Есенен полусезон 2022/23

По традиция ви предоставяме пълната статистика на любимия отбор през есенния полусезон, индивидуалната статистика на всеки един играч с по няколко думи за него. Най-накрая успяхме да завършим полусезон без треньорска смяна, което само по себе си е постижение.

В игрови план минахме през върхове и спадове, показахме характер в една част от двубоите, променихме схемата на игра. В Европа отстранихме след изненадващо тежка борба два съперника и загубихме след победа и загуба от много силен противник. В първенството също играхме с променлив успех, но ще отличим неприятната в игрови план загуба от вечния съперник, незаслужна такава от Лудогорец, както заради показаното на терена, така и заради утвърдилите се през годините съдийски решения в наш ущърб, но записахме и изключителна серия от победи при тежки гостувания, като всичко това ни отреди първо място във временното класиране. За купата на България отстранихме два противника, но твърде, твърде трудно на фона на имената на съперниците. Паралелно с това трябва да отбележим продължаващата надежда за изграждане на нов модерен стадион в Борисовата градина, ред позитивни инициативи – официален магазин, армейски следобеди и т.н., но и продължаващ бойкот на Сектор Г, с мотив - политиката на ръководството. Като цяло полусезон – мечта за всеки спортен журналист в България, имайки предвид, че всяко заглавие в червено е най-четената новина през деня. Надяваме се новата година и оставащите мачове да донесат един позабравено силен полусезон за армейците и началото на изграждането на нов червен дом в Борисовата градина!

В първенството изиграхме 18 мача с 14 победи, 2 равни и 2 загуби, голова разлика 34 вкарани и 9 допуснати гола. За загубите вече написахме, иска ни се да видим веднъж ВАР и съдии да си свършат истински работата в Разград, а за победите – силна серия от победи на чужд терен – две в Пловдив, по една във Враца, Кърджали и Варна, които направиха тима есенен първенец.

Първа професионална лига 2022/23

В статистиката ни за купата на България ще видите една победа и едно равенство, всъщност победихме след изпълнение на дузпи и в този равен мач, но тази трудна победа срещу отбор от Трета лига на България, трябва да ни послужи за сериозни изводи през подготовката и да катализира в положителен смисъл енергията на футболистите, бяхме на крачка от чутовна издънка. Голова разлика 3:2, ако прибавим изпълненията на дузпи – 10:8.

Купа на България 2022/23

Изиграхме 6 мача в Лигата на конференциите като записахме 3 победи, 1 равен и 2 загуби със 7 вкарани и 3 допуснати гола. Ще отличим победата над Базел Швейцария, където с ВАР щяхме да победим поне с 2:0, а това щеше да ни даде още повече шансове за продължаване напред в групите; след неприятна загуба от ирландците, изковахме добра победа при гостуването в Дъблин.

Лига на конференциите 2022/23

Общо в официални мачове изиграхме 26 мача, 18 победи, 4 равенства и 4 загуби, а головата ни разлика е 44 на 14.

ЦСКА през сезон 2022/23

Към това добавихме 8 изиграни контролни срещи с 5 победи и 3 загуби и голова разлика 21:14, което закръгля статистиката ни за сезона на 34 изиграни мача, 23 победи, 4 равенства и 7 загуби с голова разлика 65:28.

Контролни срещи 2022/23

Вратарите:

Густаво Бусато – 22 изиграни мача (16 мача за първенство, 6 мача за Лига на конференциите); 2147 изиграни минути (1561 минути за първенство, 586 за Лига на конференциите); 14 чисти мрежи (10 за първенство и 4 за Лига на конференциите); 3 жълти картона (2 за първенство и 1 за Лига на конференциите); 5 изиграни мача в контролни срещи с 267 изиграни минути.

Бразилецът е като качествените вина, всеки следващ негов сезон е по-силен от предишните. Работата му в червения гранд го превърна в един от най-постоянните вратари в първенството, а има определени компоненти, в които може би е безспорен номер едно. Като такъв ще разгледаме играта му един на един при откъснал се нападател, ситуации, в които спаси отбора си неведнъж. Отличен рефлекс, следи играта много внимателно. Контролира отлично наказателното си поле. Подобри много играта си с крака, въпреки, че понякога в стремежа си да не загуби топкатата е склонен да я изчисти в тъч. Остава по-пасивен при центрирания. Отличната му работа не остава скрита и се заговори, че тим от родината му иска да го закупи.

