Сезон 2019/20: Вратари, защита и полузащита

Изпращаме един от най-странните сезони в историята на българския футбол – сезон с три предсезонни подготовки. След като битката с болестта Ковид-19 нахлу в живота ни през 2020 доведе и до прекратяване за известно време на футболните мачове в страната, а и отне едно от най-важните предимства за ЦСКА – публиката, в една част от мачовете. Разбира се намаляването на мачовете в плейофната фаза беше в полза на лидера в първенството, без да твърдим, че дори за момент сме били близо да застрашим първото място през този сезон.

Що се отнася до ЦСКА – пореден сезон, в който лъкатушим в търсене на игрови облик; честа смяна на треньори, огромен брой играчи, които преминават през клуба и то мнозинството, от които чужденци. И ако що се отнася до трансфери на добри български играчи има обективна пречка (високата цена, която се иска само от нашия тим за добрите български играчи), то смяната на треньора е колкото липса на търпимост (както на ръководство, така и на фенове), толкова и на все по-ниското ниво на стадиони и футбол по родните терени. В тази връзка основаната цел пред тима е ясна – изграждане на съвременен стадион и рестарт на всички процеси след това, включително изграждане на модерен облик на тима, включващ привличане на спонсори, маркетинг. В крайна сметка негативните страни на сезона са загубата на титла и купа (особено начина, по който изпуснахме купата на финала), а позитивите са както винаги най-будната фенска маса в България и компактен отбор, който надигра шампиона Лудогорец няколко пъти и с отлична кондиционна форма.

В Лига Европа имаме 2 победи, 2 равенства и 2 загуби с обща голова разлика 6:3. За купата на България сме с актив от 4 победи и 2 равенства с голова разлика 8:1. В първенството имаме 16 победи, 11 равенства и 4 загуби при голова разлика 52:22 (в редовния сезон имаме 14 победи, 8 равенства и 4 загуби при голова разлика 41:17, а в плейофите сме с 2 победи и 3 равенства при голова разлика 11:5). Общо в официалните мачове постигнахме 22 победи, 15 равенства и 6 загуби при голова разлика 66:26. Към това добавяме 10 победи, 1 равенство и 7 загуби в контролни срещи с голова разлика 25:17. Ако сумираме официални и приятелски срещи сезонът ни изглежда по следния начин – 32 победи, 16 равенства и 13 загуби при голова разлика 91:43.

По традиция освен статистиката на отбора, предлагаме и мнението ни за играта на всеки един от играчите, както и няколко думи за треньорите на тима.

 

Вратарите:

Густаво Бусато

 Бразилецът остави отлични впечатления в първия полусезон и започна да го затвърждава в първата част на втория полусезон. Ще повторим впечатленията си от него в първите две части на първенството – добър рефлекс, сигурна намеса при центриранията. В третата фаза на шампионата обаче видяхме и сигнали, които няма как да не притесняват. Оказа се, че комуникацията му с играчите пред него, в голямата си част българи в тази част на първенството не е на нужното ниво, а проблеми видяхме и във фазата на игра с крака. При все тези проблеми като цяло положителен сезон за него, в който се пребори за титулярното място и доказа, че има качества да бъде на вратата и в следващия сезон в конкуренция с друг добър вратар. Лична равносметка: 30 изиграни официални мача през сезона, от които 24 мача за първенство и 6 за купата на България, общо 2881 изиграни официални минути, от които 2275 минути в първенство и 606 за купата с 22 чисти мрежи в тях, към това добавяме 15 мача и 755 изиграни минути в контролни срещи.

Витаутас Черниаускас

Литовецът не игра през втория полусезон на тима и няма какво да добавим към вече написаното на полусезона. Приличен рефлекс, но никаква стабилност при центрирания и несигурност при игра с крака. Това обослови загубата на титулярно място и към днешна дата първия официално напуснал тима след сезона, както предвидихме на паузата на шампионата ни. Лична равносметка: 13 изиграни мача, от които 7 в първенството и 6 за Лига Европа; 1272 минути общо, от които 666 минути за първенство и 606 минути за Лига Европа; 5 чисти мрежи, а към това добавяме 14 мача и 677 минути в контролни срещи.

