31

ЦСКА „Ч. знаме“

(София)

Олимпиакос

(Пирея)
Дата: 28 септември 1966 г.
Турнир: Купа на европейските шампиони 1966/67 (1/16 финал — първа среща)
Стадион: Народна армия, София
Посещаемост: 20 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Стоян Орманджиев
Съдия: Паул Шилер
Титуляри :
 • 1
  Авгитидис
   
 • 2
  Плесас
   
 • 3
  Цантероглу
   
 • 4
  Аганян
   
 • 5
  Гюцос
   
 • 6
  Полихрониу
   
 • 7
  Павлидис
   
 • 8
  Василиу
   
 • 9
  Папазоглу
   
 • 10
  Сидерис
   
 • 11
  Ботинос
   
 • 30мин

  Гол

  9. Папазоглу (Олимпиакос)

 • 64мин

  Гол

  6. Димитър Пенев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Аспарух Никодимов

 • 71мин

  Гол

  2. Иван Василев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Никола Цанев

 • 90мин

  Гол

  8. Никола Цанев (ЦСКА „Ч. знаме“) асистенция - Аспарух Никодимов

Трудно! И все пак 3:1...

ЦСКА „ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ“ – „ОЛИМПИАКОС“ 3:1 (0:1). Стадино „Народна армия“, около 20 000 зрители.отличен терен, прекрасно време. Голмайстори: Папазоглу  (30-а мин.) за гостите, Пенев, Василев и Цанев – за домакините. Добро съдийство, без зачитане на авантажите, на Шилер и помощници Зембш и Буцек (Австрия).

И без това с понижен тонус, футболистите на ЦСКА „Червено знаме“ започнаха вчерашния двубой без двама от основните си състезатели Якимов и Станков... Може би точно това понижи самочувствието на българските шампиони и цели 45 минути старомодния футбол на гръцкия първенец допълнен с много борбеност, сила в двубоите и сравнително добра бързина, доминираше над далеч по-съвременните коцепции в играта на българския състав, чиито играчи обаче допуснаха много технически грешки...

Футболистите на „Олимпиакос“ демонстрираха игра, подчинена на изискванията на отминал период, на „закона“ „Бий и бягай“. Обградили с плътна стена своята врата, те бяха оставили напред само „тараните“ Папазоглу и Сидерис. Гръцките шампиони се стремяха (като правило!) да изпращат топката колкото може по-далеч от своята врата. И когато двамата централни нападатели не бяха в засада, те успяваха да затруднят българските защитници. Колкото и странно да бе, след многобройните атаки на червенознаменци, които задържаха топката почти постоянно в половината на гостите, „Олимпиакос“ успя да открие резултата – след бързо слизане Папазоглу надигра Василев и ниският му, отмерен удар изненада Филипов.

Червенознаменци реагираха бавно. Минаха цели десет минути след гола, когато Цанев стреля опасно и веднага след това – при разбъркване – Райков имаше всички условия да изравни. Но реакцията, подсказана в последните минути преди почивката се изрази като истинска буря след подновяването на играта. Червенознаменци по-рядко се стремяха да задържат топката и изявяват личните си качества, а смяната на местата между Пенев и Атанасов изведнъж донесе повече острота на нападенията на домакините. Именно Пенев успя да изравни и да даде с гола си тон за непрекъсната обсада на вратата на Авгитидис. „Олимпиакос“ не можа да реагира на гола. По-точно не можеше... Защото по-модерната игра на българите, независимо от всички слабости, започна да си казва думата. Наистина на домакините бе трудно да пробият една неимоверно сгъстена защита, чиято твърдост неведнъж надмина приетите граници. И все пак неминуемото дойде, когато бе малко очаквано: с параболичен удар защитникът Василев направи вратаря на гостите безпомощен – 2:1.

...Неведнъж гостите се стремяха времето да тече, без да се играе. Съдията Шилер не отмина това. И – след като своевременно предупреди! – продължи играта. Именно в тези секунди Цанев успя, да накаже гостите за умишленото бавене. С чудесен гол той успя да се реабилитира за неуспешната си стрелба преди това.

Победата с 3:1 безспорно е сравнително солиден аванс пред реванша на терена на „Олимпиакос“. Но в никакъв случай – успокоителен. Защото гостите показаха, че на свой терен ще бъдат особено опасни... Българските шампиони обаче имат всички възможности да продължат борбата, ако покажат истинската си стойност, ако подходят към срещата със законното самочувствие на по-силен отбор!

