Есенен полусезон 2020

Както винаги ще се опитаме да ви дадем пълна картина на полусезона на ЦСКА, като предоставим статистика, както и няколко думи за всеки от играчите и треньорите на червения отбор.

В първенството на България изиграхме 16 мача с 9 победи, 6 равни и само 1 загуба, а головата ни разлика е 26:15.

Взехме една убедителна победа в турнира за купата на България с голова разлика 5:0.

ЦСКА есен 2020Успешен сезон в Лига Европа, където успешно вдигнахме коефицента си за следващия сезон, а и бяхме най-важния отбор за общия такъв на България. Изиграхме 10 мача с 5 победи, 2 равенства и 3 загуби, а головата ни разлика е 13:10.

Изиграхме и 3 контроли, в които взехме 2 победи и загубихме 1 мач с голова разлика 9:5

Или като цяло в официалните ни мачове сме изиграли 27 мача с 15 победи, 8 равенства и 4 загуби, а головата ни разлика е 44:25, а общо във всички мачове през полусезона сме изиграли 30 мача със 17 победи, 8 равенства и 5 загуби с голова разлика – 53:30.

Вратарите:

ЦСКА есен 2020Густаво Бусато – 25 изиграни мача (15 мача за първенство и 10 за Лига Европа); 2399 изиграни минути (1444 минути за първенство и 955 за Лига Европа); 7 чисти мрежи (4 за първенство и 3 за Лига Европа); 3 спасени дузпи (1 за първенство и 2 за Лига Европа); 2 жълти картона; 2 изиграни мача в контроли с 93 изиграни минути.
Бразилецът се утвърди като безспорен титуляр в рамките на вратата за армейците. На фона на добрите му изяви се заговори за интерес от страна на унгарски отбори. Като плюс в играта му можем да изредим блестящ рефлекс при удари от дистанция, добра игра при откъсване на нападател срещу него, а за силния му характер говорят и трите спасени дузпи. Ако трябва да отбележим и слабите му страни ще трябва да споменем лошата игра с крак в някои ситуации, лоша комуникация със защитата пред него при излизания, недобра игра при центрирания и некоординирани действия при избиване с ръка, като при първите две получихме лесни голове, а при последното бяха отсъдени няколко дузпи в наша вреда. Като цяло по-скоро позитивно представяне, но няма да е чудно, ако бъде продаден в момент, в който има интерес, имайки предвид, че не е убедителен на 100%.

ЦСКА есен 2020Димитър Евтимов – 2 изиграни мача (1 мач за първенство и 1 мач за купата на България); 189 изиграни минути (95 минути за първенство и 94 минути за купата на България); 2 чисти мрежи (1 за първенство и 1 за купата на България); 2 жълти картона (1 извън игра); 2 изиграни мача в контроли със 136 изиграни минути.
След само два изиграни мача, единият от които срещу Ботев Ихтиман, не можем да направим генерален извод за играта на родения в Шумен страж. Все пак в мача срещу Царско село свърши отлично работата си, внасяше сигурност в играта с крака, а и се намеси добре там, където трябваше. Ако Бусато остане, в паузата ще има сериозна борба между двамата, сигурни сме, че Евтимов ще иска да захапе всеки шанс за изява.

Ивайло Илиев – 3 влизания в група за мач в Лига Европа; 1 влизане в група в контролна среща.
Младокът записа три престижни групи в Лига Европа, но няма официални минути за червения гранд. Очакваме да запише няколко минути в контроли през паузата, за другото е още рано.

Борислав Иванов – 1 влизане в групата за купата на България.
Юношата на Чавдар Етрополе записа името си в тимовия лист за мач с Ботев Ихтиман. И при него е възможно да получи няколко минути в контроли.

