40

ЦДНА(СОФИЯ)
Локомотив(СОФИЯ)
Дата: 25 ноември 1954 г.– отложен от 14 ноември 1954 г.
Турнир: „А“ републиканска футболна група 1954 (26-и кръг)
Стадион: Народна армия, София
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Н. Младенов
Титуляри :
 • 28мин

  Гол

  2. Кирил Ракаров (ЦДНА)

 • 38мин

  Гол

  10. Иван Колев (ЦДНА)

 • 59мин

  Гол

  Петър Михайлов (ЦДНА) асистенция - Крум Янев

 • 60мин

  Гол

  8. Стефан Т. Стефанов (ЦДНА)

От постоянния състав на Локомотив в последния му по програма мач отсъствуваха само Г. Василев и Панайотов. Въпреки това отборът игра слабо, явно под своите възможности. В отбраната не се чувствуваше сигурност, не се подемаха добре обмислени напредвания. Най-слабата част бе обаче нападателната линия. Опитните Аргиров и Благоев не съумяха да задържат топката, да организират смислена атака. Интересно е да се отбележи, че почти всички по-улегнали в отбора състезатели (Благоев, Аргиров, Христов, Богданов, Атанасов) в този мач не можеха да изпълнят своите задачи. Играта им в провечето случаи улесняваше противника. По-добре се представиха Чачевски (въпреки че срещу него игра един от най-опасните нападатели на ЦДНА - Янев), както и Финков и Янков. Отбопът не можа да използува някои изгодни положения в началото на мача и това се оказа решително за него. От лошото представянена Локомотив не само в последните срещи, а изобщо във втората половина на първенството би трябвало да се направят отсега сериозни изводи.

Всеки нов мач на ЦДНА напоследък показва от какво голямо е правилната целенасочена подготовка на един отбор. И вчера единадесеторката на ЦДНА превъзхождаше изцяло въпреки трудноситте на заледения терен. Отбраната чистеше без забавяне, прехвърляше топката напред, опганизираше напредвания от дълбочина. Полезна бе и играта на всички състезатели. Нападателната линия изпъкна със своята подвижност, с добро взаимно разбиране, с усет за стрелба във вратата.

Първият гол бе отбелязан в 28-ата минута от Ракаров, от наказателен удар от около 25 м: топката стреловито докосна напречната греда и се заби в мрежата. Вратарят Маринов не реагира. Десет минути по-късно Колев проби финтово отбраната с два-три остри старта и с точен удар покачи на 2:0. След почивката едно от многото създавани от Янев положения за гол бе използувано от Михайлов (който игра на мястото на Миланов) и с глава покачи на 3:0. Една минута по-късно добра комбинация отдясно завърши с удар от движение на Стефанов и резултатътбе покачен на 4:0. Това голово съотношение бе установено до 60-ата минута на мача. Въпреки изгодни за покачване моменти, резултатът не бе променен до края на срещата.

източник вестник „Народен спорт“