Есенен полусезон 2021/22

Стана традиция след приключването на всеки един полусезон да ви предоставим пълната статистика и по няколко думи за всички актьори (футболисти и треньори) в представлението ЦСКА. Както винаги в последно време преживяхме една смяна на треньорското ръководство в хода на полусезона, но този път то бе гарнирано и с такава на огромна част от ръководството.

Сезонът започна с неприятна загуба за суперкупата на България, последва споменатата вече смяна на треньора и успешно влизане в групите на Лига на конференциите след няколко запомнящи се мача. В групите не показахме лоша игра, но не постигнахме резултати за нещастие. За купата на България взехме две задължителни победи. В първенството на България загубихме няколко важни точки, особено в последните минути на мачовете, но като цяло с мъжество и с намален състав (следствие на тежка програма, лоша подготовка и контузени играчи) успяхме да извоюваме важна победа в последния мач, която ни оставя напълно в играта за първото място. Закономерно в последните години получихме тесли на и и извън терена от сегашното ръководство на БФС (странни критерии за дузпи и засади на ВАР, големи глоби за тима), още повече, че бяхме един от малкото големи отбори открито подкрепил Димитър Бербатов. В края на полусезона отново цялото червено войнство получи надеждата най-накрая да бъде позволено на ръководството да направи нов стадион, развитие, което очакваме с нетърпение от новата власт в България. Мечтаем... Дано мечтите ни са близко!

В първенството на България изиграхме 18 мача с 12 победи, 4 равенства и 2 загуби, голова разлика 30 на 18. Ще запомним рутинната напоследък победа след обрат над Левски София и победата с 1:0 в последния мач за годината над Лудогорец Разград.

Две рутинни победи от два изиграни мача в турнира за купата на България с голова разлика 5:0. Очакваме Локомотив Пловдив на Армията в трети кръг.

Една загуба за суперкупата на България, голова разлика 0:4.

Знаменателни мачове (срещу Осиек Хърватия и Виктория Пилзен Чехия у дома) в квалификационните кръгове и плейофите, треперене в Латвия (също запазена марка, вече), пропуснати шансове в групата (отново по традиция срещу Заря Луганск Украйна) за Лига на конференциите – 12 изиграни мача с 2 победи, 4 равенства и 6 загуби и голова разлика – 11:18.

Общо в официални мачове изиграхме 33 мача с 16 победи, 8 равенства и 9 загуби – голова разлика 46:40.

Изиграхме 9 контролни срещи – 6 победи и 3 загуби с голова разлика 22:7. Ако прибавим и тях ще получим общо 42 изиграни мача с 22 победи, 8 равенства и 12 загуби и голова разлика 68:47.

Вратарите:

Густаво Бусато27 изиграни мача (14 мача за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 2644 изиграни минути (1354 минути за първенство, 97 минути за суперкупата на България, 1193 минути за Лига на конференциите); 8 чисти мрежи (5 за първенство, 3 за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 картон за Лига на конференциите); 5 изиграни мача за контролни срещи с 333 минути.

Бразилецът отново беше първи избор като титулярен вратар на армейците и отново доказа, че на него може да се разчита. Отличен рефлекс, почти перфектен при излизания един на един, като по този начин наклони везните в не един завързан мач. Продължава да не е един от най-добрите вратари при игра с крака, но намали грешките при подавания. Това, за което не можем да твърдим, че има прогрес е намесата му при центрирания от статични положения, където продължава да изпитва затруднения, както и целия отбор като цяло. За класата му говори и фактът, че съвсем скоро ще завърти мач номер сто за тима. Ключова дума – сигурност!

Димитър Евтимов6 изиграни мача (4 мача за първенство, 2 мача за купата на България); 576 изиграни минути (388 минути за първенство, 188 минути за купата на България); 4 чисти мрежи (2 за първенство, 2 за купата на България); 1 жълт картон (1 картон за първенство); 6 изиграни мача в контролни срещи с 409 минути.

Това, което най-добре прави Димитър е, че държи под голямо напрежение Бусато. Във всеки изигран мач в тима доказва, че освен голям спортсмен е и отличен вратар, който ще се бори да получи своя шанс. Огромно богатство е да имаш двама равностойни вратари, а при армейците това е факт. Отлично играе с крака, с добър рефлекс, умее да позиционира добре при центрирания. Ключова дума – конкурентност!

Алекс Божев4 влизания в групи за Лига на конференциите; 1 влизане в група за суперкупата на България; 4 изиграни мача в контролни срещи с 76 минути.

