32

ЦДНА

(София)

Ударник

(София)
Дата: 4 март 1956 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1956 (1-ви кръг)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 30 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: П. Джонев
Титуляри :
 • 1
  Йосифов
   
 • 2
  Г. Василев
   
 • 3
  Атанасов
   
 • 4
  Горанов
   
 • 5
  Патев
   
 • 6
  Алиев
   
 • 7
  Кожухаров
   
 • 8
  Янчовски
   
 • 9
  Ташков
   
 • 10
  Игнатов
   
 • 11
  Гугалов
   
 • 6мин

  Гол

  9. Ташков (Ударник)

 • 44мин

  Гол

  7. Кожухаров (Ударник)

 • 55мин

  Гол

  8. Стефан Т. Стефанов (ЦДНА)

 • 62мин

  Гол

  8. Стефан Т. Стефанов (ЦДНА) асистенция - Панайот Панайотов

 • 76мин

  Гол

  9. Панайот Панайотов (ЦДНА)

Състезателите на Ударник се свързват по-добре. В 3-та минута те печелят ъглов удар, който остава неизползуван. В 6-та минута Ударник повежда резултата. Г. Василев подава на Янчовски, последният прехвърля наляво. Гугалов играе с глава и намира Игнатов, който пък веднага бие силно. Топката среща напречната греда и притичалият Ташков открива резултата.

След гола Ударник успокоява играта си. Играчите му действуват с голям устрем и амбиция (борбата за първа топка у тях е на преден план). В противоположност на това в отбора на армейците има смущение. Техните подавания са неточни. Състезателите обикновено чакат топката, а не стартират към нея, увличат се в къси подавания, които поради сърцатата игра на защитата на Ударник остават безплодни. Успешна комбинация отляво между Ташков и Гугаловв последния момент с мъка е отбита от Манолов.

Следват минути на ЦДНА. Ракаров праща с дълъг удар топката към Янев, след което нейният път е: Колев - Панайотов - Янев. Последният обаче изчаква и дава възможност на Атанасов да ликвидира опасността. Защитата на Ударник е малко смутена. Нападателите поддържат тясна връзка с нея. Янчовски, Игнатов и Гугалов се връщат дълбоко назад, на помощ.

Скоро смущението е преодоляно. Ударник отново успокоява играта си, подаванията са точни, а нападенията бързи и смислени. Играта за дълго се задържа в половината на ЦДНА. Ракаров и Енишейнов показват несигурност. За сметка на това обаче Манолов се бори пожертвувателно и точно. В 38-та минута далечен удар на Колев накарва привържениците на Ударник да изтръпнат, но... топката прелетява над самата напречна греда. После Божков бие, но също над гредата. Бърза атака на Ударник завършва с удар на Янчовски на около един метър от страничната греда. В 44-та минута - изненадващо нападение на трудослужащите. Енишейнов е изпуснал из под око Кожухаров. Последният получава топката, напредва сам и от около 12 метра покачва резултата на 2:0.

Поставяме на везните първите 45 минуги: състезателите на Ударник се бориха за всяка първа топка, служиха си с дълги подания, нападенията си провеждаха на широк фронт, бързо и устремно. Спокойствието им позволяваше да обработват топката по-сигурно. Армейците не съумяха да преодосеят смущението си през цялото: първо полувреме. Употребяваха предимно къси подавания, които в повечето случаи бяха неточни.

С подновяването на играта картината на терена коренно се промени. Отборът на ЦДНА заигра бойко, състезателите се раздвижиха, бореха се за топката. Подаванията станаха по-точни, атаките по-устремни. Армейците уставовиха надмощие. Защитата на армейците здраво бе стъпила на краката си. Топките се адресираха точно на нападателите. В 55-та минута Стефанов майсторски се освободи от Атанасов и с отмерен, нисък удар намали резултата на 2:1

В 62-та минута — атака на ЦДНА. Колев подаде на Панайотов, после Стефанов получи топката. Той бе сам, напредна и от около 30 метра с отличен удар изравни резултата — 2:2. Играта бе бърза. Гугалов и Кожухаров създадоха няколко опасности пред вратата на ЦДНА, но защитата сигурно чистеше. В 69-та минута Колев подаде от дълбочина, Стефанов умело се вряза, но Йосифов с рискован плонж спаси. Нападение на Ударник завърши с точен удар на Игнатов. В 76-та минута — прекрасна комбинация между Стефанов и Колев. Лявата свръзка на ЦДНА умело се освободи от Горанов и от мястото на дясното крило центрира. Йосифов отби, но лошо и притичалият Панайотов с глава покачи на 3:2 за ЦДНА. Надмощието на армейците продължи докрая.

Във второто полувреме футболистите на ЦДНА преодоляха смущението си. Нападенията си провеждаха с дълги подавания и на широк фронт. Нападателите правеха бързи и целенасочени смени на местата си. Защитата показа сигурна игра. Отборът на Ударник във второто полувреме се представи лошо. След първия гол на ЦДНА, той загуби. изглежда вяра в победата си, заигра объркано. В последните 35 минута в отбора се почувствува умора. Това, както и някои фатални грешки на вратаря Йосифов, до голяма степен улесни победата на ЦДНА.

Добри прояви имаха: от ЦДНА — Манолов, Божков, Стефанов н Колев (във второто полувреме); от Ударник — Гугалов, Г. Василев, Кожухаров и Ташков (в първото полувреме).

източник вестник „Народен спорт“

Галерия