10

ЦСКА „Ч. знаме“(СОФИЯ)
Линфийлд(БЕЛФАСТ)
Дата: 15 март 1967 г. 16:00 ч.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1966/67 (Четвъртфинал — реванш)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 26 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Фарук Талю, Герчекер и Ченер (Турция)
Титуляри :
 • 1
  Томи Мофет GK
   
 • 2
  Джон Патерсън
   
 • 3
  Роналд Уайт
   
 • 4
  Исак Ендрю
   
 • 5
  Сами Хатън
   
 • 6
  Томи Лейшман
   
 • 7
  Били Фъргюсън
   
 • 8
  Брайън Хамилтън
   
 • 9
  Артур Томас
   
 • 10
  Фил Скот
   
 • 11
  Томи Шилдс
   
 • 54мин

  Гол

  10. Димитър Якимов (ЦСКА „Ч. знаме“)

ЦСКА​ „ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ“ НА ПОЛУФИНАЛА!

ПРИ ПЪЛНО НАДМОЩИЕ 1:0

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАШ ПРЕДСТАВИТЕЛ СРЕД „ЧЕТИРИТЕ ГОЛЕМИ“ В ТУРНИРА ЗА КУПАТА НА ШАМПИОНИТЕ

Такова чудо отдавна не бяхме виждали! Рядко в четвъртфиналите за Купата на европейските първенци един от противниците е повеждал резултата с 4-5 гола разлика. Вчера невероятното бе, че ЦСКА „Ч. знаме“ още до почивката  не направи на пух и прах северноирландците, а се оттегли в съблекалнята като попарен от собственото си безсилие да разтърси поне веднаж противниковата мрежа... За първи път в историята на родния футбол наш представител се нареди между „четирите големи“, които ще кандидатсвуват за купата. Наред със „Славия“ и ЦСКА „Ч. знаме“ ще държи родния трицвет в по-нататъшната борба!

Ах, ТОЗИ ЩАСТЛИВ ВРАТАР!

През първата част най-колоритната фигура на терена бе вратарят на „Линфилд“. Заслугата не беше негова (защото го видяхме и в комични положения), а преди всичко на нашите нападатели. Ако им кажем, че вратарят Мофат е бил под обстрел 26 пъти, те сигурно ще си посипят главите с пепел! А цяла дузина топки попаднаха в мишената! Три пъти рамката на вратата бе разтресена. Трудно е да изброяваме всички положения. Но за някои от тях си заслужава да върнем филмовата лента, та дано послужи като урок за бъдещето, което вече едва ли ще бъде така щедро и милосърдно. Да не споменаваме „Интер“, достатъчен е и авторитетът на „Дукла“ и „Селтик“...

3 мин. Якимов изпраща страхотно волле на метър от страничната греда. 6-10 мин. Цанев изпълнява силно и ниско преки свободни удари, Якимов не улучва с глава вратата. Малко по-късно кара да ни настръхнат косите – от 2 метра праща топката над напречната греда!...

13 мин. От крака на Пенев топката фучи над главите на защитниците на „Линфилд“ и отърсва снега от рамката на вратата! Мофат гледа уплашен и благодари на съдбата... 22 мин. Романов бие силно и топката като омагьосана пак се лепва на гредата. 29 мин. Вече не може да има спасение за Мофат, той е отлетял настрани от вратата, Цанев стреля по земята, но един след друг двама ирландци заприщват пътя на топката...

43 мин. Романов е олицитворение на малшанса. Отблизо той забожда удар о ръба на гредата, топката се връща и, за общо удивление на всички, ирландският вратар сяда върху нея!...

САМО МАЛШАНС ЛИ?

