Сезон 2021/22

По традиция ви представяме кратък статистически поглед върху изтеклия сезон на ЦСКА. Както винаги ще споделим с няколко думи и представянето на футболисти и треньори, от тази година ще добавим и средна оценка на базата на вота на екипа работещ в сайта ни (оценка от 1-10, в който 0 е нямам наблюдения). Сезон разделен на две половини – след сравнително силен есенен полусезон (не сме забравили слабото и турболентно начало, но въпреки него), в който се представихме достойно в първенство и новата Лига на конференциите (няколко красиви успеха за историята преди групите). След това дойде пролет, която донесе малко цвят в сърцата на всеки фен на червените. Отново сезон с много ротация на треньорския пост, част от ръководството, за капак сцени между футболисти и фенове след загубения финал за купата на България. Няма как да запомним задълго този сезон, дано всички, които ще участват в новия са извлекли своите важни поуки. Все пак нещото, което всеки един от нас заклетите в червено ще иска да запомни са първите стъпки в посока на нов стадион, а той би могъл да ни върне там, където ни е мястото.

ЦСКА през сезон 2021/22

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

В първенството на България изиграхме 31 мача, в които спечелихме скромните 16 пъти, добавихме 10 равенства и 5 загуби с голова разлика 42:31. Това, което ще запомним е все в есения полусезон – победа след обрат над Левски София и мъжка победа над Лудогорец Разград.

Първа професионална лига 2021/22

Първа професионална лига 2021/22 - първа шестица

Промъкнахме се на финал за купата на България след драма във втория мач срещу Славия София, за да загубим от Левски София на финала. 4 победи и 2 загуби в турнира и голова разлика – 9:3.

Купа на България 2021/22

Тежка загуба за суперкупата на България – 1 загуба и голова разлика 0:4.

Суперкупа на България 2021

Знаменателни мачове (срещу Осиек Хърватия и Виктория Пилзен Чехия у дома) в квалификационните кръгове и плейофите, треперене в Латвия (също запазена марка, вече), пропуснати шансове в групата (отново по традиция срещу Заря Луганск Украйна) за Лига на конференциите – 12 изиграни мача с 2 победи, 4 равенства и 6 загуби и голова разлика – 11:18.

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Лига на конференциите 2021/22 - група „C“

Лига на конференциите 2021/22

По този начин в официалната статистика записахме 50 изиграни мача с 22 победи, 14 равенства и 14 загуби и голова разлика 62:56, скромни числа за червената история.

Към това добавихме 17 контролни срещи  - 11 победи, 2 равенства и 4 загуби при голова разлика 42:18, или по този начин общо изиграхме 67 мача с 33 победи, 16 равенства и 18 загуби при голова разлика 104:74.

Контролни срещи 2020/21

 

ВРАТАРИТЕ:

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Густаво Бусато 38 изиграни мача (23 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 3776 изиграни минути (2256 минути за първенство, 195 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 1228 минути за Лига на конференциите); 13 чисти мрежи (9 за първенство, 1 за купата на България, 3 за Лига на конференциите); 3 жълти картона (1 за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 11 изиграни мача в контролни срещи със 723 изиграни минути. Средна оценка – 7.09

Трябва да признаем, че вратарският пост не бе проблемът ни през този сезон. Бусато отново беше първи избор през по-голямата част от сезона, но като че ли в последната част от него, седна и на пейката. Подобри играта с крака до голяма степен, с блестящи спасявания в доста мачове, отличен и при игра един на един. Несигурност при центриранията от статични положения, особено след като Матей се контузи. Прехвърли кота 100 мача за ЦСКА през този сезон – адмирации. Тепърва ще става ясно дали ще остане през новия сезон, поради изтичане на договора му, каквото и да стане – сигурен избор.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

 Димитър Евтимов 12 изиграни мача (8 мача за първенство, 4 мача за купата на България); 8 чисти мрежи (5 за първенство и 3 за купата на България); 1 жълт картон (за първенство); 12 изиграни мача в контролни срещи с 835 изиграни минути. Средна оценка – 7.09

Започна сезона от пейката, но в края му се наложи като първи избор, показвайки солидна игра, сигурност и много морално-волеви качества. Странно защо не бе под рамката на вратата във финалния мач за купата на България... Отличен рефлекс, добра комуникация, добра игра с крака, трябва да поработи върху излизанията при центрирания и шутирането му с крак от вратата. И той очаква своята съдба, убедени сме, че трябва да остане на Армията.

 

Алекс Божев 4 влизания в групите за Лига на конференциите, 1 влизане в групата за суперкупата на България; 4 изиграни мача в контролни срещи със 76 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Втори сезон, в който младият талант гравитира около първия тим. Не успя да запише официален дебют, но това не е проблем имайки предвид крехката му възраст. Отлични физически данни, ще има възможност да продължи да гради и да се развива. Записа и три мача като титуляр на вратата на националния отбор на България до 17 години на европейското първенство. Наблюдаваме с интерес.

 

ЗАЩИТНИЦИТЕ:

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Иван Турицов 42 изиграни мача (26 мача за първенство, 4 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 3692 изиграни минути (2149 минути за първенство, 391 минути за купата на България, 46 минути за суперкупата на България, 1106 минути за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа (1 гол за купата на България); 3 асистенции (1 асистенция за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 15 жълти картона (9 картона за първенство, 2 за купата на България, 4 за Лига на коференциите); 12 изиграни мача в контролни срещи с 2 гола от дузпи и 1 червен картон. Средна оценка – 7.45

Спокойно може да е кандидат за най-голямото израстване в състава на армейците. Все повече се превръща в лидер на терена и извън него, като това идва след голяма доза себераздаване и вдигане на качеството. Модерен десен бек, който оперира по цялата дължина на фланга, изключително сърцат и борбен, смел и упорит. Всичко това бе забелязано и от националния селекционер, който също започна да го налага в състава. За отбелязване в позитивен план е и асистенциите му за тима, както и отличното изпълнение на дузпи (дебютен гол за него именно от дузпа), това на фона на проблемите, които имаме там. В негативен план само високия брой жълти картони, които трябва да бъдат намалени, но не се съмняваме, че с повечето опит, това ще дойде натурално. Заговори се за засилен интерес към него от чужбина, надяваме се да остане достатъчно дълго в тима, пример за всички играчи от академията ни. На 22 години прехвърли 100 мача за армейците!

