Есенен полусезон 2019/20 - втора част

Изпращаме един противоречив полусезон, в който бяхме свидетели на странни въртележки на кормилото на любимия отбор. В турнира за Лига Европа преодоляхме два съперника и отпаднахме от третия, не без помощта на съдиите, нещо, което се превръща в традиция. Продължаваме в турнира за купата на България след един драматичен мач, а в първенството се представяме далеч под заложените от последните три сезона критерии.

Нападателите:

Твърде много пропуски и твърде малко голове.

Али Соу:

Али СоуГамбиецът е този, от когото феновете са най-недоволни и в същото време най-доволни. Али е израстнал в школите в Италия и е усвоил до съвършенство игратата на нападател с гръб към вратата. По този начин събира двамата централни защитници върху себе си, умее да играе и разпределя с глава, комбинативен е и достатъчно силен физически, за да издържи да играе по този начин в рамките на 90 минути. Големият проблем на Соу е кофицентът на вкарани голове, който остава доста по-нисък от колкото се иска на всеки редови червен фен. Може би ако имаме и по-пробивни и добре центриращи крила, играта му ще изпъкне още повече. Цял полусезон обаче Али беше безалтернативен за играта ни, надяваме се да наточи мерника през подготовката. Лична равносметка: 26 изиграни мача (споделено първо място), от които 19 мача за първенство (споделено първо място), 1 мач за купата на България и 6 мача за Лига Европа; 2235 изиграни минути (безапелационно първо място), от които 1644 минути за първенство (второ място), 67 минути за купата на България, 524 минути за Лига Европа; 10 вкарани гола (второ място), от които 9 за първенство (първо място) и 1 за купата на България; към това добавяме 9 изиграни мача и 423 минути с 5 гола в контролни срещи.

 

 

Евандро да Силва:

Евандро да СилваБразилецът направи невероятен старт на сезона и се превърна в носител на точки и победи, след което отново имаше проблеми с контузии, плод на извънредно грубата игра срещу него. Може би най-креативния нападател на армейците, маневрен и бърз, техничен и нестандартен. В по-голямата част от сезона бе използван като крило, което не е точно най-любимата му роля на терена, но Евандро се справя убедително и така. Много би ни се искало да го видим в ролята зад централния нападател, където би добавил много с изобретателността си. През този полусезон обаче бразилецът се превърна от обещаващо ново попълнение във фактор в състава на червените. Лична равносметка: 25 изиграни мача (споделено второ място), от които 19 мача мача за първенство (споделено първо място), 1 мач за купата на България, 5 мача за Лига Европа; 1786 изиграни минути, от които 1353 в първенство, 46 минути за купата на България, 387 минути за Лига Европа; 11 вкарани гола (първо място в тима), от които 8 за първенство (второ място) и 3 за Лига Европа (първо място); 3 асистенции (споделено трето място) всички от тях за първенсто; към това добавяме пълният сбор от 10 изиграни мача и 605 минути с 3 гола и 1 асистенция в контролните срещи. Безспорно най-наточеното острие през този полусезон!

 

 

Греъм Кери:

Ирландецът бе посрещнат на Армията с големи надежди. Надявахме се да може да поеме диригентската палка и да донесе креативност като заместник или заедно с Тиаго. Не можем да кажем, че Греъм се провали, но не бихме и казали, че се наложи в червения отбор. Получи достатъчно шансове, но не може да се нагоди към стила на игра на българските отбори и на моменти се изолира от играта. Виждаме го много по-често отдясно или отляво на атаката на тима, но не разполага с голяма линейна скорост и на по-лошите български терени затъва в еднообразие. Имаше няколко мача и изяви, които ни накараха да вярваме, че може би има нужда от повече време, в това число точното му подаване, но засега толкова, превърна се в луксозна резерва на червената скамейка. Лична равносметка: 23 изиграни мача, от които 17 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 5 мача за Лига Европа; едва 1272 изиграни минути, от които 956 за първенство, 92 минути за купата на България и 224 за Лига Европа; 1 гол за първенство; 8 асистенции (първо място), от които 7 за първенство (отново първо място) и 1 за купата на България; към това добавяме 8 изиграни мача и 452 минути с 1 гол в контролни срещи.