Защитниците:

ЦСКА есен 2020Валентин Антов – 26 изиграни мача (16 мача за първенство и 10 за Лига Европа); 2333 изиграни минути (1378 минути за първенство и 955 минути за Лига Европа); 2 гола (2 гола за първенство); 1 асистенция (за първенство); 6 жълти картона (4 за първенство и 2 за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли със 198 минути и 1 гол.
Младият вицекапитан на ЦСКА започна своя шести сезон с червената фланелка на първия тим и със сигурност е един от кандидатите за играч на полусезона. Изключително стабилен и сигурен, с прекрасно позициониране, твърд и безкомпромисен, но никога груб, изключително внимателен и полезен както в защита, така и в започване на изграждането на атаките. Играе отлично както с двама, така и с трима централни защитници. В този полусезон показа отново огромно израстване и не случайно се заговори за интерес от много италиански и английски отбори, в това число Арсенал Англия и Рома Италия. Съвсем скоро предстои раздяла с този диамант на червената школа, защото му предстои да играе футбол на високо равнище в Европа. Така ни се иска преди това да спечели още един или два трофея с любимия отбор...

Юрген Матай – 23 изиграни мача (13 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 9 мача за Лига Европа); 2122 изиграни минути (1170 минути за първенство, 94 минути за купата на България, 858 минути за Лига Европа); 3 жълти картона (2 за първенство, 1 за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли със 198 минути.
Нидерландецът дойде със солидна визитка, добри габарити и стартира като титуляр. В началото, или по-скоро до момента, в който играехме с двама централни защитници, оставяше по-скоро негативно впечатление. Несигурен и тромав на моменти, направи нестабилни мачове, независимо кой беше неговия партньор в защита. Това се промени от момента, в който заигра като централен защитнив във формация от трима. Играта му се изчисти, може би помага и фактът, че в тази постройка, всеки един в отбора има ясни защитни функции и тежестта не пада върху двойката бранители. Със сигурност това дава повече надежди както за феновете, така и за него за следващия полусезон.

ЦСКА есен 2020Брадли Мазику – 23 изиграни мача (15 мача за първенство и 8 мача за Лига Европа); 2100 изиграни минути (1334 минути за първенство и 766 минути за Лига Европа); 1 гол за първенство; 5 жълти картона (3 за първенство и 2 за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли със 198 минути.
Националът на република Конго се утвърди като един от най-добрите бекове в първенството на България. Бърз и техничен, с чудесен усет за включване в атака. Разнообразен – умее еднакво добре да дублира фланга, за центриране, както и да влезе в центъра и да търси удар или късо подаване. В интерес на истината новата схема, в която играе сам вляво му създаде доста трудности, може би все пак трябва да мислим, че след времето, в което беше в карантина, физическата му форма не е на това завидно ниво, на което беше преди това. Паузата идва точно навреме, за да може да тренира достатъчно новия начин на игра, сигурни сме в неговите качества. И това ако разбира се не дойде висока оферта за него, след като генерира огромен интерес след силните игри в Лига Европа.

Жеферсон Телес – 19 изиграни мача (12 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 6 мача за Лига Европа); 1244 изиграни минути (689 минути за първенство, 69 за купата на България, 486 за Лига Европа); 1 асистенция за Лига Европа; 4 жълти картона (1 за първенство и 3 за Лига Европа); 1 изигран мач в контроли с 31 минути.
Бразилецът е приятната изненада на полусезона, след като изненадващо се оказа добър дефанзивен халф и запуши до голяма степен дупката в тази част на терена, след няколкото продажби именно в тази линия на терена. Бори се отлично и отнема прилично количество топки, включва се добре в организацията на играта. Всичко онова, което очаквахме от него като ляв бек, но все нещо не достигаше, сега намери реализация. Нещо повече играе изключително стабилно психически, не броим някои реакции към съдиите, особено след грубо влизане срещу него. Може би, попада в тази група на защитниците по навик, от следващия път, ще го слагаме при полузащитниците.

Пламен Гълъбов – 15 изиграни мача (9 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 5 мача за Лига Европа); 1184 изиграни минути (683 за първенство, 94 за купата на България, 407 за Лига Европа); 3 жълти картона (1 за първенство и 2 за Лига Европа); 1 изигран мач в контроли с 31 минути.
Не е тайна за никого, че Пламен е готов във всеки един момент да влезе и да играе стабилно тогава, когато се очаква от него. Дали като централен защитник или десен бек в каре защитници, дали като централен защитник в позиция с трима в отбрана. Влиза, раздава се, може би не е най-добрият ни в защита, но винаги е готов да се бори, да отстоява мястото си в състава, да е жокерът в нашата защита. В Италия има такъв термин – вярна скамейка, човек без излишни претенции, с борбен и отдаден характер, знаещ, че трябва да сграбчи всеки отдал му се шанс. Сигурни сме, че ще влезе в ротацията и в новата схема, след всеки изигран мач, ще се е раздал на 100%.