Илия Шаламанов – Тренков

Младият вратар, роден в Австралия, записа няколко мача в контролни срещи, като в един от тях варди и за противниковия тим. Показа добри изяви в контролите и заслужи да влезе два пъти в официална група за двубой в края на шампионата. С отлични физически показатели, прекрасни впечатления от контролата с Арис, а също и принос за титлата на България при 19 годишните. Наблюдаваме го с търпение, нужно за млад вратар и се надяваме на голям страж -  родно производство. Лична равносметка: Два пъти в групата за двубоите на първия тим, към това добавяме 4 мача и 144 минути в контролни срещи.

Кристиян Сотиров

Още един млад вратар с принос за титлата на България до 19 години през този сезон, който логично влиза в полезрението ни. Същите две думи – търпение и надежда. Лична равносметка: 1 мач в контролна среща и 45 изиграни минути.

Петър Петров

След като няколко пъти в подготовките на тима бе викан в първия тим, а след това играеше под наем в Литекс Ловеч, младият вратар акостира в Пирин Благоевград. Бъдещето му се размина с ЦСКА. Лична равносметка: 1 мач в контролна среща и 30 изиграни минути.

 

Защитниците:

Петър Занев

Капитанът на ЦСКА в този сезон бе най-използваният защитник на армейците. Солиден и хладнокръвен, често бе последната преграда пред нападателите на противника. Безкомпромисен в борбата както за висока топка, така и на земята. Изненадва често съперниците включвайки се с пробиви през центъра или в лявата зона. Оказа се и щатен изпълнител на ъглови, а понякога и на преки свободни удари. В последната част на първенството го видяхме малко по-нервен и в лош синхрон с Бусато. Чудесна опора за изграждането на безсопорните таланти, с които партнира в центъра на нашата отбрана. Нямаме никакви забележки относно мъжеството и разума, с които брани свещената капитанска лента в ЦСКА. Лична равносметка: 36 изиграни мача с 1 гол и 5 асистенции(трето място за сезона), от които 26 за първенство с 1 гол и 4 асистенции, 5 за купата на България с е1 асистенция и 5 за Лига Европа с 3275 изиграни минути (второ място за сезона), от които 2412 за първенство, 514 за купата и 349 в Лига Европа, към това добавяме 14 мача с 1 асистенция и 833 минути в контролни срещи.

Брадли Мазику

Безспорно се утвърди като несменяем титуляр в лявата зона на защитата ни. Бърз, маневрен и пробивен, техничен и комбинативен, в негово лице имаме типичния модерен бек. Разбира се, че има какво да научи в нашето първенство, особено срещу по-слабите отбори, които играят компактно, неговата роля трябва да бъде по-осезателна. Видя се и лека умора в последната част от мачовете и недостатъчна свежест в някои от тях, но имайки предвид огромната принудителна пауза и честите мачове след тях, както и огромния километраж, който навърта всеки мач, няма как да му се сърдим. Млад и талантлив, чудесно попадение. Лична равносметка: 31 изиграни мача с 4 асистенции, от които 25 за първенство с 4 асистенции и 6 за купата на България с 2799 изиграни минути, от които 2221 за първенство и 578 за купата на България, към това добавяме 9 мача с 2 асистенции и 573 минути в контролни срещи.

Жеферсон Телес

Бразилецът загуби битката за левия стартиращ бек и след това се преквалифицира или като ляво крило в няколко мача, или в дефанзивен халф, особено в края на шампионата. Като цяло отново в рамките на всички изиграни мачове демонстрира прилична техника, но не достатъчна бързина, а в ролята на ляв защитник не дава необходимата сигурност в защита, а рядко е и този, който накланя везните в наша полза във фаза нападение. Заключение – скъпа резерва. Лична равносметка: 29 изиграни мача с 2 гола, от които 19 в първенството с 1 гол, 4 за купата на България и 6 мача с 1 гол за Лига Европа, 1693 изиграни минути, от които 960 в първенство, 169 за купата и 654 за Лига Европа, към това добавяме 16 мача с 2 асистенции и 868 минути в контролни срещи.