Вив Соломон-Отабор:

Англичанинът с нигерийски паспорт започна полусезона като резерва и едва в хода на мачовете започва да получава повече време, като в края на полусезона го видяхме в ролята на титуляр в червения състав. Има изключителна бързина, но май само това можем да изтъкнем за него. В рамките на последните няколко мача го видяхме и да преодолее защитник на скорост, но да чакаме една-две подобни изяви на мач ни си струва прекалено малко. Лимитираните му технически способности го правят предвидим, а липсата на точно центриране превръща и бързината му в ненужно физическо усилие. Това, което ни се нрави в този футболист е правилното му отношение в хода на мача, търси топката и се влага, но може би и затворения тип игра на противниците ни и липсата на празни пространства за бързи крила е това, което лимитира Вив. Лична равносметка: 20 изиграни мача, от които 17 за първенство, 2 за купата на България, 1 за Лига Европа; 1270 изиграни минути, от които 1119 за първенство, 132 за купата на България и 19 минути за Лига Европа; 1 гол за първенство; 3 асистенции (споделено трето място), от които 2 за първенство и 1 за купата на България; към това добавяме 3 изиграни мача и 237 минути с 1 асистенция в контролни срещи.

Тони Уот:

Шотландецът дойде с гръмка визитка, но и с история пълна с очаквания. Има завидна физика, но засега не успява да убеди нито чрез зашеметяваща игра, нито с много голове или борбен характер. Игра малко, влизайки главно като резерва и не ни идва наум мач, в който неговото появяване да е наклонило везните в наша полза. Това предизвика и навъртането на огромно количество мачове за Али Соу, въпреки че и неговата форма не е отлична. Още една скъпа резерва и нищо чудно в почивката на първенството да му бъде намерен нов отбор. Лична равносметка: 20 изиграни мача, от които 15 за първенство, 2 мача за купата на България и 3 мача за Лига Европа; едва 849 изиграни минути, от които 607 минути за първенство, 115 минути за купата на България, 127 изиграни минути за Лига Европа; 5 вкарани гола (споделено второ място), от които 3 гола за първенство и 2 гола за купата на България; 1 асистенция за първенство; към това добавяме пълния брой 10 изиграни мача и 517 изиграни минути в контролни срещи.

Митко Митков:

Митко МитковМладокът от Червен бряг е новият голям любимец на армейските фенове. Бърз като светкавица, техничен, притежаващ силен и точен удар, перде на терена – всички предпоставки да се превърне в следващата голяма звезда в орбитата на червения отбор, а както всички знаем оттук тръгват и всички големи футболисти на България. Това, което му е необходимо е хладна глава и горещо сърце, повече минути в първия отбор (сигурни сме, че в това отношение негативно се отрази контузията му), а другото след онзи фамозен дебютен гол като че ли е записано в пътя му нагоре, а за това свидетелства и начинът, по който публиката на ЦСКА го приветства при всяко излизане на терена. Лична равносметка: 4 изиграни мача, 2 за първенство и 2 за Лига Европа; 128 изиграни минути, от които 54 в първенство и 74 минути за Лига Европа; 1 гол за първенство; към това добавяме 7 изиграни мача и 275 минути в контролни срещи.Митко Митков

 

 

Денис Давидов:

Денис ДавидовРуснакът дойде в ЦСКА с идеята, че това е последната възможност да се вкопчи в големия футбол, за който като че ли беше роден. Уви, засега не можем да кажем, че тази българска афера е положителна, като за това трябва да виним мистериозните пътувания до Русия и обратно, както и фактът, че и в края на сезона не беше в състояние да изиграе пълни 90 минути. Че в него има футбол видяхме при гостуването в Горна Оряховица, но ... само толкова. Струва ни се, че една евентуална раздяла е неизбежна на фона на показаното от него досега. Лична равносметка: 4 изиграни мача, от които 3 мача за първенство и 1 за купата на България; 123 изиграни минути, от които 67 за първенство и 56 за купата на България; 1 гол за купата на България; към това добавяме 8 изиграни мача и 398 изиграни минути с 2 асистенции в контролни срещи.