Когато си на 16 години 5 групи за мачовете на първия тим и няколко участия в контролни срещи са огромен успех. Млад вратар с отлични физически данни, тепърва ще трябва да се бори за повече изяви и дебют. Ключова дума – талант!

Защитниците:

Юрген Матей32 изиграни мача (17 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 3061 изиграни минути (1642 минути за първенство, 129 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 1193 минути за Лига на конференциите); 4 вкарани гола (3 гола за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 асистенция (1 за първенство); 10 жълти картона (7 за първенство, 3 за Лига на конференциите); 7 изиграни мача в контролни срещи с 475 минути, 1 гол и 1 жълт картон.

Капитанът на армейците записа изключителен полусезон. Скала в защитата ни, спира отлично атаките както при високи топки, така и по земя, умее да се пласира, така че да не се оказва в ролята на догонващ. Това, което го превърна в любимец на феновете, са лидерските му качества - мъжество и непримиримост. Не случайно е най-използваният ни играч, като не бихме могли да се сетим за фрапантни грешки или пропуски в играта му. Разполага с отличен извеждащ пас от дълбочина, най-често по диагонала, начин по-който често изнасяме топката. Вкара и 4 важни гола – всеки от които имаше своята стойност – нагърби се да изпълни дузпата срещу ФК 1948 във важен игрови момент, вкара съдбоносния гол за 3:0 в продълженията срещу Виктория Пилзен Чехия, отново разстреля ФК 1948 с фамозна тупалка, за да дойде и важен победен гол с глава срещу Лудогорец Разград. Ключова дума – истински капитан!

Брадли Мазику29 изиграни мача (14 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 2745 изиграни минути (1342 минути за първенство, 113 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 1193 минути за Лига на конференциите); 3 вкарани гола (2 гола за първенство, 1 гол за Лига на конференциите); 5 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 асистенция за Лига на конференциите); 4 жълти картона (3 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 1 червен картон (за купата на България); 3 изиграни мача в контролни срещи със 125 минути.

Изключително важен играч в схемата на червените. Модерен ляв бек с добро позициониране, бързина, дрибъл, отлично дублиране, а както видяхме през този полусезон и с възможност да реализира сам, каккто и да даде голово подаване. В интерес на истината, може би поради лошата лятна подготовка, а може би поради изтичащия му договор, въпреки ролята му в много мачове, беше като че ли малко по-тих в една част от тях. В момента на писане на тези редове не знаем каква ще бъде съдбата му, дали ще избере да преподпише или ще се окажат верни слуховете, че ще се завърне във Франция. Ако се случи второто, то ръководството ще има нелеката задача да намери достоен заместник на сигурен титуляр в схемата на тима. Предстои му да запише стотен мач за тима – отлично постижение. Ключова дума – движение!

Иван Турицов27 изиграни мача (14 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 2289 изиграни минути (1077 минути за първенство, 95 минути за купата на България, 46 минути за суперкупата на България, 1071 минути за Лига на конференциите); 1 асистенция (за Лига на конференциите); 9 жълти картона (5 картона за първенство, 4 картона за Лига на конференциите); 6 изиграни мача в контролни срещи с 341 минути.

Един позитивен сезон за десния бек на армейците и на националния отбор на България, където след добрите му изяви се утвърди. Младокът е един от най-добрите модели за модерен флангови защитник в цялото българско първенство. Покрива огромен периметър, включва се отлично в нападение, където заформи добър тандем с Йомов, успява да се връща почти винаги и да брани територията си в защита. Показателно за представянето му е колко изморен е в края на всеки мач – раздал се до последно. Съвсем скоро и той ще направи постижение – 100 мача за любимия отбор. Ключова дума – борбеност!

Томас Лам22 изиграни мача (13 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 7 мача за Лига на конференциите); 1879 изиграни минути (1151 минути за първенство, 110 минути за купата на България, 618 минути за Лига на конференциите); 2 асистенции (1 асистенция за първенство, 1 асистенция за купата на България); 6 жълти картона (3 картона за първенство, 3 картона за Лига на конференциите); 1 изигран мач в контролни срещи с 46 минути.

Пристигна в тима с ясната цел да замести Антов, а допълнение беше и възможността да играе и като дефанзивен халф понякога. Изключително рядко е у нас да пристигне действащ национал на страната си. Изпраща един полусезон, в който доказа, че на него може да се разчита, въпреки няколко грешки, които доведоха до голове във вратата ни. Като цяло играе без да блести, но върши своята дефанзивна работа. В офанзивен план даде две асистенции, но пък едната от тях срещу Лудогорец Разград има огромна цена. Може и трябва да изчисти играта си от моменти на загуба на концентрация, сякаш забравяме, че дойде в последния момент и има нужда от аклиматизация. Ключова дума – доверие!