 

Брадли Мазику 41 изиграни мача (22 мача за първенство, 6 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 3997 изиграни минути (2130 минути за първенство, 542 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 1228 минути за Лига на конференциите); 3 гола (2 гола за първенство, 1 гол за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за купата на България); 5 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 за Лига на конференциите); 8 жълти картона (6 картона за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 2 червени картона (1 картон за първенство, 1 за Лига на конференциите); 9 изиграни мача в контролни срещи с 506 изиграни минути и 1 жълт картон. Средна оценка – 6.09

Друг модерен бек, само че отляво. Определено не направи най-силния си сезон в тима. Може би това, че беше вече договорил (без това да е потвърдено официално) своето преминаване в друг отбор след изтичане на договора му, даде отражение на формата му, а може би просто се пазеше малко повече от преди. Това не означава, че представянето му е негативно, не, просто бяхме свикнали да получаваме повече от него в предишните сезони. Прехвърли 100 мача за армейците, за което получава благодарност и поздравления, ще ни липсват силните му рейдове и добра техника и бързина.

 

Юрген Матей 38 изиграни мача (22 мача за първенство, 3 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 12 мача за Лига на конференциите); 3622 изиграни минути (2070 минути за първенство, 227 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 1228 минути за Лига на конференциите); 5 гола (4 гола за първенство, 1 за Лига на конференциите); 2 асистенции (2 за първенство); 10 жълти картона (7 картона за първенство, 3 картона за Лига на конференциите); 13 изиграни мача в контролни срещи с 885 изиграни минути, 2 гола, 1 асистенция, 2 жълти картона. Средна оценка – 8.27

Както може да се види от статистиката му, може би най-стабилният играч на червените. Неговото отсъствие след тежка контузия съвпадна и с изключително слабия последен период през пролетния полусезон. Истински капитан на тима, отлично играе с глава както в защита, така и в нападение (пример 5 вкарани гола от централен защитник), добре позиционира, заформи добър тандем с другата нидерландска кула, но контузиите и на двамата не позволиха това партньорство да бъде основа за израстване на тима. Интересно е да се отбележи, че и Кох, и Лам играят много по-сигурно в негово присъствие, отколкото без него. Отличен диагонален пас при изнасяне на топката, което при отсъствието на разиграващи халфове, често пъти бе добро оръжие. Надяваме се на скорошно завръщане в игра и отново същата форма.

 

Томас Лам 34 изиграни мача (22 мача за първенство, 5 мача за купата на България, 7 мача за Лига на конференциите); 2827 изиграни минути (1829 минути за първенство, 345 минути за купата на България, 653 минути за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за купата на България); 2 асистенции (1 асистенция за първенство, 1 за купата на България); 8 жълти картона (4 картона за първенство, 1 за купата на България, 3 за Лига на конференциите); 7 изиграни мача в контролни срещи с 427 изиграни минути. Средна оценка – 4.45

Финландецът, национал на страната си, дойде със солидна визитка и възможността да играе като централен защитник и дефанзивен халф. През есента игра по-скоро позитивно, видя се, че може и да запушва дефанзивните дупки в халфовата линия, бе на прилично ниво в защита. Представянето му особено във втората част на сезона бе под това ниво, а несигурността му в защита доведе до сериозни проблеми и бе наказана в най-важните мачове. Надяваме се, че тази негативна тенденция е плод на нервния край на сезона, а не истинска спортна форма.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Тибо Вион 27 изиграни мача (19 мача за първенство, 4 мача за купата на България, 4 мача за Лига на конференциите); 1730 изиграни минути (1267 минути за първенство, 224 минути за купата на България, 239 минути за Лига на конференциите); 5 жълти картона (3 картона за първенство, 1 картон за купата на България, 1 картон за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 картон за Лига на конференциите); 9 изиграни мача в контролни срещи с 484 изиграни минути и 1 червен картон. Средна оценка – 6.09

За французина винаги пишем три неща – изключително борбен и самопожертвователен, чуплив и запълващ дупките в състава ни, поради възможността да играе на няколко поста – десен бек, ляв бек, дефанзивен полузащитник, а дори и атакуващ полузащитник. В позитивен план е добрата му техника, голямо сърце и бързи крака, а в негативен това, че понякога прегаря в желанието си и това пречи на играта му и вади картони. Със сигурност ще иска да забрави сезон, в който отново бе преследван от контузии, надяваме се всичко лошо да е зад гърба му.

 

Мено Кох 17 изиграни мача (13 мача за първенство, 4 мача за купата на България); 1640 изиграни минути (1211 минути за първенство, 429 минути за купата на България); 1 гол (1 за първенство); 4 жълти картона (3 картона за първенство, 1 картон за купата на България); 1 червен картон (1 картон за първенство); 9 изиграни мача в контролни срещи с 584 изиграни минути. Средна оценка – 6.64

Постна статистика за човек, който трябваше да е солиден стълб в защитата ни, заедно с другия капитан Матей. Жертва на подготовката през лятото, завърна се в игра и веднага заформи добрата двойка, за която говорихме, след което за нещастие се контузи и Матей. В негово отсъствие се виждаше огромното му желание, но проблемите в защита бяха очевидни. Иска ни се да видим сезон, в който и двете кули са в отлично кондиционно състояние... Силна игра с глава в защита и нападение, силно физическо присъствие, характер са положителните му характеристики.

