40

ЦДНА

(София)

Спартак

(Плевен)
Дата: 16 май 1954 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1954 (10-и кръг)
Стадион: Народна армия, София
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: П. Джонев
Титуляри :
 • 1
  Виденов GK
   
 • 9
  Ганчев
  61′
Резерви :
 • Митев
  61′
 • 22мин

  Гол

  11. Крум Янев (ЦДНА) асистенция - Стефан Т. Стефанов

 • 54мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНА)

 • 61мин

  Дузпа - гол

  5. Стефан Божков (ЦДНА)

 • 71мин

  Гол

  11. Крум Янев (ЦДНА) асистенция - Иван Колев

Двадесет и две минути са изминали в непрекъснати опити от страна на военните да отбележат гол. Пеев (8) пробива по дясната страна, освобождава се и центрира в наказателното поле. Стефанов (9) пуска на Янев (11), който от движение посреща и бележи неспасяемо от 10 метра.

В 54-та мин. Миланов (7) получава топката на около 25 метра от вратата на плевенци и докато всички очакват опит за пробив, той бие изненадващо и топката се намира в мрежата през плонжа на Виденов (1) - 2:0 за ЦДНА. В 61-та мин. Ганчев (9 Сп) е заменен с Митев. Съдията отсъжда 11-метров удар, който Божков (5) превръща в трети гол за ЦДНА. Десет мин. по-късно Колев (10) прави опит да бие и вместо това подава на Янев, който с остър удар от няколко метра покачва на 4:0.

Характерна за този мач е отбранителната игра до 60-та мин. на Спартак. Плевенци действително разполагаха с голям числен превес от състезатели пред своята врата, но с това те не успяха да предотвратят отбелязаните им голове - три на брой до 60-та мин. А по същото време отборът им бе лишен от нападатели. Напред много често оставаше в безпомощна игра Ганчев (9) сам срещу крайната отбрана на ЦДНА. Даже и моментите, в който той бе подпомаган от един или двама състезатели, нападателите на Спартак не успяха да се оформят като организирано нападение. Това се получи едва в последните 30 мин., когато отборът на Спартак заигра правилно, изоставяйки „бетона“. От този момент играта и на двата отбора се подобри чувствително. Спартаковци станаха равностойни, разгъваха добре своята игра и създадоха много остри момента пред вратата на Андонов (1), който от 61 мин. смени Геренски. През тази част на играта отбраната с нормалното число състезатели парираше по-успешно редките, но опасни слизания на нападателите на военните.

Полученият резултат 4:0 за отбора на ЦДНА е плод на усилията на състезателите да преодолеят „бетона“ на своя противник. В тези си опити те показаха творчество. Общо взето обаче отборът ча ЦДНА бе под своите възможности. Трябва да се отбележи и твърде неточната стрелба на нападателите от далечни разстояния, особено през първото полувреме.

Съдията Джонев ръководи успешно с някои пропуски, които той допусна в авантажите.

източник вестник „Народен спорт“