Петър Занев – 13 изиграни мача (9 мача за първенство и 4 мача за Лига Европа); 1131 изиграни минути (752 минути за първенство и 379 минути за Лига Европа); 2 жълти картона (1 за първенство и 1 за Лига Европа); 1 изигран мач в контроли с 31 минути.
Доста бедна статистика за капитана ни, дължаща се на болестта Ковид 19 и контузия, която го изкара от много от двубоите, а и донякъде от форма в първите мачове след отсъствието. Именно на това може би трябва да отдадем и някои грешки в повече, които не бяхме свикнали да виждаме в играта му. Все пак, тогава, когато е на терена, внася огромно спокойствие на партньорите си в защита и дава увереност на тима. Борбен и целеустремен, с желанието си за победа, увлича по-младите си колеги. Струва ни се, че новата схема на игра е изключително подходяща, като му дава възможност да дублира левия бек и да се впуска в набези отляво.

ЦСКА есен 2020Тибо Вион – 11 изиграни мача (6 мача за първенство и 5 мача за Лига Европа); 852 изиграни минути (457 за първенство и 395 за Лига Европа); 1 гол за първенство; 4 жълти картона (2 за първенство и 2 за Лига Европа).
Французинът се появи с идеята да замести Иван Турицов като десен бек в схема с каре в отбрана. В първите си няколко мача, остави смесени впечатления, но беше очевидно, че има да наваксва във физическо отношение, а и е много по-добре представящ се в атака, вместо в защита. Сякаш обратно на Мазику, именно новата схема се оказа изцяло подходяща и може би влязал и в по-добра форма изнесе добри мачове в края на полусезона. Отлични включвания по крилото, добро центриране и силен удар са атестатите му в нападение, има какво да се желае в дефанзивен план, като често Антов покриваше успешно отсъствието му.

Иван Турицов – 11 изиграни мача (8 мача за първенство и 3 мача за Лига Европа); 605 изиграни минути (532 минути за първенство и 73 минути за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли с 211 минути.
Контузии и положителна проба за Ковид-19 отново минаха пътя на този талантлив младеж. За пореден път неговото представяне бе нарушено от тези проблеми и в крайна сметка в мачовете, в които игра не блесна както в първия си сезон за тима. Прави впечатление, че в подобие на Мазику и той срещна трудностти с новата схема на игра, което поне на карта трябваше да бъде отлична възможност за него. Това, което му желаем от сърце е най-накрая да е сложил край на физическите проблеми и след един пълноценна подготовка да влезе в борба за десния фланг, която да го доведе до познатата остра и динамична игра.

Александър Бучков – 1 изигран мач за купата на България; 32 изиграни минути за купата на България.
Младокът от Русе направи дебют в мача срещу Ботев Ихтиман за купата на България и показа огромно желание за игра, както и трябва да бъде. Разбира се, че му предстои доказване, за да може да влезе и реално в сметките на Акрапович.

Асен Дончев – 1 изигран мач в контроли с 18 минути.
Младокът от Благоевград бе гласен като заместник на Турицов, но тежка контузия с последвала операция в Германия го извади от футбола за дълго време. Желаем му бързо възстановяване и сме убедени, че пред него ще има шансове да докаже желанието си да се наложи в любимия отбор.

Божидар Чорбаджийски – 1 влизане в групата за контролна среща.
Бившият капитан на армейците се завърна в края на миналия сезон и не попадна в плановете на треньорския ни щаб. Остава съмнението за нещо встрани от чисто спортно-техническата страна на нещата, излизането му от клуба бе по-скоро желано и от двете страни. Разтрогна с клуба и подписа с отбор в Полша, където все още не можем да преценим дали се справя успешно или не. Лично на нас ни липсва, мислим си, че щеше да намери добро място в защита с трима.

