратата. От чисти положения Цанев изпусна 2-3 положения, Якимов - също. Учудващо неточни бяха този път пасовете на Колев.

Първото полувреме бе по-съдържателно, може би защото все още бяха пресни силите на футболистите. Само че страхът от тоя мач се бе отразил върху съдията Константинов и той искаше в първите минути да се подсигури от всякакви усложнения, като пренебрегваше темпото. То се отразяваше и на настроението на зрителите.

ЦДНА скоро овладя терена и на няколко пъти изведе в удобни позиции спринтиращия Цанев, но той прати топката със силни удари над гредата. „Левски“ отвърна с няколко контраатаки, от които особено опасни се оказаха две. При първата един остър пас отляво бе засечен с удар на Йорданов от въздуха, но топката мина далече от вратата. При втората пред Найденов настъпи такава голяма бъркотия, че Ковачев едва не забоде топката в собствената си мрежа!

В 25 мин. Колев се спусна по лявото крило и подаде топката пред вратата на „Левски“. Тук Якимов нанесе такъв удар, който можеше само да се отбие, но не и да се лови. Божилов това и направи. Но топката, рекуширала от неговото тяло, се извиси точно пред празната врата и към нея се впусна Ранков. Всяко докосване от него, с глава или с тяло, щеше да я насочи в мрежата... В последния миг обаче притича Арсов и като нямаше друга възможност, връхлетя върху Ранков. Константинов правилно присъди дузпа и Колев леко вкара гол - 1:0.

След почивката продължително време играта бе разбита и неопределена. Отдавна не бяхме виждали толкова безцелни отбивания на топката от защитниците!...

В един миг Ранков получи хубава топка от Панайотов, отскубна се от Вуцов и застрашително се спусна към вратата. Божилов не разчете добре кога трябва да го посрещне, и Ранков, след като излъга, би в опразнената врата - 2:0 за ЦДНА. Вратарят бе така смутен от тази своя неудача, че следващите мигове едва не стана причина за нови голове. Но психологическият ефект от този гол бе достатъчно силен, пък и умората повече потискаше играчите на „Левски“. Така ЦДНА стана пълен господар на терена и до края в красиви ходове (но без голове) подчерта, че напълно заслужено е излязъл победител в този важен двубой за престиж и точки.

Данните на статистиката

Удари към вратата: ЦДНА 21 (във вратата 9), „Левски“ 10 (във вратата 7).

Ъглови удари: 12:6 за ЦДНА.

Засади: ЦДНА 5, „Левски“ 3

Непозволена игра: ЦДНА 36, „Левски“ 24

Ал. Ясников

предоставил В.Янкулов

 

Видео