За българската спортна журналистика

Две са нещата, които всеки един от нас може да промени, за да заживеем в по-добро общество – да прави всяко едно нещо по възможно най-добрия начин и да не прави или говори нещо, което не е истина! В още по-голяма степен това важи и за хората, които се занимават с журналистика, пък било тя и спортна. Чиста съвест е нашият съвет към тях.

Позволявам си да пиша от името на целия ни екип, който се занимава с нещо доста по-лесно от даване на мнения – статистика. Ние пишем само за сухите факти, но, разбира се, това ни вкарва много пъти в полемика.

Има хиляди моменти в историята на родния футбол, в които има неяснота, грешки, а някой път и злонамерено изопачаване на истината. Затова ни се е налагало да не публикуваме някои факти или снимки - просто защото не искаме да си измисляме нещо.

Е, как няма да реагираме за факти, които злонамерено се изопачават от наши колеги, други пък ги преписват и добавят, създавайки даже фолклор, довел до неспирни подигравки към старши треньора на ЦСКА Нестор Ел Маестро.

След мача по време на радостта си от победата Нестор бе ударен от монета, ясно се вижда от снимката на нашия фотограф (ето това е символ на професионализъм, уважаеми колеги), след което се строполи на тревата.

"Колегите ни" от BgDerby "видели" нещо съвсем друго: живописна история за пикник на стадиона с узо и маслини, сякаш е най-нормалното нещо на света да си внесеш тези продукти на стадиона, след което замерил, цитирам, "с миниатюрните плодчета с костилки", а той се строполил, сякаш ударен с граната. Че цялата история е доста скалъпена, личи и от факта, че авторът се надява, камерите да не са уловили мъничкото плодче. Е, фотографът ни обаче улови монета.

Историята продължава с масово споделяне в медиите на тази новина, всички големи спортни сайтове с удоволствие добавят със свои думи за търкаляне и тем подобни.

Падението на нашата журналистика е огромно, никой не проверява, а кавалерското подценяване на ситуацията от самия Нестор не само че не донесе дивиденти, а напротив - бе използвано за доказателство, че нищо не се е случило.

Хвърлянето на предмети, дали за да улучиш някого, дали за да накърниш нечие достойнство, да крещиш обезумял обиди – няма значение дали за цвят на кожата или друго, са част от уродливото лице на българския футбол и нямат нужда от оправдание или от снизхождение, а най-малкото от журналисти!

Наистина ли не разбираме, че едно от най-сигурните неща, е, че по този начин отблъскваме нормалния зрител от спорта, а по този начин редиците на малките деца, които ще тръгнат да гледат и практикуват, стават все по-малко.

Не разбираме ли, че учим децата си, че да замеряш някого с нещо, независимо дали малко или голямо, е недопустимо и наказуемо. А замитането под килима ще доведе само до нови и по-големи проблеми занапред.

Очаквам хората, стоящи зад тези статии, да намерят сили да се извинят на Нестор Ел Маестро и аудиторията си, да публикуват опровержения със снимката на колегата, в която ясно се вижда монета. И най-вече се надяваме да започнат да се занимават с журналистика, издирваща и базираща се на доказателства.