Ангел Лясков – 3 влизания в групата за контролни срещи.
След завръщането си от наем, си мислехме, че ще му бъде даден шанс да се докаже в подготовката на сезона, по-скоро и при него оставаме с впечатлението, че и за ръководството и за него, по-добрият вариант е бил – трансфер в чужбина. Замина на гурбет в Словения, не можем да кажем, че се справя супер успешно до този момент.

Полузащитниците:

ЦСКА есен 2020Амос Юга – 26 изиграни мача (16 мача за първенство и 10 мача за Лига Европа); 2014 изиграни минути (1197 минути за първенство и 817 минути за Лига Европа); 4 асистенции (2 за първенство и 2 за Лига Европа); 8 жълти и 1 червен картони (6 жълти и 1 червен за първенство и 2 жълти за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли с 211 минути, 1 асистенция и 1 жълт картон.
Националът на Централна африканска република се превърна в най-важният дефанзивен халф на червените, може би един от най-добрите на тази позиция в цялото първенство. Изключително здрав физически, мачка противниците, без да е груб, изглежда малко тромав на пръв поглед, но винаги е на точното място, спира изключителен брой атаки, пресича топки и което е изключително важно, участва и в изграждането на атаките в червено, достатъчно е да видим името му на второто място по асистенции в тима. Изключително голямо признание за играта му дойде от устата на най-важния човек в тима – Акрапович, който го нарече „шеф“ на терена. Единственото, над което ни се иска да поработи е смекчаване на реакциите спрямо провокациите, които несъмнено ще продължава да изпитва, имайки предвид, че играе за най-често провокирания тим в България.

ЦСКА есен 2020Тиаго Родригес – 25 изиграни мача (14 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 10 мача за Лига Европа); 1654 изиграни минути (1069 минути за първенство, 94 минути за купата на България и 491 минути за Лига Европа); 5 гола (2 гола за първенство и 3 гола за Лига Европа); 6 асистенции (5 асистенции за първенство и 1 асистенция за Лига Европа); 3 жълти картона за първенство; 1 изигран мач в контроли с 46 минути.
Едва ли ще изненадам някого, че след края на полусезона на четвъртия си сезон, португалецът държи първото място по асистенции и второто място по голове за тима. Безспорно най-креативният ни играч, от него просто лъха на футбол. Изключително добро впечатление ни прави и добрата физическа форма, в която се намираше. Струва ни се дори по-бърз в сравнение с преди, а желанието му да се бори на терена е нещо ново и изключително приятно. В голяма част от мачовете бе използван до Юга в дефанзивния ни блок и се справи отлично и с това предизвикателство. В схемата на Акрапович има по-голяма свобода и веднага си пролича в играта му. Изключително важен и полезен за тима, лидер на терена.

Юнус Санкаре – 23 изиграни мача (12 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 10 мача за Лига Европа); 1554 изиграни минути (710 минути за първенство, 94 минути за купата на България и 750 минути за Лига Европа); 3 гола за първенство; 3 асистенции за Лига Европа; 6 жълти и 1 червен картони (4 жълти и 1 червен картони за първенство и 2 жълти картона за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли със 199 минути.
Признаваме си, че имахме огромни очаквания спрямо играта на Санкаре и той ги оправда само донякъде. Безспорно разполага с прилична техника, удар и позициониране, но не се влага достатъчно в играта. Има залитания към звездомания както на терена, така и на два пъти, когато бе изваден от игра, надяваме се дружните усилия на треньор и капитана на тима да влеят нужното уважение към играта, отбора, публиката и великата червена фланелка. Има какво да се желае и във физическо отношение, на моменти се изключва от играта и не пресира достатъчно. Тогава, когато има желание за игра обаче, доказва, че може да бъде изключително полезен. Самият той рискува да влезе в черния бележник на старши треньора и тогава виждайки колко безкомпромисен е той, да се окаже ненужен на Армията. Ако пък намери правилното отношение, играйки до централния нападател, може да бъде изключително полезен.