 

 

Томи Юрич:

Австралиецът с хърватски паспорт си беше хвърляне на зарове от самото начало, което поне засега се оказва неуспешно. Още в началото бяхме наясно, че ще му трябва повече време, след това се и контузи, а когато най-накрая се появи, видяхме статичен и тромав нападател. Честно казано, може би, има нужда от една пълна подготовка, за да разгърне своя потенциал, а може би е по-добре просто да се разделим. Лична равносметка: 3 изиграни мача за първенство; 60 изиграни минути за първенство.

Мартин Смоленски:

Млад флангови футболист, който обаче наблюдаваме главно от добрите му изяви в младежкия ни тим. Малко се ядосваме на факта, че дори в решени мачове не се дава повече игрово време на такъв тип футболисти, за които игровата практика е повече от важна. В мача с Етър Велико Търново при 2:0 от 68 минута и с човек повече можеше и да запише малко повече от 3 минути! Надяваме се още от следващия полусезон да има повече минути както в приятелски мачове, така и за първенство. Лична равносметка: 1 изигран мач в първенство; 3 изиграни минути за първенство; към това добавяме 5 изиграни мача и 81 изиграни минути в контролни срещи.

Енрике Рафаел:

Това е големият отсъстващ в редиците на армейците. Липсва ни техниката му и възможността да премине през защитник на скорост, да бие по диагонала или да подаде за гол. А започна толкова добре в първите няколко мача от контролите, но след това дойде и поредната контузия. Надяваме се това да е последния стоп извън терените за дълго и му желаем да е заякнал за втората част на първенството, където присъствието му може да бъде огромен коз. Лична равносметка: 2 изиграни мача и 94 изиграни минути с 1 гол и 1 асистенция в контролни срещи.

Иван Митрев:

Младокът от Сандански вече направи официален дебют за първия тим преди два сезона и в началото на този сезон започна подготовка с първия тим, като записа и един мач в контрола, след което бе решено, че ще има много повече шанс да играе под наем в Литекс Ловеч и там направи запомнящ се полусезон с 16 мача и вкара 5 гола, като играта му като дясно крило е на повече от прилично ниво. Лична равносметка: 1 изигран мач и 45 изиграни минути в контролна среща.

Кристиян Атанасов:

Още едно момче от Монтана, което играе като ляво крило в младежкия отбор и записа няколко минути в първия състав в приятелски мач. Лична равносметка: 1 изигран мач и 17 изиграни минути в контролна среща.

Росен Петров:

Още един талант от Благоевград в нападението на младежкия ни отбор, а както вече казахме само по себе си, дори попадане в групата на ЦСКА за контролна среща е нещо за споменаване. Лична равносметка: 1 попадане в групата за контролна среща.

Едвин Джеси:

Да, холандецът с ганайски корени започна сезона с една група в контролна среща, след което бе даден под наем на Далас САЩ, където изигра 4 мача и скоро бе оповестено, че клаузата му за закупуване няма да бъде активирана. Така той се завръща при нас и искрено се надяваме, че ще му бъде намерен друг отбор. Лична равносметка: 1 попадане в групата за контролна среща.

Треньорите:

Добромир Митов:

Треньорите на ЦСКАПрез есенния ни полусезон разместванията на върха в червения отбор приличаха на игра на „Не се сърди, човече!“, а съдбата на Митов не правеше изключения. Първо започна като старши треньор на тима, а Любомир Петрович беше в ролята на съветник. След неубедителното начало големият сръбски треньор взе официално диригентската палка, а Митов се завърна в ролята на помощник треньор. След нова поредица лоши резултати, Петрович напусна ЦСКА, а Добромир бе в ролята на старши треньор за един мач, за да стане помощник треньор на новоназначения за старши – Милош Крушчич. Без да искаме да засегнем Митов, но като че ли беше ясно, че всички решения идваха от сърбина. Това, което му прави чест е, че в нито един момент не каза дума срещу клуба, въпреки неясната ситуация, в която беше поставен, напротив, не си позволи нито един упрек, нито едно оправдание! Лична равносметка: 4 мача като старши треньор, 14 мача като помощник треньор, 1 мач като временен старши треньор, 9 мача като помощник треньор.