Жеферсон Телес

Откритието ни от миналия сезон се пребори с контузия в началото на сезона и това донякъде рефлектира върху представянето му. На крехката му възраст се стовариха и високите очаквания породени от играта му в предишния сезон и това в по-голямата част от шампионата беше в ущърб на младия национален състезател. Все пак в края на сезона показа защо всички са вперели поглед в него – в няколко важни мача беше едва ли не най-добрият играч на тима ни. Това ни оставя с вперени очи към наистина най-завършения модерен десен бек в България – скорост, пробиви, борбеност и чудесно чувство за пласиране са нещата, които очакваме от него и през следващия сезон. Лична равносметка: 26 изиграни мача с 1 асистенция, от които 19 мача с 1 асистенция за първенство, 4 мача за купата и 3 за Лига Европа, 2246 изиграни минути, от които 1679 за първенство, 419 за купата и 148 за Лига Европа, към това добавяме 7 мача и 425 минути в контролни срещи.

Валентин Антов

Безспорният любимец на червената публика има вече 5 завършени сезона за ЦСКА на крехката си възраст, а в този сезон вкара и дългоочаквания си дебютен гол, буквално в посления двубой за сезона. Поливалентността му да играе и като централен защитник и дефанзивен халф ни поставя във все по-трудната ситуация да определим къде точно да го поставим в този обзор. В тази връзка ни се струва, че ако бъде налаган в сърцето на отбраната, ще имаме централен защитник на националния ни отбор от калибъра на Димитър Пенев. През този сезон бе използван повече в халфовата линия, както поради кадрови проблеми именно в тази зона, а и защото Крушчич по правило играеше по-защитно. Изявите на този млад още футболист очудват със зрялост и самообладание, намесите му са винаги точни, както като позициониране, така и като усет за отнемане на топката. Още един от младите ни футболисти без еквивалент като възраст и талант. Лична равносметка: 25 изиграни мача с 1 гол и 1 асистенция, от които 17 мача с 1 гол и 1 асистенция за първенство, 6 мача за купата на България и 2 мача за Лига Европа; 2293 изиграни минути, от които 1585 за първенство, 606 за купата на България и 102 минути за Лига Европа, към това добавяме и 15 мача и 786 минути в контролни срещи.

Пламен Гълъбов

Преди началото на сезона си задавахме въпрос дали младият защитник ще успее да се впише в тима след успешния период на наем. Това стана много трудно в първата част на сезона, като пробивът му дойде в ... дясната зона на защитата, след контузията на Турицов. След това изигра и достатъчно срещи в сърцето на отбраната и можем да кажем със сигурност, че се превърна във важна алтернатива на поста. Играе достатъчно уверено и с добър синхрон със Занев, а най-важното е, че е готов сигурно да се включи във всеки момент, когато треньорите се обърнат към него. Със сигурност с времето ще трупа все повече увереност и по-голяма сила, през сезона показа необходимото израстване, за да продължи да бъде част от тима. Лична равносметка: 22 изиграни мача с 1 гол, от които 17 мача с 1 гол за първенство, 3 мача за купата и 2 мача за Лига Европа; 2008 изиграни минути, от които 1613 в първенство, 207 за купата и 188 за Лига Европа; към тях добавяме 17 мача с 1 гол и 996 минути в контролни срещи.

Раул Албентоса

Испанецът се прояви като изключителен професионалист и прекрасен пример за всеки един легионер в България. Еталон за отношение както към ръководството – съгласи се да разтрогне без претенции в труден момент, така и към фенове – даваше автографи на всяко поискало дете до край, въпреки изигран пълен мач. В спортно техническо естество – един от най-добрите защитници в рамките на този сезон в цялата А група, първи на тренировка, неслучайно му бе дадена и капитанската лента в някои мачове. Силна игра с глава, както в собственото, така и в чуждото наказателно поле, безкомпромисен без да е груб, отлично играещ с крака и с умение да разсича целия терен с извеждащ пас. Иска ни се да вярваме, че все още съществува възможност той да се завърне в тима през новия сезон. Лична равносметка: 20 изиграни мача и 2 гола, от които 15 мача и 2 гола за първенство, 2 мача за купата и 3 мача за Лига Европа; 1920 изиграни минути, от които 1423 минути за първенство, 177 за купата и 320 за Лига Европа; към това добавяме 8 мача с 1 гол и 384 минути в контролни срещи.