Тибо Вион17 изиграни мача (12 мача за първенство; 1 мач за купата на България, 4 мача за Лига на конференциите); 1025 изиграни минути (778 минути за първенство, 8 минути за купата на България, 239 минути за Лига на конференциите); 3 жълти картона (2 картона за първенство, 1 картон за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 картон за Лига на конференциите); 2 изиграни мача в контролни срещи със 136 минути.

Един полусезон, който французинът ще иска да забрави, заради контузиите, които го преследваха. Това беше и причината, поради която записа малко мачове и даде малко принос в играта. Огромният му плюс е възможността да играе добре на много постове. Бе използван в халфовата линия, където се представя добре, а отлично се справи и на левия бек в трудния мач срещу Лудогорец Разград. Бори се и се раздава както винаги, понякого прегаря в желанието си да овладее топката. Може и ще даде повече, стига да е здрав. Ключова дума – жокер!

Карол Метс14 изиграни мача (12 мача за първенство, 2 мача за купата на България); 886 изиграни минути (774 минути за първенство, 112 минути за купата на България); 3 жълти картона (3 за първенство).

Естонският национал бе привлечен наистина в последния момент, за да запълни дупките в защитата на червените, открили се след контузията на Кох, а от значение бе и опцията да бъде ползван като ляв бек. Изключително сигурен и уверен играч, в чиято игра няма фойерверки, но няма и неточности. Имаше възможност да играе само за първенство и постепенно се оказа първи избор да застане до безспорния Матей. Силен физически и прецизен внася спокойствие в защитата. Ключова дума – защита!

Пламен Гълъбов14 изиграни мача (7 изиграни мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 699 изиграни минути (243 минути за първенство, 93 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 266 минути за Лига на конференциите); 1 жълт картон (за суперкупата на България); 8 изиграни мача в контролни срещи с 586 минути.

Централният защитник продължава да играе главно като десен бек, в моментите, когато Турицов или Вион не играят. И той изпълнява тези функции доколкото може, но с огромно желание и себераздаване. Във всеки един състав трябва да има и такива играчи, влизащи в повечето случаи от резервната скамейка, даващи всичко от себе си, като игра и поведение на и извън терена. Ключова дума – опция!

Валентин Антов8 изиграни мача (1 мач за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 6 мача за Лига на конференциите); 712 изиграни минути (99 минути за първенство, 51 минути за суперкупата на България, 562 минути за Лига на конференциите); 1 жълт картон (1 картон за първенство); 3 изиграни мача в контролни срещи с 95 минути.

Младият капитан на армейците се завърна от наем в Болоня Италия, след което започна сезона с тима. Показа същата сърцата игра в защита и бързо се завърна в познатата светлина. След което последва нов наем в Монца Италия, където обаче не получава много шансове за игра след само 3 мача за тима на Берлускони. Не се знае какво ще се случи с неговите права, но едва ли на този етап ще последва закупуване от италианския тим. За сметка на това бе викан в националния отбор на България и в този до 21 години, където игра на познатото ниво. Ключова дума – наем!

Асен Дончев6 изиграни мача (4 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за Лига на конференциите); 430 изиграни минути (318 минути за първенство, 93 минути за купата на България, 19 минути за Лига на конференциите); 1 жълт картон (1 картон за първенство); 5 изиграни мача в контролни срещи с 200 минути и 1 жълт картон.

В първия състав досега се подвизава като опция на десния бек, като се справя прилично, много тичане, доста внимателен, не се втурва толкова напред, гледайки да направи по-скоро нужното в защита. При все това в малкото изиграни минути се справя добре и ще чака шанс за повече изява в тима или може би ще замине да играе под наем. Ключова дума – трупане на опит!

Християн Петров1 изигран мач (1 мач за първенство); 99 изиграни минути (99 минути за първенство); 4 изиграни мача в контролни срещи с 210 минути.

И тук огромното значение е официален дебют за централния защитник от Пловдив в ролята на ляв бек. Справи се отлично с всичко, след което бе пратен отново да трупа опит в Литекс Ловеч, където записа 10 мача с 2 гола. Отлична инвестиция, имайки предвид зрелостта, с която играе и начина, по който брани и се движи. Ключова дума – талант!

Митко Митков2 влизания в групите за Лига на конференциите; 3 изиграни мача в контролни срещи със 126 минути.

Със сигурност всички фенове на армейците очакват много повече от младока от Червен бряг. Както винаги в последните години започна подготовка с армейците, но игра малко в контролите, след което след няколко влизания в групи бе изпратен под наем в Литекс Ловеч. Там записа 14 мача с 2 гола през полусезона и няма да е изненада да започне лагера с червените, а дано и се наложи. Ключова дума – дълго очакване!