Димитър Евтимов4 изиграни мача (2 за първенство и 2 за купата на България); 430 изиграни минути (195 минути за първенство, 235 минути за купата на България); 1 чиста мрежа за първенство; 6 изиграни мача в контролни срещи с 360 изиграни минути.

Започна третия сезон на Митко при армейците, във всеки един от тях бе използван като втора опция под рамката на вратата. И през този полусезон започваше в мачовете за купата на България, които не бяха двата най-добри мача за червените, но персонална вина не можем да търсим в неговите изяви, нещо повече спаси решителната дузпа за победата над Гигант Съединение. Няма как да не забележим едно желание да се докаже във всеки мач, което води до малко напрежение в повече, но като цяло винаги е надеждна смяна. И тук играта с крака ни се струва най-слабото звено в играта му.

Алекс Божев4 влизания в групите за Лига на конференциите; 2 изиграни мача в контролни срещи с 181 изиграни минути.

На крехката си възраст започна трети сезон в орбитата на първия състав на ЦСКА като все още чака официалния си дебют. За сметка на това записа два мача в контроли и 9 мача с 845 минути с 1 жълт картон за втория състав на армейците, където щеше да играе много повече, ако не беше и контузията, която го сполетя. В личен план участва и на Европейското първенство до 17 години в Израел като игра в 3 мача. Нямаме съмнение, че всички в клуба виждат в него чудесна инвестиция за вратарския пост в клуба.

Защитниците:

Тибо Вион – 25 изиграни мача (18 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 6 мача за Лига на конференциите); 1846 изиграни минути (1321 минути за първенство, 97 минути за купата на България, 428 минути за Лига на конференциите); 7 асистенции (6 асистенции за първенство, 1 за Лига на конференциите); 7 жълти картона (5 картона за първенство, 2 за Лига на конференциите); 7 изиграни мача в контролни срещи с 458 изиграни минути, 1 гол и 1 асистенция в контролни срещи.

Французинът е универсалният боец на ЦСКА. През този сезон игра като бек и уинг – бек както отдясно, така и отляво, в повечето мачове беше използван в средата на терена като дефанзивен халф, но в една среща бе и атакуващият ни полузащитник. Поради способността си да играе на всяка позиция, а и непримиримост и борбеност, записа рекордните за полусезона мачове, не е играл само в една среща в официалните и една среща в контролните такива. Един от лидерите по минути, абсолютен първенец по асистенции (голяма част идват от факта, че е и щатен изпълнител на корнери и пряк свободни удари), но и на второ място по жълти картони. Всичко това бе наградено с признателност от фенове и подписан нов двугодишен договор с клуба. Огромно сърце и енергия.

Иван Турицов – 21 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1843 изиграни минути (1217 минути за първенство, 138 минути за купата на България, 488 минути за Лига на конференциите); 3 вкарани гола (2 гола за първенство, 1 гол за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 1 асистенция за първенство; 5 жълти картона (3 картона за първенство, 2 за Лига на конференциите); 1 червен картон за първенство; 3 изиграни мача със 181 изиграни минути в контролни срещи.

Един от лидерите на тима, втори капитан. Натрупа доста самочувствие, утвърди се в националния състав на България. Играе с много плам и желание, опитва се да покрива огромен периметър на титулярната си позиция като десен бек, понякога това се отразява с малко повече картони от необходимото. След смяната на схемата на игра, записа няколко мача като дясно поставен централен защитник в схемата с трима в защита, но и десен уинг – бек, смятаме, че първата позиция му пасна като дялан камък. Заговори се за сериозен интерес от чужбина, но се надяваме да има още доста мачове в червения клуб преди да пробие в странство.

Юрген Матей 20 изиграни мача (14 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 1961 изиграни минути (1337 минути за първенство, 138 за купата на България, 486 за Лига на конференциите); 1 гол за Лига на конференциите; 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 3 асистенции за първенство; 7 жълти картона (4 картона за първенство, 1 за купата на България, 2 за Лига на конференциите); 3 изиграни мача със 158 изиграни минути в контролни срещи.