Нуно Томаш

Португалецът игра толкова отдавна в сезона, че чак ни е трудно да коментираме. Борбен и силен физически, не толкова бърз. Загуби рано битката за титулярното място и закономерно бе даден под наем след това, като не успя да се наложи и там. Бъдещето му е по-скоро далеч от Армията. Лична равносметка: 9 изиграни мача, от които 4 за първенство и 5 мача за Лига Европа; 890 изиграни минути, от които 378 минути в първенство и 512 минути в Лига Европа; към това добавяме 10 мача и 645 минути в контролните срещи на тима.

Николай Бодуров

Капитанът на тима от миналия сезон беше в центъра на скандал с част от ръководството на тима и даде скромен принос в този сезон. В рамките на тези няколко месеца успя да направи екзотичен гастрол в Иран и да се завърне в родния си Пирин. Горчивината от така стеклите се обстоятелства е факт за всички замесени страни, продължавам да се питам как ли щеше да изглежда в партньорство съз Занев или Албентоса. Лична равносметка: 5 изиграни мача, от които 2 в първентството и 3 мача за Лига Европа; 508 изиграни минути, от които 188 минути в първенството и 320 минути за Лига Европа; към това добавяме 4 мача и 156 минути в контролни срещи.

Божидар Чорбаджийски

Започна като резерва и скоро след това бе даден под наем в Стяуа Букурещ Румъния, но и там участието му бе много спорно – играч на кръга веднъж и грешник в друг мач. Завърна се в ЦСКА, но не успя да убеди треньорите, че заслужава повторен шанс за изява. Най-вероятно след края на сезона ще потърси ново място за развитие, продължаваме да твърдим, че в това момче има достатъчно потенциал и с правилна работа на психологическо ниво може да бъде на топ българско ниво. Лична равносметка: 4 изиграни мача, от които 3 за първенството и 1 за Лига Европа; 280 изиграни минути, от които 264 минути за първенство и 16 минути за Лига Европа; към това добавяме 15 мача и 649 минути изиграни в контролните срещи.

Стойчо Атанасов

Бургазлията не показа в нито един момент от престоя си, че може да разгърне безусловно големия потенциал, който показваше, в константа. Твърде много лични грешки в играта му и твърде много неовладян темперамент му попречиха да грабне шансовете и да се бори за място на пост, който имаше крещяща нужда от още един играч. Напусна в посока Арда Кърджали, където също не успя да се наложи. Лична равносметка: 4 изиграни мача, от които 2 за първенство, 1 за купата на България и 1 за Лига Европа; 239 изиграни минути, от които 136 в първенството, едва 9 минути за купата на България и 94 минути за Лига Европа; към тях добавяме 7 мача и 524 минути в контролни срещи.

Александър Бучков

Още един талантлив младок от школата в дясната зона на защитата, който успя да тренира с първия състав, а също така и да запише няколко минути в контролна среща. Лична равносметка: 1 изигран мач и 49 минути в контролна среща.

Кристиян Атанасов

Млад защитник в лявата зона, който се справя и като ляво крило. Успя да тренира с първия състав и дори да запише минути в контролна среща. Лична равносметка: 1 изигран мач и 17 минути в контролна среща.

Християн Петров

Талантлив млад централен защитник, не успя да запише мач дори и в контролите, въпреки че тренира с първия състав и беше на пейката в един мач, но за сметка на това се пребори за първи официален договор с тима. Лична равносметка: 1 попадане в групата за контролна среща.