Мено Кох1 влизане в групите за Лига на конференциите; 2 изиграни мача в контролни срещи със 113 минути.

Втората нидерландска кула в защитата ни се контузи твърде рано през сезона, имаше надежди за завръщане, след което стана ясно, че ще се наложи операция, която го извади извън игра до края на полусезона. Очакваме го с нетърпение, нямаме съмнение, че при добра физическа форма ще заформи отново страховит тандем с Матей. Ключова дума – оздравяване!

Калоян Пехливанов3 изиграни мача в контролни срещи със 178 минути.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Росен Маринов3 изиграни мача в контролни срещи със 178 минути.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Любомир Цветанов2 изиграни мача в контролни срещи с 90 минути.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Росен Божинов2 изиграни мача в контролни срещи с 88 минути.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Цветомир Йорданов1 изигран мач в контролна среща с 44 минути.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Мартин Сотиров1 изигран мач в контролна среща с 44 минути.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Полузащитниците:

Жеферсон Телес30 изиграни мача (16 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 2326 изиграни минути (1122 минути за първенство, 154 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 953 минути за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за Лига на конференциите); 3 асистенции (2 асистенции за първенство, 1 асистенция за Лига на конференциите); 8 жълти картона (6 картона за първенство, 2 картона за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 картон за първенство); 7 изиграни мача в контролни срещи с 563 минути.

Както бяхме написали в обзора за миналия сезон Жеферсон влезе и не излезе от халфовата ни линия. Сякаш бразилецът наистина намери пост, на който се чувства уверен и полезен. Бори се успешно, отнема голямо количество топки, подава на късо разстояние, но с голям процент точност. Сигурен и уверен, има и усет за това кога трябва да извърши тактически фаул. Огромен проблем за преквалифицирания халф е това, че в България се играе много твърдо срещо червения отбор и много често не се дават картони за груби нарушения, което довежда до реплики към съдиите и лесно изкарани картони. Ключова дума – стабилност!

Греъм Кери26 изиграни мача (13 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 2215 изиграни минути (991 минути за първенство, 173 минути за купата на България, 1051 минути за Лига на конференциите); 5 вкарани гола (1 гол за първенство, 4 гола за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за Лига на конференциите); 5 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 асистенция за купата на България); 3 жълти картона (2 картона за първенство, 1 картон за Лига на конференциите); 8 изиграни мача в контролни срещи с 410 минути и 1 гол.

Ирландецът се прероди в схемата на игра на Стойчо Младенов. Явно получи свободата, която му беше нужна, за да покаже, че може да бъде основен, а не периферен играч на армейците. Условно беше сложен пред двойката дефанзивни халфове, но всъщност сновеше по целия терен на противника, разтеглящ, когато се наложи по двата фланга, или дори дублиращ нападателя на тима. Навъртя сериозен километраж, влезе в много битки, един от най-фаулираните играчи на тима. Няма да се изненадаме, ако го видим на второ място по асистенции в отбора, но този полусезон вкара и 5 гола, което го нарежда на 3 място при стрелците ни! Вижда играта като никой друг в състава ни, не случайно няколко пъти видяхме и лекции от негова страна към съотборници. Нещастие в семейството му го накара да се завърне в родината предсрочно, като и до момента на писане на тези редове, не е ясно дали ще се завърне обратно или не. Ако това не се случи, ще имаме нужда от креативност в състава, която да замести Греъм. Ако пък остане в тима е много близо до постижение от 100 мача за армейците. Ключова дума – творец!

Амос Юга23 изиграни мача (13 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 8 мача за Лига на конференциите); 1642 изиграни минути (949 минути за първенство, 87 минути за купата на България, 25 минути за суперкупата на България, 681 минути за Лига на конференциите); 2 вкарани гола (2 за първенство); 2 асистенции (1 асистенция за първенство, 1 асистенция за Лига на конференциите); 8 жълти картона (4 жълти картона за първенство, 4 жълти картона за Лига на конференциите); 1 изигран мач в контролни срещи с 46 минути.

Тежък полусезон за национала на ЦАР. Преследваха го контузии, така и не успя да влезе в познатата разрушителна физическа форма от предишния сезон. Със сигурност, когато е в състава дава увереност и мощ в центъра на терена, отнема доста топки, показа, че може да шутира от дистанция, така както може и да направи голов пас. Това, от което има нужда е здраве и правилно проведена физическа подготовка, която да доведе до познатата му доминираща позиция. В дадени моменти от полусезона, показа, че може успешно да играе и като втори атакуващ полузащитник, оставайки Жеферсон сам в дефанзивна роля, което се оказа интересен тактически ход в нападението на отбора. Ключова дума – физика!