Митьо Ексеров

Предоставил Тодор Гърбатов

 

ПЪРВИЯТ ДВУБОЙ Е СПЕЧЕЛЕН

ЦСКА – „Олимпиакос“ 3:1 (0:1)

Стадион „Народна армия“ – терен отличен. Публика около 30 000 зрители.

Съдии: ШИЛЕР, БУЦЕК, ЗЕМБЕШ (и тримата от Австрия)

Ъглови удари: 11:2 за ЦСКА

Наказателни удари (за груба игра) 3 против ЦСКА и 8 срешу „Олимпиакос“.

Вчера в Столицата шампионите по футбол на България и Гърция застанаха един срещу друг в първата 1/16 финална среща за купата на европейските шампиони. Двете полувремена на мача протекоха при интересна, драматична игра. Армейците започнаха със спокойно, дори бавно темпо. Те позволяваха на противника си да разиграва по-добре топката, губеха в единоборствата. Неточните и в повечето случаи погрешни пасове изобилствуваха. Напред се търсеше предимно Цанев, който беше добре пазен и не успяваше да се измъкне от опеката на бранителите. Едва в 9-та минута той отправи първия удар към вратаря на гостите, който изби умело в ъглов удар. Такава бе картината на играта през цялата първа част, като само на моменти имаше проблясъци от по-целенасочени действия. В слаба светлина през първите 45-минути се представиха Никодимов, Цанев, Гаганелов и вратарят Филипов.

Този начин на игра позволи на гръцките шампиони да наложат свой стил. С добро техническо владеене на топката с набези по крилата те намираха пролуки в отбраната на ЦСКА и само неточният завършек на акциите ги лиши от нещо повече.

През второто полувреме зрителите бяха свидетели на съвсем друга картина. Темпото сега се диктуваше от българските футболисти. Още със старта те свиха обръч около вратата на „Олимпиакос“ и повече от 35 минути го държаха в шах. Видяхме ЦСКА такъв, какъвто трябва да го виждаме винаги – с висок боен дух, обстрелващ вратата на противника от всяко положение. Неуморимият и безстрашен Колев бе навсякъде. Пенев сякаш се преобрази и майсторски организираше атака след атака. Никодимов щурмуваше с по-голяма енергия. Настъпваха Василев, Маринчев, Гаганелов (но без да забравят тила!). И за разлика от друг път атаките следваха ту по фланговете, ту откъм центъра. Младият Атанасов зае обичайното за него място като втори централен защитник.

Тази тактическа схема внесе несигурност в противниковия лагер. Гърците се отдръпнаха в отбрана и започнаха да се защитават с всички средства – бавене, симулиране, грубости. Но това не им помогна. От многото създадени положения нашите състезатели реализираха три гола и решиха първия мач в своя полза.

Головете паднаха така: В 30-та минута Василев и Пенев допуснаха груба грешка и останалият свободен Папазоглу (10) от около 20 метра би ниско по земята. Филипов реагира късно и студен душ обля и състезателите на ЦСКА, и цялата българска публика (трябва да се отбележи, че на стадиона бяха заели места и над 1 000 гости от Гърция). В 62-та минута Колев вдигна топка, бита от ъглов удар, Никодимов с глава подаде към врязалия се напред Пенев и той също с глава прехвърли както няколко защитници, така и вратаря на „Олимпиакос“. Топката спря в мрежата – 1:1. След една комбинация от дясно в 71-та минута между Зафиров, Цанев, Василев, бранителят на ЦСКА Василев с техничен удар насочи топката под напречната греда – 2:1. Последният гол дойде след едно петминутно затишие преди края. Колев овладя топката в центъра, вдигна я на отлично пласиралия се Никодимов, който от своя страна я провря към Цанев. Последва един рядко красив неспасяем удар по земята и под зашеметения вратар на гръцкия отбор тя се намери в мрежата. Това бе и краят на мача.

ДОСТАТЪЧЕН ЛИ Е АВАНСЪТ ОТ 2 ГОЛА?

И така първият двубой е спечелен. Авансът е два гола. Дали ще бъдат достатъчни за нашия шампион, ще се разбере на 5 октовмри в Атина. Но за тези, които наблюдаваха вчерашната среща, е ясно, че армейският отбор може да се мобилизира и да направи всичко, за да се представи така, както желаят неговите хиляди превържаници, всички любители на българския футбол. Защото , когато се воюва с висок боен дух, себеотрицание и воля, черти, присъщи на българския народ, успехът е неминуем. Нека пожелаем на нашите футболисти да бъдат бойци и на 5 октомври така, както ги видяхме през второто полувреме на вчерашния мач.