Наивно ще бъде да търсим обяснението само в него. Цифрите са толкова убедителни. Общо за мача българите са стреляли към ирландската врата 44 пъти, срещу 3 на противника, а корнерите са 13:1 в наша полза! Очевидно трябва да търсим вината другаде. Не ни се понрави малко нервната и хаотична игра на армейците в началните минути. Един отбор с претенции за полуфиналите трябва да строи по-разнообразно и изненадващо своите атаки. Цяло полувреме Райков не изпъкна с акции по десния фланг, а той оставаше рядко използуван и от останалите му колеги. Като по правило настъплението се извършваше през центъра, Цанев бе плах да се справя със снажните гости, Якимов също нямаше успех.

През второто полувреме за цял период играта на ЦСКА „Ч. знаме“ издребня, за да ни върне към старите спомени. Цанев съвсем бе обхванат от малодушие. Докато ирландците се бориха мъжки, някои наши играчи скръстваха ръце. Други си позволиха некоректно отношение към противника (Романов, Маринчев, Гаганелов). Йорданов бе застрашен само веднаж-два пъти, но пак ни накара да изтръпнем и да очакваме подарък на скромния противник от армейските вратари. В 81 мин. Скот не улучи с глава опразнената ни врата...

ДОБРЕ, ЧЕ БЕ 1:0!

Право да си кажем от възбудата на първото полувреме бяхме започнали да ставаме фаталисти. Споходи ни и нелепата мисъл за третия мач, за който така джентълменски „Линфилд“ се беше съгласил да се играе на наш терен. Та девет цели минути се бяха изминали от подновяването на играта след почивката, а още нямаше гол, който да ни накара да се почувствуваме полуфиналисти. Без него и най-смазващото териториално надмощие е безсмислено.

Радостното предупреждение беше едно разбъркване, създадено от удар на Романов. После едно стремително слизане по десния фланг на Станков, който се вряза до крайната линия и центрира полувисока топка. Якимов изпревари всички други и я отклони в мрежата – 1:0 за ЦСКА „Ч. знаме“!

Честито, армейци! Сред тях вчера изпъкнаха на първо място Пенев, Гаганелов, Станков.

КОРАВ, НО КОРЕКТЕН „ЛИНФИЛД“

Макар че северноирландският отбор не бе равностоен противник, той остави хубави впечатления със своето мъжество и борбеност до последната минута. Централен стълб бе Лайшман, неуморим назад и напред, добре му пригласяха Хатън и най-вече играчът с номер 11 – Шийлдс. Хладнокръвието и коректността на ирландците заслужаваха уважение.

Съдията Ф. Талю ръководи принципно и авторитетно.

ЦСКА „Ч. знаме“ е полуфиналист за Купата на европейските шампиони! След пет дни той ще разбере своя бъдещ съперник. (Вчера на трибуните имаше пратеници на „Интер“ и „Дукла“...) Това го задължава към много по-упорита работа, към по-добра форма. Една нова крачка напред ще издигне още повече реномето на родния футбол!

Д. Попдимитров

 

ИНТЕРВЮ СЛЕД МАЧА:

Д-р Скарлет, председател на „Линфилд“: Мачът бе много трудне както за нашите, така и за вашите футболисти. Доволен съм от играта на моите момчета. Но в края на краищата победиха по-добрите – футболистите на ЦСКА „Ч. знаме“. Считам, че те имат шансове в полуфиналната борба.

Очарован съм от вашата столица. Когато си отидем у дома, има какво да разправяме за хубостите на вашия град, за вашето гостоприемство.

Ст. Орманджиев, треньор на ЦСКА: „Щастлив съм, че ЦСКА победи и е първият български отбор, който се класира на полуфинала от турнира за купата на европейските шампиони. Гостите играха подчертано защитно, което позволи на нашия отбор да има превес в двубоя. Тази тактическа концепция на противника обаче затрудни нашите футболисти, които не намериха най-правилните средства за преодоляване на „бетона“.

Фарук Талю, съдия на мача: „Срещата протече в джентълменска обстановка. И двете страни играха коректно, което улесни значително моята задача. Победи по-добрият отбор – ЦСКА „Ч. знаме“. Победителят пропусна голям брой стопроцентови положения за реализиране.

Предоставил В. Янкулов

Галерия

Видео