 

Полузащитниците:

Кристиян Малинов

Работягата в халфовата ни линия. Бърз и агресивен, понякога дори твърде, бори се за всяка топка, продължаваме да мислим, че има два бели дроба. Започна да се изявява и в националния отбор на България. За да продължи да израства, в което нямаме съмнение, трябва да поизчисти играта си, особено когато е поизморен, а и да охлади малко главата си в някои ситуации. За съжаление на феновете на ЦСКА, добрите му и постоянни изяви го вкараха в радара на добри европейски отбори и може би той ще пробва да играе в Европа, вкарвайки в касата на тима отлични средства, а и да затвърди тенденцията, че продаваме най-добре български футболисти. При всички положения при евентуално оставане – твърд титуляр, при трансфер – успех и завинаги един от нас! Лична равносметка: 39 изиграни мача (трето място за сезона) с 3 гола и 3 асистенции, от които 27 мача за първенство с 2 гола и 2 асистенции, 6 мача за купата и 6 за Лига Европа с 1 гол и 1 асистенция; 2981 изиграни минути (трето място за сезона), от които 1984 минути за първенство, 515 за купата и 482 за Лига Европа; към това добавяме 10 мача и 534 минути в контролни срещи.

Тиаго Родригеш

Португалецът завърши един противоречив сезон. Със сигурност му беше много трудно при двамата сръбски футболисти и не успяваше да намери себе си през сезона. В малкото мачове след завръщането на Белчев, може би възходът му тръгна и малко преди това, напомни защо винаги беше свързан с най-креативните идеи в нападението на армейците. Като всеки един творец има нужда от доверие много повече от всеки друг и сме сигурни, че малко футболисти в родното първенство имат толкова футбол в краката и главата си. Надяваме се да започне следващия сезон със същата нагласа, с която завърши този. Лична равносметка: 34 изиграни мача с 9 гола (трето място за сезона) и 6 асистенции (второ място за сезона), от които 24 мача с 8 гола и 4 асистенции за първенство, 5 мача за купата с 2 асистенции и 5 мача с 1 гол за Лига Европа; 2661 изиграни минути, от които 1865 за първенство, 284 за купата и 512 за Лига Европа; към това добавяме 15 мача и 795 минути с 2 гола и 2 асистенции в контролни срещи.

Рубен Пинто

След 4 сезона в червено португалецът напусна клуба. Ще остане в спомените ни, включително и през този сезон, като еталон за професионализъм и работа. Неслучайно в част от мачовете беше и капитан на отбора ни. Върши много работа в средата на терена, друг е въпросът дали в голяма част от мачовете трябва да бъде използван заедно с Малинов и то срещу отбори, които играят определено дефанзивно. В края на сезона бе използван много по-често, имайки предвид и малкото количество халфове в тима и показа обичайното си лице. Лична равносметка: 26 изиграни мача с 1 гол и 3 асистенции, от които 19 мача с 1 гол и 3 асистенции за първенство, 5 мача за купата и 2 мача за Лига Европа; 1930 изиграни минути, от които 1423 минути за първенство, 386 минути за купата и 121 минути за Лига Европа; към тях добавяме 16 мача с 2 гола и 2 асистенции и 948 изиграни минути в контролни срещи.

Жаниу Бикел

Поливалентен футболист, който успяваше да играе добре на 4-5 различни позиции. Борбен и с добро чувство за позиция, техничен и уверен, продажбата му на полусезона беше загуба за тима. Лекотата, с която отнемаше топки в средата на терена и физическото му присъствие, бяха отличително качество. Типичен черноработник. Лична равносметка: 21 изиграни мача, от които 14 за първенство, 1 за купата на България и 6 за Лига Европа; 1791 изиграни минути, от които 1166 за първенство, 92 за купата и 533 за Лига Европа; към тях добавяме 11 мача с 1 гол и 647 изиграни минути в контролни срещи.