СЪДИЙСТВОТО

Да отдадем заслуженото на австрийския съдия Шилер и неговите помощници. Респектиращо и вещо ръководство, показано в твърде напрегнати моменти. И затова бе учудващо държанието на гръцките състезатели в края на срещата спрямо един съдийски състав, който бе на висота.

МИСЛИ СЛЕД МАЧА

Господин Шилер бе любезен да сподели своите впечатления:

Играта особено на гръцкия отбор бе посредствена. През първото полувреме на терена не личеше, че се играе футболна среща за купата на европейските шампиони. Домакините бяха безспорно по-добрият отбор. Напълно заслужиха победата. Общо взето, играта бе коректна, като по-твърдият отбор бе този на „Олимпиакос“. Съвсем неоснователно капитанът на гръцкия екип протестира след завършването на срещата за даденото от мен продължение на редовното време. Третият гол бе отбелязан в 90-та минута. Преди това аз изрично предупредих гръцките състезатели, че ще продължа играта с 3 минути, - 1 минута за симулиране и 2 минути за бавене на топката. Доволен съм от обективното държание на публиката.

Полковник АТАНАС АТАНАСОВ

Предоставил Тодор Гърбатов

 

ЦСКА „ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ“ – „ОЛИМПИАКОС“ (Пирея) 3:1

Пъстра бе публиката вчера на стадион „Народна армия“ в столицата, която наблюдава футболната среща за купата на европейските шампиони между първенците на Гърция и България – „Олимпиакос“ (Пирея) и ЦСКА „Червено знаме“. Наред с хилядите превърженици на нашия армейски отбор на трибуните бяха и внушителни групи от Гърция, дошли специално за мача.

На футболния съдия Шилер с помощници Буцек и Земпш (и тримата от Австрия) двата отбора се представиха в следните състави: „Олимпиакос“ – Фронимидис, Плесас, Зантероглу, Павлидис, Полихрониу, Аганян, Василиу, Сидерис, Юцос, Папаноглу и Ботинос. ЦСКА „Червено знаме“ – Филипов, Василев, Гаганелов, Маринчев, Атанасов, Пенев, Зафиров, Цанев, Никодимов, Райков и Колев.

Мнозина от зрителите бяха песемисти относно изхода от срещата, тъй като нашият шампион е все още в слаба спортна форма. Вчера той се яви на терена и без Якимов и Станков. От друга страна, „Олимпиакос“ дойде в София със завиден актив и с явно изразено намерение да победи. Въпреки това армейците имаха териториално надмощие през цялото време, но до почивката те проявиха традиционните си слабости – прекалено обработване на топката, закъснение в изпълнение на завършващи удари, сбиване играта в центъра, където Цанев най-често отсъствуваше, тъй като бе ... конструктор. Такава задача изпълняваше и Райков, а Колев и Зафиров често се връщаха назад, за да поемат топката от дълбочина. Явно, че при такава физиономия на играта не можеше да има масиран натиск към вратата на Фронимидис. Малкото голови положения бяха проиграни поради неточна стрелба на Цанев и непроявен рефлекс и закъснение от Колев и Райков. Гостите, разбира се, не пропускаха да се възползват от възможностите за контраатаки. След неуспешно блокиране от нашата защита и неудачна намеса на Филипов в 31-та минута те откриха резултата чрез гол, отбелязан от Папаноглу.

След почивката ЦСКА „Червено знаме“ се представи коренно преобразен. Най-младият състезател Атанасов се върна назад за втори централен защитник, а Пенев се включи в нападението. Сега почти всички армейски футболисти станаха нападатели. Никодимов изцяло премина напред, прояви добра съгласуваност с Колев и след изпълнение на два последователни ъглови удара в 65-та минута насочи с глава топката към гръцката врата, а Пенев също с глава я довкара в мрежата. Въодушевени от изравняването, армейците атакуваха непрестанно и често бяха спирани с нарушения от футболистите на „Олимпиакос“. Това бе вече в типичния за тях стил, който не един път им е носил успехи. Колев се отскубваше и пробиваше по крилото, Цанев бе на своя пост. Но гол отбеляза защитникът Василев, който в 71-та минута посрещна във въздуха отбитата топка и я прати в мрежата – 2:1 за ЦСКА „Червено знаме“. В последните минути на срещата пред вратата на „Олимпиакос“ „вреше“. Това донесе още един гол, отбелязан от Цанев, който с това донякъде се реваншира за неоправданите напълно надежди, които му се възлагат.