 

Карол Метс 14 изиграни мача (12 мача за първенство, 2 мача за купата на България); 891 изиграни минути (779 минути за първенство, 112 минути за купата на България); 3 жълти картона (3 за първенство). Средна оценка – 6.82

Типично по северняшки при него няма фанфари. Дойде без много очаквания, захапа шанса си при контузията на Кох, игра без резерви, както в центъра, така и вляво на защитата, справи се без фойерверки, но и без грешки. Черноработник, който остави отлични впечатления, а след като беше продаден стана шампион на Швейцария, за да затвърди всичко казано. Чухме много съжаления във феновете, че не остана при нас и пролетта.

 

Пламен Гълъбов 14 изиграни мача (7 мача за първенство, 1 мач за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 704 изиграни минути (248 минути за първенство, 93 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 266 минути за Лига на конференциите); 1 жълт картон (за суперкупата на България); 8 изиграни мача в контролни срещи с 586 изиграни минути. Средна оценка – 5.82

Играч, който имаше функциите да запушва дупките в центъра и вдясно на защитата. И той се спрявяше винаги добре главно на базата на огромното си сърце, което оставяше на терена. Без излишни думи и жестове влизаше и правеше играта на нападателите срещу него малко или много по-трудна. След няколко сезона бе продаден в Израел, където също оставя добри впечатления.

 

Асен Дончев 12 изиграни мача (9 мача за първенство, 2 мача за купата на България, 1 мач за Лига на конференциите); 612 изиграни минути (494 минути за първенство, 99 минути за купата на България, 19 минути за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за купата на България); 1 жълт картон (за първенство); 13 изиграни мача в контролни срещи с 660 изиграни минути, 1 гол и 1 асистенция. Средна оценка – 6.73

Младокът е използван главно като десен бек и в повечето случаи влезе от пейката. Все пак е истински първи боеви сезон. В началото бе по-скоро с огромното желание да не направи фрапантна грешка, но в течение на сезона започна да показва, че би могъл да се включва напред по крилото, позиция, която не му е чужда. Показа характер и отдаденост след като се нагърби с дузпа на полуфинала за купата, която вкара.

 

Валентин Антов 8 изиграни мача (1 мач за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 6 мача за Лига на конференциите); 712 изиграни минути (99 минути за първенство, 51 минути за суперкупата на България, 562 минути за Лига на конференциите); 1 жълт картон (1 картон за първенство); 3 изиграни мача в контролни срещи с 95 минути. Средна оценка – 6.80

Завърна се от наем в Болоня, за да започне сезона в познатия си ритъм и стил и както винаги свърши работата си. Сигурен и борбен, с Матей бяха добра двойка. След това отново замина в Италия под наем, този път в амбициозния Монца, който спечели промоция в най-горната дивизия, само че игра малко, много малко. За сметка на това се включи много добре в националия отбор на България, а помогна и на този до 21 години. Все още с неясно бъдеще, има и голям шанс да го видим и при нас, може би пак за кратко.

 

Християн Петров 5 изиграни мача (за първенство); 324 изиграни минути (за първенство); 7 изиграни мача в контролни срещи с 328 изиграни минути. Средна оценка – 5.30

Още през миналия сезон влезе да тренира с първия състав, но през този дебютира и записа първи минути в шампионата. Опция както в сърцето на защитата, така и отляво, където в интерес на истината показа добри неща, имайки предвид огромното напрежение, което съпътства особено защитниците на крехка възраст. Между подготовката и първите мачове през есента и завръщането през пролетта беше под наем в Литекс Ловеч, където също остави отлични впечатления. Надяваме се, че и през новия сезон ще бъде в тима, съществува и опция да трупа повече опит под наем.

 

Росен Божинов 2 изиграни мача (за първенство); 74 изиграни минути (за първенство); 3 изиграни мача в контролни срещи със 134 изиграни минути. Средна оценка – 4.75

Още един талант, който записа официален дебют през този сезон, но и двата мача, в които беше хвърлен, ще трябва да забрави по-бързо. Отлична физика за поста, добро позициониране, ще трябва да натрупа опит, за да продължи да гради запомняща се кариера. И тук има същите две опции, да остане и трупа опит в първия тим или да играе повечко, но под наем.

 

Митко Митков 2 влизания в групите за Лига на конференциите; 3 изиграни мача в контролни срещи със 126 минути. Средна оценка – 4.75

Започна сезона при армейците, игра малко минути в контролите, влезе в групата за два мача в Европа и бе даден под наем на Литекс Ловеч. Там записа доста минути и голове, беше използван главно по крилата, за разлика от престоя при армейците, където е използван главно като бек. Надяваме се най-накрая да изкара един сезон с повече шансове в първия тим.

 

Калоян Пехливанов 1 влизане в групата за първенство; 9 изиграни мача в контролни срещи с 469 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Още един пълен с потенциал млад централен защитник. Не успя да запише официален дебют, но остави много добри впечатления в контролните срещи. Отлична физика и добро заставане, ще се повторим, но му е необходим повече опит, който може да се натрупа както в тима, така и някъде под наем.

 

Росен Маринов 1 влизане в групата за първенство; 3 изиграни мача в контролни срещи със 178 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Още един млад талант на същата позиция. Същите думи и за него, талант, който трябва да се развива, видяхме го само в контролите. Успя да запише 3 мача на европейското първенство до 17 години, което е гаранция за думите ни. Наем или израстване в тима.

 

Любомир Цветанов 1 изигран мач в контролна среща с 90 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Бек, който умее да играе и като крило, появи се в една контрола, ще има шанса тепърва да се доказва.

 

Виктор Атанасов 1 изигран мач в контролна среща с 90 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Повтаряме се – бек или крило, участие в една контрола, участие в националния отбор до 17 години, ще има шанса да се доказва, надяваме се да го сграбчи.