Карло Мухар22 изиграни мача (15 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 1548 изиграни минути (1077 минути за първенство, 54 минути за купата на България, 417 минути за Лига на конференциите); 2 вкарани гола (2 гола за първенство); 5 жълти картона (5 картона за първенство); 1 червен картон (1 картон за първенство); 3 изиграни мача в контролни срещи със 182 минути и 1 гол.

Хърватинът дойде под наем в последния възможен момент на трансферния пазар, като нямаше много време да се аклиматизира. Прави впечатление на научен футболист, движи се доста, като помага и в двете фази на играта. Вкара два важни гола, които донесоха 4 точки на тима. През кампанията имаше и един-два мача, в които се изключи от играта и беше пасивен и тромав, но генералното впечатление е повече от позитивно. Има добър пас и заставане, широка крачка и прилична скорост, като с тези качества компенсира донякъде по-бавния си старт. Умее да контролира изключително темпото на игра, в най-добрата традиция на страната, в която е роден. Заговори се, че ще бъде закупен още през зимния трансферен прозорец, което на фона на представянето му е повече от заслужено. Ключова дума – договор!

Федерико Варела14 изиграни мача (9 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 3 мача за Лига на конференциите); 659 изиграни минути (390 минути за първенство, 93 минути за купата на България, 72 минути за суперкупата на България, 104 минути за Лига на конференциите); 2 асистенции (1 асистенция за първенство, 1 асистенция за купата на България); 8 изиграни мача в контролни срещи с 536 минути, 5 гола и 1 асистенция.

Това трябваше да е сезонът на аржентинеца, след напускането на Тиаго. Очакваше се да сграбчи диригентската палка и да поведе армейците. Нищо подобно – още в първия мач се контузи и претърпя операция. Възстановяваше се дълго време и започна да играе през септември, но въпреки многото проблеми в състава на армейците не успя да покаже добра форма, а за капак в началото на декември отново се контузи. В малкото време, което игра загатна за техника, но му липсваше изцяло темпо и физическа издражливост. Надяваме се да се завърне здрав и да направи отлична подготовка, за да докаже през следвашия полусезон, че може да бъде нужния креативен халф за армейците. Ключова дума – контузии!

Хамза Чатакович12 изиграни мача (6 мача за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 516 изиграни минути (319 минути за първенство, 46 минути за суперкупата на България, 151 минути за Лига на конференциите); 1 вкаран гол (1 гол за Лига на конференциите); 1 асистенция (1 асистенция за първенство); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 картон за Лига на конференциите); 7 изиграни мача в контролни срещи с 463 минути и 1 гол.

Дойде при армейците с интересна визитка и показа нормално ниво в предсезонната подготовка. След това с хода на първенството имаше епизодична роля, като не показа много нито във фаза атака, нито характер на борец в полузащитата. Логичното се случи и бе замразен на резервната скамейка, като дори не влизаше в групата за много от двубоите, въпреки липсата на доста футболисти в състава на армейците и още повече в халфовата линия. И така след близо два месеца, в които не бе играл влезе в игра точно срещу Рома Италия и се отблагодари с добра игра и дебютен гол. След това записа участие в още два двубои и общо взето доказа, че би могъл и да премине периода на адаптация и да бъде полезен на тима. Ще трябва много повече влагане обаче, ако иска да убеди Стойчо Младенов и феновете, че има място в титулярния състав. Ключова дума – доказване!

Жуниор Нзила3 изиграни мача (2 мача за първенство, 1 мач за суперкупата на България); 59 изиграни минути (8 минути за първенство, 51 минути за суперкупата на България); 8 изиграни мача в контролни срещи с 258 минути и 1 гол.

Не успя да хване ръка и при двамата ни треньори, въпреки късата скамейка на този пост. Най-вероятно ще последва закономерно прекъсване на договора. Ключова дума – обратен билет!

Георги Чорбаджийски1 влизане в групата на Лига на конференциите.

Братът на Божидар Чорбаджийски влезе в групата за мача с Рома Италия. Играе като атакуващ полузащитник, а се и заговори, че самият Стойчо Младенов е впечатлен от него и ще влезе в групата за подготовка на армейците през паузата. Очакваме с нетърпение развитието му. Ключова дума – талант!

Тиаго Родригеш2 изиграни мача в контролни срещи със 180 минути и 1 асистенция.

Португалецът изигра два мача в контроли, след което бе продаден на Ал-Хазм Саудитска Арабия, където записа 15 мача и вкара 1 гол. Липсва много. Ключова дума – един от нас!