Стефано Белтраме – 20 изиграни мача (14 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 5 мача за Лига Европа); 693 изиграни минути (437 минути за първенство; 40 минути за купата на България и 216 минути за Лига Европа); 2 гола (1 гол за първенство и 1 гол за купата на България); 1 асистенция за купата на България; 2 жълти картона за първенство; 3 изиграни мача в контроли със 183 минути и 1 гол.
Симпатичният италианец не можа да се отърве от статута си на резерва при нито един треньор. Това доведе и до взаимното желание за раздяла, от негова страна да намери отбор, където да играе по-често, а от страна на ЦСКА да не плаща по-висока заплата за резерва. Не можем да кажеме, че Белтраме разочарова, но няма как да твърдим, че направи нещо значимо в мачовете, които изигра. Превърна се в поредния играч от Италия в центъра на терена, който не може да се нагоди към затворената и физическа игра на противниците на червените в България.

Кристиян Малинов – 1 изигран мач за първенство; 33 изиграни минути за първенство; 1 изигран мач в контроли с 30 минути.
Сърцатият полузащитник изигра броени минути в първенство, в което очакваше заслужен трансфер в чужбина. Заигра в Белгия и бързо се превърна в запазена марка, каквато беше и в престоя си на Армията. Утвърди се и като титуляр в националния ни отбор (друг е въпросът, колко слаб е този национален отбор). Бързите му крака и огромно желание за борба и победа са нещо, което биха били принос към всеки отбор, включително и нашия любим отбор.

Йоан Бауренски – 2 влизания в групата за контролни срещи.
Младокът от Монтана започна сезона в групата за контролните срещи, след което бе преценено, че много повече шанс за игра и натрупване на опит ще получи под наем в Литекс Ловеч. Това се оказа правилен ход, имайки предвид, че се превърна в несменяем титуляр в полузащитната линия на оранжевия отбор, като показва солидна и зряла за възрастта си игра.

Нападателите:

ЦСКА есен 2020Али Соу – 26 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 за купата на България, 10 мача за Лига Европа); 2387 изиграни минути (1357 минути за първенство, 94 минути за купата на България и 936 минути за Лига Европа); 13 гола (7 за първенство, 1 за купата на България и 5 за Лига Европа); 2 асистенции (1 за първенство и 1 за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли със 199 минути и 2 гола.
Ако попитате 10 фена на армейците, ще чуете десет различни мнения за централния ни нападател. Едно обаче ще е непроменено, това е най-обсъжданият играч за червените, може би, защото е замесен в най-много ключови моменти във всеки един мач, независимо дали решава сблъсъка с гол или пропуска 100 процентово положение. В интерес на истината мненията са толкова полярни, че често са основните поводи за словесни сблъсъци по време на сбирки за гледане на мачове. Интересно е обаче, че много треньори в България, гостуващи в студията преди мачовете, го определят за един от най-силните футболисти в България. А интересното е, че на 5 октомври беше почти сигурно неговото заминаване в Дижон Франция, а след това времето се оказа преграда пред този трансфер. Гамбиецът и през този сезон доказа, че е изключително работоспособен нападател, пресира на голям периметър, играе отлично с гръб към вратата и освобождава много пространства за другите в атака, а големият му проблем с пропуските намалява откакто заигра в новата схема с двама нападатели. Сигурни сме, че ако не бъде продаден за доста пари през паузата, ще бъде най-добрият нападател през пролетта в България, до лятото, когато със сигурност ще поеме към по-голяма заплата.

ЦСКА есен 2020Георги Йомов – 23 изиграни мача (13 мача за първенство и 10 мача за Лига Европа); 1439 изиграни минути (685 минути за първенство и 754 минути за Лига Европа); 1 гол за Лига Европа; 3 асистенции (2 за първенство и 1 за Лига Европа); 4 жълти картона (3 за първенство и 1 за Лига Европа).
Изключително сърцат футболист, което се превърна в негова запазена марка, огромен плюс на моменти, но и негатив понякога, когато това го води в посока на индивидуална игра и прегаряне. Изключително бърз, маневрен, с добър дрибъл, добро подаване, веднага се утвърди като крило в схемата на Белчев, а по-късно и на националния отбор на България. Акрапович го използва главно като втори нападател, който добавя бързина и агресия към качествата на Соу, но в този аспект идва и нещото, над което трябва да поработи – завършващия удар, когато излезе сам срещу вратаря. В един мач го видяхме и като флангови играч отдясно и трябва да признаем, че това беше може би най-добрият му мач с червената фланелка. Ако прибави и комбинативност в играта си, ще бъде безспорен титуляр в червено и с трибагреника.