 

Цветомир Йорданов 1 изигран мач в контролна среща с 47 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

По абсолютно същия начин, бек с много талант, който ще играе във втория тим, под наем и ще гравитира около първия тим.

 

Енес Махмутович подписан договор. Средна оценка – не можем да оценим

Абсолютна загадка, бе привлечен, по правилото за играчите в украинското първенство, но не успя да запише и минута, заради проблемите с прехвърляне на дългове към тима. Ще следим ситуацията му, ще трябва и да го видим в игра.

 

ПОЛУЗАЩИТНИЦИТЕ:

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Жеферсон Телес 43 изиграни мача (26 мача за първенство, 5 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 3583 изиграни минути (2048 минути за първенство, 450 минути за купата на България, 97 минути за суперкупата на България, 988 минути за Лига на конференциите); 1 гол от дузпа след продължения (за Лига на конференциите); 5 асистенции (3 асистенции за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 14 жълти картона (11 картона за първенство, 1 за купата на България, 2 за Лига на конференциите); 1 червен картон (за първенство); 13 изиграни мача в контролни срещи с 962 изиграни минути. Средна оценка – 5.64

Бразилецът беше първи избор в дефанзивната част на халфовата линия на армейците. Много борба, доста отнети топки, подаване на сигурно и на къса дистанция. Има проблем с лесно изкарани картони, голяма част от тези, записани по-горе, са плод на реплики към съдията. Дава сигурност и увереност на всеки треньор, може би много по-полезен щеше да бъде в схема с двама офанзивни халфа пред него, но това не успяхме да видим в този сезон. И той прехвърли с доста 100 мача за тима през този сезон – адмирации. Заговори се за интерес от Бразилия и нищо чудно да е изиграл последни мачове за тима.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Греъм Кери 39 изиграни мача (23 мача за първенство, 5 мача за купата на България, 11 мача за Лига на конференциите); 3123 изиграни минути (1638 минути за първенство, 399 минути за купата на България, 1086 минути за Лига на конференциите); 5 гола (1 гол за първенство, 4 гола за Лига на конференциите); 2 гола от дузпа след продължения (1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 11 асистенции (10 асистенции за първенство, 1 за купата на България); 8 жълти картона (6 картона за първенство, 1 за купата на България, 1 за Лига на конференциите); 1 червен картон (за първенство); 13 изиграни мача в контролни срещи със 745 изиграни минути, 3 гола и 2 асистенции. Средна оценка – 7.18

Ирландецът започна на пейката, след това се превърна в основна фигура в схемата на Стойчо Младенов, играейки по цялата широчина зад нападателя, вкарваше и подаваше за голове. След това разбрахме за тежката битка, която води жена му и това се отрази на формата му. През пролетта поради тази причина, а може би и в унисон с останалата част от тима, бе много по-предвидим, за кой ли път се уверихме, че неговото място не е на крилото. При все това е асистент номер едно на тима, вкара и голове, винаги се бореше и гореше до последно. Записа над 100 мача за тима през сезона – аплодисменти. Заради ситуацията му се раздели с тима, желаем много здраве на семейството му и успехи.

 

Карло Мухар 36 изиграни мача (25 мача за първенство, 6 мача за купата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 2914 изиграни минути (2055 минути за първенство, 442 минути за купата на България, 417 минути за Лига на конференциите); 2 гола (за първенство); 1 гол от дузпа след продължения (за купата на България); 7 жълти картона (6 картона за първенство, 1 за купата на България); 2 червени картона (за първенство); 10 изиграни мача в контролни срещи с 644 изиграни минути, 3 гола и 2 асистенции. Средна оценка – 4.45

Хърватинът дойде под наем в края на трансферния прозорец и веднага се включи в състава. Генералното впечатление бе за научен футболист с много движение, но показа и срещи, в които бе тромав и изключен от играта. През пролетта отново видяхме двете му лица, но за разлика от есента, където преобладаваше положителното, то пролетта и при него се забеляза силен регрес. Обработваше бавно топката, стартираше тромаво, нямаше константност. На този фон няма как да бъде задвижена клаузата му за откупуване.

 

Амос Юга 35 изиграни мача (21 мача за първенство, 5 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 8 мача за Лига на конференциите); 2596 изиграни минути (1435 минути за първенство, 455 минути за купата на България, 25 минути за суперкупата на България, 681 минути за Лига на конференциите); 3 гола (за първенство); 1 гол от дузпа след продължения (за купата на България); 3 асистенции (2 асистенции за първенство, 1 асистенция за Лига на конференциите); 14 жълти картона (7 картона за първенство, 3 картона за купата на България, 4 картона за Лига на конференциите); 8 изиграни мача в контролни срещи с 438 изиграни минути, 2 гола, 1 асистенция и 1 жълт картон. Средна оценка – 6.45

Започна сезона преследван от контузии и бе преследван от тях, през хода на цялото първенство. Не успя да покаже формата от миналия сезон, освен в епизоди на отделни мачове. Може би, причина за това бе, че не успя да влезе във върхова физическа форма, а основа на играта му е именно това. В интерес на истината, един от най-добрите си мачове изигра като централен защитник. Надяваме се на добра подготовка и липса на контузии, за да се завърне в ролята си на доминатор.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Федерико Варела 22 изиграни мача (14 мача за първенство, 4 мача за купата на България, 1 мач за суперкупата на България, 3 мача за Лига на конференциите); 1089 изиграни минути (664 минути за първенство, 249 минути за купата на България, 72 минути за суперкупата на България, 104 минути за Лига на конференциите); 2 асистенции (1 за първенство, 1 за купата на България); 14 изиграни мача в контролни срещи с 923 изиграни минути, 5 гола, 1 асистенция и 1 жълт картон. Средна оценка – 4.73

Това, с което ще запомним аржентинеца, е очакването да влезе във форма и да окаже сериозен принос в играта на армейците.  Уви, едва ли ще дочакаме такъв негов сезон. Контузии, възстановяване. Загатване за техника, но липса на физическа свежест, темпо и издръжливост. И това в сезон, в който имахме отчайваща нужда от креативност в халфовата линия и от полузащитници по принцип. Очаква се раздяла с атакуващия полузащитник.