Нападателите:

Жорди Кайседо30 изиграни мача (16 мача за първенство, 2 за купата на България, 1 за суперкупата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 2574 изиграни минути (1353 за първенство, 168 минути за купата на България, 56 за суперкупата на България, 997 минути за Лига на конференциите); 17 вкарани гола (12 гола за първенство, 4 гола за купата на България, 1 гол за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за Лига на конференциите); 1 асистенция (1 за Лига на конференциите); 9 жълти картона (3 картона за първенство, 1 картон за суперкупата на България, 5 картона за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 картон за Лига на конференциите); 1 изигран мач в контролна среща с 46 минути и 1 гол.

Типичен централен нападател – бърз, мощен, пробивен, изключителна игра с глава. Може и трябва да подобри играта си в два аспекта – повече пресиране на защитниците на противника, когато загубим топката и завършващия удар с крак на скорост, когато е сам срещу вратаря. Няма как това да не вдигне допълнително и без това високата му пазарна стойност, не случайно се заговори за интерес на силни отбори към него, ако продължава в същия дух, ще бъде изключително трудно да остане с червената фланелка. Истински хищник, като че ли този му характер е причина за малко повече картони от нужното. Ключова дума – гол!

Георги Йомов30 изиграни мача (15 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 2363 изиграни минути (1281 минути за първенство, 109 минути за купата на България, 34 минути за суперкупата на България, 939 минути за Лига на конференциите); 6 вкарани гола (4 гола за първенство, 2 гола за Лига на конференциите); 6 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 асистенция за купата на България, 1 асистенция за Лига на конференциите); 4 жълти картона (1 картон за първенство, 2 картона за суперкупата на България, 1 картон за Лига на конференциите); 1 червен картон (за суперкупата на България); 5 изиграни мача в контролни срещи с 250 минути и 1 асистенция.

Крилото изпраща важен полусезон в кариерата си. Започна като резерва и постепено се утвърди като твърд титуляр в тима. Изигра важни мачове, пробивен и бърз, умее да се освобождава и да центрира, като заформи добро сътрудничество с Кайседо. Изброеното бе достатъчно да се превърне и в играч на националния отбор на България. Със сигурност характерът му тип „перде“ помага в постигането на желаните цели. Има какво да научи в комбинативен план, беше и е обвиняван в излишно задържане на топката понякога и нежелание да направи пас към свободен съиграч в дадени моменти на скоростна атака. Ключова дума – скорост!

Яник-Сони Вилдсхут30 изиграни мача (16 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 2039 изиграни минути (1072 минути за първенство, 135 минути за купата на България, 58 минути за суперкупата на България, 774 минути за Лига на конференциите); 1 вкаран гол (1 гол за Лига на конференциите); 5 асистенции (2 асистенции за първенство, 3 асистенции за Лига на конференциите); 5 жълти картона (1 картон за първенство, 4 картона за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 картон за Лига на конференциите); 6 изиграни мача в контролни срещи с 274 минути, 2 гола и 2 асистенции.

Нидерландецът дойде с впечатляваща визитка и очакванията на феновете натежа. Още в началото направи впечатление с отлична физическа сила и бързина въпреки нея. Притежава голяма пробивност по фланга и успява да надиграе един на един пазачите си много често. И когато всички очакват голов пас или удар нещо все се случва. Лошо подаване, блокиране, удар над вратата или в гредатата (да и това се случи няколко пъти)... разочарование. В самия край на сезона успя да вкара дебютен гол срещу Рома Италия, след като бе оставен на пейката в няколко мача. Това промени излъчването му в останалите мачове и се надяваме най-тежката страна от адаптацията му да е преминала. И въпреки всичко обърнете внимание, че има 5 асистенции, споделено второ място в тима. Ключова дума – по-доброто предстои!

Йоан Баи23 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 7 мача за Лига на конференциите); 1278 изиграни минути (780 минути за първенство, 97 минути за суперкупата на България, 401 минути за Лига на конференциите); 3 вкарани гола (3 гола за първенство); 5 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 за Лига на конференциите); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 картон за Лига на конфренциите); 7 изиграни мача в контролни срещи с 459 минути и 1 жълт картон.

Идването му от долните нива на френския футбол бе съпроводено от шеги от противниците на тима и интерес от страна на червените фенове. Започна със статут на титуляр първите няколко мача, след което влезе за дълго време в ролята на резерва на добре играещия Йомов. В края на полусезона загатна, че има добър потенциал и може да се превърне в скрито оръжие за тима. Притежава завидна скорост, добър дрибъл, бие и подава добре. Има много за учене в защитен план, както при пресиране на защитниците на тима, така и при помагане на крайния защитник. Справи се относително добре в първия си полусезон за тима. Ключова дума – адаптация!