Капитанът на армейците започна сезона като дясностоящ централен защитник в схема с четирима в защита, след което се представи отлично и като централно или дясностоящ в схема с трима. Покрива много от грешките на другите в защита с отличното си позициониране. Стабилен в играта с глава както в защита, така и в нападение. Премина през няколко физически неразположения през полусезона, които се отразиха малко на кондиционната му форма. При Саша Илич се разчита по-малко на диагоналните му извеждащи пасове, но въпреки това участва прецизно в изнасянето на топката. И при него се заговори за интерес от отбори в нидерландското първенство. Един от най-класните ни футболисти и лидер в съблекалнята, рекордьор по изиграни минути през полусезона.

Християн Петров – 19 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 за купата на България, 3 за Лига на конференциите); 1809 изиграни минути (1415 минути в първенство, 97 минути за купата на България, 297 за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за Лига на конференциите); 5 изиграни мача с 316 изиграни минути в контролни срещи.

Големият пробив в първия състав на армейците носи името на този млад защитник. След като успя да дебютира през миналия сезон, през този сръбският специалист му предостави голям шанс и младокът го сграбчи уверено. Използван като лявостоящ централен защитник както в схема с четирима в защита, така и в тази с трима в защита. Последното обаче е сякаш позицията, в която се справя изключително добре. Играе много чисто и прецизно,позиционира добре, чете играта с интелект. Игрите му донесоха място в групата на националния отбор на България през септември и ноември, но не успя да запише официален дебют. Светъл лъч червена надежда, надяваме се повече млади футболисти да вървят по неговите стъпки.

Брадли де Нойер – 17 изиграни мача (12 мача за първенство, 1 за купата на България, 4 за Лига на конференциите); 1532 изиграни минути (1095 минути за първенство, 97 за купата на България, 340 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 асистенция за първенство; 6 жълти картона за първенство; 2 червени картона (1 картон за първенство, 1 за Лига на конференциите); 4 изиграни мача с 211 изиграни минути в контролни срещи.

Нидерландецът игра както като ляв бек, така и като ляв уинг – бек. Изигра няколко отлични мача, както и някои, в които не беше на най-добро ниво. Вкара един феноменален гол носещ победа, но и в защита и в нападение може да даде много повече. Все пак това е неговият първи полусезон и ще имаме много повече претенции в следващите му такива. Изкара няколко лесни жълти и червени картони (цели два), със сигурност там трябва да се научи да не се поддава толкова лесно на провокации.

Мено Кох – 16 изиграни мача (9 мача за първенство, 2 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1168 изиграни минути (520 минути за първенство, 160 за купата на България, 488 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 1 асистенция за Лига на конференциите; 4 жълти картона (2 картона за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 3 изиграни мача с 202 изиграни минути, 1 асистенция и 1 жълт картон в контролни срещи.

Пореден сезон, в който бе преследван от контузии. Стартира като централен защитник в схема с четирима, след което игра и като дясностоящ централен защитник в схема с трима в защита. Второто със сигурност не е неговата позиция. Няма нужната бързина и това води до грешки и картони. Много по-уверен и сигурен е в първия вариант и или в сърцето на отбраната. Силна игра с глава както в защита, така и в нападение. Подава добре, може би му трябва да изкара малко време без да мисли за контузии.

Енес Махмутович8 изиграни мача (6 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за Лига на конференциите); 618 изиграни минути (443 минути за първенство, 75 за купата на България, 100 минути за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство; 1 за Лига на конференциите); 4 изиграни мача със 168 изиграни минути в контролни срещи.

Националът на Люксембург дойде през миналия сезон и не можеше да запише минути тогава. В началото на този полусезон получи няколко шанса като централен защитник и по-скоро разочарова. След това имаше епизодични появявания в тима, но в периода ноември – декември изигра три мача като дясностоящ централен защитник в схема с трима в защита и се справи доста по-добре. Носят се слухове за раздяла с него в паузата на първенството.

Асен Дончев – 8 изиграни мача (6 мача за първенство, 2 за Лига на конференциите); 389 изиграни минути (259 минути за първенство, 130 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 жълт картон за първенство; 6 изиграни мача с 295 изиграни минути и 1 асистенция в контролни срещи.

Още един младок, който получи шанс от Саша Илич и се справи отлично в началото на сезона. Бе използван главно като смяна на десния бек, но в един мач го видяхме и по крилото. Реализира и дебютен гол, който донесе победата срещу Черно море Варна. Много борбен, влиза с хъс и се раздава през всичките минути. За нещастие се контузи и през втората част на сезона се лекува, надяваме се на завръщане със същото желание и удвоени сили.