ЦСКА есен 2020Енрике Рафаел – 21 изиграни мача (13 мача за първенство и 8 мача за Лига Европа); 1066 изиграни минути (763 минути за първенство и 303 минути за Лига Европа); 1 гол за първенство; 1 асистенция за Лига Европа; 3 изиграни мача в контроли със 199 минути, 3 гола и 1 асистенция.
Сигурен съм, че ако някой провери какво сме написали за бразилеца във всеки един от 4-те му сезона ще види едно и също нещо – контузии, крехка физика, огромен потенциал – бързина и техника, чакаме да го реализира. Истината е, че във всеки един от тях той е периферен играч с възможност да се развие, но нещо винаги му пречи. Не разгърна този потенциал нито като крило в схемата на Белчев, нито като втори нападател в тази на Акрапович. Според нас нещата вървят към нормална раздяла, която може би ще бъде полезна и за двете страни.

Греъм Кери – 19 изиграни мача (13 мача за първенство и 6 за Лига Европа); 983 изиграни минути (611 минути за първенство и 372 минути за Лига Европа); 1 гол за Лига Европа; 2 асистенции за първенство; 2 жълти картона за първенство; 1 изигран мач в контроли с 47 минути.
Ирландецът е кандидат за напускане и в този трансферен прозорец, поради факта, че и този полусезон не се превърна в основна фигура за тима, а получава висока за стандартите на България заплата, а и би искал да бъде основен футболист с повече игрови минути. В интерес на истината във всеки мач, който играеше показваше добри отигравания, но липсваше нещо решаващо в играта му. При Акрапович беше ползван като флангови футболист отляво и при много затворени противници, може да бъде решаващ ход, след като създава числено предимство в халфовата линия, а и центрира отлично.

Ахмед Ахмедов – 19 изиграни мача (11 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 7 мача за Лига Европа); 526 изиграни минути (382 минути за първенство, 32 минути за купата на България и 112 минути за Лига Европа); 4 гола (1 гол за първенство, 1 гол за купата на България и 2 гола за Лига Европа); 2 асистенции за първенство; 3 жълти картона за първенство; 1 изигран мач в контроли с 30 минути и 1 гол.
Започна втори сезон в ЦСКА и засега е в ролята на златна резерва, който трябва да обръща или печели мачове, в които не върви. Изключително агресивен играч, който пресира по впечатляващ начин, а енергията, която влага в играта си често е онази допълнителна сила, която преобръща хода на мача. И за него важи мнението, че е отличен играч за резервната скамейка, винаги готов да сграбчи предоставената му възможност и да се вложи за тима.

Жул Кейта – 16 изиграни мача (10 мача за първенство и 6 мача за Лига Европа); 620 изиграни минути (462 минути за първенство и 158 минути за Лига Европа); 2 гола (1 за първенство и 1 за Лига Европа); 2 жълти картона за първенство; 2 изиграни мача в контроли със 120 минути.
Гвинеецът дойде под наем на Армията през лятото и има индикации, че ще се раздели с тима още през този трансферен прозорец. Не успя да се наложи въпреки отличните си технически способности, отличен дрибъл и бързина. Ще запомним отличното му представяне срещу Лудогорец и гол, който вкара в този мач, но това се оказа единично добро представяне. Липсата на силна физика и затворената игра на голяма част на съперниците в България не позволиха да се превърне в основен футболист. С идването на Акрапович и новата схема на игра съвсем загуби възможност да намери място на терена и логично може би наистина ще се стигне до раздяла.

Джером Синклер – 11 изиграни мача (6 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 4 мача за Лига Европа); 631 изиграни минути (304 минути за първенство, 94 минути за купата на България и 233 минути за Лига Европа); 3 гола (1 гол за първенство и 2 гола за купата на България); 1 жълт картон за Лига Европа.
Англичанинът с ямайски произход дойде в самия край на трансферния прозорец под наем от Уотфорд Англия, за да замести Али Соу, който беше на минути от договор с Дижон Франция. Фактът, че Соу остана предопредели използването му на редица различни позиции. Видяхме го като крило, втори нападател, флангови футболист в схемата с трима в защита и дори като десен бек за няколко минути. Справи се много добре на всяка една позиция. Борбен и упорит, пресира, напада, в състояние е да преодолее противник на скорост, притежава добър удар и сме уверени, че след една добра подготовка ще бъде полезен футболист във всяка зона на терена, където реши да го използва старши треньорът.