Стефано Белтраме

Италианецът дойде и бързо се утвърди в офанзивната част на полузащитната ни линия, донякъде и заради слабата форма на Тиаго. Постепенно загуби титулярното си място, отново за сметка на португалеца, но остави прилични впечатления с бързината на мисълта си и на краката пред наказателното поле. Тепърва ще преценяваме как ще се адаптира в тима и колко по-подготвен ще го видим в кондиционно отношение. При всички положения е различен тип играч от Тиаго и може да бъде коз в тактическо отношение, ако искаме да сменим структурата на играта си срещу специфични противници. Лична равносметка: 11 изиграни мача с 2 гола и 1 асистенция, от които 7 мача с 2 гола за първенство, 4 мача с 1 асистенция за купата на България; 725 изиграни минути, от които 482 минути за първенство, 243 минути за купата на България; към тях добавяме 4 мача с 1 гол и 224 минути в контролни срещи.

Диего Фабрини

Още един италианец в халфовата ни линия, който игра в началната фаза на сезона. С безспорни технически качества, много спорни морално-волеви такива. Със сигурност безкомпромисната игра в България и липсата на равен критерий спрямо нашия тим, винаги сме били на мнение, че срещу нас се играе отвъд границата на твърдата игра с благословията на съдиите, го отказаха много рано в кариерата му. Имайки предвид как се развива кариерата му в Румъния, правилен ход на ръководството бързо да му намери друг отбор. В интерес на истината се нравеше на моменти със смяната на посоката и бързина при паса. Лична равносметка: 11 изиграни мача, от които 5 за първенство и 6 за Лига Европа; 567 изиграни минути, от които 197 за първенство и 370 за Лига Европа; към тях добавяме 5 мача с 1 гол и 266 минути в контролни срещи.

Върнан Анита

Дойде с идеята да помогне с опит и качество в средната линия и на позицията на десния бек, но игра твърде малко, за да можем да преценим доколко би се справил със задачата. В началото се бореше да навакса форма, показа някои отигравания, в които пролича талант над средното в групата, борбеност, която очаквахме и тогава, когато трябваше да направи разликата дойде пандемията и след това раздялата. Жалко! Лична равносметка: 3 изиграни мача, от които 2 за първенство и 1 за купата на България; 227 изиграни минути, от които 132 за първенство и 95 за купата на България.

Йоан Бауренски

Младокът е капитан на шампионския ни отбор до 19 години и се справя успешно като централен защитник и дефанзивен халф. След като записа няколко подготовки с първия състав се стигна и до неговия официален дебют през сезона. Надежда за добри времена, в някои от мачовете и при липсата на адекватни смени странно защо не получи малко повече време, имайки предвид и 5 позволени смени в последната фаза от сезона. Лична равносметка: 1 изигран мач в първенството и 9 изиграни минути в него; към тях добавяме 2 мача и 30 минути в контролни срещи.

Андрей Йорданов

Друг шампион до 19 години, който може да се изявява като атакуващ полузащитник, по крилата и в нападение. От него се очаква да понатрупа игрова практика, най-вероятно под наем преди реално да се превърне в опция за първия отбор. Лична равносметка: 3 мача и 27 изиграни минути в контролни срещи.

Христо Панчев

Още един от шампионите при 19 годишните, който играе в халфовата линия. И той ще поеме почти сигурно под наем преди да влезе в полезрението на първия състав. Лична равносметка: 3 мача и 28 изиграни минути в контролни срещи.

Емил Ценов

Лидер, капитан и титуляр при младежите до 19 години. Биткаджия в сърцето на терена, същата прогноза – наем и възможност за реализация след това. Лична равносметка: 2 изиграни мача и 32 минути в контролни срещи.

Даниел Иванов

Младокът минава за един от най-талантливите млади футболисти в академията, изключително професионално работещ. Успя да попадне и в групите за 2 двубоя от първенството в края на шампионата, странно защо не му бе даден шанс да дебютира, имайки предвид 5-те смени. Най-вероятно опция под наем и бързо развитие след това. Лична равносметка: 2 групи в първенството и 1 изигран мач с 5 изиграни минути в контролна среща.

Росен Петров

Вижда се, че отдолу излизат добри възможности с нов младок в центъра на терена, част от шампионския състав до 19 години. Лична равносметка: 1 група в контролна среща.

Вижте информация за крилата, нападателите и треньорите през сезона