Калоян Кръстев – 15 изиграни мача (9 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 374 изиграни минути (201 минути за първенство, 15 минути за купата на България, 158 минути за Лига на конференциите); 1 асистенция (1 за първенство).

Нападателят се завърна в тима на армейците в последния ден на август и както се вижда от статистиката бе използван главно като резерва и все още чака своя дебютен гол. За малкото време, което бе на терена остави добро впечатление с движението си по терена, бързина, въпреки високия си ръст и сме сигурни, че му предстоят много по-добри мигове с червената фланелка. Може да бъде отличен жокер в моменти, в които се налага да играем с двама нападатели срещу затворен противник. Ключова дума – време!

Ахмед Ахмедов14 изиграни мача (6 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 6 мача за Лига на конференциите); 473 изиграни минути (285 минути за първенство, 98 минути за купата на България, 90 минути за Лига на конференциите); 1 вкаран гол (1 гол за купата на България); 1 асистенция (1 асистенция за купата на България); 1 жълт картон (1 картон за първенство); 7 изиграни мача в контролни срещи с 322 минути, 3 гола, 1 асистенция и 1 жълт картон.

Пореден сезон, в който влиза в ролята на резервен нападател и за жалост, отново се контузи, след няколко изиграни мача. По този начин разбира се, остана с малко записани минути , а и статистиката му показва, че не успя да влезе във форма. Иначе е познатия борец, влага се много, нещо все не достига да мине на по-високо ниво. И тук се надяваме на бързо възстановяване и завръщане към добра и резултатна форма. Ключова дума – здраве!

Бисмарк Чарлз6 изиграни мача (3 мача за първенство, 3 мача за Лига на конференциите); 84 изиграни минути (55 минути за първенство; 29 минути за Лига на конференциите); 2 жълти картона (2 картона за първенство); 4 изиграни мача в контролни срещи с 259 минути и 3 гола.

Ганаецът изкара един полусезон в лазарета. В малкото време, което прекара на терена показа както винаги скорост и желание за игра. Надяваме се контузиите да са останали зад гърба му и да разгърне големия си потенциал. Ключова дума – здраве!

Радослав Живков3 изиграни мача (1 мач за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 1 мач за Лига на конференциите); 105 изиграни минути (59 минути за първенство, 41 минути за суперкупата на България, 5 минути за Лига на конференциите); 1 жълт картон (1 картон за първенство); 5 изиграни мача в контролни срещи със 183 минути, 1 гол и 2 асистенции.

Изкара цялата подготовка с първия състав, след което успя и да дебютира за тима в официални мачове. След това бе пратен да играе под наем в Литекс Ловеч. Записа 10 мача с 1 гол за този отбор във Втора лига и няма да е чудно да дойде отново за подготовката. Ключова дума – развитие!

Виктор Атанасов2 изиграни мача в контролни срещи с 90 минути и 1 асистенция.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Ключова дума – талант!

Павел Жабов1 изигран мач в контролна среща с 44 минути и 1 гол.

Част от група младоци, които се появиха в няколко контролни срещи – ще наблюдаваме с интерес. Син на Петър Жабов – нападател на ЦСКА. Ключова дума – талант!

Мартин Смоленски1 изигран мач в контролна среща с 45 минути и 1 асистенция.

Младокът започна сезона при армейците, след което бе решено, че трябва да запише повече игрови минути. Бе даден под наем на Царско село, но без изигран мач и след няколко дена се върна и бе даден под наем на Миньор Перник. Изигра само 7 мача обаче, остава да видим, дали ще остане в Перник или ще се завърне при армейците. Очакваме много повече от талантливия футболист. Ключова дума – голямо очакване!

Треньорите:

Любослав Пеневстарши треньор в 3 официални мача (1 за първенство, 1 за суперкупата на България, 1 за Лига на конференциите) и 6 контролни срещи.

След завоюването на купата на България в предишния сезон и надиграването на Лудогорец Разград всички очаквахме мощен старт на кампанията. Нещо се счупи в отбора в лятната подготовка, като това доведе до тежка загуба в суперкупата и равенство с Лиепая Латвия. Но още по-странен бе начина, по-който изглеждаха самите футболисти – без мощ, без бързина и без идея. Закономерното се случи и легендата на армейците бе отстранен след победа в първенството. След това последваха думи и пресконференции, които бихме искали да забравим. Голеадор пое Царско село, раздиран от проблеми и не можа да помогне много на тима, който чакаме да разберем дали ще продължи първенството. Ключова дума – логична смяна!