Адалберто Пеняранда – 5 изиграни мача (2 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 2 мача за Лига Европа); 309 изиграни мача (166 минути за първенство, 54 минути за купата на България и 89 минути за Лига Европа); 1 асистенция за първенство.
За венецуелеца можем да започнем по същия начин като за Синклер – дойде в последния момент под наем от Уотфорд Англия, за да замести Али Соу. Дотук с приликите. За разлика от англичанина, Пеняранда игра като крило или като плеймейкър зад нападателя, като във втората позиция се представи малко по-добре. Има прилична техника, но му липсва агресия и бързина. Има възможност и неговият наем да приключи още през този трансферен прозорец, ако пък остане ще трябва да убеди с много по-голямо желание и умения, че има място в състава.


Томи Юрич – 4 изиграни мача (3 мача за първенство и 1 мач за купата на България); 177 изиграни минути (115 минути за първенство и 62 минути за купата на България); 1 гол за първенство; 1 асистенция за купата на България; 1 изигран мач в контроли с 18 минути и 1 гол.
Разочарование. Австралиецът дойде със солидна визитка и не направи нищо в първия си сезон в тима. Уви, през втория направи пак същото – нищо. Възможно е контузии, болести да са се отразили на формата му, но в играта му така и не намерихме нещо, което да ни убеди, че заслужава мястото си и логично се стигна до раздяла в разгара на сезона.

ЦСКА есен 2020Мартин Смоленски – 2 изиграни мача (1 мач за първенство и 1 мач за купата на България); 44 изиграни мача (19 минути за първенство и 25 минути за купата на България); 1 изигран мач в контроли с 18 минути.
Младокът, сочен за най-талантливият в школата на ЦСКА, записа минимални минути въпреки натоварената програма на армейците. Странен за нас е и фактът, че той както и други младоци не попълниха групата за двубоите в Лига Европа, въпреки че регламентът позволява включването на по-голям брой футболисти с цел да са близко до големите мачове в Европа. Имайки предвид огромния брой офанзивни футболисти в тима, по-добре за него би бил наем с цел на натрупване на минути и опит в мъжкия футбол.

Митко Митков – 1 изигран мач за купата на България; 62 изиграни минути за купата на България; 1 асистенция за купата на България.
В процеса на писане на тази статия, научихме ужасната новина, че бързоногият юноша на тима е претърпял втора операция за тази календарна година. Надяваме се това да е последният принудителен стоп за таланта ни, за да може да се върне към футбола и със същата страст и желание да ни радва дълги години. Видяхме го само в един мач в ролята на ляв бек и както винаги остави отлични впечатления с играта си. Очакваме го с нетърпение като флангови футболист в схемата на Акрапович.

Тонислав Йорданов – 1 изигран мач в първенство; 15 изиграни минути в първенство; 1 асистенция за първенство; 1 изигран мач в контроли със 74 минути.
След няколко поредни наема, в които се представи отлично, се надявахме да получи повече минути за армейците. Явно се оказа жертва на огромния брой футболисти в нападение и игра незначително малко. На фона на това може би проджба или нов наем са единствените опции за таланта от Севлиево.

Марк-Емилио Папазов – 2 влизания в групата за контролни срещи.
Младият нападател е все още член на отборът ни до 19 години, но няколко пъти тренира с първия тим и подписа първи професионален договор. Може би ще го видим в контролите през паузата, засега му желаем скорошен и успешен дебют.