Галин Минков – 5 изиграни мача (3 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 351 изиграни минути (167 минути за първенство, 138 за купата на България, 46 за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за купата на България); 9 изиграни мача с 530 изиграни минути и 1 жълт картон.

Завърна се в ЦСКА в началото на сезона и успя да дебютира. Бе използван малко в официални мачове като ляв бек или ляв уинг – бек, поигра доста повече в контроли. Не блести, но и не позволява да бъде надиграван лесно. Заговори се за раздяла още през зимата.

Александър Бучков – 2 изиграни мача за купата на България; 64 изиграни минути за купата на България; 2 изиграни мача със 127 изиграни минути в контролни срещи.

Практически целия полусезон се възстановяваше от тежка контузия. Успя да запише малко минути в двата мача за купата на България като десен уинг-бек и се представи по познатия си начин – много тичане и борба. Добави 2 мача със 186 минути за втория състав на червените, но и там след контузията и в подготовка за повече игрово време през новия полусезон.

Росен Маринов – 1 изигран мач за купата на България; 35 изиграни минути за купата на България; 3 изиграни мача с 224 изиграни минути в контролни срещи.

През втория сезон, в който гравитираше около първия състав, успя да направи дебют в онзи късащ нервите мач за купата на България срещу Гигант Съединение. Игра малко и в контролите, изключителен талант с отлични физически качества, трябва да израства и да сграбчи шанса, който ще получи. Игра много повече за втория тим на армейците – 12 изиграни мача с 1116 изиграни минути, 1 асистенция и 3 жълти картона. Стълб в защитата на тима на Стамен Белчев.

Митко Митков – 1 влизане в група в контролни срещи.

Голямото чакане за този футболист продължава. След като бе преценено, че пътят му трябва да мине през наем в Берое Стара Загора изигра 4 мача там, след което се контузи тежко. Все още съдбата му за новия полусезон е неясна, продължаваме да му желаем най-вече здраве и ясна глава, за да покаже иначе безспорния си талант.

Полузащитниците:

Станислав Шопов – 24 изиграни мача (17 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 1486 изиграни минути (1091 минути за първенство, 121 за купата на България, 274 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 2 асистенции за първенство; 3 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 6 изиграни мача с 348 изиграни минути, 1 гол и 2 асистенции в контролни срещи.

Самият факт, че заема второ място по изиграни мачове за армейците през този полусезон, е красноречив в желанието на треньор и фенове да видят в негово лице креативната фигура в полузащитата. Бе пробван именно като атакуващ полузащитник или дясно крило и загатна, че има огромен потенциал. Вкара и своето дебютно попадение, бихме искали обаче да го видим замесен в повече от головите ситуации на тима ни. Така както подобава на номера, който носи на гърба.

Лазар Туфегджич – 23 изиграни мача (16 мача за първенство, 1 за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 1248 изиграни минути (869 минути за първенство, 45 за купата на България, 334 за Лига на конференциите); 2 гола (1 гол за първенство, 1 за Лига на конференциите); 5 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 жълт картон за първенство; 7 изиграни мача с 410 изиграни минути с 2 гола в контролни срещи.

 Сърбинът бе посрещнат с голямо очакване от феновете на червените, в желанието да намерим решение за креативен атакуващ полузащитник. В интерес на истината бе използван доста по-често по крилата, отколкото на тази позиция. Въпреки, че загатна за класата си, не успя да се наложи по безспорен начин и постепенно загуби титулярна позиция и придоби по-периферна роля. Заговори се и за интерес на арабски отбор към него, не трябва обаче да се отрича безспорния му принос след в 2 гола и 5 асистенции.

Амос Юга – 22 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 1885 изиграни минути (1330 минути за първенство, 97 за купата на България, 458 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 7 жълти картона (5 картона за първенство, 2 за Лига на конференциите); 7 изиграни мача с 445 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи.

Националът на ЦАР продължи да бъде познатия разбивач в дефанзивната линия на полузащитата. Изигра някои отлични мачове, но и при него имаше такива, в които показа малко на терена. След което на пожар трябваше да заеме мястото на централния защитник в схемата с трима защитници и се справи изключително добре. Дотолкова, че започнахме да си мислим дали това не трябва да е основната му позиция. В тази си роля е изключително внимателен, а след това помага на дефанзивните ни полузащитници да изнесат топката. Усилено се говори, че ще подпише заслужен нов договор. Безспорен лидер в съблекалнята и на терена за армейците.