 

Хамза Чатакович 12 изиграни мача (6 мача за първенство, 1 мач за суперкупата на България, 5 мача за Лига на конференциите); 551 изиграни минути (319 минути за първенство, 46 минути за суперкупата на България, 186 минути за Лига на конференциите); 1 вкаран гол (1 гол за Лига на конференциите); 1 асистенция (1 асистенция за първенство); 2 жълти картона (1 картон за първенство, 1 картон за Лига на конференциите); 9 изиграни мача в контролни срещи с 597 изиграни минути и 1 гол. Средна оценка – 4.55

Дойде в тима с интересна визитка и показа прилична игра в контролите, но когато трябваше да се наложи в тима, не успя по никакъв начин да убеди, че може да го направи. Бяхме го позабравили, когато направи добър мач с гол срещу Рома, след което показа интересни неща до края на полусезона. Това обаче не гарантира оставането му, разтрогна и подписа в Босна. Там игра добре и остави впечатлението, че имайки предвид кризата в полузащитата на армейците, може би можеше да помогне в хода на пролетта.

 

Жуниор Нзила 5 изиграни мача (4 мача за първенство, 1 мач за суперкупата на България); 127 изиграни минути (76 минути за първенство, 51 минути за суперкупата на България); 8 изиграни мача в контролни срещи с 258 изиграни минути с 1 гол. Средна оценка – 1.89

Полузащитникът от Конго дойде под наем като на лотария и след като не изтеглихме печелившия билет се завърна в Швейцария. С отлична физика, но никаква техника и усет за играта, бе разкрит доста бързо и отдалечен от тима. Получи уникален шанс след назначаването на Пардю и бе върнат в тима, но няма необходимите качества да се наложи в тим от калибъра на ЦСКА.

 

Георги Чорбаджийски 1 влизане в групата за Лига на конференциите; 6 изиграни мача в контролни срещи с 325 изиграни минути и 1 гол. Средна оценка – 2.67

Влезе веднъж в групата за мач срещу Рома, но не записа официален дебют, след което бе анонсирано, че ще бъде в групата за подготовка за пролетния полусезон след настояване на Стойчо Младенов. В контролите игра повече от прилично и след това изпадна от всички сметки за първия състав, въпреки кризата с халфове и то креативни такива. Можем само да гадаем защо, но се заговори, че проблем затова е изискванията му за подписване на професионален договор. Жалко, при всички случаи, в негово лице, можеше да видим полузащитник от школата, жалко и за него, можеше вече да гради своето име на терена.

 

Тиаго Родригес 2 изиграни мача в контролни срещи със 180 минути и 1 асистенция. Средна оценка – 7.00

Португалецът изигра два мача в контролни срещи и след това бе продаден в Саудитска Арабия. Там се представи много добре и след това разтрогна, за да подпише в Русия. Игра по-малко, може би и ситуацията в тази страна не предразполага за това в момента. При всички положения неговата креативност и желание за игра липсваха много в този дълъг и незадоволителен сезон.

 

Мартин Сотиров 1 изигран мач в контролна среща с 44 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Млад полузащитник от академията, игра твърде малко за какъвто и да е коментар, надяваме се скоро да го видим повече в игра – във втория тим, под наем, а така и в първия състав.

 

Юлиан Илиев 1 изигран мач в контролна среща с 8 изиграни минути. Средна оценка – не можем да оценим

Още един талант в полузащитата, но и той с малко участие за коментар. Следим с интерес, дали във втория отбор, дали под наем, а защо не и първия тим.

 

НАПАДАТЕЛИТЕ:

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Жорди Кайседо 46 изиграни мача (28 мача за първенство, 6 мача за купата на България, 1 мач за суперкупа на България, 11 мача за Лига на конференциите); 4006 изиграни минути (2359 минути за първенство, 583 минути за купата на България, 56 минути за суперкупа на България, 1008 минути за Лига на конференциите); 22 гола (16 за първенство, 5 гола за купа на България, 1 гол за Лига на конференциите); 2 гола от дузпи след продължения (1 за купа на България, 1 за Лига на конференциите); 1 асистенция (за Лига на конференциите); 9 жълти картона (3 картона за първенство, 1 за суперкупа на България, 5 за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 за Лига на конференциите); 4 изиграни мача в контролни срещи с 3 гола и 1 жълт картон). Средна оценка – 8.09

Националът на Еквадор стана топ реализаторът ни за сезона. И при него обаче резултатите в двата полусезона бяха доста различни – 17 в есенния и 5 в пролетния. Разбира се, че за това вина има и много по-малкото достигнали до него топки, но все пак и в неговата форма се забеляза очевиден спад, както при целия отбор. Без спор един от най-добрите нападатели в цялата Първа лига, изключителна игра с глава, добро позициониране, приличен шут, добра игра с гръб към вратата, бързина, всички предпоставки след края на сезона да намере по-добра лига за развитие и от неговия трансфер да влязат доста чисти пари. Направи впечатление отстъплението му в пресиране на противниковите нападатели, нещо, което бяхме свикнали да виждаме в играта му. В заключение – истински хищник, ако напусне, ще трябва да се търси друг високоголов нападател.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Георги Йомов 45 изиграни мача (26 мача за първенство, 6 мача за купа на България, 1 мач за суперкупа на България, 12 мача за Лига на конференциите); 3466 изиграни минути (2027 минути за първенство, 466 минути за купа на България, 34 минути за суперкупа на България, 939 минути за Лига на конференциите); 11 гола (8 гола за първенство, 1 гол за купа на България, 2 гола за Лига на конференциите); 6 асистенции (4 асистенции за първенство, 1 за купа на България, 1 за Лига на конференциите); 7 жълти картона (3 картона за първенство, 1 за купа на България, 2 за суперкупа на България, 1 за Лига на конференциите); 1 червен картон (за суперкупа на България); 10 изиграни мача в контролни срещи с 569 изиграни минути с 2 гола и 1 асистенция. Средна оценка – 7.36

