10

ЦДНА

(София)

Спартак

(Плевен)
Дата: 21 април 1957 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1957 (6-и кръг)
Треньор на ЦСКА: Крум Милев

1:0 за ЦДНА

Минималната победа на ЦДНА не може да се счита за голям успех на армейските футболисти, които не можаха напълно да оползотворят териториалното си и техническо превъзходство. Вчерашният мач бе една проверка на тяхното тактическо творчество като състезатели. Определено може да се каже, че те се провалиха на този изпит.

Спартаковци от Плевен добре разбираха, че трябваше да се борят срещу много по-рутиниран противник. Отказвайки се от неправилния защитен стил на игра, те избраха друго средство за отбрана - изкуствените засади. Този прекалено употребяван тактически варинат, който често би могъл да се окаже фатален (загубата им с 1:3 в Пловдив срещу СКНА), вчера победи. Само през първото полувреме чрез засади бяха ликвидирани десет нападения на ЦДНА. Това не само разстрои играта на армейския отбор, но неговите състезатели до края на мача не намериха сили и тактически възможности да преодолеят засадите, насочваха повече вниманието си към тях, отколкото към самата игра.

Отборът на ЦДНА още от началото на мача премина в атаки чрез активното действие на Янев и Миланов с цел да играе на по-широк фронт. Тук Панайотов показа добри конструкторски качества, но понякога прекаляваше с подавания на свой партньор вместо сам да шутира във вратата. Явно неуспешно игра Владимиров, който замести Димитров. Няколко пропуска на Колев, Янев и Миланов лишиха отбора от по-убедителна победа.

Б. Янков

предоставил Тодор Гърбатов