Йонатан Линдсет – 20 изиграни мача (14 мача за първенство, 2 за купата на България, 4 за Лига на конференциите); 1574 изиграни минути (1111 минути за първенство, 167 за купата на България, 296 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 1 асистенция за първенство; 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за купата на България); 2 изиграни мача с 90 изиграни минути в контролни срещи.

 Не си спомням скоро футболист на ЦСКА да е ставал толкова бързо любимец на публиката. Дойде в края на юли, като до последно игра за норвежкия си отбор. Аклиматизацията направи в самолета от Осло до София и се включи като типичен бокс ту бокс полузащитник. Бори се за всяка топка, има визия и пас, неуморим и решителен. Изключително попадение на трансферния пазар.

Жеферсон Телес – 20 изиграни мача (13 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 6 мача за Лига на конференциите); 1236 изиграни минути (969 минути за първенство, 97 за купата на България, 170 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 9 жълти картона (6 картона за първенство, 1 за купата на България, 2 за Лига на конференциите); 6 изиграни мача с 324 изиграни минути и 1 жълт картон в контролни срещи.

Ветеранът в състава ни започна своя шести сезон като резерва и жокер в средната линия на армейците. И може би това беше правилен ход, защото вдигна малко нивото на представянето си и дори започнахме да го виждаме близо, или в наказателното поле при атаки на тима, неслучайно вкара и важен гол във Варна. Рекордьор по жълти картони, знаем, че на нас ни ги раздават за неправилно дишане, но при него това е и резултат от реплики към съдиите и закъснели влизания.

Марселино Кареасо – 9 изиграни мача (7 мача за първенство, 2 за купата на България); 560 изиграни минути (400 минути за първенство, 160 за купата на България); 3 гола за първенство; 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 2 асистенции за първенство; 2 жълти картона (1 картон за първнество, 1 за купата на България); 2 изиграни мача със 181 изиграни минути и 1 гол в контролни срещи.

Венецуелоколумбиецът дойде по-късно и имаше нужда от физическо догонване на отбора. Поради тази причина започна да играе от средата на октомври. Вижте само статистиката му за 9 изиграни мача – 3 гола и 2 асистенции. Подвижен и техничен, умее да тръгва както към наказателното поле или крилата. Подава, а въпреки сякаш крехката си физика не се страхува да влиза в единоборства в защитен план. Тепърва ще разгръща потенциала си.

Йоан Бауренски – 5 изиграни мача (3 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 222 изиграни минути (130 минути за първенство, 46 за купата на България, 46 за Лига на конференциите); 2 жълти картона за Лига на конференциите; 4 изиграни мача с 232 изиграни минути с 1 жълт картон.

Не успя да запише много минути през полусезона, но още по-лошо в малкото изиграни мачове не даде заявка, че може да бъде в голяма помощ на Саша Илич като опция за мачовете. Може би му трябва време да привикне с по-голямата отговорност, имайки предвид, че във втория тим се справя много по-добре в ролята на капитан – 9 изиграни мача с 831 изиграни минути и 1 жълт картон. Пред него стои и опцията да бъде даден под наем.

Федерико Варела – 5 изиграни мача с 276 изиграни минути, 1 гол и 1 асистенция в контролни срещи.

Сигурни сме, че голяма част от вас са забравили, но аржентинецът започна и този сезон в червените редици, но след подготовката и изиграните контролни срещи, Саша Илич и щабът му решиха, че нямат нужда от него. Решение на фона на малкото опции тогава в халфовата ни линия. Явно знаят какво правят имайки предвид, че Варела е без отбор и до днес.

Нападателите:

Браян Морено – 24 изиграни мача (17 мача за първенство, 2 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1173 изиграни минути (780 минути за първенство, 153 за купата на България, 240 за Лига на конференциите); 8 гола (7 гола за първенство, 1 за купата на България); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 3 жълти картона за първенство; 8 изиграни мача с 443 изиграни минути с 3 гола и 1 асистенция в контролни срещи.

Колумбиецът започна втория си сезон с много повече шансове от първия – второ място по мачове в тима за полусезона. Отплати се със споделено първо място по голове в отбора и определено влезе в системата на ротации на върха. Много подвижен, бърз и нестандартен, може да се справи и като единствен и като втори нападател на върха. Захожда отлично и към крилата, като увлича след себе си централните защитници на опонента. Влезе страхотно в системата на ротации в нападение и играе с желание както като титуляр, така и като резерва.