Крилото се утвърди като титуляр, след като започна като резерва в тима. Пробивен, бърз и борбен, вкара добро количество голове, а от негови подавания бяха сътворени много голове и още повече опасности. Утвърди се и в националния отбор на България, което е атестат за качествата му. На моменти прекалява с индивидуалната игра, а понякога влиза в разправии, които носят и жълти картони. От неговата свежест често се променя цялостния облик на червения отбор, а и има онзи важен силен характер, от който започват големите играчи. Научи и в дефанзивен план, като се вижда помощта му в преса и пазене на противник.

 

Яник-Сони Вилдсхут 45 изиграни мача (29 мача за първенство, 4 за купа на България, 1 за суперкупа на България, 11 за Лига на конференциите); 2783 изиграни минути (1726 за първенство, 225 за купа на България, 58 за суперкупа на България; 774 за Лига на конференциите); 1 гол (за Лига на конференциите); 5 асистенции (2 асистенции за първенство, 3 за Лига на конференциите); 5 жълти картона (1 картон за първенство, 4 за Лига на конференциите); 1 червен картон (1 картон за Лига на конференциите); 12 изиграни мача в контролни срещи с 655 изиграни минути, 3 гола и 4 асистенции. Средна оценка – 3.55

Нидерландецът пристигна с очакванията да направи разликата в този сезон на фона на впечатляваща визитка. Реалността му в България се оказа по-страшна и от най-големия му кошмар. Имайки предвид, че изигра огромно количество мачове, при това при всички треньори начело, показа малко, а още по-малко реализира. Притежава достатъчно линейна бързина и успява да се освободи от доста бранители, след което започва драмата. Не успява да центрира добре в повечето случаи, а когато излезе сам в стрелкова позиция вкара веднъж и другото беше слабо или направо недодялано. Сигурни сме, че в един момент, очакванията към него натежаха, след това започна да влиза в психологически проблем и не успя да реализира потенциала си. За преса и помагане в защитен план също няма какво да кажем. Закономерно всички червени фенове искат раздяла с него.

 

Йоан Баи 34 изиграни мача (23 мача за първенство, 3 мача за купата на България, 1 за суперкупа на България, 7 за Лига на конференциите); 1859 изиграни минути (1295 минути за първенство, 66 минути за купа на България, 97 минути за суперкупа на България, 401 минути за Лига на конференциите); 3 гола (3 за първенство); 6 асистенции (5 за първенство, 1 за Лига на конференциите); 3 жълти картона (2 картона за първенство, 1 за Лига на конференциите); 11 изиграни мача в контролни срещи със 712 изиграни минути. Средна оценка – 4.27

Дойде от долните дивизии на Франция, показа прилична бързина и техника, но все още има да учи доста за футбола у нас. При все, че бе използван главно от пейката, направи и няколко добри мача, но и за него мистерия остава пресата и помощта в защита. Със сигурност обаче имаше много по-голяма конкретност в действията му, отколкото тази в играта на другите крила (изключваме Йомов). За нещастие не се превърна в положителната ни изненада в сезона.

 

Калоян Кръстев 25 изиграни мача (18 мача за първенство, 2 мача за купа на България, 5 мача в Лига на конференциите); 631 изиграни минути (452 минути за първенство, 21 минути за купа на България, 158 за Лига на конференциите); 1 асистенция (за първенство); 5 изиграни минути в контролни срещи с 301 изиграни минути с 1 гол. Средна оценка – 4,91

Игра много малко, почти винаги влизаше в ролята на резерва и трябваше да промени ситуацията на терена за броени минути. Не успя да вкара официален гол, което за нападател е болезнено, но пък за сметка на това с влизанията почти винаги раздвижваше играта, още повече с захожданията си по фланговете, което объркваше и разконцентрираше защитата на противника. Иска ни се да го видим в сезон, където и ще стартира повече мачове, въпреки, че усилено се говори за отдаване под наем.

 

Бисмарк Чарлз 15 изиграни мача (11 мача за първенство, 1 за купа на България, 3 за Лига на конференциите); 387 изиграни минути (350 минути за първенство, 8 за купа на България, 29 за Лига на конференциите); 3 жълти картона (за първенство); 11 изиграни мача в контролни срещи с 684 изиграни минути с 6 гола и 2 жълти картона. Средна оценка – 4,64

Контузии, лечение, малко минути и отново в същия цикъл. Така и не успя да влезе във форма дори и за един пълен мач, логично е на фона на тези мъки да не покаже нищо на терена. Дано скоро се възстанови напълно и покаже, че има място в състава.

 

Ахмед Ахмедов 14 изиграни мача (6 мача за първенство, 2 мача за купа на България, 6 мача за Лига на конференциите); 508 изиграни минути (285 минути за първенство, 98 за купа на България, 125 за Лига на конференциите); 1 гол (за купа на България); 1 асистенция (за купа на България); 1 жълт картон (за първенство); 7 изиграни мача в контролни срещи с 322 изиграни минути с 3 гола, 1 асистенция и 1 жълт картон. Средна оценка – 4,73

На практика след няколко влизания от пейката се контузи и изкара цял сезон в лечение, след което в самия му край се появи, за да запише няколко престоя на пейката. Няма как да допринесе за нещо в тази ситуация, няма как и да сме чак толкова взискателни към борбения нападател.