Резултатът от 3:1 не бива да успокоява. Противникът не бе много силен, но нашите футболисти играха незадоволително, особено до почивката. За втория мач на 5 октомври в Гърция следва да се направят необходимите изводи. С подобрен състав и по-гъвкава тактическа постройка на играта. ЦСКА „Червено знаме“ би могъл да излезе с успех от двубоя с „Олимпиакос“.

Хр. ДИЛОВ

Предоставил Тодор Гърбатов

За купата на европейските шампиони

3:1 ЧЕРВЕНОЗНАМЕНЦИ СЕ ВДИГАТ НА ЩУРМ

В труден период за нашия шампион дойде този мач: нещастия в личния живот на някои играчи, отсъствие на Якимов поради контузия, неравна, неизразителна игра, която го задържа на дъното на таблицата в „А“ РФГ...

И ето, че се изправи срещу „Олимпиакос“ – гръцки шампион. Започна нервно, нестройно, неточно. Гърците приложиха една твърда преса против нашите нападатели, изпреварваха ги за топката, не им даваха да развият акциите си. В тази обстановка особено зле се почувствува Райков. Той трябваше да извърши някаква конструктивна работа, но не намираше мярката нито в задържането на топката, нито в паса.

Не може да се каже, че в тия моменти гърците имаха някакво преимущество. Техният начин на безразборно чистене бе далеч от едно планомерно развитие на играта. Все пак някоя топка долиташе отдалеко до двамата гръцки играчи на предна позиция – високият Папазоглу и набития, масивен Сидерис, които добре маневрираха. На два пъти Папазоглу бе изведен в коридор към българската врата: в 4 мин. той прибърза с удар от далече и това не бе опасно; в 31 мин. обаче от около 20 метра би по земята и Филипов не можа да спре топката – 0:1...

Така мачът, който и с игра бе започнат зле, вървеше зле и по резултат...

Започна второто полувреме – ЦСКА „Ч. знаме“ тръгна на щурм. Не, това 0:1 трябваше да бъде заличено! Атанасов остана назад в средата на защитата, Гаганелов се изнесе пред него и заработи в средата на терена, а Пенев стана истински нападател. Големият развой на играта и стремежът към резултат изтикаха на предна позиция Никодимов. И вече центрирането на високите топки не бе безсмислено и безрезултатно както преди – Никодимов скачаше добре и ги насочваше там, където трябва. Така стана и първият гол: изсипана топка бе насочена с глава от Никодимов към Пенев и той, също с глава, я забоде в мрежата – 1:1. Да отидем още напред и да кажем, че и за последния гол важна бе пак намесата на Никодимов, който се пребори за една топка с Плесас и успя с глава да прехвърли на Цанев, който в движение я засече по великолепен начин...

Изравнителният гол въодушеви нашите футболисти. Те напипаха и правилния начин да надиграят противника: като действуват внимателно съсредоточено и точно с топката, за да наложат своето техническо превъзходство като се движат повече и се откриват. Разбира се, в своята настойчивост да стигнат по-скоро до противниковата врата и да нанесат удар не винаги бяха точни, някои удобни позиции не бяха използувани поради прибързване или нервност. Но гърците бяха хванати като в клещи, те се оттеглиха в глуха защита, а тяхната отбойна игра бе тяхната трагедия, защото почти всяка топка тръгваше обратно към вратата на „Олимпиакос“. Василев използува един момент в 71 мин., когато при меле пред гръцката врата, топката бе отбита, овладя я и със скок във въздуха и „ножица“ от около 17 м прехвърли купа от играчи и улучи ъгъла на вратата – 2:1. Хубав гол!

Щурмът на българите продължи още десетина минути, но с много пропуски и без резултат. После настъпи успокоение, едно балансиране на играта. Изглеждаше, че вече няма сили нито в единия, нито в другия отбор за нещо по-съществено. И чак в края акция на Никодимов и Цанев доведе до 3:1 за ЦСКА „Ч. знаме“.

3:1 – това не е малко, като се има предвид „неприятното“ развитие на резултата в началото и състоянието на ЦСКА „Ч. знаме“ в момента. То е повече резултат на проявен дух и настойчивост, отколкото на постоянна, добре организирана игра. И все пак той е заслужен, защото българският отбор бе по-добрият. Разбира се, в Атина нашият тим ще има трудна задача срещу този твърд и амбициозен противник. Но разликата от два гола трябва да го насърчи да бъде с добро самочувствие, да се бори с умение, за да изрази крайно превъзходство над гръцкия шампион.

Ал. Ясников

Предоставил В. Янкулов