Маурисио Гарсес – 23 изиграни мача (15 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите); 1751 изиграни минути (1064 минути за първенство, 171 за купата на България, 516 за Лига на конференциите); 8 гола (6 гола за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 1 вкаран гол от дузпа след продължения за купата на България; 3 асистенции (1 асистенция за първенство, 2 за Лига на конференциите); 2 жълти картони за първенство; 7 изиграни мача с 441 изиграни минути и 2 гола в контролни срещи.

Почти можем да повторим думите за бразилеца с тези за Браян Морено. Получи много шансове, вкара 8 гола – споделено първо място в тима, даде три асистенции, безспорно един от важните ни играчи през полусезона. Започна да играе като крило, след това в новата схема заигра като уинг – бек. Справи се и във второто си поприще на терена, разбира се, че трябва да участва доста повече в дефанзивен план, където често оставяше Турицов да се справя сам. Отлично позициониране в наказателното поле при центрирания и играе добре с глава. Още един решаващ играч през този полусезон.

Дюкенс Назон – 22 изиграни мача (15 мача за първенство, 2 за купата на България, 5 за Лига на конференциите); 1013 изиграни минути (725 минути за първенство, 82 за купата на България, 206 за Лига на конференциите); 8 гола (6 гола за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 2 асистенции за първенство; 5 жълти картона за първенство; 2 изиграни мача със 105 изиграни минути с 2 гола в контролни срещи.

Чист нападател, тип таран, но подвижен, комбинативен и винаги играе с огромен заряд, независимо дали започва или влиза като резерва. Вкара 8 гола – споделено първо място, даде 2 асистенции, имайки предвид нарушената му физическа форма в началото на първенството, отлични показатели. Сигурни сме, че след една добра зимна подготовка ще бъде още по-полезен и резултатен. Виждаме го често и като фигурата, който поддържа отличното настроение в отбора, също важен момент в една съблекалня.

Дауда Бамба – 8 изиграни мача (5 мача за първенство, 3 мача за Лига на конференциите); 414 изиграни минути (263 минути за първенство, 151 за Лига на конференциите); 1 гол за първенство; 1 изигран мач с 45 изиграни минути с 1 гол.

Играч с отлична визитка, но със здравословни проблеми, които бяха открити при медицинския преглед. Последва период на проби и одобрение, договор. Започна да играе като остави прилични впечатления, вкара един победен гол във Варна, след което проблемите му във физическо естество се завърнаха. Претърпя операция, не се знае, дали след това ще се завърне в тима или ще последва раздяла.

Жирайр Шагоян – 7 изиграни мача за първенство; 414 изиграни минути за първенство; 1 асистенция за първенство.

Дойде в последния момент, след което почакахме влизането му в игра известно време в напрежение, заради доста високите очаквания. Бе използван като крило в началото и като втори нападател в последващите мачове, като остави доста добри впечатления с бързина и повратливост, финтове и увереност. Отнеха му прекрасен гол заради нарушение в предишен момент, но и в този елемент очакваме да видим доста повече след прекарана нормално подготовка с тима. Вкара дебютен гол и за националния отбор на Армения, има всички предпоставки да се превърне в ключов играч, мислим, че на позицията на крило би дал в пъти повече.

Георги Йомов – 7 изиграни мача (3 мача за първенство, 4 мача за Лига на конференциите); 406 изиграни минути (160 минути за първенство, 246 за Лига на конференциите); 1 гол за Лига на конференциите; 2 жълти картона за Лига на конференциите.

Крилото стартира годината в ролята на титуляр и национален състезател на България. Надявахме се на сезон, в който се превръща в много важен играч и лидер на тима, за сметка на това на 28 август 2022 стана ясно, че пробата му след реванша с Македония Северна Македония е била положителна. Все още чакаме информация за наказанието на футболиста и колко време ще отсъства от терените.

Калоян Кръстев – 6 изиграни мача (4 мача за първенство, 2 за Лига на конференциите); 331 изиграни минути (236 минути за първенство, 95 за Лига на конференциите); 2 жълти картона за първенство; 5 изиграни мача с 258 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи.

В началото на сезона получи точно 6 шанса да докаже, че трябва да остане в ЦСКА през този полусезон. Не успя да се разпише и сякаш логично бе даден под наем в Берое Стара Загора до края на есенния полусезон. Записа 5 мача с 1 гол за тима като имаше и контузии през това време, но генералното впечатление е било положително, след като се заговори, че Берое ще търси продължение на наема, нещо, което може би ЦСКА ще приеме.

