41

ЦДНА(СОФИЯ)
Лутън Таун(ЛУТЪН)
Дата: 27 май 1956 г.
Турнир: Контролни срещи 1956
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 50 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Димитър Руменчев
Титуляри :
 • 1
  Бърнард Стритън GK
   
 • 2
  Сиймъс Дън
   
 • 3
  Бъд Ейхърн
   
 • 4
  Уоли Шенкс
   
 • 5
  Тери Кели
   
 • 6
  Джим Пембъртън
   
 • 7
  Рой Дейвис
   
 • 8
  Гордън Търнър
   
 • 9
  Рег Пиърс
   
 • 10
  Джордж Къминс
   
 • 11
  Джими Адам
   
 • 1мин

  Гол

  4. Уоли Шенкс (Лутън Таун)

 • 33мин

  Гол

  11. Крум Янев (ЦДНА)

 • 55мин

  Гол

  3. Кирил Ракаров (ЦДНА)

 • 65мин

  Гол

  11. Крум Янев (ЦДНА)

 • 75мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНА)

Петдесет хилуди души на трибуните на стадион „Васил Левски“! Английският първодивизионен футболен отбор Лутън Таун, първият английдски професионален отбор, който гостува в България, игра вчера срещу ЦДНА.
Въпреки някои неуспехи в последните години, не е помръкнала славата на английския футбол. От гостите се очаквше да покажат изключително резултатен футбол... Вместо това нападателите на ЦДНА леко преодоляваха отбраната на Лутън Таун и създаваха удобни положения за гол. Добро впечатление оставаше българския отбор с точното разиграване на топката в дълбочина, с което бързо печелеше терен. Проявиха се Гаганелов, Янев и Колев. В средата на терена сполучливо действаха Божков и Стоянов.

Срещата започна неочквано, като англичаните успяха да поведат, армейците изпуснаха няколко положения за изравняване, като при едно от тях, Дън притича и от самата голлиния отби топката с крак.

Изравнителният гол дойде в 33-тата минута, отбита топка от Шенкс бе овладяна от Янев и с хубав удар в движение бе поставено началото на по-резултатната игра на българския отбор. До края на мача ЦДНА бе господар на терена. Всички играха активно по цялото поле, като комбинациите се зараждаха още от нашата крайна отбрана.

източник частчно по публикация на вестник „Народен спорт“

ЦДНА победи „Лутън Таун“ (Англия) с 4:1

Първото гостуване у нас на английски професионален футболен отбор предизвика голям интерес сред любителите на този спорт в Столицата. Затова много преди да започне срещата между отборите на ЦДНА и „Лутън Таун“ (Англия), всички места на стадион „В. Левски“ вчера бяха заети.

Минута след започване на играта топката се озова във вратата на ЦДНА след един далечен удар на Пембъртън и с помощта на Найденов. Този гол дойде много неочаквано и стресна състезателите на ЦДНА. Те заиграха много амбициозно, показаха висока техника във владеенето на топката. Красивите и бързите им комбинации в полето на противника предизвикваха възхищение у зрителите, но все пак изравняването на резултата закъсняваше. Въпреки че отборът на нашия републикански първенец даде една от най-добрите си игри, отново се прояви постиянният недостатък - неумение да се използуват създаваните благоприятни положения за гол. А такива вчера бяха немалко. През целия мач домакините имаха явно техническо и териториално надмощие, което при по-голяма съобразителност и тактическо разнообразие би могло да бъде оползотворено с повече голове. Първото полувреме завърши при резултат 1:1. Изравнителният гол отбеляза Янев десет минути преди почивката.

Още със започването на играта във втората част армейските футболисти предприеха редица атаки и Панайотов на два пъти шутира опасно. Английският отбор не можа да издържи на устремните атаки, огъна се и премина почти изцяло в отбрана. Тяхната защитна линия, макар и в известна степен улеснена от нашите нападатели, се оказа на висота и и съумя успешно да ликвидира редица опасни моменти пред вратата си. Като цяло отборът на „Лутън Таун“ не задоволи. Разчитайки само на своята добра индивидуална техника, английските футболисти не объщат, изглежда, голямо внимание на колективността и на острия нападателен дух. Докато в центъра на игрището те играеха комбинативно добре, умело заемаха места и точно си подаваха, то в нападение те атакуваха с трима души и често се проявяваше неразбирателство между отделните състезатели. Ясно пролича, че отборът на „Лутън Таун“ е един от средните колективи в английския професионален футбол.

След отбелязването на втория гол от Ракаров в 55-та мин. състезателите на ЦДНА бяха пълни господари на терена. В останалите минути на мача те бяха все пред вратата на Стретън и макар че се поотпуснаха малко, затвърдиха своята победа с още два гола постигнати от Янев и Миланов. Хубавата и заслужена победа на ЦДНА бе аплодирана от хилядите зрители.

Б. Янков

предоставил Тодор Гърбатов

Видео