 

 

Любомир Петрович:

Сърбинът започна сезона като старши треньор в сянка и след 4 мача и официално пое кормилото на ЦСКА. В типичния си стил се опита да заложи всичко на дефанзивна тактика, но може би именно поради тази причина и миналото му в синия клуб не беше приет добре от червената общност. Като прибавим и скандалът с Бодуров, който дойде по негово време и заточението на Пинто, решенията му бяха меко казано дискусионни. На нас лично не ни хареса изказването му за Антов и Митков, а и малкото игрово време, което даде на младоците. За съжаление престоят му ще бъде запомнен с посредствена игра и резултати: Лична равносметка: 18 мача като старши треньор.

Милош Крушчич:

Милош КрушчичСърбинът започна сезона като помощник треньор, това с анализатора бе заради документални отношения с БФС, но заради поведението му до страничната линия по време на мачовете, мнозина подозираха, че той е човекът, който реално дава наставленията. След оттеглянето на Петрович, бе назначен за старши треньор и със сигурност подобри играта и резултатите на отбора. Като типичен представител на сръбската школа и той започна от защитата, която за 9 мача под негово ръководство допусна един единствен гол в мача срещу Локомотив Пловдив, който обаче дойде от двойна съдийска грешка, еднометрова засада и задържане на топката преди това. Решението му да постави Антов пред защитата бе треньорското решение на полусезона – младокът даде спокойствие на защитата и добро начало за всяка атака, а като цяло в последните няколко мача и нападението започна да вкарва една част от създадените положения. От изявленията на футболистите личи, че по-голямата част от тях открито застават зад младия специалист, което е добър атестат за работата му. Лична равносметка: 19 мача като помощник треньор и 9 мача като старши треньор.

Ивайло Станев:

Младият треньор от Русе стои встрани от прожекторите, но в рамките на целия сезон работи в първия състав на армейците. Лична равносметка: 28 мача като помощник треньор.

Деян Фияла:

Още един сърбин в щаба на ЦСКА, който дойде преди мача с Локомотив Пловдив, въпреки че беше представен като анализатор няколко мача по-късно. Назначението му на този пост веднага бе подхванато като шега от всички, дали не виждаме новия старши треньор на тима, по аналогия с Крушчич. Лична равносметка: 9 мача като помощник треньор.

Ивайло Петров:

Ивайло ПетровКолко е важен Ивайло за тима ни си пролича с отличната работа свършена с Густаво Бусато. След като няколко сезона се опитваше да научи Черниаускас да играе с крака, заложи на бразилеца и засега това се оказва отлична находка. Прекрасна възможност за Шаламанов и Сотиров е да имат Петров за наставник в моментите, когато тренират с първия отбор. Лична равносметка: 28 мача като треньор на вратарите.

 

 

Кирил Динчев:

Признаваме си, че след напускането на Нойберт бяхме малко притеснени за възможностите на Динчев да се справи сам с толкова отговорния пост. Истината е, че през всичките мачове през този полусезон ЦСКА надбяга своите противници, нещо повече - реши много мачове след 60-та минута, когато вдигаше оборотите и надвиваше и чисто физически в двубоите. Отлична работа, а Кирил е и много близък с играчите и успява да ги запали и развлича с нови и нови техники и уреди, а през всичкото това време специализира в чужбина, за да подобри работата си. Отлична работа. Лична равносметка: 28 мача като кондиционен треньор.

Вижте информация за вратарите, защитата и полузащитата през есенният полусезон