Бисмарк Чарлз – 6 изиграни мача (5 мача за първенство, 1 за купата на България); 212 изиграни минути (109 минути за първенство, 103 за купата на България); 1 асистенция за първенство; 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 за купата на България); 2 изиграни мача със 76 изиграни минути с 1 асистенция в контролни срещи.

Завърна се в тима в началото на октомври след тежка контузия и този път треньорския щаб бе много внимателен с натоварването му в мачове. И ние тръпнехме всеки път, когато противниковите защитници играят грубо срещу него. А това се случва често, защото не е загубил от широката си крачка и уверен дрибъл, комбинативност и визия, разбира се, че му липсва игрова практика и малко повече смелост. Дано всички физически проблеми са зад него.

Радослав Живков – 3 изиграни мача (2 мача за първенство, 1 мач за Лига на конференциите); 65 изиграни минути (41 минути за първенство, 24 за Лига на конференциите); 2 изиграни мача със 78 изиграни минути в контролни срещи.

Още един млад нападател, който в началото на сезона изигра малко минути и бе решено да се обиграва под наем в Септември София до края на есенния полусезон. Изигра 6 мача за тима, крайно малко за играч от неговата класа, най-вероятно и на него ще бъде търсен нов отбор за наем.

Симеон Александров – 2 изиграни мача (1 мач за първенство, 1 за купата на България); 51 изиграни минути (29 минути за първенство, 22 за купата на България).

Младото крило започна сезона в Септември София и показа отлични игри, включително и срещу ЦСКА. Веднага след това беше привлечен, но засега има крайно периферна роля. Записа и 2 мача с 185 минути за втория тим на армейците, но очакваме много повече от него в следващия полусезон. Ще му бъде много по-трудно, ако схемата на игра остане както в момента, не знаем дали би се справил в ролята на уинг – бек, въпреки че има физическите предпоставки за това.

Илиан Антонов – 1 изигран мач за купата на България; 47 изиграни минути за купата на България.

Още един дебютант в състава на армейците, младото крило бе хвърлено в мача за купата, в който ЦСКА рискуваше да загуби много престиж. Справи се прилично, демонстрира пробивност, бързина и финт на крилото. Добавяме към това и 12 изиграни мача с 1110 минути, 2 гола, 2 асистенции, 6 жълти картона и 1 червен картон за дубъла на ЦСКА.

Марк-Емилио Папазов – 1 изигран мач за първенство; 29 изиграни минути за първенство; 6 изиграни мача с 320 изиграни минути с 3 гола в контролни срещи.

Младокът бе използван доста в контролите и показа някои наистина интересни неща по лявото крило. Бързина и пробивност, желание и себераздаване и 3 гола. След това направи очакван дебют за първия състав и засега само толкова. Имаме огромни надежди за този футболист затвърдени от играта му и лидерските качества демонстрирани във втория тим: 8 изиграни мача със 748 минути, 6 гола (един от тях победен над Левски 2 София), 1 асистенция, 2 жълти картона. Има всичко необходимо да се наложи в първия тим.

Йоан Баи – 5 изиграни мача с 275 изиграни минути с 1 гол в контролни срещи.

Едва ли си спомняте, но имахме и такова френско крило в началото на сезона. След изиграването на контролите бе зачеркнат от първия състав лично от Саша Илич и продаден на Бастия Франция. Участието му в само 1 мач за сезона и там е красноречиво доказателство колко правилно е постъпил старшия ни треньор.

Мартин Смоленски – 2 изиграни мача със 138 изиграни минути в контролни срещи.

Една от най-големите надежди в червените редици бе даден под наем в Пирин Благоевград, за да трупа игрови минути там. Въпреки трудната ситуация в Пирин изигра 14 мача с 1 гол, което е атестат за навлизането му по отличен начин в А група. Надяваме се да придобие нужното самочувствие и скоро да го видим отново с червената фланелка.

Яник-Сони Вилдсхут – 1 изигран мач с 65 изиграни минути в контролна среща.

Същите думи като за Баи, след изиграм мач в контролите, лично Саша Илич реши, че няма нужда от него. Бе продаден на Оксфорд Юнайтед Англия, където се контузи в първата контрола за тима си и пропусна остатъка от полусезона.

Жорди Кайседо – 1 изигран мач с 30 изиграни минути в контролна среща.