 

Маурисио Гарсес 13 изиграни мача (10 мача за първенство, 3 мача за купа на България); 795 изиграни минути (590 минути за първенство, 205 за купа на България); 1 гол (за първенство); 6 изиграни мача в контролни срещи с 361 изиграни минути с 3 гола и 1 асистенция. Средна оценка – 4,45

Бразилецът бе едно от двете нови попълнения през паузата. Дойде в напрегнат момент и ще му трябва време за аклиматизация. Показа прилична техника, но и загатна, че не може да намери комбинативност с останалите играчи в атака. Със сигурност бе очаквано повече от него, но е рано да правим генерални изводи.

 

Браян Морено 3 изиграни мача (3 за първенство); 119 изиграни минути (119 за първенство); 1 изигран мач в контролни срещи с 46 изиграни минути с 1 асистенция. Средна оценка – 3,22

Колумбиецът беше второто ново попълнение през паузата и второто крило. Още с идването му стана ясно, че е далеч от игрова форма, а след това се оказа, че има нужда и от някакво лечение. По този начин лимитира участията си до минути като за един мач с продължения и няма как да оценяваме възможностите му чак толкова – направи впечатление на бърз и остър футболист.

 

Радослав Живков 3 изиграни мача (1 мач за първенство, 1 мач за суперкупа на България, 1 мач за Лига на конференциите); 105 изиграни минути (59 минути за първенство, 41 минути за суперкупа на България, 5 за Лига на конференциите); 1 жълт картон (за първенство); 5 изиграни мача в контролни срещи със 183 изиграни минути с 1 гол и 2 асистенции. Средна оценка – 3,67

Започна сезона при армейците и успя да дебютира с червената фланелка, влизайки на три пъти от скамейката. След това отиде отново под наем в Литекс Ловеч, където натрупа доста мачове и вкара голове. Не е далеч времето, в което ще видим дали ще бъде привикан и за тази лятна подготовка.

 

Павел Жабов 1 изигран мач в контролна среща с 44 изиграни минути и 1 гол. Средна оценка - не можем да оценим

Второ поколение нападател при армейците. Появи се с в една контрола и успя да се разпише, гаранция за засилен интерес от наша страна и занапред.

 

Мартин Смоленски 1 изигран мач в контролна среща с 45 изиграни минути и 1 асистенция. Средна оценка - не можем да оценим

Един от най-чаканите младоци в ЦСКА. Започна при армейците, след това бе пратен да трупа опит под наем в Царско село. Не стана ясно поради каква причина само след няколко дена си тръгна и замина под наем в Миньор Перник под вещото око на Янев, Манчев и Велизар Димитров. Започна престоя си там колебливо, след което започна да играе и когато изглеждаше, че наистина ще се утвърди претърпя тежка контузия и не игра до края на сезона. Надяваме се да започне следващия сезон при армейците и най-накрая да намери изражение на големия талант, който притежава.

Ясен Спиров 1 влизане в групата за контролна среща. Средна оценка - не можем да оценим

Младок – крило, което запълни групата в една контролна среща, разбира се няма как да коментираме нещо, дано заговори за себе си в следващите си изяви.

 

ТРЕНЬОРИТЕ:

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Любослав Пенев старши треньор в 3 мача (1 за първенство, 1 за суперкупа на България, 1 за Лига на конференциите); старши треньор в 6 контролни срещи. Средна оценка – 5,50

Много странен момент да коментираме, имайки предвид случилото се в последните дни. Имахме толкова големи очаквания след края на миналия сезон, но всичко се разби на пух и прах още по време на подготовката. Напускане на Динчев, проблеми с контузии, дори не ни се коментира мача за суперкупата. Логично се стигна и до раздяла с него на фона на напрежението, спортната форма и кондицията на отбора. След това бе в Царско село в момент, който клубът бе раздиран от проблеми и на паузата се раздели и с него.

 

Пабло Гомез помощник треньор в 3 мача (1 за първенство, 1 за суперкупа на България, 1 за Лига на конференциите); помощник треньор в 6 контролни срещи. Средна оценка – 2,80

Повтаряме думите си за него – превърна се в ябълката на раздора през лятната подготовка. След това имахме взрив от контузии, а кондиционната подготовка, с която е бил натоварен бе под всякъква критика. Това се превърна в проблем до края на сезона, няма как да бъдем доволни. Последва Пенев и в Царско село.

 

Йордан Йорданов треньор на вратарите в 3 мача (1 за първенство, 1 за суперкупа на България, 1 за Лига на конференциите); треньор на вратарите в 6 контролни срещи. Средна оценка – 4,78

Не можем да го поставим в друга категория – вратарския пост бе най-малкия проблем през този сезон. Последва Пенев и в Царско село.

 

Ивайло Петров треньор на вратарите в 3 мача (1 за първенство, 1 за суперкупа на България, 1 за Лига на конференциите); треньор на вратарите в 6 контролни срещи. Средна оценка – 5,89

По същия начин – не бихме могли да отправим упреци, оказа се в ролята на жертва след смяната на треньорите.

 

Кирил Динчев кондиционен треньор в 47 мача (30 за първенство, 6 за купа на България, 11 за Лига на конференциите); кондиционен треньор в 17 контролни срещи. Средна оценка – 6,22

Започна както винаги като кондиционен треньор, за да се окаже, че не е имал възможносттта ръководи по свой избор и напусна щаба преди официалните мачове. Завърна се на поста си само след 3 мача и бе на поста до края на годината при Младенов и Пардю. Не беше най-добрият му сезон на поста със сигурност. След провалената лятна подготовка тимът бе без свежест и сякаш се подобри малко в паузата на първенството, като очаквахме отлично проведена зимна пауза. В интерес на истината и пролетния полусезон, физическата форма не беше на нивото на предишните ни сезони. Играчите бяха мудни, но до една степен това може и да се дължи на психологически проблеми. Очакваме повече от него през следващия сезон.

