11

Челси

ЦДНА

(София)
Дата: 25 март 1958 г. 19:30 ч.
Турнир: Контролни срещи 1958
Стадион: Стамфорд Бридж, Лондон
Посещаемост: 12 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Ман (Англия)
  • 15мин

    Гол

    8. Джими Грийвс (Челси)

  • 20мин

    Гол

    9. Георги Димитров — Червения (ЦДНА)

ЦДНА завърши наравно в Лондон с Челси -1:1

Поде­леният успех може би бе най-добрият завършек за един труден и бърз мач при нощно осветле­ние на стадиона „Стандфорд бридж“. Въпреки че и двете страни не по казаха нещо изключително в играта си, зрители те все пак получиха удоволствие срещу заплатените входни билети.

В първото полувреме по-доброто владеене на топката и бързиге подавания на ЦДНА върху разкаляния терен създаваха много големи грижи на лондончаните. През този период от време ЦДНА имаше две трети от всичките нападения и много от поддръжниците на Челси бяха се изплашили.

Непрекъснато дясната нападателна двойка Диев — Димитров разкъсваше отбраната на Челси и създаваше напрегнати моменти. Въпреки това първи откриха резултата англичаните. Това стана в 15-та минута, когато един от най-добрите английски млади нападатели Питър Грийвс пое топката от наказателен свободен удар и с глава я изпрати в дъното на мрежата. Това неочаквано променяне на щастието обаче не трая дълго. ЦДНА поднови отново нападенията си и след 5 минути Димитров из­равни. Той получи идеално подаване от центъра, притича малко и от около 16 м даде такъв удар, какъвто Матюс нямаше никаква възможност да спаси.

След почивката Челси беше по-добрият отбор и сега бе ред на ЦДНА да се поразтревожи. Но прекрасната игра на отбраната в лицето на Манолов, Ракаров и Бож­ков удържа с чест на­пора.

Английските запалянковци останаха доста учудени от играта на нападателите на ЦДНА. Предишните им впечатления от български отбори бяха, че те са безре­зултатни пред вратата, прекаляват с воденето и подаването на топката. Обаче отборът на ЦДНА опитваше и даваше много добри удари от първо докосване. В средата на второто полувреме цен­тралният нападател Алан се контузи и бе заменен от Дейвид Глиф - друг млад и надежден играч. За късо време изглеждаше, че той ще даде нова енергия на отслабналото нападение на Челси и да доведе от­бора до победа. Обаче отбраната на ЦДНА отстояваше твърдо нападенията, а далечните удари не създаваха опас­ност.

На мача присъствуваха са­мо 12,000 зрители, за­щото телевизията предаваше по това време го­лям боксов мач. По време на мача валя дъжд и теренът бе разкалян.

Франк Гълет

Галерия