Най-резултатният играч за миналия сезон предизвика продажбата си в УАНЛ Тигрес Мексико, като може би целта му беше да е по-близо до треньора на националния отбор на Еквадор за предстоящето Световно първенство, повече пари или пък и двете заедно. Сметките му излязоха криви, защото изигра 16 мача с едва 1 гол и в крайна сметка не попадна в плановете за Световното първенство, а нещо повече - май усилено си търси нов отбор.

Треньорите:

Саша Илич – старши треньор в 26 официални мача (18 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 8 контролни срещи.

Легендата на Партизан Белград Сърбия наистина ясно разбира какво е ЦСКА. Факт подкрепен от позицията на есенен лидер в първенството, и макар и трудно след два преодоляни съперника за купата на България. Не успя да повтори изненадата от първия мач срещу Базел Швейцария, но като че ли този мач дойде твърде рано, за да направим подвиг отново. Няколко неща го отличават силно от последните треньори в ЦСКА. Ротациите – поне ние не си спомняме треньор на червените с толкова смели решения да върти състава по този начин дори в ключови двубои. Това води до объркване на противника, огромно желание на всеки за изява и минути, но и лична увереност, че всеки ще получи шанс. 32 футболисти със записани минути в надпреварите! Решителност – категорично посочи вратата на Баи, Вилдсхут и Варела, за да отвори шанс на други да играят. Не спести шансове на младоците в състава си, къде повече, къде по-малко, не всеки съумя да грабне шанса си. Тактическа зрялост: В момент, в който отборът натрупа неувереност, смени тактическата постройка и това доведе до видим подем в червените редици. Измъкна много мачове със смените, които направи, не бави тези смени, тогава, когато се налагат дори в началото. Разбира се, че загуби тежко дербито, и незаслужено на фона на игра и явно подпиране мача с Лудогорец, но успя да вдигне момчетата и да натрупа нужните точки. Говори изключително зряло и споделя тактически мисли на всяко интервю след мач, а не отбива разговора с познати клишета.

Величко Капланович – помощник треньор в 26 официални мача (18 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 8 контролни срещи.

Още когато подготвяхме визитната му картичка ни направи впечатление, че след години като старши треньор е решил да влезе в ролята на помощник на Саша Илич. На практика от дълго време не сме имали толкова явно екип от хора начело на армейците. В много от мачовете се вижда, че именно той е човекът, който помага на старшията в тактическите решения на терена. Следи винаги внимателно, в най-важните моменти инициира разговор със Саша, за да се промени нещо на зеленото поле. Безспорно важен елемент от работата на треньорския щаб.

Милорад Пекович – помощник треньор в 26 официални мача (18 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 8 контролни срещи.

Абсолютно повторение на думите за Капланович. Черногорецът е още един старши треньор, който е приел да е помощник на Саша Илич. Изключително темпераментен, за което получава и жълти картони, той е човекът, който разговаря с играчите най-много около терена. Вижда се ясно как предава желанията на треньорския щаб и успешно мотивира всеки един, който влиза в игра. Искрата в треньорския щаб.

Стоян Колев – треньор на вратарите в 26 официални мача (18 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 8 контролни срещи.

Единственият българин в щаба на Илич, в тима от доста време и със сигурност помага много на старши треньора си, за да се ориентира в българския футбол. Неговата работа с двамата основни вратари не е от вчера и се вижда израстването и при двамата, а и тяхното позитивно отношение към работата им на терена. Солиден и сигурен на поста си, предава това и на възпитаниците си.

Дарко Обрадович – кондиционен треньор в 26 официални мача (18 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 8 контролни срещи.

Това е втори престой на кондиционния специалист в тима, първият бе при покойния вече Миодраг Йешич. Работата му видимо е добра, след като физически ЦСКА не загуби двубой, в нито един мач, нямаше видимо изоставане в този план. Не можем да не подчертаем, че работата му бе олеснена от огромния брой ротации, които със сигурност допринесоха за повече свежест.

Слободан Милинкович – анализатор в 26 официални мача (18 мача за първенство, 2 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 8 контролни срещи.

Изключително важна позиция в съвременния футбол, за нещастие е и тази, за чиято работа до нас достига изключително малко. Имайки предвид всичко, което се случи през полусезона и фактът, че като цяло тимът изпълни задачите си, реакцията ни за работата му, трябва да е положителна.

Галерия