Пабло Гомезпомощник треньор в 3 официални мача (1 за първенство, 1 за суперкупата на България, 1 за Лига на конференциите) и 6 контролни срещи.

Испанецът се превърна в ябълката на раздора в тима. Официално бе в ролята на помощник треньор, но се оказа, че взема решенията за кондиционните тренировки на отбора. Последваха куп контузии и лоша физическа форма, което се оказа и основната причина за треньорските рокади. Последва Любо Пенев и в Царско село. Ключова дума – контузии!

Йордан Йорданов треньор на вратарите в 3 официални мача (1 за първенство, 1 за суперкупата на България, 1 за Лига на конференциите) и 6 контролни срещи.

Както винаги в екип с Любослав Пенев остана в тима до рокадите и го последва в Царско село. Ключова дума – смяна!

Ивайло Петровтреньор на вратарите в 3 официални мача (1 за първенство, 1 за суперкупата на България, 1 за Лига на конференциите) и 6 контролни срещи.

Оказа се в ролята на жертва в ситуацията на смяната в клуба. Подготовката на вратарите бе единственото, към което нямаме забележки. Ключова дума – смяна!

Кирил Динчевкондиционен треньор в 30 официални мача (17 за първенство, 2 за купата на България, 11 за Лига на конференциите) и 9 контролни срещи.

Предвестник на големите проблеми и промени в тима се оказа неговото напускане на поста кондиционен треньор след изиграването на контролните срещи и започване на работа в школата. Това ясно показва, че не е бил съгласен с методите приложени от Пабло Гомез. След идването на Стойчо Младенов се завърна на поста, който заемаше и заедно с Тодор Янчев върнаха тима кондиционно бавно и методично към нормален облик. Очакваме след подготовката проведена нормално през зимата, тимът да изглежда по обичайния доминиращ начин. Ключова дума – реабилитация!

Христиан Христованализатор в 33 официални мача (18 за първенство, 2 за купата на България, 1 за суперкупата на България, 12 за Лига на конференциите) и 9 контролни срещи.

Единственият, който остана на поста си през цялото време на полусезона. Не чуваме много думи от него, сигурни сме, че пред треньорите казва важните неща, защото нямаше състав изненадал ни с нещо голямо. Ключова дума – анализ!

Стойчо Младеновстарши треньор в 30 официални мача (17 за първенство, 2 за купата на България, 11 за Лига на конференциите) и 3 контролни срещи.

В познатия си стил дойде с гръм и трясък при армейците и въведе ясни правила в тима. Ефектът на психологическа подготовка се отрази веднага, а независимо дали на някой му харесва или не, скоро тимът заигра в познатия му стил – здрава защита и солидна борба по целия терен, дотолкова доколкото му стигаха силите във физически план – ефект от многото мачове, лоша подготовка и доста контузии. Нямаме търпение да видим как ще изглежда тимът след една проведена от неговия екип подготовка, след няколко добавки особено в креативен план. Това, което се нрави на всички фенове е типичния му маниер на защита на армейската чест и борбата с неправдите в нашия футбол. Ключова дума – очаквано завръщане!

Анатоли Нанковпомощник треньор в 30 официални мача (17 за първенство, 2 за купата на България, 11 за Лига на конференциите) и 3 контролни срещи.

Още един, за когото Армията е като дом. Винаги в тандем с Младенов, сякаш и двамата разбрали, колко важно е да има различен подход към нещата. Колкото единият изглежда гори и преживява, така вторият оглежда и преценява. Стига само да видите по време на мач, как Нанков се приближава и спокойно казва нещо на старшията. Винаги е важно някой да ти даде мнение различно от твоето, за да се избистри стратегията. Ключова дума – завръщане!

Тодор Янчевпомощник треньор в 30 официални мача (17 за първенство, 2 за купата на България, 11 за Лига на конференциите) и 3 контролни срещи.

Поредният, който се завърна на Армията и работи от дълго време със Стойчо Младенов. Както и на терена едно време, работата му остава скрита, което не означава, че не е важна. Винаги в помощ на предните двама треньори, така и заедно с Динчев грижещ се за физическата форма на футболистите. Ключова дума – работа!

Стоян Колевтреньор на вратарите в 30 официални мача (17 за първенство, 2 за купата на България, 11 за Лига на конференциите) и 3 контролни срещи.

И тук става дума за завръщане в лагера на армейците. Започна работа с вратарите и те изглеждат солидни. Не можем и нямаме забележки към работата му, гледайки как пазят и двамата. Ключова дума – завръщане!

Галерия