 

Христиан Христов анализатор в 45 мача (27 мача за първенство, 5 мача за купа на България, 1 мач за суперкупа на България, 12 мача за Лига на конференциите); анализатор в 17 контролни срещи. Средна оценка – 5,38

Започна работа в тима при Любослав Пенев, а след това остана и при Стойчо Младенов. Бе в щаба на Алън Пардю в първите няколко мача, след което започна работа в академията на клуба. Много трудно се оценява по някакъв начин работата на анализатор в един отбор. Без да сме в кухнята на отбора, можем да разсъждаваме само, че този сезон футболистите ни бяха изненадани в не един мач. При все това млад специалист, който ще бъде полезен и в първия тим и в академията.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Стойчо Младенов старши треньор в 40 мача (25 за първенство, 4 за купа на България, 11 за Лига на конференциите); старши треньор в 11 контролни срещи. Средна оценка – 6,30

Завърна се с гръм и трясък на работа при армейците. Пое тима в лошо кондиционно състояние и с проблеми, но успя да заздрави веднага защитата, което се оказа правилно до края на есенния полусезон, а финалът му дойде със заслужена победа над Лудогорец Разград и само 2 точки разлика. Всички очаквахме отлична подготовка и силна игра. Е, не се случи, напротив след паузата отборът не беше на себе си. Мудни и тежки, без мотивация, чести контузии, разликата набъбваше кръг след кръг. Очаквахме и раздяла, но не по този начин, няколко дена преди тежките мачове за сезона, останахме с горчив вкус в устата, без да влизаме в ролята на арбитър. Тежък сезон за треньор и отбор...

 

Анатоли Нанков помощник треньор в 40 мача (25 за първенство, 4 за купа на България, 11 за Лига на конференциите); помощник треньор в 11 контролни срещи. Средна оценка – 6,00

Дойде и си тръгна в пакет със Стойчо Младенов както винаги. Можем само да повторим гореказаното, добро начало и след това крах, който не очаквахме. Всички ние ще искаме да забравим този сезон. Иначе винаги в ролята на близък съветник, през пролетта и неговата физиономия говореше красноречиво за положението в тима.

 

Тодор Янчев помощник треньор в 40 мача (25 за първенство, 4 за купа на България, 11 за Лига на конференциите); помощник треньор в 11 контролни срещи. Средна оценка – 6,00

В последните години и той е в същия тим със Стойчо Младенов и Анатоли Нанков. С риск да потретим – имахме нужда от неговия хъс след зимната пауза, за съжаление не предложихме почти нищо от това.

 

Стоян Колев треньор на вратарите в 47 мача (30 за първенство, 6 за купа на България, 11 за Лига на конференциите); треньор на вратарите в 11 контролни срещи. Средна оценка – 6,44

Завърна се на Армията в екипа на Стойчо Младенов, след което остана и в този на Алън Пардю. И при него, вратарите ни бяха най-стабилната част на тима. И Бусато и Евтимов бяха стабилни в продължение на целия сезон, заформяйки люта битка за титулярно място. Не знаем кой е взел крайното решение за Бусато на финала, въпреки че подозираме, че това направи Пардю, не бихме могли и да гадаем дали смяната на този пост, можеше да повлияе, но единственото донякъде дискусионно решение е точно това. И двамата вратари затвърдиха много компоненти в играта си и бяха много уверени.

 

ЦСКА през сезон 2021/22 — Никола Кирилов © всички права запазени

Алън Пардю временен старши треньор в 2 мача, старши треньор в 5 мача (5 мача за първенство, 2 мача за купа на България). Средна оценка – 3,80

Започна сезона като консултант на акционерите и едва ли е мислел, че ще го завърши като старши треньор на тима. Адмирации само за смелостта да поеме един отбор, който имаше очевидни проблеми и трябваше да изиграе поредица от важни мачове. Не можем да твърдим, че постигна резултат, напротив преживяхме край на сезона, който ни се иска по-скоро да забравим. Направи доста експерименти в състава за мача с Лудогорец, който също не искаме да коментираме, въпреки че знаем в колко трудна ситуация бе преди мача с контузени и наказани футболисти. Прие твърде отбранителна тактика и с Левски София на финала за купата на България, мач, в който нямахме и достатъчно желание да осмислим един труден сезон. Все пак повтаряме в нито един момент пред него не стояха много и правилни избори... Ако не друго всеки следващ треньор на тима, може да се учи на поведение и стил, а това също е важно.

 

Алекс Дайър помощник треньор в 5 мача (4 мача за първенство, 1 мач за купа на България). Средна оценка – 4,56

Дойде, за да помогне на своя бивш съотборник в много труден момент и без да има време за реакция. Едва ли можеше да направи или помогне много в малкото време, но и неговата намеса не допринесе с нищо за края на този сезон.

 

Мартин Стоянов треньор в 5 мача (4 мача за първенство, 1 мач за купа на България). Средна оценка – 3,67

Млад и симпатичен специалист от школата на тима, със солидно образование, който помогна много на английския специалист с отличното си владеене на английски език. Би било наистина хубаво да започнем да налагаме наши специалисти занапред.

 

Христо Захариев анализатор в 5 мача (4 мача за първенство, 1 мач за купа на България). Средна оценка – 3,67

Още един млад специалист с доста специализации в чужбина (Англия и Испания), който бе привлечен от Пардю в тима, за да може да трупа опит за една солидна бъдеща база. И той идва от школата и се надяваме да даде много на тима.

 

Добромир Митов временен помощник треньор в 2 мача (1 за първенство, 1 за купа на България). Средна оценка – не можем да оценим

Започна сезона като треньор на тима до 19 години, който се представя добре. След това бе назначен за шеф на академията, място с огромно поле за изява и където трябва със сигурност да работим още по-здраво. Бе привлечен на пожар, за да помогне на Алън Пардю в първите два мача, без да напуска постовете си в академията. По-скоро морална помощ и за статистиката на тима.