42

ЦДНА(СОФИЯ)
Партизан(БЕЛГРАД)
Дата: 23 септември 1956 г. 16:30 ч.
Турнир: Контролни срещи 1956
Стадион: Васил Левски, София
Посещаемост: 50 000 зрители
Треньор на ЦСКА: Крум Милев
Съдия: Г. Христов
Титуляри :
 • Милотин Шокич GK
   
 • Бруно Белин
   
 • Бранко Зебец
   
 • Чедомир Лазаревич
   
 • Божидар Пайевич
  46′
 • Ранко Борозан
   
 • Бранислав Михайлович
   
 • Станойе Йоцич
  46′
 • Степан Бобек
   
 • Милош Милутинович
   
 • Антун Херцег
   
Резерви :
 • Милорад Милутинович
  46′
 • Марко Валок
  46′
 • 1мин

  Гол

  9. Панайот Панайотов (ЦДНА)

 • 19мин

  Гол

  Антун Херцег (Партизан)

 • 29мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНА)

 • 31мин

  Гол

  Степан Бобек (Партизан)

 • 50мин

  Гол

  7. Димитър Миланов (ЦДНА)

 • 68мин

  Гол

  10. Иван Колев (ЦДНА) асистенция - Димитър Миланов

В последно време провежданите футболни състезания у нас дават основание за все по-високи оценки от страна на публиката. Мачът Партизан - ЦДНА не само оправда очакванията за една голяма среща, но направо може да се квалифицира като най-издържан през последните две години. Красотата и съдържанието на футболната игра на този мач повече от всеки друг път успя да завладее публиката и я накара в продължение на 90 минути непосредствено да изживява борбата на терена.

За високата оценка на вчерашната среща преди всичко допринесе показаната висока техника от двата отбора. Имаше дори моменти, котато над общото високо техническо ниво се открояваха изключителни приоми: сигурният и фин дрибъл на Милош Милутинович, безупречната техника на Бобек, богатият тактически репертоар на Белин, самоотвержеността на Найденов, маневрената и конструктивна игра на Янев.

Отборът на ЦДНА заслужи тази победа. Като колектив той стоеше по-високо от своя противник и за това ни бе така трудно да отделим някой от общия ансамбъл, за да то изтъкнем с особени качества и заслуги

ФАКТОРИ, КОИТО НАТЕЖАХА ЗА ПОБЕДАТА

бяха: добра физическа подготовка, бързина, устрем и усет за реализиране на удобни положения.

Реномираният отбор на Партизан загуби, но неговият авторитет и класа си остават. В играта на отделните състезатели сякаш виждахме проявления на прочутата виенска школа от годините на нейния разцвет. Лекото и непринудено владеене на топката, точните и навременни  подавания, успешната игра с глава бяха характерен белег на болшинството югославски състезатели. Човек се учи докато е жив, и ако нашите футболисти следва да се поучат от нещо, състезанието Партизан - ЦДНА може да се приеме като показателно по отношение на индивидуалната техника. Милуш Милутинович, Бобек, Белин, Пайевич трябва да оставят дълбоки следи в съзнанието на нашите млади футболисти. Да вземем например играта на Белин. Освен добрата техника и хладнокръвие при трудните положения, той показа тактическа зрялост със своите разумни слизания по зоната на крилото - защитник в ролята на нападател. Тези негови действия не се извършваха шаблонно, а бяха винаги съобразени със създалата се обстановка и винаги представляваха опасност за вратата на ЦДНА.

Ако трябва да споменем за слабости на Партизан, ще посочим преди всичко недостатъчната им физическа подготовка и прекалено съсредоточаване на нападателните действия у двама-трима състезатели, което пречупваше устрема и често водеше ло шаблонна игтра

КАК БЯХА ПОСТИГНАТИ ШЕСТТЕ ГОЛА

Негосредствено след сигнала на футболния съдия Христов ЦДНА е в нападение. Пусната толка в дълбочина е овладяна от Миланов, който слиза по зоната на крилото и остро прехвърля пред полето на Шокич. След създалото се разбъркване топката попада у свободния Панайотов, който с остър удар неочаквано за всички откри ва резултата - 1:0 за ЦДНА. Следват нападения от двете страни. Състезателите на ЦДНА се стремят да овладеят средата на терена и да свържат своята игра, за което в първите двадесет минути голям дял има Панайотов.

Отборът на гостите постепенно преодолява началния натиск и на свой ред организира няколко нападения. При едно от тях в 19 мин. врязалият се надясно Херцег от трудно положение постига изравняване за своя отбор. Играта продължава с живо темпо и голямо старание от двете страни. В 20 мин. при двубой Янев - Белин последният насочва топката остро пред собствената си врата, където - притичалият Миланов в движение покачва на 2:1.

Гостите при това положение реаргират с чести нападения, провеждани предимно от лявата страна. В 31 мин. Херцег преодолява съпротивата на Ковачев и свободно прехвърля високо в наказателното поле на ЦДНА. При въздушния двубой за топката Манолов - Бобек последният надделява и с лек удар с глава успява да пласира топката в опразнената от неудачно излезлия Андонов врата. При резултат 2.2 завършва първото полувреме.

След почивката играта се оживяпа още повече. Равният резултат явно не задоволява отборите. Постоянно възникват остри моменти пред двете врати. В 50 мин. устремният Миланов леко преодолява съпротивата на Лазаревич, и като се озовава сам пред вратата на Партизан през плонжа на Шокич покачва - 3:2 за ЦДНА. Настъпва кулминационната точка на състезанието. Двата отбора се впускат в още по-упорита борба. Едните се стараят да изравнят резултата, а другите - да затвърдят победата. Тук особено проличава бойкостта на ЦДНА и техническата класа на Партизан. Пробиви на Милутинович, Бобек и Херцег са парирани от самоотвержената игра на българската защита. В 68 мин. една грешка на Зебец освобождава Миланов в близост до крайната линия, той бие остро към вратата. Шокич не успява да хване топката и Колев от 8 м постига четвъртия гол за ЦДНА. Гостите правят сетни усилия да намалят разликата, но това не им се удава.

Тази хубава среща завърши, но впечатленията са така силни, че за нея още дълго ще се коментира в нашите футболни среди. Остава и пожеланието: по-често такива срещи!

източник вестник „Народен спорт“

Галерия