21

ЦСКА „Септ. знаме“(СОФИЯ)
Левски-Спартак(СОФИЯ)
Дата: 19 юни 1985 г.
Турнир: Купа на НРБ 1984/85 (Финал)
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 35 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Манол Манолов
Съдия: Ахмед Яшаров
На живо по: БТ1
Титуляри :
 • 1
  Борислав Михайлов GK
   
 • 2
  Пламен Николов
   
 • 3
  Антони Здравков
  59′
 • 4
  Петър Петров
   
 • 5
  Николай Илиев
   
 • 6
  Емил Велев
   
 • 7
  Руси Гочев
   
 • 8
  Наско Сираков
   
 • 9
  Михаил Вълчев
   
 • 10
  Емил Спасов
   
 • 11
  89′
Резерви :
 • 26мин

  Гол

  8. Георги Славков (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 54мин

  Гол

  7. Илия Войнов (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 62мин

  Дузпа - пропуск

  8. Георги Славков (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 76мин

  Червен картон

  2. Пламен Николов (Левски-Спартак)

 • 78мин

  Червен картон

  10. Емил Спасов (Левски-Спартак)

 • 78мин

  Червен картон

  6. Костадин Янчев (ЦСКА „Септ. знаме“)

 • 83мин

  Дузпа - гол

  8. Наско Сираков (Левски-Спартак)

ЦСКА​ печели купата на България и така нареченият „кървав финал“ завършил с бой и кавги между двата отбора. По решение на ЦК на БКП двата отбора са разформировани. Титлата на Левски е отнета и присъдена на Ботев (Пловдив), същата е и съдбата на спечелената от ЦСКА купа на България. На мястото на двата отбора се създават нови, които вече не са ведомствени към министерството на народната отбрана и министерството на вътрешните работи. Наследник на ЦСКА е „Средец“, а на Левски-Спартак е „Витоша“. Доживотни наказания получават Боби Михайлов, Емил Велев, Пламен Николов, Емил Спасов и Христо Стоичков, както и ръководителите и треньорите на отборите. За по-малки периоди са наказани и Васил Тинчев, Костадин Янчев, Наско Сираков и Мирослав Байчев.

Пред над 30 000 души на националният стадион „Васил Левски“ армейците са в серия от седем поредни загуби от Левски и са крайно решени да я спрат. Започват много силно и настървено в мача, а сините, които туко що са си осигурили титлата, решават че отново ще са краен победител и не са особено концентрирани. В 26-тата минута Георги Славков излиза зад гърба на Николай Илиев и поема центрирана топка от половината на армейците, сините спират да играят и искат фаул за игра с ръка. В същото време Славков прострелва Борислав Михайлов, а съдията посочва центъра 1:0 за ЦСКА.През първото полувреме армейците имат пет точни удара във вратат на сините, срещу само един в тяхната.

Второто полувреме започва с натиск на сините, но те бързо са попарени, при една атака на червените в 54-ата минута Пламен Марков навлиза в наказателното поле и е фаулиран на границата на наказателното поле. Илия Войнов прехвърли стената и топката се оплете в далечният ъгъл на Михайлов. Само 5 минути по-късно Марков успява да преодолее двама защитници на сините с двоен пас с Войнов, навлиза в наказателното поле и стреля, Михайлов успява да избие, топката попада във Войнов, който е съборен в наказателното поле от Пламен Николов. Съдията посочва бялата точка, а левскарите се вкупчват около съдията, а Борислав Михайлов дори си позвобяла да го блъсне няколко пъти. Георги Славков бие в долният десен ъгъл на Боби Михайлов, той той успява да избие. Веднага след това нова атака в армейците, но Михайлов успява с мъка да избие удара на Славков.

Изнервени от протичането на мача сините стават по-груби, а Пламен Николов дори се опитва да удари с юмрук Славков в центъра на терена. В 74-тата минута отново Николов влиза изключително грубо в крака на Радослав Здравков и му разкъсва пръсеца. Здравков е заменен, а на Николов е показан червен картон. Минути след това Янчев прави груб фаул срещу Емил Спасов, който го хваща за гушата, оформя се меле в което се включва и Христо Стоичков, който от своя страна изблъсква Спасов. Съдията Яшаров дава червени картони на Спасов и Янчев. В 83-тата минута Сираков навлезе в наказателното поле и се строполи без да е докосван от Стоичков, който бе близо до него. Съдията свири пресилена дузпа, а Сираков оформи крайният резултат. След края на мача Борислав Михайлов отново блъска съдията в търсене на саморазправа. Армейците са наградени с купата, а в тунела Стоичков и Велев си разменят неприлични реплики.

На следващия ден след заседание на ЦК на БКП двата отбора са отделени от спортните клубове и разформировани, а на тяхно място се създават нови футболни клубове, които не са ведомствени, купата на ЦСКА е отнета, а титлата на Левски е присъдена на Ботев (Пловдив). Двата отбора са извадени от първенството. Персоналните наказания на футболистите са отменени в рамките на следващата година, а през 1990-а отборите възвръщат имената и купите си.

по публикации във вестник „Народен спорт“, вестник „Тема Спорт“, вестник „24 часа“, gol.bg, blitz.bg

Галерия

Видео