Треньорите:

ЦСКА есен 2020Стамен Белчев – старши треньор в 15 мача.
Второто идване на треньора от Хасково бе посрещнато с одобрение от едни, заради нападателния стил на игра, който практикува и неодобрение от други, които твърдяха, че няма как да се превърне в печеливш ход за тима. Напускането му остави пак противоречиви чувства в сърцата на феновете, които видяха едно лице в мачовете с Лудогорец Разград и Базел Швейцария, и съвсем друго в поредицата от хиксове с тимове, в които победата бе задължителна. Може би точно липсата на План Б тогава, когато играем срещу затворен противник, с често спиране на играта, груби влизания, бавене и лежане по терена, играта на остри контраатаки, се оказа бомбата със закъснител, която избухна за него. Със сигурност обаче заслугата за европредставянето ни тази година започна с неговото име.

Владислав Януш – помощник треньор в 15 мача.
Дойде в тандем със Стамен Белчев от Арда Кърджали и напусна пак заедно с него. В голяма степен ще се повторим говорейки за него, добра работа в мачовете, където и другият отбор се опитва да играе футбол и липса на вярни решения в мачове срещу затворен съперник.

Даниел Моралес – помощник треньор в 15 мача; временен старши треньор в 4 мача; помощник треньор в 8 мача.
Бразилецът с български паспорт е от много време на Армията и се чувстваше отлично както в щаба на Белчев, така и на Акрапович. Справи се повече от прилично и в тези 4 мача, които води като старши треньор между двамата. Нещо повече ще влезе в историята след нулевото равенство срещу Рома Италия, в което само липсата на малко късмет не донесе и нещо повече.

Красимир Чомаков – помощник треньор в 27 мача.
Пловдивчанинът с червено сърце започна работа в щаба на Белчев в началото на сезона и мина през всички смени, които се наложиха в тима. Черноработник на терена, това май се очертава и в работата му, особено през мачовете, в които временен старши бе Моралес. И за него ще бъде изключително важно да работи заедно с треньор като Акрапович.

Ивайло Иванов – треньор на вратарите в 27 мача.
Работата, която Иванов свърши с Бусато главно е огромна. Когато бразилецът дойде беше екзотика от долните дивизии на Бразилия, а в момента се говори за евентуален негов трансфер в Унгария. Мислим си, че предстои също толкова голяма работа с Евтимов и неговото налагане в състава. Ясно се вижда, че се налага модерната тенденция, вратарят да е част от разиграването на топката и опити дори да се извежда нападател с дълъг пас от вратата.

ЦСКА есен 2020Кирил Динчев – кондиционен вратар в 27 мача.
Безспорно Динчев излезе от сянката на помощник на Нойберт и се утвърди като най-добрият млад специалист на този пост в България. Няма отбор в България, който да издържи на темпото на армейците, като атестат за това бяха и огромното количество голове, които тимът вкара в последните минути. Нещо повече червените смачкаха физически Бате Борисов Беларус (екстремно физически отбор), надбягаха категорично Базел Швейцария, а черешката на тортата бе изключителните физически сили, които показахме и в двата мача срещу Рома Италия. ЦСКА е кондиционен доминатор в България.

Христиан Христов – анализатор в 27 мача.
И той влезе в щаба при Белчев, след което остана и при Акрапович. Имайки предвид представянето ни през сезона, едва ли можем да кажем, че бяхме изненадани от някого в България или Европа, с изключение на първия мач с Йънг Бойс Швейцария.

ЦСКА есен 2020Бруно Акрапович – старши треньор в 8 мача.
Босненският специалист има всички предпоставки да се превърне в легенда на треньорския пост при армейците. Само в осем мача успя да наложи представата си за игра и при червените и нагледно представи защо това е схема, в която отлично може да се играе и в защита, и в нападение. Компактност, правилно използване на празните пространства са само част от нещата, които идват заедно с Акрапович. В негово лице най-накрая начело на отбора имаме и така желания мотиватор, който може да влее допълнителна сила във важните моменти. За капак Бруно е по немски здраво стъпил на земята и с ясна цел къде иска да отведе своя отбор.

Бранко Окич – помощник треньор в 8 мача.
Все още малко познаваме втория босненец в щаба на тима, но имайки предвид, че това бе единственото име, което Бруно пожела и здравата германска връзка, която ги държи, сме убедени, че ще бъде допълнителната сила, която да доведе до много успехи и титли.

ЦСКА есен 2020

Снимки: Никола Кирилов © Всички права запазени

 

 

Галерия от полусезона